28 mars 2014

Pärlmagi - suveräna mönster för både nybörjare och proffs

Häromdan mötte jag en dam när jag var på hemväg från affären. Hon var intresserad av att hitta en beskrivning till pärlhalsband/armband i nätmönster. När vi hade skilts åt kom jag på var såna mönster finns i massor - nämligen på beadsmagic.com. Så jag gick hem och kollade in där. Jag vet inte exakt vad damen ifråga var ute efter men här kan hon alldeles säkert hitta något. Och det kommer nytt hela tiden.

Beadsmagics pärlmönster har suveräna illustrationer som visar hur man trär pärlorna steg för steg. Perfekt för nybörjare som vill kunna göra något som ser avancerat ut.
Det här mönstret Violet Morning ser ganska knepigt ut.
Men följer man mönstret steg för steg så är det inte så märkvärdigt.
Här är ett armband.
Det heter Pamela och det ser rätt klurigt ut.
Men här ser man att det egentligen är mycket enkelt.
Pärlhalsbandet Helga, ser verkligt avancerat ut!
Massor av små seedbeads och så ett antal 4-5mm stora pärlor. 
Men kolla så enkelt det egentligen är. Det visas två varianter för hur man trär tråden, så hela mönstret görs i ett svep.

Då och då dyker det upp en bild på något ofantligt avancerat, men till dom finns ingen beskrivning, dom är nog bara till för att man ska svimma av beundran!
WOW!!!

Några fler mönster för oss vanliga dödliga.
Halsbandet Veronica.
Night Sky heter det här halsbandet.
Det finns örhängen också. Dom här heter Orange Crystals.
Till Luzana-örhängena ska man använda tvillingpärlor, alltså såna med två hål. Tyvärr har inte jag några sådana. Men dom finns att beställa på olika ställen, sök på twin beads.
Mönstret Saba kan användas för en brosch, ett halsbandshänge eller en maffig ring.
Armbandet Garnet Crown.
Armbandet Sparkling är kanske inte för nybörjaren. Här är det en pdf-fil att ladda ner.
Halsbandet Sahara.
Man kan också göra stora pärlor av små pärlor.
Som den här som heter Bellone.
Mönster till några "rep" finns också. Det här heter Harlequin.

Ja, det finns som sagt massor av mönster på beadsmagic, så är du intresserad av att trä små pärlor på tråd är det stället för dej. 

27 mars 2014

Heta potatismackor

Varma mackor är inte dumt alls. Och en kryddig indisk vegetarisk variant är verkligen inte dumt. Jag har varit väldigt sugen på att göra såna sen jag såg en youtube-video om hur man gör grillade mackor à la Mumbai streetfood-style. Dom görs i flera lager och grillas i en bordsgrill. Nu har inte jag nån sån grill, för dom var slutsålda på Jula när jag var där på juldagen och sen har det inte blivit av att kolla igen. Men jag såg en annan variant av varma indiska mackor som man istället steker i stekpanna. Och en stekpanna har jag, en ny pannkakspanna faktiskt, men den duger till mer än pannkakor (plättar som vi säger här).
 Vad har man då i en vegetarisk varm macka? Det finns nog en hel del alternativ, men för att göra det indiskt så blir det ...
... potatis, lök och gröna ärtor. Det här räckte till två mättande mackor. Jag skar lök och potatis i små bitar och kokade tillsammans med ärtorna. Använd lite vatten och fyll bara på när det behövs, för i slutänden ska hopkoket vara tämligen torrt och sammanhållet.
 Och för att göra mackorna inte bara varma, utan heta, så behövs kryddor. Jag använde Tikka Masala-mix, chiliflingor (har jag i nästan allt nuförtiden), lite salt och en skvätt citronsaft. Använd dom kryddor du gillar och har hemma. Rör ner kryddorna när potatis, lök och ärter är färdigkokta och smaka av.
Sen behövs det ost. Jag har en tvåliters glassbytta med riven ost. Jag sparar alla överblivna ostbitar i frysen och finriver dom sen i matberedaren och fryser in igen, praktiskt att ha till hands. Ös ner en hyfsad mängd riven ost i grytan och gegga ihop det hela till en ganska styv stuvning.
Gör i ordning bröden. Först bres lite smör/margarin på brödskivorna. Sen lite ketchup/tomatpuré och så nåt grönt. Jag har en burk med Minced Green Chilli Paste. Ser lite ut som bostongurka och jag skulle kunna tänka mej det som ett alternativ. För att vara riktigt indiskt borde det förstås vara green chutney.
Slabba sen på potatis, ärt, ost-röran.
 Värm stekpannan. Ha i lite olja/smör/margarin för att få färg och krispighet på mackornas undersida. Lägg mackorna i stekpannan. Stek tre minuter eller så.
 Vänd sen mackorna upp och ner och stek potatissidan. Det går bra att vända hela rasket om fyllningen är tillräckligt fast och ostklibbig. Här är ovansidan stekt och uppvänd igen. Snygga, eller hur?
Dags att hugga in! Tomater och hemodlade alfalfagroddar som tillbehör. Det här kommer jag att göra flera gånger! För faktum är att det är bara några dagar sen sist och jag har varit så sugen på dessa mackor sen dess, att jag blev tvungen göra dom idag också. Dom är såååå GODA!!

