13 nov. 2014

Enögt smyckepyssel

Det var ju lääänge sedan jag gjorde smycken, förutom gummibandsarmband ...
På grund av att jag har alldeles för mycket smycken, och för att det oftast frestar på ögonen att hålla på med pärlor och såna småttigheter. Men det hjälps inte - det är ju kul att hålla på med! Och eftersom jag i princip stängt butiken så har jag massor av material att leka med själv nu. Så varför avstå, lite trötta ögon kan man väl uthärda.

Och nu är det ju bara ett öga jag nöter på. Efter gårdagens positiva upplevelse med ögonlapp och sömnad, så provade jag idag enögt smyckepyssel. Det var lite knepigare - bristande djupseende märks mest på nära håll och millimetrarna blir svårgripbara. Och jag blev trött i ögat. Men även idag klarade jag mej utan den där hysteriska vem-drog-ur-sladden-tröttheten, jippi!!
 Att sätta pärlor och annat på pinnar är en av mina favoritpysslor. Så det blev lite sånt - ett halsband och ett par örhängen.
 Kristallrondeller och små bikoner med regnbågsskimmer. Mellandelarna har olika mönster på vardera sidan. Jag hade lyckligtvis hattpinnar som var precis lagom långa att sätta delarna på och göra en ögla, så jag slapp hålla på med att knipsa av. För det där med att träffa rätt med både avklippare och rundtång var knepigt då den där millimenteravståndsbedömningen inte funkade. Att sätta hängen på en kedja är alltid knepigt hur många ögon man än har, där handlar det mest om noggrannhet och tålamod.
 Att sätta ett par örkrokar på ett par av hängena var i alla fall snabbt avklarat.
Och att trä pärlor och mellandelar på en elastisk tråd för att göra ett armband gick utan komplikationer.

12 nov. 2014

Enögd sömnad

Japp, det går att sy med bara ett öga. Det går t.o.m. att få in tråden i nålsögat på symaskinen med bara ett öga. Faktiskt gick det bättre än att använda nålpåträdaren på maskinen.
Varför nu detta vetenskapliga experiment? Jo, idag fick jag med posten en ögonlapp (min mor skickade den), en sån där svart piratmodell. Och varför skickade hon den? Jo, för att jag börjat fundera på om min kolossala hysteriska trötthet kan bero på att mitt högeröga - som inte ser så mycket - drar så mycket energi i sin strävan efter att faktiskt se nåt. Så jag tänkte att om jag hindrar det ögat från att över huvud taget vara med i leken, så kanske energin räcker längre.

Och tänk, idag drabbades jag inte av några hysteriska trötthetsattacker!! Kanske var det en slump, men det är verkligen inte många dagar det senaste halvåret som jag sluppit detta gissel, så - kanske har jag gjort en enastående medicinsk upptäckt!

Under det akuta skedet av min synnervsinflammation (augusti 2012) så upptäckte jag ju att med bara ett öga så förlorar man djupseendet. Men man vänjer sej. Att man missar målet när man ska ta i något för att det ligger 1,5 cm längre bort än man tror, det är ingen större grej - man anpassar sej ganska snabbt. Det som var mer obehagligt var att jag inte kunde avgöra om marken sluttade när jag var ute. Jag kunde snubbla för att jag inte uppfattade bulor och gropar i asfalten om det inte fanns skuggor. Och trottoarkanter kändes livsfarliga för jag visste inte hur höga dom var. När jag så småningom fick tillbaks lite syn så blev det i alla fall lättare att gå ute.

