21 jan. 2012

Mer kedjeterapi

Om ett par dagar infaller det kinesiska nyåret och tidigare gjorde jag ett armband med kinesiska bronsmynt och tigerögapärlor. Nu har jag knåpat ihop ett halsband också, i lite annan stil med bara metall.
 Ett enda mynt satte jag på men det skulle ju vara enkelt att sätta dit fler - fast dom är ganska tunga så det kan ju bli jobbigt med för många.
 Jag länkade ihop kopparfärgade splitringar med små guldfärgade bindringar. Det är enkelt och med lite tålamod kan man ju utveckla det betydligt mer än jag gjorde - det är bara att bygga på, på bredd och höjd som man vill.
En enkel kedja går snabbt att sätta ihop.
Om man ska sätta ihop flera rader kan man göra på lite olika sätt.

Det här är enklast och det var så här jag gjorde till det här halsbandet. Här är de större ringarna sammanbundna lodrätt och vågrätt och hamnar rakt under varann.

Här sätts ringarna ihop diagonalt så raderna blir förskjutna i förhållande till varann. Det här blir snyggast om man vill ha en prydlig triangel. Använder man bara bindringar kan man också göra så här.


En tredje variant är en kombination av de två första, medn både diagonala och vågräta/lodräta bindringar. Se också kedjeterapin här.

Skapa färgranna kalejdoskop

På temat online-program kommer här Kaleidoscope Painter (en java-applikation). Skapa psykedeliska kalejdoskop i det oändliga! Superenkelt - dra bara med musen på det svarta fältet så blommar formerna ut. Man har ingen kontroll över färgerna, men du kan ändra tjockleken på linjerna med pilknapparna nedtill. Alternativt kan du klicka på knappan DynaBrush - då ändras tjockleken slumpmässigt. Vill du släppa kontrollen helt är det bara att klicka på Auto. Och för att börja på nytt klickar du på Clear.
 Använd dina kalejdoskop som inspiration för målningar, eller broderier, applikationer eller printa ut och använd till decoupage, eller ... bara bli uppiggad av färgglädjen!
 Det går inte att spara bilderna i programmet, men skärmdumpar kan man ju göra. Om du inte vet hur det går till så lägger jag in en liten snabblektion längst ner.
Att göra skärmdumpar.
Tryck på Print Screen-knappen (PrtSc) på tangentbordet. Öppna ett ritprogram (t.ex Paint som ingår i Windows) och tryck CTRL+V för att klistra in skärmdumpen. Använd ritprogrammets funktion för att beskära bilden så du bara får med själva motivet. (I Paint: Klicka på "Beskär", dra med musen diagonalt över bilden så motivet markeras. Klicka på "Beskär" igen så klipps överflödet bort.) Spara sen bilden som vanligt (CTRL+S). Hoppas det blev begripligt och lycka till!

Skakande upplevelse

Nu när jag ska rehabilitera min brutna fotled och komma på benen igen, så har jag turen att äga det perfekta träningsredskapet - min skakmaskin (vibrationsplatta med finare ord). Den har stått i hallen intill badrumsdörren de senaste veckorna, dit Tim fick dra den då jag kommit hem med mitt gipspaket. I vanliga fall brukar den stå i gymrummet, men där var den för svåråtkomlig med bara ett ben och kryckor att manövrera med. Men nu har jag alltså haft den lättillgänglig så jag har kunnat passa på att bli lite omskakad varje gång jag varit på toa.
Detta är det ultimata träningsredskapet för soffpotatisar och andra träningsovilliga (det var därför jag köpte den). Och för rehabilitering av brutna ben är den perfekt, för musklerna blir ordentligt bearbetade och benstommen stärks utan att ansträngas - läs på träningsredskap.net om fördelarna med denna träning.
Bl.a. ökar muskelstyrkan, balansen förbättras och benvävnaden stärks. Ledrörligheten ökas och värk och smärta minskar, svullnaden minskar och cirkulationen ökar.   
Doktorn.com står det mer om detta och att den här typen av träning ursprungligen utvecklades för ryska kosmonauter (och amerikanska astronauter) som tillbringat längre tid i rymden och då tappat både muskel- och benmassa i tyngdlösheten. Så skakmaskinen är ett seriöst träningsredskap.
Det här är displayen på min maskin. Man kan ställa in tiden på 5 minuter, 1 minut, eller 30 sekunder - man behöver bara så korta tider för att det ska räcka. Cirka tio minuters vibrationsträning motsvarar en till två timmars vanlig styrketräning enligt Doktorn.com. 
Sen kan man välja en vibrationsfrekvens (hur många skakningar per sekund), vet inte exakt vilka frekvenser min maskin kör på men det brukar ligga mellan 20 - 50/sek. Kör man på högsta vibrerar det så snabbt att man inte kan uppfatta det, men det känns efteråt! Man kan trycka på + och - för att ändra medan man kör. Eller så väljer man auto med tre olika program där det växlar mellan olika frekvenser automatiskt.
Man kan koncentrera sig på olika muskelgrupper och kroppsdelar genom att stå i olika ställningar, sitta, ligga eller stå med händerna på plattan.
(bild från jumpusa.com)

