5 mars 2015

Två små askar

Efter
Före

Jag åt upp den sista karamellen i en sån där Extra-ask och en till tom ask hittade jag uppe. Jag har sparat några för att eventuellt använda till småprylar.
 Dom råkar ju ha en fiffig konstruktion som håller locket stängt så det behöver man inte fixa med. Däremot ville jag ha ett fönster så man ser vad som är i asken. Så jag klippte upp ett runt hål och efter målningen satte jag in "fönsterglas" i form av en tunn men lite styv plast som jag satte fast på insidan med hjälp av dubbelhäftande tejp.

I ena asken har jag stoppat in symaskinsnålar och i den andra ett gäng udda guldknappar, fast jag ska nog använda den asken till nåt annat när jag kommer på nåt lämpligt.
Betydligt mindre än burken jag gjorde tidigare - vilken för övrigt nu gör tjänst som förvaringsplats för gamla uttjänta batterier i väntan på att jag nån gång ska komma ihåg att ta dom till batteriholken ...

2 mars 2015

Supergod morotssoppa

Förra söndagen då jag pratade med Tim gjorde han morotssoppa med rostade pumpafrön. Han hade hittat det receptet i en kokbok, så det har jag inte. Men jag googlade och hittade en morotssoppa som jag tänkte att jag kunde prova. Den heter UGNSROSTAD MOROTSSOPPA MED KOKOSMJÖLK och receptet finns HÄR hos Ulrika Gabriel, coach & hälsoinspiratör.

Att det var kokosmjölk nappade jag på just för att jag hade en halv burk kokosmjölk i kylen som jag borde göra nåt av (eller frysa in, det går utmärkt). Och några morötter hade jag och även färsk fryst ingefära. Jag köpte en ingefära en gång som jag skalade och skar i lämpliga bitar som jag frös in, bra att ha vid behov.
Jag gjorde soppan enligt receptet, förutom att jag som vanligt skippade vitlöken och så använde jag en vanlig buljongtärning. Och så piffade jag med persilja.

Det blev en vansinnigt god soppa! Den smakar inte ens morot vilket är ett plus eftersom jag inte är särskilt förtjust i morötter så vegetarian jag är. Det var tänkt att bli två portioner men jag slevade i mej alltihop. Och sen har jag flera kvällar när jag lagt mej i sängen, fantiserat och drömt om att äta denna soppa igen. Så igår blev det morotssoppa igen, och nu gjorde jag lite mer så jag har kvar en portion till idag.

 Jag la ett bakplåtspapper i ugnsformen när jags kulle rosta morotsstrimlorna bara för att det är ett litet litet hål i botten och oljan skulle garanterat börja sippra ut där.
Efter redan 10 minuter i ugnen så morötterna färdiga ut men jag körde några minuter till för att vara säker på att dom var mjuka. Jag hällde nämligen inte upp dom i en mixer utan direkt i den varma kokosmjölkbuljongen och körde med stavmixern och den är ju inte lika knivvass.

Att Tim blivit så matlagningsroad som han är beror säkert på att vuxit upp med en mamma som inte kunde laga mat och tyckte matlagning var mest ett nödvändigt ont. Jag har blivit intresserad av matlagning på gamla dar då jag fick smak för indisk mat och bestämde mej för att bli vegetarian igen. Så nu provar jag nya saker flera gånger i veckan. 

När jag hade tv såg jag aldrig på matlagningsprogram men nu kollar jag flera youtubekanaler med indisk matlagning och när Tim nån gång pratade om Sveriges Mästerkock så blev jag nyfiken och började se det programmet (det går ju att se på tv4play). Inte för att dom lagar mat som jag skulle laga och äta men nånting kan man väl lära sej, och jag är synnerligen imponerad av deltagarnas förmåga att trolla fram nya maträtter - bara att kunna hitta på utifrån uppgiften och få ihop det på oftast bara 60 minuter, duktiga är dom.
Och naturligtvis tittar Stella på programmet för hon gillar mat. Förälskade kräftor tyckte hon såg ut som kattmat deluxe ... 

1 mars 2015

DIY - minivisp för att vispa pyttelite grädde

Jag skulle göra en semla av den sista semlebullen jag hade kvar. I frysen hade jag en öppnad förpackning vispgrädde med lite kvar. Väldigt lite visade det sig, på sin höjd 1 ½ msk. Att hälla det i en bunke och ta fram elvispen kändes som att skjuta mygg med älgstudsare - jag tror inte det skulle ha funkat alls.

Så vad göra? Jag tänkte på att Tupperware hade/har en sorts vispburk som man skakar. Den har en propellerliknade plastgrej under locket som man skakar grädden genom. Nånstans tror jag att jag har en sån, men den är hur som helst tänkt för större mängder grädde. Men själva principen tänkte jag, den borde kunna appliceras på en mindre skakburk.
Alltså, nånting att skaka gräddskvätten genom så den vispas. Under det röda locket på gräddförpackningen är det en vit plastförslutning med ett litet handtag så man kan dra loss locket. Detta lock satt kvar på en kant så jag tog loss det helt och petade ner det i förpackningen. Och se den där ringen som lossnar när man öppnar ett rör med c-vitaminbrus. Såna blir liggande en stund i mitt kök eftersom jag försöker komma på vad man skulle kunna använda dom till. Jag har aldrig kommit på nåt förrän nu - den åkte också ner i gräddskvätten. På med det röda locket och så shake it!

Det gick snabbt, en minut kanske, så var det klart! Jag skopade upp grädden med en sked och det var just så pass att det blev ett lager grädde över mandelmassan.

Jag har sköljt ut förpackningen och spolat av "visparna" så jag ska spara denna minivisp till nästa gång jag behöver bara en lite klatt vispgrädde.

Så här ser förresten Tupperwares burk ut, den säljs visst fortfarande och är säkert svindyr.
Men den är effektiv på 3-5 dl grädde, så effektiv så man kan råka göra smör. Japp, det vet jag för det lyckades jag med - av misstag - en gång på 70-talet. Jag var hos en väninna och jag antar det var en tårta som skulle göras och jag fick uppdraget att vispa grädden med en sån där shaker. Jag skakade och skakade. 

Man hör när det börja tjockna för det skvalpar mindre, men det var första gången för mej och jag var inte tillräckligt uppmärksam. Efter ett tag började det skvalpa mer och jag tänkte att det tog då en väldans tid att får ihop den där grädden. Tills jag tittade i burken och såg att det var smör och det som skvalpade var vatten som separerat från fettet. Min väninna fick gå till en granne och låna ny grädde.

Jag vet inte vad hon gjorde med "smöret" - grädden var sockrad så det blev inget smör man brer mackor med, men det borde väl kunnat användas till kakbak eller smörkräm.

P.S. Uppdatering. Jag hittade ett pris på shakern - 199 kr.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...