28 maj 2011

Påskhalsband - lite sent ute ...

Den här bilden hade också gömt sig i en mapp. Jag gjorde faktiskt halsbandet före påsk. Det är ett enkelt halsband med äggformade fimopärlor och stora akrylpärlor (en del lite glittriga. Superenkelt att göra - bara trä pärlorna på en vaxad bomullstråd (eller nån annan lagon tjock tråd) och gör knutar både före och efter varje pärla, med ett lagom mellanrum.
Fler halsband i denna stil:
Med sammetspärlor och knappar på tråd. (inlägget här)
3 olika och ytterligare tre.

27 maj 2011

Halskedjor med strasspärlor

Ett par halsband med strasspärlor som jag inte visat, hittade jag bland bilderna nu också. Båda har de vinfärgade strasspärlorna som ingrediens, sen är det lite olika metalldetaljer och några andra pärlor.
Det här halsbandet har en kristalldroppe och ett par rondeller. Sen är det lite kedjor av olika slag. Och ett toggle-lås.
Här är det två olika kedjor som jag gjort med lite större icke öppningsbara ringar (t.v.) och med splitringar (t.h.) sammanlänkade med bindringar. En handgjord kedja likande den högra kedjan använde jag också till ett par armband. Den vänstra och även de ovala länkarna användes också till halsbandet med en ljusblå pärlblomma.
Några ovala länkdelar och en färdig silverkedja ingår också. (Är det nån mer än jag själv som märkt att om man söker på ordet "silverkedjor" på bloggen så hittar man inte inlägget som heter just "silverkedjor"? Det är mycket märkligt. Däremot kommer ett tidigare inlägg om silverkedjor upp - men det har jag tagit bort, så det borde inte bli nån träff på det. Irriterande! Över huvud taget är sökfunktionen ganska bristfällig tycker jag. Men jag länkar alltid till den nya sidan så det går ju att hitta den vägen, eller om man går in på etiketten Kedjor.
Jag har satt pärlorna på öglepinnar. På vardera sidan om rondellerna är det en pärlhatt (phs60B).

Nästa halsband är enklare men med fler pärlor - rosa rondeller och krackelerade glaspärlor. De krackelerade har jag visst glömt att visa också, de finns i flera färger och storlekar (läggs till "att-göra"-listan). Och så är det ett glashjärta med virvlar som hänge.
Alla pärlor är monterade på öglepinnar och hoplänkade med bitar av en kedja (nr 12 tror jag).

Armband med discokulor

Jag hittade de här bilderna när jag städade i datorn för att försöka få ordning på mina bloggbilder (så jag vet vad som är publicerat och inte). Tror inte jag visat det här armbandet förut, men det var ju ett tag sedan jag gjorde det - jag minns det inte ens.
 Ljusblå och glasklara discokulor i swarovskistil, plus ljusblå rondeller. De är trädda på elastiskt tråd tillsammans med pärlhattar (phts100 och phts75).

Gårdagens frestelser

Jag höll ju på med det ändlösa projektet att städa undan på pysslebordet i går. Och frestades som vanligt att göra nåt av saker som jag hittade där. Här är gårdagens frestelser.
Den här kopparfärgade masken är en brosch som jag hittade nånstans nångång (på Myrorna kanske). Den är ju ganska häftig i sig, men jag tyckte den behövde lite piffning nu när jag återfann den. Jag satte mirakelpärlor tillsammans med några små seed beads på öglepinnar och en guldfärgad metalldroppe nertill. Sen blev det ett par bitar av ljus kopparfärgad kedja också med en droppe nertill. Och så tog jag en guldfärgad kedja som jag fäste i vardera örat så det blev två korta bitar och en lång hel kedja i mitten. Jag drog ut kedjan genom munnen på masken och hängde dit en pärla som jag satt på en knoppinne. I de korta ändarna satte jag "spjutspetsar" av glas - en grön (fast den ser turkos ut på bilden) och en gul. Nu blev den där masken riktigt piffig tycker jag.

