18 feb. 2012

Pappersåtervinning

Återvinning är bra, men man behöver inte nödvändigtvis gå med allt till återvinningstationen - återvinn en del av skräpet själv! Här är lite idéer för pappersåtervinning.
Den här läckra papperskorgen(!) är gjord av tidningssidor, alltså inte dagstidningar utan såna med färg, vecko- eller månadstidningar. Riv ur sidorna, vik ihop till smala remsor (man får väl prova sig fram till om det blir lagom med halva sidan, eller kanske en tredjedel). Det får inte bli alltför tjocka remsor för sen ska de ju rullas ihop till runda knorrar. Till botten lindar man remsorna varv efter varv tills det blir en lagom stor rund platta (kolla bilden på Craftster där idén kommer ifrån). Vet inte hur det är hoplimmat, men det bör väl vara något ganska snabbtorkande som smältlim (limpistol) till själva hopfogningen. Till rundlarna (även den i botten) kanske det funkar med dubbelhäftande tejp.


 En skål gjord av tidningspapper. Den görs på samma sätt från början med vikta remsor av tidningssidor, men efter man gjort botten, så fortsätter man linda remsorna lite omlott så man bygger upp kanten till den höjd man vill. Bilder och beskrivning finns på A Little Hut.

Från The Rag and Bone boutique kommer den här kransen som också kan användas som ram på t.ex. en liten rund spegel. Rulla tidningssidor lite på diagonalen runt en penna eller någon annan lagom tjock pinne (blompinne?). Hur man sen monterar ihop det hela får man nog klura ut själv ...

Har du sen kvar lite pappersremsor efter dessa två projekt så kan du göra något lite enklare, nämligen paketrosetter, en idé från Favecrafts.
Och av de sista små bitarna kan du sen göra papperspärlor! (Bild från Africa Bags)
De blå pärlorna finns på Favcrafts. Gör trekantiga remsor som är ca 30 cm långa (kortare om det är tjockt papper) och den bredd du vill ha som längd på pärlorna i basänden - det blir alltså väldigt långsmala trekanter. Stryk på lim och rulla ihop på t.ex en tandpetare så det blir ett lagom stort hål - och ta sen ut tandpetaren så den inte fastnar. När limmet torkat lackerar du pärlorna med klarlack så dom blir hållbara.

Telefonkatalogen som man nästan aldrig använder kan också återvinnas. T.ex på en lampskärm.
Instruktioner finns på The Swell Life. En tråkig vit lampsärm (som kanske dessutom fått några trista fläckar) kan bli verkligt häftig med några telefonkatalogsidor och lite akrylfärg.

De tomma toa- och hushållsrullarna då, vad kan man göra av dom?
Piffa upp en ram kanske? Familyfun har den här idén. Måla några rullar med akrylfärg - gärna flera färger mixat - platta ihop rullen så det går skära eller klippa den i ca 1 cm breda strimlor. Sen är det bara att limma fast ovalerna på en ram i ett fint mönster.
Eller gör en större väggdekoration ...
Idé från Growing up creative.
Eller gör några monster ...
(Bild från Makezine)

Eftersom du pysslat så mycket har du ju inte hunnit laga mat, utan beställt hem pizza. När du sen ätit dig mätt slänger du pizzakartongen, eller ...? Nä, du gör en tavla av den! Det tycker i alla fall Favecrafts att du borde ...
Dölj den under ett snyggt papper, eller måla kartongen, och sen dekorerar du med allt du har! Så småningom slutar du märka att det fortfarande luktar pizza om din nya tavla ...

Om du fick över några servetter efter att du ätit pizzan kan du göra några fluffiga bollar att hänga upp.
 All things mamma visar hur det går till. Kanske inte direkt återvinning, eftersom använda servetter inte är så mysiga ... Men det får bli avlutningen på detta inlägg om återvinning.

Thilda och Klara pysslade idag

Idag fick jag besök av Thilda och Klara som pysslade och gjorde örhängen och armband.
De gjorde var sitt par örhängen med guldnycklar och magnetlås istället för örkrokar - perfekt när man inte har hål i öronen.
Thilda gjorde också ett armband med akrylpärlor på elastisk tråd.
Och Klara gjorde ett armband med berlockersvart kedja.

