27 nov. 2010

Halsband i guld och koppar

 Efter att pysselbarnen gått hem idag hann jag faktiskt göra ett halsband (och prismaörhängena). Det var de här nya tvinnade guldringarna som lockade. Jag kombinerade dem med fyrkantiga glaspärlor med kopparpläterad kant. Pärlorna satte jag på öglepinnar och sen band jag ihop dem och guldringarna med bindringar. Och så kompletterade jag med en guldkedja och ett kopparfärgat klolås (den totala längden blev ca 43 cm). Riktigt raffigt om jag får säga det själv! Vill du köpa det så kostar det 55 kr.
Guldringarna är 30mm stora och kostar 3 kr/st.

För nyårsfesten?

Chandelierörhängen för nyårsfesten? Jag har några nya örhängesdelar med som jag inte hunnit lägga upp än. De här är i alla fall ca 33x19mm stora och kostar 5 kr för ett par. Prismaberlockerna är ca 20mm så de här örhängena är ganska stora - men inte tunga! Örkrokarna är också nya, det är sådana som man stänger så de inte ramlar av så lätt. De kostar 4 kr/par.

Det här är allt i ett-creoler som man öppnar och sätter i öronen direkt utan separat krokar. På dem satte jag några silverfärgade metallpärlor och rektangulära akrylhängen (eftersom jag satte dem direkt på creolen så ser man dem från sidan, om man sätter bindringar i hålen så ser de ut som på halsbandet). Creolerna kostar 4 kr/par. De kan också användas att sätta på glas med fot (nyårschampagnen?) med olikfärgade berlocker eller pärlor så alla på festen kan hålla reda på sitt glas.
Du kan hitta en massa olika sådan här metallberlocker i butiken - Uggla, guldsköldpaddalöv och peace-märke, och en massa andra. Eller varför inte berlockerna med rhinsten?

Äkta fuskjuveler

Akrylberlocker i många färger (silverfärgad baksida). De är ca 20mm höga och kostar 1 kr/st. Eftersom dom är mycket lätta så passar dom bra till örhängen, men naturligtvis blir det lika fint att göra ett halsband. Fler akrylberlocker (och halsbandstips) finns här, här och här (Jag får nog lägga ihop alla i ett inlägg sen).

Måns och Mimmi

Mina två sambosar Ziggy och Stella är hur mysiga som helst, men bidrar till några mindre mysiga "husdjur" - dammråttor! En blommig katt som inte rullar omkring på mattorna utan sitter lugnt på sin plats orsakar däremot inga akuta dammsugarutryckningar. Tolereras även av allergiker om du syr dom själv - de här två som jag har i butiken kan däremot ha utsatts för lite pälsdjur, men vill du köpa dem kostar de 50 kr/st. Jag har glömt att mäta dom men ca 23 cm gissar jag på.

Klicka på mönstret så du få den fullstora bilden, så kan du skriva ut det. Om du använder ett mönstrat tyg som jag gjort, så kan du dela mönstret i två delar och klippa svansen i ett enfärgat tyg. Om du vill ha ett enfärgat huvud också så är det enklast att först sy ihop de två tygerna och sedan klippa ut kropp/huvud i en del - då är det lättare att få fram- och bakstycke att passa ihop. Mönstret är utan sömsmån så det får du lägga till när du klipper tyget. Du behöver heller inte klippa ut svansdelarna så noga utan sy fast bara fast ett par lagom stora tygbitar längst ner på kroppens delar. Sen lägger du ihop delarna räta mot räta och nålar ihop kroppen. Lägg på svansmönstret och nåla fast det (eller rita av), sen kan du klippa ut svansen (med sömsmån), eller sy först och sen klippa.
Sy ihop hela katten men lämna en öppning nedtill så du kan vända ut rätsidan. Fyll med vadd - börja med svansen (du kan använda en penna eller något annat långt och smalt att peta in vadden med) - och sy sedan ihop öppningen för hand.
Brodera ett ansikte (du kan göra öppna ögon eller slutna) och sen är det klart.
Ett tyg med ett bårdmönster blir fint till kroppen, men vill du lägga lite mer tid på arbetet så kan du också brodera kroppen med blommor eller något annat mönster. (Eller kanske har du en broderad duk som fått en tråkig fläck?)
Ett tips: Om du gör två katter kan du göra dem med svansen åt vardera hållet, så kan dom slingra svansarna om varann (jag hade en som hade svansen åt andra hållet men den är såld).



Ett annat allergivänligt husdjur - ett marsvin - är också lätt att sy.

