9 feb. 2013

Bandpärlor

Jag fick idén till dom här pärlorna igår kväll när jag lagt mej och lyckades faktiskt komma ihåg det till idag. Dom är gjorda på samma sätt som man kan göra papperspärlor - faktiskt gjorde jag ju papperspärlor så här en gång med raka kanter istället för spolformade (avlånga triangelformade remsor) som man oftast gör.  

Man kan provrulla en pärla först till lagom storlek och sen mäta hur långt band som behövs. Mina bandstumpar är 16 cm långa. För att rulla pärlorna använde jag en virkkrok (3½) som gav ett lämpligt stort hål.
Man kan använda lim eller dubbelhäftande tejp för att hålla ihop pärlorna. Jag använde dubbelhäftande tejp. Använder du tejp så lämna en första bit otejpad på bandet så du inte tejpar fast pinnen också när du börjar rulla.
Jag kompletterade bandpärlorna med vita avlånga akrylpärlor och trädde upp allt på ett bomullssnöre.


6 feb. 2013

Återvinningsåterbruk

Idag tog min  kärra och drog iväg med en del till återvinningsstationen - allt utom papper blev det idag. Det är ju bra med källsortering och återvinning, men problemet är var man ska förvara allt innan man drar iväg med det. Om man är smart och tar med sig det man har varje gång man går till affären, så skulle det ju inte hinna bli så mycket, men jag kommer aldrig ihåg det förrän det blir alldeles nödvändigt.
Praktiska kassar för ändamålet finns att köpa och jag hade såna, men dom försvann. Jag fick skjuts till återvinningen med en kompis en gång, men glömde sen kassarna i hans bil så dom hamnade i stan. Sen hade han inbrott i bilen och sen dess är mina kassar försvunna - tjuvarna tyckte kanske dom var bra att bära tjuvgods i. Sen dess har jag hållit till godo med vanliga plastkassar och en papplåda.
När jag fick hem mitt nya farstugolv var det hoprullat tillsammans med ett lika stort sjok av någon sorts prasslig plast. Idén föddes då, men först nu tog jag tag i det.
  En kasse har jag sytt idag. Den blev större än jag trodde - en botten på 30x35 cm låter ju inte så stort, men med 35 cm höga sidor blev det en rejält rymlig kasse och jag fick ner hela pappersåtervinningshögen. Dom övriga kassarna får bli mindre annars rymmer jag dom ingenstans. 
Så här ser materialet ut på nära håll - det är fint smårutigt, som ett korgflätat mönster.
Det gick bra att sy i materialet, men det är lite otympligt för det är ingen mjuk sladdrig plast utan ganska styvt. Rätt hållbart verkar det fast det är tunt - det går inte riva även om man klipper ett jack, så förhoppningsvis håller kassarna ett tag. Handtagen gjorde jag fyrdubbla och sydde fast först inuti överkantens invikning och så vek jag upp och sydde fast i en fyrkant så dom håller sig upprätta. Det håller får några kilo papper i alla fall.
Alternativ användning för kassen är som shoppingkasse, tvättkorg, eller trädgårdskasse ifall jag får för mej att rensa ogräs i sommar ...

Det här inlägget blir ett bidrag till Susannes återbruksutmaning - 5:e veckan.


5 feb. 2013

Drömfångare

Nu har jag snott titeln från veckans avsnitt av Susannes återbruksutmaning. Hon hade gjort en drömfångare i en alldeles egen stil och jag blev helt enkelt inspirerad. För flera år sedan försökte jag göra ett par drömfångarörhängen men det blev inte bra så jag gav upp (jag hade inget bra material för ändamålet). Men jag har haft tanken om att göra ett nytt försök med ett drömfångarsmycke. Så idag gjorde jag detta hänge.
 Jag är inte lika friskapande som Susanne så min drömfångare blev mer traditionell, fast i litet format.
Jag började med en bit färgad aluminiumtråd där jag knorrade ihop till ett fäste i ena änden. Sen lindade jag ett brunt fuskmockaband runt stommen och tog ihop den till en ring.
Med en bit pärlgarn knöt jag nätet. När man gjort första varvet knyter man nästa varv med knutarna mitt på första varvets bågar, sen upprepar man varv efter varv tills man är i mitten. Det blev inte så särskilt jämnt och prydligt men det är inte så nödvändigt heller.
 När jag gjort nätet så kom jag på att jag borde haft lite pärlor med, så det blev att knyta dit dom i efterhand.
 Så letade jag fram några små fjädrar. Jag lindade tunn silvertråd runt fjäderpennorna för att kunna fästa dom (som påskfjädrar) och trädde på ett par pärlor (som limmades för att inte glida av). Sen var det bara att fästa fjädrarna på drömfångaren.
Den lär ju inte fånga några drömmar så här, men ett blickfång blir det väl åtminstone ...
 Jag har tre drömfångare som hänger på olika ställen. Den här hänger ovanför min säng. Den är ju lite annorlunda med flera små drömfångare och dessutom ett vindspel. Med tanke på sistnämnda detalj så är den väl tänkt att hänga ute, men en drömfångare ska ju hänga ovanför sängen om den ska fånga några drömmar.
 Denna hänger i gästrummet. Här har nätet en mer ovanlig knytning.
Den här hänger i sovrumsfönstret, där den kanske hindrar dåliga drömmar från att smyga sig in den vägen.

