16 apr. 2011

Majas och Klaras mobilsmycken

Idag var Maja och Klara här och gjorde bland annat var sitt mobilsmycke med hängen av pärlor och berlocker.
Det till vänster är Klaras och det till höger Majas. De har använt 6mm glaspärlor, ett par drizzlade ovala och ett par större pärlor (som jag bara har några enstaka av). Pärlorna har satts på hattpinnar och öglepinnar. Ögglepinnar används när man vill hänga på något, som i detta fall berlocker.
Mobilsnoddar finns i många färger och kostar bara 1 kr/st.

15 apr. 2011

Kuddidéer

Nu är den tiden på året när man upptäcker att "Jisses, så skitiga fönstrena är!" Då har man två alternativ (eller tre). Antingen tvättar man fönstrena (eller anlitar någon fönsterputsare), eller så stuntar man i det (det går ju fortfarande att se ut, och vem behöver bry sig om mina skitiga fönster om inte jag gör det?). Jag väljer sistnämnda alternativ. Om du är den som putsar fönster, så byter du troligen gardiner också (och det kan man faktiskt göra även om man inte tvättar fönster). Och oavsett om man tvättar fönster och byter gardiner, eller struntar i det, så kan det vara kul med nya kuddar. Antingen för att de gamla inte passar ihop med de nya gardinerna, eller så kan nya kuddar dra uppmärksamheten från de skitiga fönstrena - om en besökare råkar kasta en blick mot dina fönster, så säger du snabbt "Har du sett mina nya kuddar? Jag har gjort dom själv!"
Så här kommer ett gäng kuddidéer ... (de flesta med instruktioner om du klickar på länkarna)
Nr 1 - Kudde med bollfrans från Living with Punks. Nr 1 - Grafiska filtkuddar från The Purl Bee. Nr 3 - Kudde av trikåtyg (filt är ett bra alternativ) i en variant av mola-teknik (flera lager av tyg där man klipper ut hål så att underliggande lager kommer fram. Sök på mola technique för mer om detta). Nr 4 -  Betydligt enklare är denna sidenkudde med stråveck från the long thread.

Nr 5 - Kudde i form av rysk docka, från Goody Goody. Nr 6 - Låång kramgo kattkudde från Perpetual Kid.  Nr 7 -  Kudde med fickor för fjärrkontroller och annat, från julie-bird. Nr 8 & 9 - Kuddar av gamla tröjor och koftor, idéer från outsapop.
Nr 10 - Lapptäckskudde från Pebbles to Sand. Nr 11 & 12 - Kudde med filtremsor och en med träådringsdesign, båda från cushlab. Nr 13 - Stor blomma av filt. Idé med instruktioner finns hos V and Co.
Nr 14 - Tårtkudde med knapp från Cluck Cluck Sew. Därifrån kommer också kudde Nr 15 med applicerat träd - båda med instruktioner. Nr 16 - Veckade volanger, idé med instruktioner från Elise Joy. Nr 17 -  Crazy lapptäckskudde från WikiHow.
Kolla också min Suzani-inspirerade kudde och de banddekorerade.
Örngott kan man ju enkelt sy själv också - som dessa härligt färgglada från Dana made it.
Nya fräscha örngott för god nattsömn utan fönsterputsarvåndor. Och till barnen med roligt mönstrade tyger så klagar dom kanske mindre över att behöva gå och lägga sig ...

12 apr. 2011

Asta och Ella gjorde tuppar

Idag hade jag besök av ett par söta småtjejer, Ella 3 år och Asta 5 år, och deras mamma. Asta har nyss fyllt år och fått lite födelsedagspengar som hon ville sätta sprätt på. Hon gjorde först ett fint diadem med rosor (hon har det på sig här på bilden) och sen gjorde de var sin strutask-tupp (med lite hjälp av mamma).

Ella gillar blått och Asta lila.
Jag har två eller tre såna här strutaskar kvar. Diademet var det sista jag hade av den sorten, men jag har ju några färgglada plastdiadem istället.

Indianinspirerat halsbandsset

 Halsband och örhängen med tibetsilverfjädrar och risformade träpärlor. Jag trädde upp pärlorna och fjädrarna på smyckewire och avslutade med knutgömmor. Dubbel fuskmockarem avslutades med spiralfästen som sattes ihop med knutgömmorna med bindringar.
 Några större mellandelar kom också med (jag får återkomma med dessa och några andra som jag inte visat ännu).
Örhängena trädde jag också på smyckewire som avslutades i knutgömmor. Örkrokar har jag i några olika varianter. Jag ska försöka samla ihop dom på ett inlägg, men de vanliga "fiskkrokarna" finns här, och här ser du en annan variant på just några andra örhängen med träpärlor.