Jag kör lite extra sista veckan innan avgipsningen - några minuter varje gång jag har vägarna förbi.

20 jan. 2012

Fler ritprogram

Efter mitt förra inlägg om enkla onlineprogram för att skapa abstrakt konst, så fick jag ett tips från kreativa Susanne om ett program som dom använder på förskolan där hon jobbar - det är alltså ett program som är enkelt för barn att använda. Det heter Tuxpaint och är ett program som man laddar ner och installerar på datorn.

Tuxpaint är gratis och jag har nu letat rätt på några fler gratisprogram för konstskapande. Jag har inte själv testat alla dessa program utan överlåter till dig själv att se om de kan vara något som passar dig. Vilket man gillar bäst beror ju lite på vad man vill kunna göra och hur avancerat eller enkelt man vill ha det. Vissa gratisprogram kan vara väldigt knepiga att lära sig använda - det beror kanske på att dom är gjorda av datanördar som har en annan syn på vad som är enkelt än vi vanliga användare, och att det inte ligger något stort företag bakom. Men många är ändå väldigt bra när man lärt sig finesserna.
Här är några jag hittat.
Mypaint har jag inte testat men det verkar ha många möjligheter att både rita och måla. Kolla fler skärmdumpar här.

Pixia verkar också ha en hel del finesser, man kan tydligen både måla och redigera foton. Jag hittade inte så mycket info men här är lite - det påstås i alla fall vara enkelt att använda även för nybörjare.


Artweaver finns både som gratisprogram och en plusversion som kostar 29 euro.

Project Dogwaffle består av flera program - förutom själva Dogwaffle också PD Particles, Howler , PD Artist och Penny Paint. Jag vet att jag testade Dogwaffle och PD Particles för flera år sedan, men jag minns inte vad jag tyckte, å andra sidan har det förstås utvecklats den dess så det kanske är dags att testa igen. Man kan visst göra animerade (rörliga) bilder också med Dogwaffle.
(Det här är Penny Paint)

Artrage är ett program som kostar men man kan ladda ner demoversioner som fungerar med alla funktioner förutom vissa begränsningar när det gäller att spara  bilderna man skapar.


Artrage finns också för iPhone och iPad.

Photo Plus Starter Edition är ett gratisprogram från Serif för främst för fotoredigering, men man kan också måla. Serif har också ett ritprogram som heter Draw Plus för både vektorgrafik, målning med mera, men det kostar kring en tusenlapp.

