25 maj 2016

Ännu en färgglad tavla!

Förutom papperspärlor har jag nördat in mej på att måla tavlor med ringar och prickar. Nu tog jag till en stor kilramsspänd duk - 70x50 cm.  
Det tog drygt två veckor att få den här målningen klar för jag målade bara några minuter åt gången, sen behövde färgen torka och jag behövde känna in vilken färg jag skulle använda därnäst. Så en hel del av tiden har jag bara stått och tittat på målningen på lite avstånd - med vänsterögat som är det enda med korrekt färgseende. Undrar hur det skulle bli om jag bara använde högerögat? Kanske jag skulle prova det som ett experiment, jag skulle säkert få en överraskning när jag sen tittade med vänsterögat ...
 Det är inte lätt att se på den färdiga målningen vad som döljer sig under ringarna och prickarna, men så här såg det ut innan dom började bre ut sej. Fast det är lite fel färger på den här bilden, det är ljusblått och inte turkos uppe till vänster.
På bordet i "ateljén" hopas färgflaskorna - jag vet inte hur många färger jag använt, dom får återvända till hyllan och byta plats ibland för jag rymmer ju inte alla på bordet. Förutom vanlig akrylfärg har jag också använt guld-, silver- och kopparfärg. Som palett använder jag inredningen från nån förpackning med femton fack (har ingen aning om vad som ursprungligen låg i dom facken. 

Några närbilder från målningen. Här syns bakgrundsfärgerna mer riktiga.Alla fyra tavlorna. Den första jag gjorde och aprilväderstavlan är 30x30 cm plus ram och den till höger 40x50 cm.

Kan man börja säga att jag hittat en viss stil nu då?

24 maj 2016

Xiaomi - min nya smartphone

I drygt två veckor nu har jag umgåtts med min nya mobil. Det är därför det har varit stiltje här på bloggen. För det är ju så mycket snabbare och smidigare att kolla mejlen och nyheterna på mobilen så jag har knappt haft igång datorn - men nu drog jag igång den, för att göra blogginlägg är i alla fall enklare med datorn.

Så här är min recension av Xiaomi Redmi Note 3 - min kinesiska mobil.
 Jag har faktiskt ingen erfarenhet av såna här smartphones (min gamla mobil är en typ smartphone men med mycket mindre skärm och ett utfällbart tangentbord), så jag kan ju inte jämföra den med någon annan liknande. Den är förmodligen mest jämförbar med Samsung, för det är en android. Och den fungerar utmärkt, bra skärm (5,5"), bra kamera och snabb och alldeles tillräckligt bra för mej. Den känns gedigen, med metallhölje. Den är inköpt i Kina och där kostade den kring 1500 kr - helt klart prisvärd. Och den har fått bra recensioner av dom som faktiskt kan det här med smartphones.
  Dock är den kinesisk med de restriktioner det innebär. Men Tim installerade nån fil som hävde vissa hinder, så jag kunde installera och använda Gmail, Google Play, Google+ och Chrome - Google är inte välkommet i Kina. Det finns kinesiska varianter av allt, bland annat en app store där man ju kan ladda ner kinesiska appar. Men jag har nu kunnat ladda ner appar från Google Play. Att få den att prata engelska var inga problem, det kunde man välja redan vid start, och att installera svenskt tangentbord var heller inget problem. Den här mobilen har också fingeravtrycksigenkänning men mina fingeravtryck är lite diffusa (faktiskt har jag knappt några) så det gav jag upp, den är i alla fall snabbstartad nog.
 En del kinesiska appar har jag kvar (med shopping och nyheter bland annat), dom kan ju vara kul att ha när jag försöker lära mej kinesiska.
 En av de förinstallerade kinesiska apparna kan jag faktiskt ha användning för. Den heter DianPing och visade sej vara en app för kineser på resa utrikes - den visar vad som finns i närheten, som restauranger, sevärdheter, shopping med mera. Även vad som finns i Boliden visar den! Med angivande av hur långt bort det är, adress och telefonnummer.
 Att kunna lyssna på musik i kombination med de fantastiska bluetooth-hörlurarna (Plantronics Backbeat Pro) som jag fick i julklapp, var en sak jag sett fram emot. Jag kan lämna mobilen nere när jag går upp med hörlurarna på och ringer det är det bara att trycka på högra örat för att svara. En annan bra sak med hörlurarna är att dom stänger ute ljudet av gnälliga katter. För latinomusik använder jag TuneIn Radio-appen.
Lite spel måste man ju också ha, t. ex. Cut the Rope. Och så har jag börjat spela Wordfeud. Jag och syrran är rätt jämspelta så det är 2 lika mellan oss (vi har just påbörjat femte matchen). Min väninna Inger, som har hållit på länge, är mer proffs och jag förlorar brutalt mot henne. Trots att man förlorar och tycker det är surt, så blir Wordfeud snabbt beroendeframkallande har jag blivit varse.
En målarboksapp (Colorfy) laddade jag också ner, men jag föredrar nog att måla på riktigt.

Vilket också är vad jag hållit på med de senaste två veckorna - en ny tavla har det blivit, som jag återkommer till i nästa inlägg.
Sen har jag nördat in mej på papperspärlor, så det har blivit några hundra nya sådana - här är en liten del.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...