11 apr. 2011

Påskpyssel

Snart har påsken både kommit och gått, så det är ju hög tid att jag visar lite påskpysselidéer. Det mesta här är gjort av filt och lite annat material.
Hur söta som helst - och roliga! - är dessa filtkycklingar som jag hittade hos myrtle & eunice. De kan göras både med och utan ben (mer kramvänliga utan men roligare med).
Jag gjorde en mall som du kan använda, den är på ett ungefär som kycklingarna på bilden (jag har inte testat den själv, gjorde den just nu), men kan ju finjusteras om det behövs, och göras i valfri storlek.
Hur delarna sys ihop syns rätt bra på actionbilderna. Jag har också en svart ganska styv ståltråd (elefanttråd) som borde passa till ben och fötter, om jag kommer ihåg så ska jag testa att göra en sån här kyckling.
Dessa kaninbyxor (!) från Positively Splendid, är små korgar för påskgodiset. Klicka på bilden så kommer du till sidan där det visar hur de görs.
Tuppbroscher från Folksy. Jag har broschnålar i olika storlekar om du vill göra en sån här brosch (eller någon annan). Dessa tuppar är gjorda av filt, lite pärlor och så är det en vitprickig blå knapp mitt på vingen, men det är ju fritt fram att komponera egna originella tuppar och hönor, kanske med lite broderi och varför inte några färgranna band som stjärtfjädrar t.ex.

Den här hönan (också från Folksy) är en dörrstopp men den är ju egentligen alldeles för dekorativ för att stå och kura på golvet tycker jag. Den här var lite svårare att lista ut hur den görs, men här är en mall.

En rektangel som är 2 trianglar lång och 1 triangel bred (liksidiga trianglar). T. ex. för en höna som är 13 cm så är rektangeln 26x11 cm (plus sömsmån). Vik dubbel och sy ihop kortsidorna och ena långsidan (streckad lila linje), men lämna en liten bit öppen närmast vikningen (så du kan vända rätan ut när sista sömmen är sydd). Det hopsydda hörnet blir toppen på hönan. Lägg in näbb och kam ungefär som på skissen, så de sys fast i sömmen. Vik sedan så att kortsidornas söm hamnar mitt på den öppna långsidan (de svarta prickarna möts) och sy ihop - det blir en tetrapackform. Vänd ut rätsidan genom öppningen, stoppa hönan med vadd och sy ihop öppningen för hand. Dekorera med knappar (eller gör ett broderi) - kan också göras före hopsyningen. Hoppas instruktionerna är någorlunda begripliga, annars får du prova dig fram.
En variant av denna höna finns här. Här är de utstickande delarna placerade annorlunda, så att kortsidorna blir ryggen istället för mitt fram.
En något enklare kyckling som du säkert kan göra en mall till själv. Den hittade jag hos Activity village.
Rullögon har jag i olika storlek och både runda och ovala. De kan limmas eller sättas fast med dubbelhäftande tejp. Om det ska bli ett kramdjur till ett litet barn är det förstås bättre att brodera ögon eller sy fast filtrundlar, eventuellt ordentligt fassydda knappar.

Äggvärmare från craftsideas.info.

Okrossbara ägg från Allison C Beilke.
Idé till påskkort från Popular Crafts.

Strutar för påskgodiset från The Crafting Chicks, gjorda av scrapbookingpapper.
Strut-tupp. Det här är en strutformad ask som blev till en tupp (julvarianten blev förstås en julgran). Nu har jag bara två eller tre såna här askar kvar efter att Asta och Ella varit här och gjort varsin tupp också. Men man kan ju göra bara en strut av papp om det inte nödvändigtvis behöver vara en ask (man kan ju lägga lite påskgodis under struten ändå).
Och så mitt alternativ till påskris - en påskmobil ...
Här är det fem vaddägg klädda med folie (godispapper) och med fjädrar nedtill. De är också dekorerade med band, paljetter och pärlor.
De mindre äggen är fimopärlor i olika mönster och färger. Och så gjorde jag en massa gula och lila blommor av kartong. Alltihop är upphängt på en blompinne som jag målade med metallicfärg (koppar). Jag hängde den på en vägg för fotandet, men nu hänger den i mitt skyltfönster.
Vaddägg har jag i två storlekar 18x25 (1 kr) och 25x35mm (2 kr).
De har ju ett hål i den tjocka änden, men för att hänga upp dem som jag gjorde, så får man använda en stoppnål eller en spik för att göra hål rakt igenom, det kan vara lite trögt men det går.