Ett gratisprogram för vektorgrafik är Inkscape. Vektorgrafik är inte uppbyggt av punkter som t.ex gif, jpg och bmp-bilder, utan består (enkelt uttryckt) av matematiska förhållanden mellan bildens beståndsdelar punkter linjer, m.m.). Detta gör att man kan förstora och förminska bilden i det oändliga utan att kvalitén försämras.
(En sån här bild kan bestå av hundratals objekt i många lager)


Själv använder jag Xara Xtreme för vektorgrafik - det kostar pengar men är enkelt och roligt att använda.
Med mycket tid och tålamod kan man göra hur avancerade bilder som helst med det - t.o.m. så det ser ut som målningar - det här porträttet består av mer än 1200 objekt. Man kan också göra animerade bilder/flash. Jag brukar nöja mej med bilder som den här:
("Happy Horse and Crazy Cat" gjord i Xara Xtreme)

Och så förstås Twisted Brush som jag skrivit om tidigare och som finns i både gratis och Pro-version.
(Blommor gjorda med färdiga "penslar" i Twisted Brush Pro)

Ett annat program som jag tipsat om tidigare är Sumopaint. Det är ett onlineprogram som verkligen är värt att kolla in.

Ett bra alternativ ifall du vill slippa installera något på datorn.

Det får väl räcka för denna gång. Har du tips om något bra program så hör gärna av dig.

19 jan. 2012

Abstrakt onlinekonst

Jag har ju tidigare berättat om programmet Twisted Brush som man kan "måla" tavlor med. Det är ju ett program som man installerar i datorn, men för lite enklare måleri finns det också en del små onlineprogram. Ett som jag skrivit om tidigare är Scribbler som är riktigt roligt.
Här är länkar till tre andra program för abstrakt konstskapande.
Med Picassohead gör du just huvuden i Picassostil. Det är ganska enkelt att använda - man väljer de olika delarna och dra dem till bildytan. Sen kan man reglera storleken på varje detalj, rotera och välja färg. Man kan också sätta dit sin signatur i Picassostil. 
Mitt första Picassohead. Fast signaturen föll bort när jag sparade. Tyvärr kan man inte ladda ner bilden, men man kan mejla en länk till den. Och så kan man ju göra en skärmdump som jag gjorde för att spara bilden i datorn.
Nästa program heter Viscosity och det är lite mer avancerat. Man kan börja med att klicka på Options för att ställa in storleken på målningen. Sen kan man välja färger (Colour) - det finns några färdiga kombinationer, men man kan enkelt ändra en eller flera av färgerna när som helst. Så är det dags för "målandet". Klicka på Brush och justera storleken på "penseln" och sen drar du med musen över färgränderna (det finns en Undo-knapp on du ångrar draget). För mer kontroll klickar du på Select - då markeras varje vinkel med små fyrkanter som man kan dra i, man kan också hålla ner Shift-tangenten och markera en bunt fyrkanter som man sen kan dra i ett svep. Det är bara att experimentera och vill du börja om från början så finns det en Reset-knapp (med dödskalle).


När du klickar på Save så ser du en sån här bild där din målning blivit inramad - coolt! Skriv en titel på målningen och ditt namn (du kan bara hitta på nåt) och klicka på save.
Med nästa abstrakta målningsverktyg mondrimat skapar du i konstnären Mondrians stil - väldigt fyrkantigt och väldigt färgbegränsat.

Först begrep jag inte alls hur det skulle gå till när jag klickat på knappen "Begin" för det blev bara helrött och när jag klickade blev det bara en annan heltäckande färg. Jag hade förstås inte läst instruktionerna, som var nog så enkla. Så här gör man: Klicka på den högra tredjedelen av färgen så kommer en lodrät delningslinje. Klicka på den nedersta tredjedelen av färgfältet så blir det en vågrät delning. Man kan dra i delningslinjerna för att omfördela ytorna. Klicka någon annanstans (övre vänstra delen) på de olika fälten för att byta färg på dom. Upprepa dessa procedurer tills du är nöjd. För att spara bilden får man i detta fall också göra en skärmdump
Och så programmet Wordle där man skapar med ord. Mycket enkelt att använda! Skriv (eller klistra in) en mening eller lösa ord i den stora rutan, klicka på GO-knappen under. Sen tar det några sekunder så kommer bilden upp med orden huller om buller. Klicka på knappen Randomize för nya varianter. Om du klickar på "Open in Window" öppnas det i ett fönster med en meny upptill där du själv kan bestämma typsnitt, färg och stil.
Här har jag skrivit in meningar - de två första är nog lätta att lista ut ... (ledtråd - första ordet börjar med stor bokstav) ...