Babytossor

 Tofflor för små fötter. Handsydda med yttertyg av bomull och fleecefoder. Storleken passar en fot som är ca 9 cm lång. Priset är 50 kr/par. Jag har bara de här tre paren nu (plus ett par vitblå som är en aning större), men när jag får tid att sätta mig vid symaskinen kan det nog bli fler.
Uppdatering: Nu har jag gjort mönster och beskrivning till dig som vill sy tossorna själv!


Liten nisse sover mätt och belåten

 Söt och kramgo´ nisse som nyss fick mat och nu sover sött, med haklapp, overall och mössa på. Nisse är ca 16 cm i strumplästen och kläderna är avtagbara.
Nisse är handgjord (av mig) och har en mjukt stoppad kropp av hudfärgad trikå. Ansiktet är broderat. Detta är en "one of a kind"-docka, alltså finns det bara en och vill du köpa honom/henne så är priset 75 kr inkl. kläder.

Maja L:s julask


Nu fick jag igång kameran igen, men jag höll inte på hitta de senaste bilderna för kameran hade ställt om datum till januari 2007! Men det var ju igår Maja Lundgren var här med sin mamma och en kompis. Och då gjorde Maja den här fina julasken. Jag fick ju sent omsider hem de här sexkantiga askarna och det här är den största (tror jag). Maja målade en blå himmel med metallicfärg och en jättefin julgran med akrylfärg. Och så dekorerade hon med paljetter, en stjärna och en ren. Runt kanten sattes ett band fast med dubbelhäftande tejp.
Idag hade jag sex "pysslingar" här och de gjorde bl.a. också askar (som jag inte hann fota), som målades och dekorerades med snäckor och tygblommor.
Strutformade askar som kan bli t. ex. julgranar finns också.

Liten pingvin av filt

Här har du ett mönster till en liten pingvin gjord av hobbyfilt. Klipp två delar till kropp av svart filt och två eller fyra delar till vingar (om man nu kan kalla det så på en pingvin) - beroende på hur stor du gör den och hur tunn filten är - lima ihop två och två för en större så de blir stadigare. Foten (orange) gör du också dubbel om det behövs. Klipp en vit framsida enligt mönstret och sy eller limma fast på det svarta framstycket. En liten bit orange till näbb och så kan du göra en halsduk i valfri färg (och kanske ett paket som på bilden). Rita ögonen med en tuchpenna eller sy på ett par pärlor och sy fast näbben. Sy ihop fram och bakstycke för hand och stoppa in lite vadd innan du syr ihop sista biten. Sy fast vingar och fötter. Dekorera halsduk och ev. paket med paljetter eller kanske ett enkelt broderi. Pingvinen på bilden ser ut som om den har ett par spröt på huvudet, men det är en bandögla för upphängning. Du kan sätta fast en liten snodd om du vill ha pingvinen som mobilsmycke.

26 nov. 2010

Är det inte sommar snart?

Jag är ju egentligen inte särskilt förtjust i sommaren - jag tål varken värme eller sol - men just nu är det alldeles för mycket vinter. Snöstormar har jag inget emot (jag har ju ingen bil så för mig får vägarna driva igen hur mycket som helst), men det behöver ju inte vara så ohyggligt kallt - och så här tidigt på vintern! Lyckligtvis band jag mitt elabbonnemang  medan det var hyfsade priser, men vinterns elräkningar kan nog bli ganska skräckinjagande ändå med ett sånt här stort hus. Mina sötnosar (Ziggy och Stella)
tycker också det är otäckt kallt nu (de ägnar en stor del av dagarna åt att äta för att bygga på sig ett fettlager) och på nätterna ligger vi tre i sängen och värmer varann (Ziggy är en riktig värmekamin men han tar mycket plats också). För säkerhets skull har jag ändå mina fleecesockar på mig i sängen. Men man måste stiga upp nån gång (framåt elva åtminstone) och då är det bara att bylta på sig (jag håller bara så pass varmt att jag inte behöver mössa inomhus).
Men i väntan på sommaren har jag skaffat några fjärilar. De finns i en massa olika arter i alla möjliga färger. De har en magnet i kroppen så de kan sättas på kylskåpet eller annat metallunderlag, men man kan förstås limma fast dem om man vill använda dom som dekoration på något annat. Storleken varierar  något, men omkring 8 cm breda är de och de kostar 6 kr/st.