26 mars 2014

Bara bilder

Efter mitt ofantligt långa förra inlägg om Pinterest så tänkte jag sona detta och göra ett inlägg med (nästan) bara bilder ur mina pinterestanslagstavlor. Ganska långt inlägg det här också, men mindre text i alla fall (för alla som, liksom jag själv, inte orkar läsa långa texter (fast skriva dom har jag inget problem med)).
De flesta länkar till tutorials, i vissa fall bara bilder som inspiration.

Pyssel

Från Easy Makes Me happy.
Från Brit+Co
Från five brothers one sister
Från Aimee Writes.

Smyckeidéer

Från Thanks, I made it.
Från Beadsmagic.
Från We Can Re-Do It.

Virkat (gratis mönster)

Från Woolen Mitten
Från Readheart.
Från Favecrafts.

Papperspyssel

Från The Red Thread Blog

Dockor och mjukisdjur

Kan köpas från Kidsbags, men man kan enkelt göra själv med bilden som inspiration.
Mönster kan laddas ner hos Fabric Editions, Inc.
Tutorial finns hos Craft-Craft.net
Mönster kan köpas hos Bit of Whimsy Dolls, men med bilden som inspiration kan du säkert göra ett eget mönster.

Och så avslutar jag med ett recept på en riktigt chokladig kaka ...

Du vet väl om att om du använder webbläsaren Chrome, så du kan högerklicka på en sida och välja "Översätt till svenska". T.ex för ingredienser i ett recept. I en text kan det bli lite underliga meningar, men för det mesta rätt begripligt ändå, åtminstone översättningar från engelska.


25 mars 2014

Allt om Pinterest

Lite pretentiöst men efter att ha googlat och inte hittat någon riktigt grundlig Pinterest-introduktion/instruktion, så tänkte jag att jag kan väl göra en. För alla har inte skaffat sej ett pinterestkonto än och för nybörjaren är det många saker att upptäcka. Bli inte avskräckt av denna övernitiska pinterestintroduktion - egentligen är det väldigt enkelt.

(Obs. Denna introduktion publicerades i mars 2014 och Pinterest har gjort vissa förändringar sedan dess så vissa saker kan nu vara annorlunda. När och om jag får lust så ska jag försöka uppdatera det här inlägget så det blir mer dagsaktuellt, men det mesta ska nog vara begripligt som det är. Lycka till med pinnandet!)

Uppdatering 180106. Pinterest utvecklas hela tiden, så det här inlägget börjar vara utdaterat. Men nu finns det information på svenska på Pinterests Hjälpcenter-sida. Kolla här!

Vad är Pinterest? 

Den frågan får jag ofta när jag nämner något om mina anslagstavlor och pins. Pinterest är ett ställe där du kan skapa "anslagstavlor" och "pinna" (nåla upp) bilder. Grejen är att bilderna är kopplade till den sida (blogg eller sajt) där du hittat något intressant. Hur många gånger har man inte hittat något intressant/inspirerande nånstans på nätet, för att sen aldrig hitta tillbaks dit. Med Pinterest kan du alltid hitta tillbaks till den där sidan, så länge det finns en bild där som du kan pinna. Man kan också spara youtube-klipp på anslagstavlorna. Och du kan ha hur många anslagstavlor som helst så du kan sortera allt under olika rubriker för att få bättre överblick. Jag har för tillfället 33 anslagstavlor och jag har lagt en länk till dom här till höger, med den här bilden:
Pinterest
(det går att klicka på den här också)

Skaffa ett konto - det är alldeles gratis!

