27 juni 2014

Chiliodlingen frodas

Min chiliodling ser fortfarande hoppfull ut. Plantorna lever, växer så jag ser skillnad dag från dag, och har fått knoppar! Jag är djupt fascinerad av att jag lyckat hålla dessa plantor vid liv, för odling är verkligen inte min bästa gren. Men det här känns riktigt roligt nu så kanske har jag fått en ny hobby - inomhusodling.
De grenar ut sig och får nya blad och knoppar varje dag verkar det som.
 Ett par knoppar har slagit ut till små vita blommor också, en på vardera planta, och den som på den övre bilden ser ut att vara på god väg, har slagit ut idag märkte jag. Som jag har läst är chili duktig på att självpollinera, vilket låter bra för jag vill slippa ställa ut dom för att hångla med humlor och bin, när vädret är så opålitligt.
Och jag vill inte riskera att bryta av dom heller, för nu är dom ca 40-45 cm höga. Men dom ska bli uppåt 60-90 cm så det är en bit kvar innan dom är fullväxta. Kanske borde jag plantera om dom igen - jag vet inte hur rymligt dom vill ha kring rötterna - men kanske blir dom nervösa om jag stökar med dom nu när dom är i detta delikata tillstånd med begynnande blomning. Men å anda sidan blir dom knappast lättare att flytta när dom blivit större, dom kommer att behöva stöttas också förmodar jag. Får ta mej en funderare, nya krukor har jag i alla fall köpt. Jag har också ett par mindre plantor på tillväxt. Jag satte alla fröna samtidigt men dom verkar ha haft olika växtkraft.
Så här såg de stora plantorna ut för en månad sedan, så nog har dom vuxit!!
Persiljeplantorna har jag satt om och hunnit skörda ett par gånger.

24 juni 2014

En ny käppväska

Kors i taket! Idag var jag piggare än jag varit på flera månader!! Måste ha varit dom där bollfransarna som piggade upp mej. Eller för att jag träffade Eva (Tant Grön) utanför ICA.

Inte för att jag för den skull trodde att jag skulle få nåt gjort, men jag gick i alla fall upp med bollfransarna till syrummet och tänkte att jag kunde åtminstone titta lite och se om nån tygbit kallade på mej.
Då hittade jag en tygbit med svartgrått tryck. Inte alls något som passade ihop med bollfransarna, men en annan tanke jag haft en tid. Nämligen har jag tänkt att jag skulle ha en till käppväska, en som passar till en jacka som är svart, grå och orange. Den där lilagröna passar inte alls till den jackan, det skär sig ju alldeles ohyggligt.

Nu när det kanske, möjligen, eventuellt är sommar så blir det just inga promenader, men nån lagom kylig dag kanske jag känner mej hågad och då är den där svartgråorangea jackan lämplig då den är lite varmare än dom somrigaste jackorna.
Och utan att fundera särskilt mycket på saken - jag hittade dessutom en orange dragkedja - så gjorde jag väskan.
 Även om man inte behöver just en käppväska så tycker jag det här är en förträffligt bra modell och storlek på en väska, om man vill kunna ha med sig lite smått och gott. Mina käppväskor har måtten 23 x 33 cm.
 För att få ut mesta möjliga av den orange dragkedjan så sydde jag den utanpåliggande istället för insydd.
 Väskan är fodrad eftersom det här tyget var lite tunnare. Jag sydde ihop foder och yttertyg räta mot räta på de två delarna till framsidan. Då hamnar sömsmånen mellan tygerna när man viker ihop dom med rätsidan ut, och man får en prydlig kant utan sömsmån bakom dragkedjan.
Det enda knepiga med att sy en sån här väska är att komma ihåg att stoppa in remmen inuti - mellan fram och baksidan - och sticka ut ändarna i överkanten. Det är lätt hänt att göra tvärtom (jag höll på göra det misstaget). Och så får man se till att remmen inte är vriden.
En annan sak man måste komma ihåg, det är att öppna dragkedjan innan man syr ihop väskan, eftersom det är den enda öppningen att vända ut rätan genom. Det kom jag faktiskt ihåg.
Eftersom jag sällan tänker igenom mina projekt hela vägen, så var det i alla fall en sak jag glömde. När jag i princip hade sytt ihop hela väskan kom jag ihåg att jag skulle ha haft en ficka på baksidan. En liten ficka lagom för busskort eller lånekort eller inköpslista kanske. Jag kunde ha struntat i det, men jag hade ju kvar en remsa av det där tyget, så ...
Jag behövde inte sprätta upp alltihop utan bara så pass att jag kunde nåla dit och sy fast fickan. Den uppmärksamma ser att fickan är klippt på en annan ledd än själva väska. Gör man så är det viktigt att ha tvättat tyget innan (det hade jag) annars kan det bli taskigt om tyget krymper åt olika håll vid tvätt.