En halsrem gjord av tjockare vaxad bomullstråd och en liten hög mixade pärlor blev nästa frestelse. Remmen var redan klar, förutom ett lås, och ropade på att få ett hänge. Jag hällde ut en del av innehållet i en påse med diverse blandade pärlor och så hittade jag en bit smyckewire som låg och skräpade. Av detta blev det då ett crazyhänge genom att jag trädde på pärlor och knöt ihop lite hipp som happ. För att få ett fäste knöt jag också fast en splitring. Hänget är ju tredimensionellt och ser lite olika ut från olika håll.

Några andra pärlor som låg och såg frestande ut var det här glashjärtat och en stor glittrig blålila akrylpärla. Hjärtat kombinerade jag med rosett av tibetsilver och en mörklila sammetspärla. Akrylpärlan satte jag på en pinne med stor knopp och så använde jag pärlhattar (phts100). En kongopärla med små pärlhattar sattes på en öglepinne. Två olika hängefästen - det trekantiga finns här. Hänget med hjärtat satte jag på ett rosametallic läderhalsband.
Ett par örhängen av blomformade akrylpärlor (kommer strax). De här pärlorna finns i åtta andra färger, men jag hade bara två av just denna färg så därför hade jag plockat ut dem just med tanken att det skulle bli ett par örhängen. Dessa kompletterade jag då med vad som fanns tillhands på bordet och det blev ett par små metallhjärtan, små silverkulor och en vita 4mm glaspärlor. Och så använde kag pinnar med en liten knopp. Örkrokarna är i sterling silver, ganska små som passar för barn (3 kr/par).

Välstädat - NOT!

Alltså är mitt liv inte alldeles bortkastat ... Samma filosofi kan väl användas på en butik ...?

 Jag kanske skulle prova att göra det här broderiet och sätta upp i butiken ...
 I alla fall har jag nästan (hmmff) städat bort smyckepysslet från pysselbordet ... Jag hittade en del som jag frestades av idag också, så jag kom av mig lite ... som vanligt.
 Sen är det ju det här hörnet, bakom disken, som jag har tänkt ordna upp - ungefär lika länge som jag haft igång butiken. Stella funderar på om det är något hon kan hjälpa till med, men hon gav upp också ...
 Och så är det det där rummet innanför ... Där jag slänger in allt som inte ska vara i butiken just nu (t.ex. julsaker). Dessutom är det där rummet tänkt som verkstad för snickeriarbeten och dyligt ... Hutchen till vänster är till för verktygen, men lådorna kärvar så de går varken att öppna eller stänga, så verktygen ligger och dräller lite överallt. Måste kolla med min resursrika granne om han har en hyvel eller nåt som jag kan angripa lådorna med (om jag får ut dom) ...
Den enda gångbara ytan i detta rum är där mattan ligger - det är alltså bara en smal passage - på andra sidan ser det ut så här. Den äckelbeiga dörren som syns på den förra bilden är bakdörren in till butiken (loppisavdelningen) och det är genom detta rum jag måste balansera för att ta mig in i butiken - är jag det minsta okoncentrerad riskerar jag att ramla över (eller i) nån låda. Detta rum SKA röjas upp i sommar!! På vintern är det alldeles för kallt för det finns ingen värme i rummet.
Anledningen till att jag visar dessa bilder är att jag i hela mitt liv (eller så långt jag minns) har skämts för att jag är fullständigt oförmögen att ha det välstädat omkring mig. Köket orsakar mig oändliga bekymmer - när jag väl en gång lyckats städa och röja undan allt som ligger och skräpar, så blir jag ju inspirerad att göra nåt (kanske baka) och då dröjer det ju inte många minuter innan det är kaos igen. SUCK!
Nu har jag i alla fall beslutat mig för att sluta skämmas - jag har hittat en, för mig, acceptabel ursäkt som stavas ADHD. Jag läste nånstans en lista med tips för ADHD:are, t.ex detta "Köp en snygg dammsugare, för den kommer alltid att stå framme". Mitt i prick - jag har alltid minst en dammsugare stående nånstan (en syns på bilden ovan). Hur går då det ihop med oförmågan att städa? Jo, ska det nån gång bli dammsugat så ska dammsugaren finnas där i det ögonblick lusten faller på, för ska man behöva dra fram dammsugaren ur ett skåp, så är ögonblicket förbi. Allt måste göras i stundens ingivelse, eller så blir det inte av.
Så om du är en kaosforskare (med eller utan ADHD) som får panik när det ringer på dörren - sluta upp med att skämmas och sätt upp en bonad enligt bilden överst.
Själv tycker jag det är så trevligt att komma hem till nån som inte slösar bort livet på städning, nån som jag kan bjuda hem utan att behöva panikstäda först.
Men ibland kan det kännas skönt att få lite ordning i röran ändå ...
Ett rum som kanske inte skulle fara illa av att röjas upp, det är syrummet. Hur gräsligt det ser ut där just nu vill jag inte ens visa (lite skäms jag ändå). Vitsen med ett syrum är ju förstås att man inte ska behöva städa undan varje gång man skapat/skräpat - och jag slänger allting på golvet! Sen, när t.o.m jag tycker det ser för jäkligt ut, så sopar jag ihop det (och kollar så det inte ligger nåt återvinningsbart bland skräpet).
Men så här såg rummet ut en gång då det hade en bättre dag - om jag åtminstone kan återställa det till det skicket vore det trevligt ...
 Jag har ett gigantiskt syrum och mycket tyg ...
 Här vid symaskinerna ser man numera betydligt mindre golv ...
  Det här hörnet är definitivt inte så här prydligt nu!
Jag har samlat på mig en bra hög med fleeceplädar att sy t.ex. sockar av ...