17 feb. 2012

Underbara kristallvingar!

Jag fick dom här nu idag och kunde inte vänta med att få visa dom, så jag har inte hunnit göra några änglar än med dessa akrylkristallvingar.
 De finns i 10 färger (ja, det är två olika klara/ofärgade - den längst upp är iriserande). Och det är samma modell som tibetsilvervingarna nr 1 och samma storlek ca 19-20mm mellan vingspetsarna. Kristallvingarna kostar 1 kr/st.
På bilden ser du överst de iriserande (regnbågsskimrande) klara vingar. Under dessa är det uppifrån och från vänster fuchsia, lila, gröna - turkos, orange, klar - ljusgul, ljusrosa och röd.

Änglainspiration av olika slag hittar du under (den nya) etiketten Änglar.

14 feb. 2012

Virkat armband med pärlor (och utan)

Idag virkade jag ett armband med små ljusblåa pärlor. Jag provade tidigare att virka med detta tunna garn, (typ pärlgarn) för att se om jag ens klarade av att se de mycket små maskorna som blev - jag använde en 2mm tunn virkkrok. Det provet ser du längre ner.
Eftersom det gick bättre än väntat så gjorde jag idag ett försök att vika ett armband med pärlor dessutom - och det gick det också!
Det är inte så lätt att veta första gången hur många pärlor som går åt, men jag trädde upp 60 pärlor på tråden som jag tänkte skulle bli lagom för tre pärlrader, och det räckte (det blev över en del). Jag la upp ca 50 luftmaskor, då verkade det bli lite för kort och det är ju faktiskt bättre att det är för kort än för långt när man virkar, för det går ju alltid att lägga till lite, men desto svårare att korta av. Och ett sånt här armband bör ju vara ganska tajt för att bli snyggt.
Sen virkade jag ett varv fasta maskor (fm) (och kollade igen att längden verkade bra). På första pärlvarvet gjorde jag först 2 fm, sen drog jag dit första pärlan, virkade 3 fm, en ny pärla 3 fm osv. Ett varv tillbaks med bara fm och så varv två med pärlor. Då gjorde jag bara 1 fm i början innan första pärlan, så att pärlraderna blir lite förskjutna. Ett varv fm tillbaks igen och så det tredje pärlvarvet lika som det första.
Ett varv fm i ytterkanten och så virkade jag ett par varv över kortsidan för att snygga till och förlänga några mm (för det var liite på gränsen till för kort). Jag virkade också några luftmaskor till öglan för knäppningen och då tog jag med den där "svansen" från upplägget som fanns i den änden, så det blev dubbelt garn i öglan. Jag fäste öglan och virkade smygmaskor utefter den långsidan som bestod av uppläggningsmaskorna.
I andra änden snyggade jag till kortsidan och virkade några luftmaskor (ca 1 cm) ut från mitten av kortsidan. Sen klippte jag av tråden med nån decimeter svans och drog genom knappen så att den där stumpen med luftmaskor blir knappfästningen, och fäste det hela med sista sladden av garnet.


Knappen är en av dessa söta plastknappar som finns i flera färger.
 Hur man virkar ett liknande armband kan du se här hos futuregirl. Och här hos "All free crochet" kan du se en video som visar hur man gör (hennes amerikanska dialekt är fullt begriplig, men en aning svårsmält, eller hur jag ska beskriva känslan ...) .

Hos The Purl bee hittade jag en beskrivning på ett ganska enkelt virkat armband  som kan göras i olika bredd. Jag testade bara med ett smalt. Det var inte helt lätt att se de små maskorna men annars var det ju ganska enkelt. Nu orkade ju jag som vanligt inte läsa in mig på beskrivningen, så det blev inte riktigt rätt (upptäckte jag nu när jag tittade mer noga på Purl bees bilder). Men det var ju bara för att testa ändå. Du som är mer noggrann kan läsa beskrivningen och titta mer noga på bilderna.
Jag använde en av de fina träknapparna (som finns i flera färger) till knäppningen.