Bollfrans

Case closed! Ja, idag fick jag skicka ett case closed-meddelande på eBay, för äntligen kom bollfransarna.
Förra veckan kontaktade jag säljaren eftersom det gått väldigt lång tid utan att paketet kommit - jag beställde dessa bollfransar den 1/5. Det var ett annat paket som inte heller kommit, innehållande bl.a. örkrokar som jag börjar ha dåligt om. Så jag kontaktade båda säljarna, och för örkrokarna (och det andra) fick jag pengarna tillbaks dagen efter. Skulle paketet trots allt komma så har jag lovat att betala tillbaks igen.

Det tar emot att begära en "refund" men det brukar aldrig vara något problem att få pengarna tillbaks om paketet inte kommer (det händer inte så ofta heller). Jag vet ju själv hur det är när man skickat ett paket och så får man veta att det inte kommit fram (eller hur det nu är, hmm) - att betala tillbaks eller skicka nytt är ju en direkt förlustaffär. Så det känns lite skamligt att be om pengarna tillbaks när paketet inte kommit, för det känns nästan som ett rån eftersom man inte förstår hur dom kan göra nån vinst alls på dessa varor som man kan köpa så billigt och dessutom fraktfritt.

Bollfranssäljaren bad mej i alla fall att vänta några dagar till och jag sa att okej, jag ger det till den 1/7 för då har det gått två månader. Och tänk att paketet faktiskt kom till slut! Case closed!
 Fyra olika om vardera 4,5 meter (5 yards).
 Multifärgat i neonfärger. Det är inga klara gränser mellan färgerna utan dom tonar i varann.
Turkos, vit och lila. Bollarna är ca 10mm stora.

Det finns fler färger att beställa för den som vill. Eftersom jag inte längre säljer för postleverans så är det lika bra att tipsa om säljaren på eBay - sophiawonderful1027. Normalt ska det ju inte ta så lång tid som det här tog, men från Kina kan det ta 4-5 veckor, så man får ha lite tålamod. Har man tur tar det bara 2 veckor.

Nu måste jag bara hitta på nånting att använda fransarna till.
Som bonus fick jag en tofs också!

Och på tal om pengarna tillbaks - Radiotjänst har ju gett med sig och ska betala tillbaks tv-avgiften till oss som olagligen blivit påförda denna avgift trots att vi inte har tv. Så jag väntar på ett brev från dom också. Eftersom jag betalat den där avgiften i ett år, så bör jag få tillbaks 2076 kr. Men när jag kollade så upptäckte jag att dom dragit 605 kr istället för 519 vid ett tillfälle, så då blir det 2162 kr jag vill ha tillbaks! Vilket inte är en föraktlig summa. Betydligt mer än den fjuttiga skatteåterbäringen på 97 kronor - som jag dessutom inte får ut eftersom Skatteverket inte betalar ut summor under 100 kr, det sparas till nästa år. Får jag bara två (2) kronor tillbaks nästa år så får jag vänta ännu ett år innan jag kan festa runt på skatteåterbäringen ...

22 juni 2014

Berlockarmband = pyssel vid akut trötthet

I ett anfall av akut hysterisk trötthet igår efter middan, var jag tvungen kravla mej ner i butiken och pyssla en stund för att inte somna huvudstupa över köksbordet. Det var inte paltkoma, för så mycket åt jag inte och jag började krokna redan under matlagningen. Däremot hade jag stigit upp alldeles för tidigt - före kl. 11 - så tröttheten hade även tvingat mej till att lägga mej raklång på sängen en stund tidigare på eftermiddagen, men det räckte ju uppenbarligen inte.
 Det var ju inte läge för några tankekrävande projekt men några enkla elastiska armband kändes lagom för att hålla mej vaken.
Armbanden består av 8mm glaspärlor i olika färger och så några av de där berlockerna som redan är monterade på hängefästen. 
Jo, några kristallrondeller är det också, vid färgbytena. Den pärliga sidan av armbanden.

Nu är jag också så där vansinnigt trött att jag inte vet vad jag ska göra av mej. Det är för sent för en eftermiddagsvila men för tidigt för att göra natt.
Jag har fortfarande inte anpassat mej till den här tröttheten, så ibland missar jag siestan. Däremot har jag bestämt mej för att vara ärlig med att jag är så trött och helt enkelt måste sova minst 10-12 timmar varje natt. Vilket betyder att jag sover hela förmiddagen och oftast en bit in på eftermiddagen. Jag lägger mej vid 11 men då ligger jag och läser en timme eller så. Och har då någon ringt vid tolvtiden eller tidigare och jag inte svarat, så har jag sen ursäkta mej med att "jag stod väl i duschen då", eller "det måste ha varit precis när jag var ut och hämtade posten". Det ska jag sluta med, nu ska jag jag säga som det är, att jag sov. För jag behöver det. Jag märker tydligt om jag stigit upp för tidigt, då måste jag hur som helst lägga omkull mej efter nån timme, så det är bara dumt. Har jag fått mina tolv timmar klarar jag mej betydligt bättre.
Att sitta vid datorn och skriva ett inlägg kan hjälpa till att hålla mej vaken eftersom det stimulerar hjärnan lagom mycket, men är inte så fysiskt ansträngande.
Men nu ska jag leta rätt på nån film som förhoppningsvis är tillräckligt spännande för att hålla mej upprätt en stund till.


Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...