Att starta ett pinterestkonto är lätt nog - gå in på pinterest.com och genast kommer det upp en ruta där man väljer om man vill logga in via facebook eller med sin mailadress. Hur man går vidare efter detta val kan jag inte gå in på (eftersom jag redan har ett konto och vill inte göra ett nytt) men det är bara att fylla i dom uppgifter som efterfrågas.
Sen börjar det roliga, nämligen att skapa anslagstavlor och pinna för glatta livet. En varning bara - det kan vara oerhört beroendeframkallande!
När man är inne på sin egen hemsida på Pinterest så har man överblick över sina egna anslagstavlor och alla funktioner. Man kan när som helst redigera både sin profil och sina anslagstavlor. I rutan längst upp där man har sitt namn och sin profilbild finns det nere i högra hörnet en liten pennsymbol. Om man klickar på den kan man t.ex byta profilbild, eller skriva lite om sig själv och också lägga till sin webbadress (blogg).
Uppe till höger finns en liten profilbild och namnet i en ruta.
Genom att klicka på den rutan får du upp en meny där du kommer åt fler inställningar. Klicka på Inställningar så kan du bland annat byta lösenord, byta språk m.m. Längre ner på den sidan finns också en massa inställningar för hur mycket mejl man vill ha.
När man är nybörjare och inte hunnit pinna så mycket kan det ju vara kul att få mejl om nån annan repinnar dina pins. För till stor del handlar Pinterest om att man repinnar varandras pins också, och inte bara att man söker saker att pinna ute på den stora webben. Och kanske nån annan tycker att du har intressanta anslagstavlor och börjar följa dom, det kan du också få mejl om. Då kan du kolla dessa pinnares anslagstavlor och kanske i din tur följa dom. Vill man ha mejl om allt som händer så sätter man "Ja" på alla dessa möjligheter. När sen inkorgen svämmar över av pinterestmejl kan man gå in och stänga av det man inte vill ha. 

Pinna på!

Men hur gör man då för att pinna? Förmodligen fick du vid registreringen möjlighet att installera en Pin it-knapp i webbläsare. Den är rund och röd med ett vitt P. Var den hamnar beror på vilken webbläsare du har.
 I Chrome som, jag använder, ligger den uppe till höger.
I Internet Explorer hamnade den på ett verktygsfält så här. Sök rätt på den i din webbläsare. Skulle du av någon anledning inte ha den, så finns den att installera här.
När du är inne på en sida och du klickar på Pin it-knappen så kommer det upp en sida med alla pinnbara bilder på webbsidan. Då kan man välja vilken bild man vill använda till sin pin.
Har du Chrome behöver du sällan använda den där knappen, för dom har nu lagt in en funktion i webbläsaren så att alla pinnbara bilder får en Pin it-knapp uppe till vänster när du för muspekaren över bilden. Då är det bara att klicka på den knappen för att pinna just den bilden.

När du klickat på Pin it, så kommer det upp en ruta där du ska välja vilken av dina anslagstavlor du vill lägga din pin, eller skapa en ny anslagstavla. Ibland har bilden redan en beskrivning som du kan behålla, men du kan också skriva din egen text som kanske gör det enklare att hitta den sen. Länkning till sidan där du hittade bilden läggs till automatiskt. 

Ordning och reda

När det gäller länkningen har jag ett tips för att underlätta både för dej och andra som kan vara intresserade av att senare hitta sidan, om det t.ex. är ett recept eller en tutorial som man vill kunna läsa. (Är det bara en trevlig bild är det kanske inte så noga.)
Om man tittar in på en bloggs startsida så ligger det oftast flera inlägg där och om man då pinnar en bild som man hittar direkt på startsidan och inte går in på det enskilda inlägget i fråga, då kommer bilden att länkas till startsidan. Om bloggaren är flitig så kan det inlägg du var intresserad av ha hamnat långt bak efter några veckor och du kan få söka länge för att hitta det (det blir väldigt jobbigt efter några månader). Så försök komma ihåg att gå in på själva inlägget innan du pinnar bilden, då kommer du rätt direkt när du (eller nån annan) klickar på den bilden. 
Man kan i efterhand gå in och ändra adressen (när man återfunnit den rätta) genom att klicka på pennikonen som uppenbarar sig uppe till höger när du för muspekaren över bilden i anslagstavlan.
Här ser du också Skicka. Med den funktionen kan du skicka en pin till någon du känner som kanske kan vara intresserad.
Du kan också redigera själva anslagstavlan om du klickar på Redigera i nederkanten, om du vill ändra namnet eller kanske lägga till en beskrivning av anslagstavlans innehåll. Man kan också ta bort anslagstavlan eller bjuda in nån annan att lägga till pins på den. Det finns också möjlighet att lägga till karta, men gör INTE det, det är för det mesta bara irriterande med den där kartan. 
När du börjar pinna kommer den första bilden i anslagstavlan att bli "omslagsbild", men när du har fler bilder att välja på så kan du närsomhelst byta bild genom att klicka på "Ändra omslag".

Man kan repinna sina egna pins för att lägga dom i andra anslagstavlor (och ev. ta bort den ursprungliga). Men det är enklast att flytta dom genom Redigera, där man kan välja en annan anslagstavla än den ursprungliga. Det har jag gjort när jag behövt skapa nya anslagstavlor för att sortera ut olika kategorier. Ibland kanske man också i hastigheten lägger en pin i fel anslagstavla, men då kan man alltså flytta den.

