27 mars 2013

Påskkorsstygn

Inget påskpyssel blev det i år, men jag lattjade lite med ett korsstygnsprogram och gjorde ett påskbroderi i all hast.
Det får bli min påskhälsning för i år.
Varken jag själv eller nån annan hinner väl brodera det här, men här är i alla fall själva korsstygnsmönstret med färger och symboler ifall nån vill ha det. Färgerna är bara ett förslag och kan ju bytas ut efter behag - fast kycklingen borde åtminstone vara gul. Klicka på bilden så blir den stor nog att skriva ut. Om jag börjar nu så kan det kanske bli klart innan nästa påsk. Om man avstår från att brodera bakgrunden så går det ju fortare.

På örat

Idag var jag till stan - första gången i år och så många fler gånger blir det inte. Det är därför det inte blivit något påskpyssel i år - jag har gruvat mej i två veckor bara för den där utflykten. Inte för att det var något särskilt jag gruvade mej för, men jag tycker bara det är så jobbigt att åka till stan. Så för att minimera dessa utflykter så ser jag till att samordna alla ärenden till samma dag, ifall det är möjligt. Nu utgick jag från det datum och den tid då jag skulle på återbesök till ögondoktor och så bokade jag tid hos tandläkaren på eftermiddan. Sen skulle jag ju också göra nya hål i öronen, så det hann jag göra först. Det blev alltså öron, ögon och tänder på samma dag - fattades bara ett näsjobb också.
300 kr för att träffa ögondoktorn i tio minuter och få veta det jag redan visste - att min syn knappast blir bättre än den är, men det är i alla fall bättre än i höstas! Då fick jag mer valuta för 680 kr hos tandläkarn, som tur var inga hål eller knäckta tänder (fast det var nära ögat i måndags då jag slängde in en näve nötter och missade att det följde med ett halvt pistagenötsskal - det sa TJONGGG! i hela huvet men tänderna höll ändå). Men hål fick jag alltså i öronen idag.
Pyttesmå lila blommor valde jag och dom är visst av plast - alltså även pinnen. Två månader ska dom sitta, sa hon som tryckte dit dom (i bruksanvisningen står det 6 veckor), innan jag får sätta dit nåt annat. Eftersom jag har bra immunförsvar så ska jag väl slippa infektioner hoppas jag, men det gäller ju att komma ihåg att man har dom där och inte petar för mycket på dom.
Lämpligt till detta så har jag skaffat hem örstickare med platta att limma på. Så jag gjorde ett par örhängen med "juveler". 
 Så här stora är dom, lite större än dom där blommorna alltså. Huruvida det här är några örhängen för mej vet jag inte, jag vill nog hellre ha nåt som hänger, men det blir nog en del små och diskreta också.
Eller nånting tufft som dom där som Åsa.Li gjorde, med dragkedjeflärpar!
Så här ser stickarna ut. Plattan är 6mm i diameter. Pris 2 kr/par
 Fina fjärilsberlocker har jag också fått. I sex färger - turkosblå, orange, rosa, grön, gul och blålila. 15x16mm stora. Dom kostar 2,50/st.
 Snabbfixade örhängen blev det av dom - bara sätta på örkrokarna.

25 mars 2013

Skarvhällor

Nu har väl äntligen byxorna fått lite högre midja, men i flera år har dom varit mer eller mindre lågt skurna. Och jag som bara köper second hand har inte hunnit uppdatera med nya byxor. Men jag har ett par svarta manchesterjeans från Kupan som jag gillar - dom sitter bra på alla sätt utom att dom alltså är lite låga i midjan. Att man blir bredare kring ekvatorn för varje dag gör inte saken bättre. Jag antar att det är fler än jag som har det här problemet, att man får hålla på och dra i byxorna varje gång man reser sig efter att ha suttit eller bara böjt sig ner - hur irriterande som helst.
Jag har i alla fall löst problemet på dom här byxorna. Det var för ett par år sedan då jag i all hast gjorde en provisorisk lösning med skarvhällor. Idag tog jag och fixade till det lite mer ordentligt.
 Vad jag har gjort är att sy på stora hällor ovanför linningen. Man mätar ungefär hur mycket som fattas innan byxorna kommer upp till där man har någon sorts midja att dra åt ett bälte på. Klipper ut tygbitar som blir lagom när man viker dom dubbla. Fålla, vik ihop och sy fast på linningen
Två fram och två bak.  
Med bältet i hällorna håller sig byxorna uppe på ett bekvämt sätt. Naturligtvis får man ha en tröja/blus/tunika utanpå som går ner över linningen, för det ser ju annars lite konstigt ut ...
Så där - ingen kan ana vad som döljer sig därunder.

24 mars 2013

Nya nitar och flätad rem

Igår gjorde jag ett armband men jag satte på mej fyra, för jag tycker det blir så läckert med flera armband tillsammans. 
Gärna i helt olika stil ...
Men det var det här armbandet jag gjorde. Och det är både nitarna och den lila remmen som är nya. Jag har ju knappt köpt hem något nytt i år, men det var nitarna jag ville ha och då blir det ju alltid något mer också ...
De guldfärgade pyramidnitarna är 8x8mm stora. Jag har beställt silverfärgade också som förhoppningsvis är här ganska snart. Dom kostar 1 kr/st.

Två piggar är invikta och de andra två är vikta över remmarna. 
Remmarna avslutades med guldfärgade bandfästen. Jag hittade en pärla som precis matchade remmen till avslut på förlängningskedjan.
Ljuslila flätad "läderrem" (1 kr/dm). Jag har sen tidigare svart, mörkbrun, guld, silver och röd.
  Och så hade jag beställt några nitar med färg - lila, cerise, turkos, mörkblå, orange och svart. Jag har inte hunnit göra något av dom, jag tror jag behöver sortera upp dom och se hur många det är av varje färg, sen får jag fundera på vad det kan bli.
Armband nummer två närmast det nya, finns här. Det i rött och guld hittar du här och det med
snäckskalshjärtat här.

Här är ett annat armband som jag gjort förut, med några andra nitar.
Jag gjorde ju ett armband med de här fyrkantiga nitarna och flätade silverremmar tidigare. Sen gjorde jag det här där jag satte nitarna på ett glitterband.

 Bandet var ju precis lagom brett för nitarna och jag vek två av taggarna på varje nit över kanten på bandet. Det hade säkert gått att trycka de två andra taggarna genom bandet, men istället vek jag bara in dom under nitarna, dom sitter ju tillräckligt bra ändå.
Dom här bandfästena är väldigt användbara till alla möjliga band. Jag har några olika bredder men det stämmer ju inte alltid med bandet ändå och då får man ta ett som är lite mindre brett hellre än att det är för brett.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...