26 maj 2010

Glittriga pärlor


Glittriga pärlor i olika färger, former och storlek. Avlånga ca 12x4mm, större runda (facetterade) ca 8mm. De har tillräckligt stort hål för att utan problem träs på 1mm-tråd, så de passar perfekt till makraméarmband. Priset är 1 kr/gram och för 10 kr blir det ungefär det du ser på bilden. 

Tick tack ...


Tiden går - åtminstone uppfattar vi det så - och bara åt ett håll = man blir ju inte yngre för varje dag. Fast enligt fysikerna är tiden relativ och ett sätt att sakta ner åldrandet är att färdas väldigt snabbt - när man kommer hem efter resan är alla (tidigare) jämnåriga mycket äldre än man själv. Eller - efter en veckas semester i en hastighet närmare ljusets så är det troligen så att hela rasen Homo Sapiens dött ut för länge sedan. Och den nya människoarten, som utvandrat till andra planeter och betraktar Jorden som ett slags Skansen, kommer att tycka att du är ett intressant levande fossil och placerar dig på Skansen ... Så det åldersbromsandet knepet kanske inte var nån bra idé. Att ramla ner i ett svart hål är ett annat tidsbromsande alternativ - i det svarta hålet upphör tiden helt att existera. Och förmodligen allting annat också ... Så det var väl heller ingen riktigt bra idé ...
Men idag fick jag ett brev från Yves Rocher med en massa klistermärken, bl. a. ett gällande antiskrynkelkräm för ögonen - 2 för 1-pris. Så i ett fåfängt hopp om att kunna hejda förfallet bestämde jag mig för att beställa detta - det är ju inte bara för att jag ser dåligt som jag har glasögon, lite grann döljer dom kanske deltalandskapet under ögonen också. De övre ögonlockens säckighet (kanske är det orsaken till att jag ser så dåligt?!) kräver nog mer drastiska ingrepp - typ häftapparat.
Men fastän vi kanske inte vill påminnas om tidens gång, så finns det ju tillfällen då det åtminstone kan vara bra att synkronisera sin tid med omgivningen - alltså kolla vad klockan är. Så idag gjorde jag en klocka - eller snarare; dekorerade en klocka.

Träklocka 15 cm i diameter inklusive urverk och visare - 35 kr.
Eftersom den yttre ringen är lös är det enkelt att dekorera de två delarna för sig och sedan limma ihop. Jag tog ett scrapbookingpapper till botten och målade ringen med akrylfärg. Siffrorna hade jag en del problem med innan jag insåg att det enklaste var att plita dit dem med en tuschpenna - och ersatte några med rhinstenblommor. Ett annat alternativ är självhäftande siffror av mossgummi. Sen var det bara att sätta i ett batteri och montera urverket (för att det inte skulle snurra omkring satte jag dubbehäftande tejp på baksidan) och visarna - och ställa in tiden. Avslutningsvis piffade jag med vita fluffiga fjädrar.

24 maj 2010

Nya metalldelar


Här är några nya metalldelar som jag fått hem. Överst 3-till-1-avslut (framsida och baksida). Om man gör ett flerradigt halsband eller armband så kan man ju behöva sammanfoga raderna - särskilt om man ska ha ett lås - då kan man använda ett par sådana här. De är ca 12mm breda och kostar 2 kr styck.
Nästa bild visar fem-radiga mellandelar av tibetsilver. De går förståss lika bra att använda till två- eller tre-radigt, och kan ju kombineras med 3-till-1-avsluten. Dessa är ca 16x11mm och kostar 3 kr styck.
Som små spännen är blommorna som man enkelt trär ett band igenom och gör t.ex. ett armband. Kan också användas till scrapbooking på samma sätt. Själva blomman är ca 16mm i diameter och hålet är lagom för ett 7-10mm brett band (beroende på hur tjockt det är). Pris 2 kr styck.
Nästa blomma är en ganska tunn ring och har en diameter på ca 30mm. Kombinera med andra ringar, kedjor, m.m. som t.ex. den här halskedjan. Pris 2 kr styck.
Och så en liten blomma - 10mm - av tibetsilver. De här får man fästa med ringar i öglorna, eller använda smyckewire t.ex. De kostar 1,50 styck.
Sista bilden visar rosettformade länkar. De är ca 18x11mm och dessa kan man sätta ihop med åttor (se halskedjan som nämns här ovanför). De kostar 2 kr styck.
Ett armband där jag bland annat använt de femradiga mellandelarna och 3-till-1-avsluten hittar du här.

Armband med metallblommor och glitterband

Det enda som var knepigt med det här armbandet var att få in bandändarna i ändspiralerna. Bandet är det svarta glitterbandet (finns även silver och grönt i den här bredden) och på det trädde jag blom-"spännen". Ett toggle-lås med blomma (det sista jag hade i just den modellen) fick avsluta det hela.

Åttor


När jag gjorde kedjehalsbandet kom jag på att det kunde ha underlättat med sådana där s.k. åttor för att länka ihop ringarna. Så nu har jag skaffat hem åttor. De är ca 11mm långa och blankt silverfärgade. 10 st för 5 kr, eller 75 öre styck.
Bara för att testa dem så gjorde jag ett nytt halsband med ringar och kedjor - det blev så här.


Ett par nya metalldetaljer kom också till användning här, nämligen rosettformade länkar, en blomring och ett hänge i tibetsilver.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...