När man börjar ha många anslagstavlor kan det bli rörigt. Jag har flera anslagstavlor med recept, och några med olika slags pyssel. För att lättare hitta dom som hör ihop på något sätt (eller få dom i bokstavsordning) så kan man enkelt flytta omkring anslagstavlorna. Man tar bara tag i anslagstavlan (grabba tag med vänster musknapp och håll) och dra den dit man vill ha den. Dom andra anslagstavlorna makar snällt på sej och gör plats. 

Längst ner på din startsida hittar du också möjligheten att skapa privata anslagstavlor. Kanske har man en udda hobby som man inte vill att andra ska känna till, eller man håller på och planerar ett överraskningsparty, eller julklappslista, då kan det vara bra med anslagstavlor som bara du kan se (men du kan dela med dej till utvalda personer). Fast du får bara ha sex hemliga anslagstavlor. För Pinterest går ju i första hand ut på att dela med sig.

Man kan också bli inbjuden att pinna på en gruppanslagstavla. Jag blev erbjuden att gå med i en som heter Quilts, Quilts, Quilts.
Man känner igen en gruppanslagstavla på den lilla gruppsymbolen uppe till höger. Det är över 2200 pinnare som delar just den här anslagstavlan med över 100 000 pins!

Utforska Pinterest

På Pinterest kan man nu spendera resten av livet om man verkligen inte har något bättre för sig (jag har inget bättre för mej). Går man in på Pinterests startsida (när du väl har ett konto och är inloggad) så möts man av en drös bilder - de senast tillagda (tror jag). Det är alltså pins från alla pinterestare som är i farten och det kan handla om vad som helst. 80% av pinterestarna är kvinnor, vilket märks på utbudet, det är mycket pyssel, mode, heminredning, bröllopsinspiration, recept, gulliga djur, natur och ... tja, allt möjligt faktiskt. Och säkert hittar man nånting av intresse.

Klickar man på en bild kommer den upp i större format och man kan repinna bilden, gilla den eller skicka den till nån annan. Under bilden står det från vilken sajt den kommer. Klickar man på bilden kommer man till sidan där den pinnats från (fast ibland är det bara en bild). Längre ner till höger ser man också om det finns fler bilder pinnade från den där sajten. Upptill till höger ser man vilken anslagstavla bilden ligger i och genom att klicka på anslagstavlans namn kan man gå in och kolla om det finns mer intressant där.

Hittar man anslagstavlor med sånt som man är intresserad av så kan man följa den. Om man klickar på "ägarens namn" (till vänster överst på anslagstavlan) så kan man se denna pinnares alla anslagstavlor och, om man vill, välja att följa alla.

Bläddrar man en bit längre ner under bilden så hittar man andra anslagstavlor där den finns och ännu en bit ner finns relaterade pins. (det tar liksom aldrig slut)
Uppe till höger på sin egen Pinterst så kan man se hur många följare man själv har och hur många man följer. Jag följer "bara" 765. När man klickar på dessa knappar så kan man se alla följare resp.  dom man själv följer. Den där menyn som kommer upp om man klickar på sitt namn där rakt ovanför, hade ju ett alternativ som heter "Följ anslagstavlor". Klicka på den så kommer du till en sida där denna knapp finns.
Klickar man på den så får man se vad de man följer har pinnat på sistone.

Sen kan man förstås söka på Pinterest. Uppe till vänster finns alltid sökfunktionen.
Den lilla knappen med tre streck visar olika kategorier om man bara vill söka på ett intresse. I annat fall skriver man in ett sökord i rutan bredvid (t.ex. hummus). Då kan man välja att söka på pins - alla, eller sina egna (kan behövas om man har många), eller anslagstavlor med ordet i sin titel, eller pinners. Söker man på något matrelaterat kan man också göra ett extra recept-val.

Ja, det blev ju ett långt inlägg om nånting som är väldigt enkelt. Man behöver verkligen inte utnyttja alla möjligheter som finns med Pinterest, men det kan ju vara bra att veta att det finns (ifall man alltså inte har något bättre för sig). 
Uppdatering 2/4. Idag fick jag ett mejl från Pinterest att nu kan man ha hur många privata anslagstavlor man vill! 

Uppdatering 160802
Ny funktion för att enkelt flytta en eller flera pins, från en anslagstavla till en annan, eller flytta upp gamla pins till längst upp i samma anslagstavla. Här är en video som visar hur man gör.


Vill man ha sina pins i en viss ordning får man tänka baklänges och först flytta den som ska ligga längst ner, sen dom som ska ligga före, och sist den som ska ligga först i raden.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...