Hjärtliga hälsningar från Ziggy också ...

"Nu är dan nästan slut, men jag vill också hälsa till alla jag känner!"
"Inklusive ärkefienden?"
"Hmm ...Visst ..."

"Fast jag ligger inte och åmar mej på köksbordet som Stella gör!"
"Nä, du åmar dej på alla andra ställen ... Och så hoppar du upp på bordet oftare än Stella gör, ändå ..."
"Om det behövs för att få nån uppmärksamhet här i huset, så ..."
"Du är för uppmärksamhetskrävande, ZIggy, så ibland måste jag försöka ignorera dej. Fast jag skriker ju åt dej när du hoppar upp på bordet, så hur kul är det?"
"Negativ uppmärksamhet är bättre än ingen! Men jag blir ju lite skraj till slut, så då hoppar jag ner ..."
"Och inom fem minuter är du tillbaks ..."
"Tja, jag har kort minne ..."

Hjärtliga hälsningar från Stella

"Kram till alla jag känner! Ha en härlig dag! Att ligga tvärs över bordet med magen i vädret är härligt - kan rekommenderas - åtminstone om man är söt, för då kan inte matte bli arg ..."

13 feb. 2012

Härlig virkad halsvärmare

Yes, I did it!
Det är ju inte ofta jag faktiskt gör något av alla "det där måste jag göra"-inspirationer jag hittar, men nu har jag faktiskt gjort en sak som jag sa jag skulle göra. Och - tänka sig - jag gjorde enligt beskrivningen!! Det vill säga i den mån jag begrep mig på beskrivningen, vilket var bara till hälften - jag fick tillgripa lite "trial and error" innan jag fick kläm på hur det gick till att åstadkomma denna "korgflätning".
Egentligen handlar det bara om stolpar, men man ska lirka kroken och garnet runt stolparna i raden under - framifrån för rutorna med lodräta maskor och bakifrån för de vågräta maskorna - istället för att dra genom överkanten på maskorna. När jag väl kom på hur det gick till, så var det ju rätt enkelt. Jag antar det här är ett mönster som mer vana virkare känner till, men för mig innebar det att jag fick lära mig nånting nytt, och det var riktigt kul - detta effektfulla mönster kan ju användas även till annat, det blir ganska tjockt eftersom det blir liksom "dubbelstickat" (fast virkat), så varför inte några grytlappar?
Att göra själva knapphålen var ju enkelt, men hur man skulle få till det på första vanliga varvet igen framgick inte av beskrivningen. Jag tyckte det var en maska för lite i andra knapphålsvarvet enligt beskrivningen - det borde ju vara fyra som vanligt men det var bara tre - så det blev lite klurigt, men det är ju bara tre knapphål och jag lyckades få till dom ändå. Sen satte jag på ljusrosa plastknappar och halsvärmaren var klar!
Så här ser knapphålen ut från rätsidan - ifall man man knäpper som på bilden med knapparna till vänster (vilket ju funkar bäst om man är högerhänt). Fast knapphålen är snyggare på andra sidan, det syns på den förra bilden.
Halsvärmaren blev väldigt skön! 

P.S. Kanske återkommer jag med en beskrivning av själva virktekniken, ifall nån annan amatörvirkare vill ge sig i kast med detta projekt och, liksom jag, tycker att originalbeskrivningen är lite knepig. Då blir det en beskrivning med bilder, för jag tog några foton av själva processen. Gör en kommentar här ifall du vill ha en sån beskrivning!