10 apr. 2011

Armband med kedjor och pärlor

Jag hittade den här idén nånstans (minns tyvärr inte var). Det var ett armband med en sträng pärlor och tre kedjor. Det knöts ihop med ett sidenband, men eftersom det inte är så lätt att åstadkomma en rosett med en hand och man kanske inte alltid har nån till hjälp, så fick mitt armband ett lås och så satte jag bara fast en rosett.


Det är vita vaxade glaspärlor 6mm. Vilken kedja jag använde är jag inte riktigt säker på, det kanske är nr 9. Låset är det nya knäpplåset, och så satte jag dit en hand made-berlock. Jag använde några bindringa och splitringar för att montera ihop allt.
Eftersom det var både enkelt och inspirerande att göra det här armbandet, så har jag gjort två till.
Jag råkade av misstag beställa en stor påse med splitringar (såna där som ser ut som små nyckelringar) och eftersom de är nästan omöjliga att öppna så har de ju en mer begränsad användbarhet. Men tillsammans med bindringar så kan man ju länka ihop dom till en kedja - och det satt jag och pysslade med medan Gunilla gjorde sitt magnetarmband. Men jag kände inte för att göra hur lång kedja som helst och då kom jag på att jag skulle göra ett till sånt där armband.

 Till detta valde jag blåskimrande kristallrondeller och små silverkulor. Och så hittade jag ett par "stuvbitar" av olika kedjor (nr 18 och 16) - den hemgjorda kedjan är närmast pärlorna på den här bilden. Jag gjorde ingen rosett på detta, men det har en förlängningskedja och ett klolås.
Gunilla fick vara arm-mannekäng ...
Idag gjorde jag ännu ett, denna gång med olikfärgade kedjor och cat's eye-pärlor.

Här är det en likadan hemgjord kedja och nr 18, plus en guldkedja (jag har inte fått till ett komplett inlägg med guldkedjor, men här är några). Och den nya kedjan i mörk koppar. Förutom cats'e eyepärlorna är det också 4mm vaxade glaspärlor. Jag har cat's eyepärlor i olika storlekar, de här är 6mm. Små mellandelar (daisies) mellan pärlorna (just dessa har inte kommit med än). Det här armbandet har ett kopparfärgat klolås och en stjärnberlock som det står "Just for You" på.
Nu ska jag gå och lägga mej, så jag orkar träffa tandläkarn i morgon ... Go´natt!

Etikas armband och ett nytt av Gunilla

Efter allt elände i förra inlägget ska jag nu visa några fina armband. Etika (jag har inte stavat fel) satt här i lördags och ville lära sig lite olika saker, så vi började med ett armband på memorywire. Hon valde bland de osorterde pärlorna som jag hade drällandes på bordet och fick ihop ett fantastiskt läckert armband!

Här ser du silverpärlor med nät (som jag inte hunnit visa, men likadana guldfärgade finns här) och på ömse sidor om den är det stjärnformade mellandelar. Sen är det vaxade glaspärlor 6mm och 4mm, frostade pärlor och små lite ojämna metalliska kuber (oljespillskimmer).
Sen på afton kom Gunilla (jag bjöd faktiskt på mat(!)) och hon har ju blivit tänd på att knåpa ihop armband. Ett av hennes tidigare finns här. Nu gjorde hon ett med magnetpärlor. Det är ju faktiskt väldigt enkelt också - man gör en komposition som upprepas hela vägen. Man kan ha olika pärlor mellan magnetpärlorna, bara det blir samma avstånd så att magnetpärlorna klickar ihop när man rullar strängen runt armen.
 Magnetpärlorna är bruna (de facetterade) och så är det kopparpläterade ovala pärlor (som jag missat att visa), plus samma små kuber som Etika använde och mellan dem små ljust kopparfärgade metallpärlor. Det blev ju riktigt läckert detta också!
Det är trätt på smyckewire, som jag för övrigt fått hem i ett flertal färger.