26 maj 2011

En massa träpärlor

Visserligen har jag inte gjort så mycket av de träpärlor jag har, men jag gillar dom - särskilt de här färgranna.
Även om färgerna är långt från de naturliga trärena, så har träpärlor en naturlig känsla - lite primitiv och ursprunglig. De passar utmärkt till smycken i någon etnisk stil, afrikansk, indiansk eller asiatisk.
 Vad ska man kalla den här modellen? Kommer inte på något lämpligt ord, men de är i alla fall ca 15x8mm stora och kostar 1,50/st. Färgerna är mörklila (nästan svart), grön, cerise, naturvit, gul, orange och turkos.
 Risformade pärlor, 15x7mm, i färgerna orange, lila, gul, rödbrun, grön, ljusbrun, cerise, röd, rosa och turkos. De kostar 1,50/st.
 Större risformade, 22x9mm, som finns i färgerna grön, orange, vit, turkos, lila, gul och röd. De kostar 2 kr/st.
 Rondeller i många färger, ca 11x5mm stora, som kostar 1 kr/st.
 Brum, röd, svart, grön, naturvit, gul, cerise, mörkgrön, turkos, beige och mörklila.
 De här påminner om de garnvirade pärlorna men är alltså helt av trä. De är ca 14x15mm stora och kostar 2 kr/st.
 Leopardmönstrade 20mm stora kulor. De kostar 3 kr/st.
Små bruna platta rondeller. De är ca 6x2,5mm stora och kostar 10 öre/st.
Ett halsband med leopardpärlorna, några naturvita rondeller och två gula av de större risformade. Remmen är gjord av den tjocka vaxade tråden, med spiralavslut och ett bronsfärgat togglelås. Det här passar väl till min nya afrikanska väska, eller ...?
Och så dessa hjärtan. Kanske inte lika bra som ett hjärta av guld, men färgglada är de åtminstone. Och ett hjärta av trä är väl i alla fall bättre än ett hjärta av sten ...?
Två olika träpärlor i form av hjärtan och i flera färger. De stora är 27x21mm, har vågrätt hål och kostar 3 kr/st.

De små är ca 14x13mm, har lodrätt hål och kostar 1 kr/st.
Andra färgglada träpärlor hittar du här och här. Träpärlor i gult och grönt som matchar varann finns här. Dessutom några annorlunda svarta samt hängen/berlocker av trä.

Inspiration för träpärlor:
Örhängen av träpärlor och trähängen, armband, mobilhänge, i kombination med magnetpärlor, armband i gult och grönt, med flätad läderrem, indianinspirerat med tibetsilverfjädrar.