 Till sist en lite svårare ...

Det närmar sig ...

 Bara en vecka kvar till avgipsning! Men jag som sett fram emot detta börjar nu oroa mej för att det är då det jobbiga börjar, och att det är då jag äntligen får stå på båda benen som det blir smärtsamt.

Jag har ju inte haft ont av vare sig själva skadan eller operationen, bara av att gipset klämt ibland. De senaste dagarna har jag dock känt att det huggit till i fotleden när jag kanske frestat på den lite - även om jag fortfarande inte stödjer på foten så är jag lite mindre försiktig, den ska ju snart få börja göra rätt för sig så den måste ju lära sig tåla lite ändå.
För att förbereda mej för rehabiliteringen så googlade jag för att se om jag kunde hitta något om sjukgymnastik för brutna fotleder, men det var lite dåligt om det, och det jag hittade var heller inte så uppmuntrande. Det verkar som det kan bli både jobbigare och mer långdraget än jag trott, men jag får väl låtsas som om jag inte läst detta och fortsätta tro att jag ska vara fullt gångbar inom en månad ...

Jag hittade ett dokument från sjukgymnastförbundet som inte gav så mycket om själva sjukgymnastiken, men där man kan läsa om:
Fotledens struktur och funktion
Fotleden, talo-cruralleden, består av den tibio-talara, fibulotalara och den distala tibiofibulara lederna. Fotleden är en synovialled. Talus är bredare ventralt än dorsalt vilket innebär att vid dorsalflexion kommer talus att kilas in och klämmas mellan malleolerna. Men även den laterala delen av talus är vidare än den mediala och tillsammans med den styrlist som finns på distala ytan tibia och motsvarande styrfåra som finns på talus innebär det att talo-cruralleden är extremt kongruent i hela rörelsebanan. … osv …
Öhuu...? Jamen, det visste jag ju redan ... 

Förhoppningsvis pratar inte sjukgymnaster så här med vanliga dödliga ...
Vad gäller rehabiliteringen nämndes sådana här uppmuntrande saker ...
"Smärta, svullnad och stelhet har rapporterats vanligt förekommande både ett, tre och fem år efter skadan."
För att hitta något om hur man rehabiliterar en bruten fotled fick jag söka på ett mer begripligt språk, =engelska, och hittade övningar för både rörlighet, stabilitet, muskelstyrka och balans (vilket är vad som ska tränas) på About.com. Antar att det är ungefär samma övningar som svenska sjukgymnaster kör med. Så det är väl bara att ladda upp med tålamod, envishet och eventuellt en stor burk Alvedon ...

Mitt delmål är att inom en vecka efter avgipsning kunna ta mej ner till butiken och ha öppet torsdag 2/2.

18 jan. 2012

Armband med Kina-mynt

 Äntligen fick jag sakerna jag väntat på i över en månad! Och i det paketet fanns det en del pärlor - fler agater och cat´s eye och tigeröga - och lite metall, bl. a, kinesiska bronsmynt.
 Jag tyckte att tigerögapärlorna passade bra ihop med mynten, så jag gjorde ett armband med dessa (+ några svarta plastpärlor). Tigerögonen är 8mm stora (1,50/st) och mynten 24mm. Jag använde stora bronsfärgade bindringar som jag satte på mynten och med splitringar för att hänga dom på den elastiska tråden. Anledningen till att jag satt splitringar på bindringarna är att om man sätter bindringar direkt på tråden så finns det risk att dom lossnar - bindringar har ju en öppning som en tråd kan slinka igenom om det blir en liten glipa, splitringar är ju dubbla så där är det tätt.
Tigerögapärlorna har som cat´s eyepärlorna en lysande strimma som liksom rör på sig och ger pärlorna liv. Jag har sedan tidigare 6mm tigeröga och hängen av tigeröga.
 Ena sidan av myntet har fyra tecken och på den andra sidan är det två. Mynten kostar 4 kr/st.