12 feb. 2012

Nya hjärtliga kort gjorda med Xara Xtreme

Efter det förra inlägget med hjärtliga kort. fick jag en fråga om hur jag gjort den där fransiga "duken" på ett av korten. Det var gjort med en av Xara Xtremes alla "penslar" som man kan använda att rita med och göra lite roligare linjer än bara ett smalt streck. 
Man kan göra egna sådana penslar och för att visa några av dem jag gjort, så blev det nu några till Alla Hjärtans kort. Jag har utgått från två olika kort och bara ändrat färger och fills och bytt konturlinjerna. Att jag nu förklarar lite hur man gör det här är förstås tämligen ointressant för den som inte har detta program, eller ens är intresserad av att skaffa det. Fast kanske kan det väcka habegäret hos någon som verkligen vill hålla på med datorgrafik. I så fall finns det att ladda ner och testa (vet inte vad det är för begränsning, men det brukar vara en tidsgräns på 30 dagar). Nu har programmet bytt namn och heter Photo & Graphic Designer. Klicka på "Try it" och ladda ner. Det finns videos som visar hur det fungerar också.
För att göra en "pensel" gör man först ett eller flera objekt som ska ingå. Man kan göra dom färger man vill ha direkt, men man kan också till en viss del justera nyanserna efteråt, liksom hur tätt det ska vara mellan delarna och om dom ska vara lite sneda och förskjutna i förhållande till mittlinjen. På det här kortet har jag också använt fills (mönster) istället för enfärgat på både bakgrunden och ett par av hjärtana.
Rosorna är både justerade i färg, storlek och lite förskjutna. Vissa "penslar" tar lite tid att göra, men när man är klar och har sparat dom, då är det sen bara att välja vilken man vill ha som kontur och på ett ögonblick blir ett svart streck till en bård av rosor (eller vad man nu ville ha). Här gjorde jag en tonad bakgrund som är ett alternativ till enfärgat eller ett bitmapmönster.
Det här var samma stjärnlinje från början (som den runt rektangeln), men de runt hjärtana är som synes lite manipulerade. I övrigt bara enkelt med enfärgade objekt - så kan man enkelt skriva dit några ord för hand ...
Olika blombårder. Här drog jag ihop ytterbården så det blev riktigt tjockt med blommor Förutom de ändringar jag tidigare nämnt kan man förstås också välja bredd på linjen så att objekten som ingår i "penseln" blir så stora som man vill ha dom.
Flerfärgade kvadrater. I ramen är dom raka och jämnt förskjutna efter mittlinjen. På hjärtana är dom lite mer huller om buller.

Hoppsan, det är visst Alla Hjärtans dag på tisdag ...

Jag borde väl ha kommit med pysseltips till Alla Hjärtans dag lite tidigare, men jag har faktiskt inga idéer (och så kom jag förstås inte ihåg det). Det enda jag gjort för att inte vara helt hjärtlös, är att jag lekte lite med mina ritprogram och gjorde några kort. Även om det blir i sista minuten så ska det väl gå att få iväg ett kort som är framme på tisdag. Det är fritt att ladda ner och skriva ut dessa bilden. Några upphittade pysselidéer har jag stoppat in längre ner.

Det här började med några hjärtan i ritprogrammet Paint som ingår i Windows. Sen la jag in bilden i vektorprogrammet Xara, valde en funktion som heter trace bitmap, och fick då en vektorbild där färgerna las i lager (som enskilda objekt) och jag kunde dra och flytta på en del så det blev fler hjärtan med lite olika nyanser.
Det här är ursprungligen samma bild som den första men med annan efterbehandling.
Här och på kortet ovanför har jag fyllt ytorna med mönster i programmet Xara. Jag ritade dessa krokiga hjärtan utan att bry mig om att snygga till dom, men vill man ha snygga hjärtan så finns den formen inbyggd att rita med i Paint - det var så jag gjorde hjärtana som blev grunden till de två första korten.
Här är bakgrunden och mönster på hjärtana målade i Twisted Brush.

 Det sista kortet är nästan färglöst så det kan färgläggas för hand.

Fingeravtryckshjärtan hittade jag hos allcrafts som har en hel del annat Valentinpyssel också.
Hos planetpals hittade jag en kärleksfjäril av en tom toarulle ...
En annan toarulle blev Amor som skjuter kärlekspilar, hos Mindware.
En Google-sökning på Valentine´s day craft ger en massa mer ...

Förra årets hjärtliga inlägg innehåller det mesta av vad jag har i hjärtformat pyssel. 

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...