Nya strasspärlor och en silverpärla med nät

Några nya strasspärlor har jag. Jag visade ju ett par örhängen med de med ljusblå strass tidigare, så nu ska jag presentera dessa pärlor och några i andra färger. De som jag visat tidigare finns här.
De här i guld med klara stenar är superglittriga - det var omöjligt att få fram på bilden - de är hur tjusiga som helst! Tyvärr har jag bara 10 st av dessa. De är 8mm stora och kostar 3 kr/st.
Ilver med svarta stenar visade jag i förra inlägget i storlek 8mm. Nu har jag också den kombinationen i storlek 12mm. De kostar 5 kr/st.
De här i silver med vinfärgade stenar och de med ljusblåa, är 10mm stora och kostar 4 kr/st.

De här med stenar i olika färger är 8mm stora och kostar 2,50/st.
Och så lägger jag in de här silverfärgade pärlorna med nät. Nätet ligger utanpå kulan, de är inte gjutna med nätmönstret (vilket innebär att det kan finnas ett och annat trasigt nät i samlingen). Pärlorna är ca 7-8mm stora och kostar 1,50/st. Likadana finns också i guld.

Makraméarmband med stor pärla

 Jag har ett gäng stora glaspärlor i olika udda modeller och satt och filurade med dem och plockade ut den här med mönster i grönt och orange. Att det blev just den berodde på att jag hade en påse med träpärlor inom räckhåll också, och där fanns några i matchande färger. Med ett par stora pärlhattar knöt jag pärlorna på en bomullstråd och tänkte göra ett halsband. Men jag hade ingen aning om hur jag skulle fortsätta. Det kändes lite fjuttigt med bara bomullstråden så jag knöt på en nylontråd och började makraméknyta. Och det blev ju genast mer rejält - men inte orkade jag knyta ett helt halsband på det viset, så då fick det bli ett armband. Till låsknapp använde jag också en pärlhatt.

Stora glaspärlor

 En massa udda glaspärlor i storlekar från ca 15mm till 22mm. Pris från 2,50 till 4 kr/st.
 Eftersom det knappast finns ens två likadana, så passar det kanske bäst att använda dessa pärlor som centerpiece i form av ett hänge, eller på ett armband som det här.
 Två hängen med en stor glaspärla och olika metalldetaljer. Den till vänster har stora pärlhattar (phg130), guldfärgade droppar, ett hänge fäste i guldfärgat tibetsilver och en kulkedja. Det till höger sitter på en stor knoppinne med en ganska platt pärlhatt (phts100) under och en kjolformad upptill. På hängefästet sitter också ett löv. Här använde jag en tennfärgad kedja. Ifall någon vill köpa något av dessa hängen så kan man om man vill byta kedjorna till något annat.
 Dessa pärlor kallas koögon (!). Jag har aldrig sett någon blåögd ko (pärlorna finns även i andra färger) men det är en vacker blå färg i alla fall. Pärlorna är 16x12mm stora och ungefär 7mm tjocka. De kostar 3 kr/st.
Platta pärlor i en mjukt trekantig form. De finns glasklara eller ljust gröna och har en regnbågsplätering på ena kanten. De är ca 17x18mm stora och kostar också 3 kr/st.
Andra stora glaspärlor finns här:
Med vita eller guldfärgade ränder, Pärlor i guld och rött, tvåradiga cat's eye, blårandiga, rosa och vita, med kopparfärgad kant, gröna och orange med diskreta slingor, "trummor" och "gurkor", hjärtan med virvlar, Pandora-pärlor, gråsilvriga, guldripplade, droppar i åtta färger, blåa nyanser, med guldinlägg, stenålderspärlor, svartvita avlånga, silverfoil i olika former, silverfoilhjärtan, blå med fläckar.
Stora pärlor av annat material:
Färgglada maffiga pärlor, dessa ingår också i de här smyckeseten, "ben"-pärlor, lavapärlor, halvtransparenta plastpärlor, pärlor med nät, keramikpärlor, svarta sammetspärlor, Ormlänkspärlor, träpärlor, svarta och vita porslinshjärtan (och nyckelpigor), metallfärgade plastpärlor, lila virkade pärlor, superläckra strasspärlor, garnpärlor, fimopärlor, cloisonnepärlor, blommiga porslinspärlor.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...