27 jan. 2014

Väninneväskor med namnbroderi

När jag senast träffade mina väninnor Inger och Ann-Britt, så var det hos Inger. Hon hade plockat ihop lite utsorterat som hon ville bli av med och jag nappar ju gärna på tyg. Ett par oanvända gardiner i blått med pepparkaksfigurer tog jag gärna hand om. Nu när väninnorna skulle komma till mej (idag) så kom jag på att jag skulle sy dom var sin väska, med namnbroderi, av detta gardintyg.
Så här blev väskorna. Till skillnad från det mesta jag gör (som är improviserat) så hade jag denna gång tänkt ut allt i detalj hur det skulle göras (det är en del detaljer på insidan). Ett bra utnyttjande av några sömnlösa timmar (man behöver ju inte lösa världsproblemen varje natt). Så jag blev i alla fall nöjd med väskorna och det verkade väninnorna också bli.
Och så här ser maskinbroderiet ut på nära håll. Det blev ljusblå bokstäver.
Egentligen var det här ett typsnitt med både fyllning och kontur i avvikande färg. Så här ser det ut egentligen, men när maskinen började brodera såg jag att det blev snyggt med bara fyllningen och att det kanske skulle bli plottrigt med konturen, så jag skippade den biten.
Det går att göra broderier med alla möjliga typsnitt - här en liten provkarta i designprogrammet (Husqvarnas 4D Embroidery). Man kan faktiskt göra sina egna typsnittsbroderier utifrån de typsnitt man har i datorn, det finns ett särskilt delprogram för att skapa dessa typsnitt (vilket jag gjorde med det jag använde, det heter Mingliu). Man skriver in ordet eller namnet och väljer typsnitt och storlek. Sen för man över det till ett kort som sätts in i symaskinen. Jag har haft en del ångest för att göra broderier eftersom det strulade i början, men nu gick det väldigt bra, så jag ska nog ta och börja göra lite broderier nu. Förutom text kan man ju i designprogrammet skapa broderier av alla möjliga bilder.
Och jag har faktiskt en hel del broderitråd så det räcker ett tag även om det blir ett och annat misslyckande.
Själva väskorna är fodrade med samma tyg så dom är vändbara. I foderdelen gjorde jag en ficka med en flärp med kardborreband för stängning. Och så är det en liten specialdetalj som jag återkommer till längre ner.
Här följer en beskrivning av hur man gör en sån här ficka.
Om du ska ha en flärp att stänga med syr du den först och syr på kardborreband, eller gör ett knapphål istället. 
  Klipp till en bit tyg som ska vara infodring till ficköppningen, den biten ska vara några cm längre än bredden på ficköppningen och ca 10 cm hög. Pressa ett veck mitt på inf. så har du en mittlinje att hålla dej till när du nålar fast den räta mot räta med väsktyget. Sätt nålar där du ska sy, först på den nedre sömmen. Stoppa in flärpen upptill under infodringen så att den nästan når ner till den där nålade sömmen. Nåla fast flärpen där den övre sömmen ska sys.  Det ska vara ca 10-12mm mellan de två långa sömmarna, och så markerar du var kortsidorna på öppningen ska vara.
När du har sytt sömmen runtom hela ficköppningen klipper du upp mellan sömmarna. Klipp snett ut mot hörnen så nära sömmen du kan.
 Vänd hela infodringen genom öppningen så den hamnar på baksidan. Dra ut ordentligt i hörnen och pressa. Nu är det en ficköppning som är 10-12mm bred.
 För att täcka öppningen viker man infodringens långsidor över öppningen. Börja med den ena sidan och vik den så den täcker halva öppningen (5-6mm) och pressa. Gör likadant med den andra sidan. Jag vek dessutom in den råa kanten på sidorna (helt enkelt för att slippa sicksacka och så ger det extra stadga till ficköppningen).
 Sy en stickning runtom som håller infodringen på plats.
Måtta var den andra delen av kardborrebandet ska sitta och sy fast den (eller sy fast en knapp om du valde det). Knäpp igen ficköppningen. Klipp till en tygbit i den storlek som fickan ska vara och lägg den under tyget, nåla och sy fast. Sy två sömmar i fickans nederkant för att göra den hållbarare. Fickan är klar.

Jag har visat i tidigare inlägg (den här necessären och den här sömnadsguiden) hur man gör avsydda hör på en väska så det bli en botten. Jag gjorde på två olika sätt i de inläggen. Här är lite mer tips.
 Eftersom de här väskorna skulle bli vändbara så skulle jag sy ihop dom i överkanten så det blev lika på båda sidorna, alltså vändsy ihop delarna. För att göra det behövde den ena sidan (fodret) vara öppet i botten. För det behövde fodret vara lite längre än yttertyget, eftersom det behövdes en sömsmån i botten. Och då blir det lite olika placering av hörnmallarna (jag har sådana i olika storlekar). På yttertyget placerades mallen mot den sydda sidsömmen och jämns med den vikta nederkanten.
Fodret syddes ihop i sidorna + en bit in på nederkanten. Mallen placerades då innanför båda sömmarna, så här.
För att veta hur stor mallen ska vara får man tänka på hur bred botten man vill ha och halvera det måttet. Tänk också på att det ska finnas sömsmån, så klipp innanför den ritade linjen efter mallen (eller gör en lite mindre mall). Här syns det var jag ritat av mallen och klippt innanför den linjen.
Vik ihop hörnet så här och sy rakt över.
Så här.

För att vändsy väskorna gör man så här:
Sy handtagen. Man kan vändsy dom men jag tycker det är enklare att vika dom fyrdubbla och sy från rätan. (klipp handtagen 4x önskad bredd, vik på mitten, pressa, och vik sen in dom öppna kanterna. Sy ihop den öppna sidan och ev. en söm på andra sidan också). Nåla och sy fast handtagen på yttertyget mot överkanten. Jag nålade även en bit ner för att dom skulle hålla sig raka.
Dra fodertyget över yttertyget så det två delarna ligger räta mot räta. Passa ihop sidsömmarna och nåla ihop kanterna upptill. Sy ihop 2 cm från kanten.
Vänd ut hela väskan genom den öppna botten på fodertyget. Peta ut alla hörn ordentligt. Vik in kanterna på öppningen, nåla och sy ihop tätt intill kanten. Stoppa ner fodret i väskan.
Pressa till överkanten och sy ett par stickningar, en ca 3mm från kanten och den andra ca 1 cm längre ner. Då sitter handtagen fast med tre sömmar så dom ska nog inte lossna. Nu är väskan klar.
Utsidan.
Insidan
Och så var det då den där lilla öglan på fickans kant. Den är till för att fästa en nyckelringshållare. Jag sydde både öglan och bandet till hållaren av en remsa av samma tyg som väskan (fyrvikt som handtagen fast smalare), men man kan lika väl (eller enklare) använda ett band (satinband, ripsband, bomullsband). På bandet satte jag i ena änden en liten ring och i andra änden ett stort klolås (finns i detta inlägg).
Bra att ha när man inte har fickor att stoppa nyckeln i (på sommaren när man inte har jacka t.ex.). Den här remmen kan ju fästas på vilken väska som helst, man bara knäpper den runt ett handtag.
Men i den här väskan finns alltså ett enkom fäste för denna nyckelhållare. Nyckelknippan kan hänga lätt tillgängligt och ändå säkert i väskan, men också petas ner i fickan. Även om man råkar välta ut hela väskan så vet man var man har nycklarna.
En trevlig bukett tulpaner i mixade färger fick jag att pryda bordet med.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...