Wikipedia finns det lite information om drömfångare och deras funktion. Hos Miss Magic Girl (svensk text) får man veta lite mer.

Snabbsydda sköna byxor

 Härom natten när jag inte kunde sova så steg jag upp och gick in i syrummet. Där tog jag fram en bit svart wct-tyg som jag köpt på second hand nån gång för 30 kronor. Sen letade jag fram ett enkelt byxmönster och klippte till ett par slapparbyxor. Jag förenklade mönstret ytterligare genom att eliminera sidsömmen - jag la fram- och bakstycke intill varann och klippte ut delarna i ett stycke. Istället för den breda linningen på mönstret förlängde jag överdelen till midjehöjd + fåll. 
Jag sydde ihop ben- och grensömmar då, den natten, och igår fållade jag benen och sydde linningen med en inlagd bred resår.
Riktigt sköna blev dom. Wct-materialet är ju flossat på insidan och så är det en aning elastiskt. Som hemmabyxor föredrar jag såna här mjuka byxor utan dragkedja, som man bara drar på sig. Dom ser lite för långa ut, men det är till viss del dom där tofflornas fel. Men jag vill inte ha för korta byxor för det ser så fånigt ut när dom flaxar kring fotknölarna. Det här blir ju i första hand innemysarbyxor, men dom kan ju duga som promenadbyxor i vår också om jag inte hinner nöta upp dom innan dess. 
"Men jag har skönaste magen", säger Stella.
"Jag tror vi är två i huset som borde motionera mera", säger matte.

3 feb. 2013

Pärlgirlang blir makraméarmband

Ett inlägg i serien "Jag hittar inte det jag söker, men nånting annat dök upp ..." Den här gången en pärlgirlang.

Så av en bit av pärlgirlangen och ett vitt bomullssnöre blev det ett armband. 
Ett återbruk i form av nytt nvändningsområde för en pärlgirlang. Kanske har du någon bland ditt julgranspynt? Clas Ohlson har en variant i guld, silver eller rött.
En makraméknut mellan varje pärla - pärlorna sitter så tätt så knutarna knappt syns.
Det var en sån här pärlgirlang som jag hittade i en låda (där den legat i åratal). Pärlorna är fastgjutna på tråden så det går inte att få loss dom och använda dom som vanliga pärlor ...
  ... vilket är lite synd, för det är läckert blå pärlor med glitter i. Men på nåt sätt skulle man väl kunna använda dom, tänkte jag.
Jag började med att knyta fast en splitring mitt på bomullssnöret och sen knöt jag fast det mellan dom två yttersta pärlorna. Sen knöt jag knutar mellan varje pärla till lagom längd och avslutade på samma sätt med en splitring som knöts fast. 
I båda ändarna limmade jag fast knuten med splitringen på pärlan innanför (så att den skulle hålla sig på plats) och klippte av pärlgilrangen. Nu är det en knut med en splitring ytterst i var ände. 
I splitringarna satte jag ett klolås och en förlängningskedja med en delfinberlock.

Och igår hittade jag en annan pärlgirlang, med större rödaktiga metallicglänsande kulor.
Riktig julgransgirlang!
 En bit av denna blev superenklaste armbandet - linda tre varv runt armen, ta till lite extra och klipp av.
 Låses genom att ändarna läggs omlott och så pressar man kulorna på ena änden mellan kulorna på andra änden. Eftersom kulorna sitter så pass tätt så håller dom fast varann!

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...