Men någon större nytta av högerögat har jag alltså inte när det gäller att läsa eller pyssla, då får vänsterögat göra hela jobbet. Efter en tid har man i alla fall vant sig med enögdheten och upptäcker att man kan fixa saker med bara ett öga - t. ex. att sy.
 Detta är ett inlägg till Lopplisas Ufo-Cyberjunta. För dessa tillklippta blivande väskor har legat ett bra tag i syrummet. Så det var på tiden att göra nåt åt dom.
 Mitt enögda syexperiment började med en enkel handla mat-kasse. Inga krusiduller, bara sy ihop, fålla och sätta på handtagen. Ingen ficka och inget foder för det är ett rätt kraftigt tyg. För en snygg insida gjorde jag istället dolda sömsmåner. Enda komplikationen var en Ziggy som låg på strykbrädan, men han hoppade faktiskt ner när jag förklarade det olämpliga med att ligga där när jag skulle använda strykjärnet.
 Uppmuntrad av att det gick så bra och att jag inte ens blev trött, så vågade jag mej på en liiite mer avancerad modell. Den här väskan har både foder och ficka.
 Fickan är klippt ur fållen på en gardinkappa (second handfynd) med lapptäcksmönstrat tryck. Nederkanten var ju redan fållad så det var bara att vika in på sidorna och överkanten.
 Fodret råkade bli detta grön- och vitrutiga tyg eftersom jag hittade två bitar av det som var precis samma bredd som väskan,
 Här är gardinkappan (dubbelvikt). Det är en massa olika mönster på mönstret!
Och som bonus så hittade jag äntligen alla mina strumpstickor! Jag skulle plocka bort lite grejer från bordet för att kunna fota, och där var en plastpåse med nånting i ...

Jag kan ju inte sticka sockar. Kan knappt sticka alls. Men jag tänkte försöka lära mej. Kanske. Eftersom jag tvivlar på att jag ska bli någon strumpstickare så hade jag inte lust att lägga så mycket pengar på dyra strumpstickor. Istället köpte jag massor av strumpstickor, hmm. 5 x 15 st. I storlekar 2-10mm med en hel del halvnummer. Smart, va? Jo, för jag betalade bara ca 85 kr för allt detta (på Ebay förstås) och jag tänkte att blir det inget stickande så kan jag väl använda dom här bambupinnarna till nåt annat. Men ganska omgående efter att jag fått hem dom (i början av februari) så lyckades jag ju förlägga dom och dom har varit spårlöst försvunna ända till idag.

Nu ska jag snart gå och lägga mej och vila båda ögonen. I morgon fortsätter jag mitt enögda experiment i förhoppningen om att ha hittat botemedlet mot trötthet.

9 nov. 2014

Julpyssel via Pinterest

Kanske känns det som det är rätt länge kvar till jul ännu, men plötsligt så är vi där. Hur som helst kanske man behöver lite framförhållning med julpysslet. Så jag tog en runda på Pinterest för att snoka fram lite julpyssel att servera här.
Dom här virkade tomtarna är väl söta, och inte alltför svåra att göra. Gratis virkbeskrivning (på engelska) från loopsan.
Några stora kottar, små krukor, stjärnor och färg. Från Scissors and Spoons.
Några till kottar, band och tygremsor - alternativ till krans. Idé från Tatertots & Jello.
Koner lindade med garn och dekorerade med knappar. Passar väl fint ihop med dom virkade tomtarna? Från hgtv.
Ljuslykta av glasburk med papperssilhuett av hus och granar. Spraya övre delen av burken med snöspray innan silhuetten sätts på. Hittat hos Shabby Art Boutique.
Små dekorationer av filt, pärlor och band. Här finns också snögubbe, julgran och små paket.
Och små vantar. Dom här fanns att köpa på Etsy.
(bild från mom.me)
En klassiker. Vem har inte nån gång klippt pappersnöstjärnor? Fast snöstjärnorna på bilden är faktiskt klippta av sorts kaffefilter. Ett bra sätt att dölja att man inte tvättat fönstren, när man till exempel fått ägg kastat på dom!! Så det är väl nåt för mej då ...
Och för att hålla ungarna sysselsatta en stund medan man fixar med julstöket så finns det på Nest of Posies, några färgläggningsbilder att skriva ut.
Istället för att ta livet av en frisk och kry gran, så kan man nöja sej med några pinnar man hittat i skogen eller på stranden och sätta upp dom på väggen. Bra för trångbodda då en sån gran inte tar nån plats. Bra också om man har katter eller småbarn som annars river ut en gran på fot. På Decoration et Design finns fler alternativa granidéer

Tidigare års julpysselidér kan du hitta under etiketten Julpyssel. Även om en del länkar är inaktuella och en del bilder försvunnit då inläggen ju har ett eller flera år på nacken.

Bloggutmaning 365 vecka 45

Oj, jag höll på glömma att jag skulle ta mej an Liies Bloggutmaning 365. Inte varje dag utan varje vecka, och nu är det sista dagen av ...