Mest bara elände

Det var några dagar sen jag gjorde ett inlägg för jag har varit lite grinig på sistone. Första eländet började för ett par veckor sen (eller nåt sånt, dagarna bara far iväg) när det började töa på allvar - då började det nämligen rinna in vatten i trappen ner till butiken. Jättelajbans! Men med hjälp av min indiska vän Raj så hackade jag bort kollossala lager av is kring dörren och på garageinfarten och nu har det sluta komma in vatten (fast nu regnar det så risken finns att det sipprar in igen). Min granne Börje tipsade om var vattnet troligen sipprar ner vid väggen och att jag kan täppa till med kallasfalt (det är ju asfalterat ända mot väggen men det är väl inte alldeles tätt). Jag får be Börje köpa en hink asfalt åt mig när han ska till ÖB eller nån annanstans där det finns (jag har ju ingen bil så det är lite besvärligt med vissa saker).
Nästa elände började med att jag skickade en postorderförsändelse till en kund i Stockholm. Efter en vecka undrade hon försynt om jag skickat varorna än. WHAT!! Stor bestörtning! Vad sysslar posten med? Det var ju inte nån liten papperslapp utan ett vadderat kuvert tillräckligt stort och tungt för att kräva 36 kr i porto, så hur har dom lyckats slarva bort det? Jag har i alla fall gjort en anmälan och det är inte annat att göra än att vänta. Eftersom jag skickade det som brev (för det kostar ju med tilläggstjänster och det har ju aldrig varit nåt problem förut - förutom ett 50 kr-frimärke som föll av(!)). Nu läste jag på postens hemsida att man får ingen ersättning för att dom slarvar bort brev som man inte har köpt någon tilläggstjänst för - så kommer det inte till rätta är det närmare 500 kr åt fanders. Jättelajbans!
Och för några veckor sen lossnade en liten flisa ur en tand (helt utan anledning) och jag har skjutit upp besöket till tandläkarn bara för att jag verkligen inte vill åka till stan. I onsdags for en flisa ur en annan tand (helt utan anledning). Men då ringde jag i alla fall och stämde träff med tandläkarn, så jag ska dit i morgon. Är det ålderdomsförfall och kommer detta nu att bli ett återkommande elände tills jag är alldeles tandlös tro? Jättelajbans! Fast egentligen förvånar det mig inte att mina tänder krackelerar nu - jag har varit medveten om att jag gått ock bitit ihop hela vinter och faktiskt tänkt att jag riskerade att pulvrisera tänderna. Anledningen till denna tandagnisslan var ju den kalla vintern - jag har ett stort eluppvärmt hus, och varje gång jag tittade på termometern, så  #%*"gnizzel"*$ ... Elräkningen för februari kom över 7000 kr ...
Och sen är jag lite grinig för att några strassgrodor försvunnit. De var fem stycken och jag hittar dom ingenstans. Visst är det fullt möjligt (troligt) att jag lyckats förlägga dom, men jag fattar inte var i så fall. Jag har ju haft besök av klåfingriga personer tidigare, men dom är ju portförbjudna och oskyldiga i detta fall. Så här ser grodorna ut ...
Ser du någon med en sådan groda här i Boliden, så kan du ju fråga var den är köpt ... Har du varit in i butiken senaste två veckorna och faktiskt sett grodorna nånstans här, så tipsa mig, om du kommer ihåg var det var ...
(uppdatering 26/10 2011: grodorna är återfunna, det var jag som förlagt dom)

Så allt detta har som sagt gjort mig lite grinig och ohågad, men jag ska göra ett litet ryck ikväll och visa upp några armband gjorda av ett par gästpysslare och några jag gjort. Och så tänkte jag hinna få in lite påskpyssel innan påsken är förbi ...
Jaha, och så googlade jag nu för att hitta en clipartbild på en grinig kärring för att illustrera detta inlägg, och vad händer då? Jo, då larmar mitt antivirusprogram om en attack av något elakartat! Det tog ju hand om detta elände, men det var så pass lömskt att det krävdes en omstart av datorn för att radera allt (det hann nästla in sig i registret). Så nu är jag sur på google som inte har bättre koll på sina sökresultat ... Jag hittade i alla fall till slut en bild som visar hur jag emellanåt känner mig ...
Jag borde kanske gå och lägga mig, fast jag är ju för upprörd för att kunna somna ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...