På första bilden har jag två andra armband också - det silvriga är gjort av lite nytt också (återkommer om det). De här armbandet med bärnstensfägade kristallrondeller (har inte fått med just dessa i det inlägget än) och stora runda pärlor gjorde jag tidigare nån gång. Det är också på elastisk tråd.
De stora glaspärlorna är transparenat med vit kärna och en strimma guldglitter.

17 jan. 2012

Sweet Home 3D - planritning

Igår installerade jag ett program som heter Sweet Home 3D. Det följde med på cd:n i senaste numret av PC Tidningen (nr 2/2012), men det finns också att ladda ner från programmets hemsida
Jag trodde nog att jag skulle fastna i det, och det gjorde jag - några timmar blev det! En del 3D-program är ju frustrerande svåra att begripa sig på, men det här är så lätt (dessutom på svenska) så det är bara att sätta igång och rita väggar och bygga rum efter rum. Sen sätter man in dörrar och fönster, färg på väggar och golv och så möbler och inredning. Tyvärr är det lite begränsat utbud av möbler och inredning som följer med men man kan i alla fall ändra på färgerna och måtten - t.ex kan ett runt bord göras ovalt med lite andra mått. Och det finns att ladda ner mer, så jag ska börja söka efter bl. a. lite mer köksinredning.
Här är i alla fall några bilder från min första planritning. De här lite mer detaljerade bilderna får man genom att välja att göra "foto" av 3D-vyn. Själva ritandet gör man på planritningen som jag visar sist. Klicka på bilderna för att se dem i lite större format.
En sak till som jag tänker skaffa är lite tapeter och fler golvmaterial, nu har jag bara "målat" väggarna. På den här första bilden ser man köket uppe till höger. Entredörren skymtar vid vinkeln till utbyggnaden nertill. I utbyggnaden finns en klädkammare och innanför den gästtoan, och sen är det ett förråd som man kommmer in i utifrån verandan. I mitten upptill är vardagsrummet med bl. a två röda soffor gramför öppna spisen (bakom den en trappa upp till (kommande) övervåning. Mot ytterväggen längst upp står ett akvarium (får väl sätta ett par fåtöljer framför det också så man kan sitta och titta på fiskarna).I mitten nertill ett gästrum (nästan färdiginrett t.o.m. gardiner) och ett annat ännu tomt rum. Till vänster det mycket (alltför) stora sovrummet med en klädkammare i nedre hörnet. Tvättstugan ligger mellan vardagsrummet och stora sovrummet. I vinkeln mellan gästrummet och sovrummet ligger badrummet (inte färdigt) med ett avskilt bås för toa och ett tvättställ. Två tvättställ står mot den turkosa väggen och till höger ett badkar och en kort vägg (ska sätta in glaskuber som vägg när jag hittat det) som skapar en duschhörna.

Här är huset från andra hållet. Man ser entredörren (turkosblå) upptill. Köket har ett skafferi i ena hörnet, men jag funderar på att flytta det till det andra hörnet. Det saknas ju fortfarande mycket köksinredning så där har jag en del att göra. I vardagsrummet är det en avbalkning till höger med tv-hörna (får skaffa dit en platt-tv, nu är det bara en liten tjock-tv) i det inre hörnet och läshörna mot fönsterväggen - två fåtöljer och bokyllor till höger.
Här är gästrummet med en dubbelsäng och en våningssäng i vinkel. Två garderober till höger och ett vinkelskrivbord i vänstra hörnet (behöver en kontorstol dit). Vid fönsterväggen två fåtöljer och ett litet bord.
Här ser man bl. a. badkaret och duschhörnan till höger och tvättstugan till vänster (det är en växt som står i tvättstugans hörn).
Här är själva planritningen (verandan är lite beskuren). Möblerna representeras av bilder. Man kan ha 3D-skissen framme under planritningen så ser man bättre hur möbler och inredning hamnar medan man flyttar omkring dom.
Nu får jag fundera på om jag ska bygga om lite - sovrummet är ju egentligen alldeles för stort (fast jag ska ju ha dit lite mer möbler). Sen ska jag lista ut hur man gör en övervåning eftersom jag ju har en trappa ... Och som sagt skaffa mer inredningsdetaljer.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...