VECKA 45 - RANDOM

307. Vad tycker du om Sveriges nya pronomen "hen"?
308. Har du träffat någon kändis?
309. Var det bättre förr?
310. Om någon berättar något i förtroende för dig, kan den personen vara säker på att du inte sprider det vidare till någon?
311. Länka ett inlägg någon annan skrivit nyligen som du tyckte var bra på något sätt
312. Hiss & Diss - Den här 365dagarsutmaningen
313. 5 stunder då du känt dig bra under vecka 45

Mina svar:
(bild från clipartpanda.com, men hon var väldigt lik mej!)

307. Det är ju faktiskt bättre än att måsta säga han/hon (och variationer på detta) när man inte vet om det är en han eller en hon man pratar om, eller rent av en hen. Men att ersätta han eller hon i alla sammanhang tror jag inte blir nån hit. Inte så länge dom flesta av oss ändå är av ena eller andra sorten.

308. Inte vad jag vet. Jag är dålig på att känna igen kändisar eller ens veta om att dom  finns. En gång för ett antal år sedan var jag på stan med några andra damer och en av dom sa plötsligt. "Kolla, där är Brolle!" Och jag sa: "Vem är Brolle?" Jag antar jag gjorde bort mej då. Nu vet jag faktiskt vem han är och han bor t.o.m. strax utanför byn där jag är uppväxt ...

309. Det beror på hur mycket "förr" man menar. Medeltiden var nog ingen höjdare. Men om man håller sig inom sin egen livstid så kan jag nog tycka att vissa saker var bättre på 50-talet. T.ex. kunde en mamma vara hemmafru och ta hand om sina ungar utan att bli anklagad för att vara könsförrädare. Jag tror att det på många sätt är värre att vara kvinna nu - visserligen är det positivt att vara ekonomiskt oberoende genom att vara yrkesarbetande, men all den stress de ökande kraven ger är ju inte alls hälsosam. I nån undersökning som gjordes för ett par år sedan framkom det att många kvinnor idag faktiskt skulle vilja vara hemmafruar - men det vågar dom knappast prata högt om.

310. Svar, ja. Av tre anledningar: 1 - Har jag lovat något så håller jag ord. 2 - Innan samtalet avslutats så har jag redan glömt vad som sagts. 3 - De flesta jag känner, känner inte varann, och skvaller om någon jag inte ens vet vem det är, tycker jag själv är totalt ointressant, och antar andra känner likadant. (fast jag känner en som alltid pratar om för mej okända personer, jag blir så less!)

311. Hmmm, det var svårt. Jag läser inte så många bloggar, men tittar in här och var. Vad jag tänkte tipsa om nu är inte något enskilt inlägg utan en blogg som heter Vegankockens blogg. Nu är inte jag vegan utan bara laktovegetarian, men det lutar väl alltmer åt att man borde bli vegan. Nu senast larmades det ju om att mjölk inte alls är nyttigt. Jag gillar mjölk även om jag inte dricker så jättemycket, men kanske det är dags att hitta ett alternativ. Mandelmjölk kan man göra själv så det ska jag prova.

312. Hiss - Kul med lite frågor som får en att tänka till och kanske få veta lite mer om andras tankar. Diss - att jag inte upptäckte den här utmaningen förrän förra veckan.

313. Fem stunder ... Så många får jag inte ihop för det har inte varit nån höjdarvecka (knappt nån vecka alls). Kan jag räkna varje kväll då jag får gå och lägga mej? Det är alltid bästa stunden varje dag. Och i onsdags då jag bestämde mej för att inte vara med på hantverksmarknaden på Bolidengården den 15:e. Att jag tidigare i stort sett bestämt mej för att vara med har stressat mej i flera veckor så att bestämma mej för att INTE vara med, var en stor lättnad. Jag vill inte ha några måsten, eller "borden", eller avtalade tider för något, utan bara göra det jag känner för i stunden.

Gå in på länken längst upp i detta inlägg och kolla in nästa veckas frågor. Om du svarar på veckans frågor på din egen blogg, så länka gärna dit i en kommentar här, så får jag (och andra) läsa dina svar också.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...