Sytips - Liten väska

Kanske en julklappsidé?
 Om du gillar att sy så kanske du ibland syr om gamla kläder - t.ex. gör en långärmad skjorta till en ärmlös (nu känns det inte direkt som om det är läge för ärmlösa skjortor, men det blir förhoppningsvis en sommar nästa år). Vad gör du då av de avklippta ärmarna? Jag hittade en gång resterna efter en jeansskjorta och det var ärmar med riktigt snygga manchetter med tryckknappar. Av den ena sydde jag en liten väska. Jag klippte av ärmen till lagom längd, la några veck (det var ganska vida ärmar) och så sydde jag ihop så det blev botten på väskan. Remmen är inte fastsydd utan knyts i två ringar som sitter på insidan, då kan längden enkelt regleras. Man kan också göra en hälla på baksidan om man vill sätta väskan på bältet.
En liten väska för mobil, nycklar, börs, smink eller vad man nu vill bära med sig. Eller gör en ögla i överkanten och häng upp den i badrummet/sovrummet/köket/hallen för småprylarna som annars dräller omkring.

Tomtekuddar

Mjuka julklappar kanske?
 Flinande tomte. Den här har jag sytt. Jag har tre stycken med olika tyg till kläderna. Höjd ca 50 och bredd nedtill ca 38 cm. Pris 200 kr.
Den söta sovande tomten är min mors verk. Jag har tre av dessa i butiken och de är ca 35x35 cm. Pris 125 kr.

Skyltsöndag

I år är det skyltsöndag i Boliden samma dag som i stan, alltså nu första advent. Och det ska bli svinkallt -

 
precis som det alltid var när jag var barn och vi åkte ner till stan för att titta i skyltfönster. På den tiden var ju inte affärerna öppna den dagen, så det var bara att titta. Nu är ju de flesta affärer öppna på skyltsöndag, så också Miris Skaparlusta. Så om du vågar dig ut i kylan kan du i alla fall komma in och värma dig en stund (fast det blir ingen glögg och pepparkakor tyvärr).

Du får förstås handla också ...

Mera julpyssellänkar

Kul idé med ett julkort där man kan visa hela familjen som snögubbeansikte på en "dra ut"-remsa. Detta och flera andra julkortsidéer hittar du på familyfun.go.com liksom annat julpyssel.
Måla mysiga tomtar på drivved. Idé från driftwoodsantas.ca Har du ingen drivved så har jag en låda full som du kan rota i om du kommer till butiken. 
dabbled.org finns diverse pyssel, bl.a. i filt.
(G)ullig stjärna av lite garn och filt. Från craftypods blogg.
Liten virkad ängel med en knapp till huvud hittar du hos craftbits.com som också har en massa annat julpyssel.
Änglar av band finns hos crafty this and that ...
... och hos kaboose som också har en rolig kott-snögubbe, pärljulgran, glasspinnetomtar, cd-snögubbe, glasspinnegran, toarulleängel ...

Snögubbe av papptallrikar hittade jag på mama halls blogg.
Rullögon i olika storlekar finns i butiken, liksom piprensare, knappar, paljetter och andra dekorationer, och kartong i många färger.
 

Filtbård

Filtbårder med utstansat julinspirerat mönster. Bredd ca 7 cm Lägg ut som en löpare mitt på bordet, limma fast runt ett glas för att göra en ljuslykta (om du inte är lika flink med virknålen som "Tant Grön"), eller sy fast på en kudde t.ex. Kudde kan sys av melerad filt som jag har på metervara (45 cm bred) i svart, mörkröd, grå och beige.
"Tant Gröns" fina virkade ljuslyktor. Dessa finns inte på hennes design-blogg där hon lägger upp sånt som man kan köpa, men det kanske kommer ... 

Äppelkrans

En enkel krans att hänga på dörren eller väggen. Den består av träkulor (30mm stora) som målas röda, grön filt att klippa till blad, en kraftig aluminiumtråd att trä kulor och blad på, och en färdig rosett. Du kan köpa ett komplett paket för att göra kransen (inkl. färg) och beskrivning för 40 kr.

Strutask


En 13 cm hög strutformad pappask som kan målas eller dekoreras med scrappingpapper t.ex. Måla den som en tomte eller gör en julgran. Den här julgransasken gjorde jag förra året och på den klistrade jag paljetter. Nu har jag minibjällrorna som man kan dekorera en sån här julgran med. Andra pappaskar att dekorera finns också.

Minibjällror


Inte så mycket bjällerklang i dessa (om man håller dom mot örat hör man att det är något som rasslar i alla fall), men väldigt söta är dessa minibjällror ändå. De är ca 8x6mm stora och finns i färgerna som syns på bilden: turkosblå, röd, guld, grön och lila. Och de kostar bara 50 öre styck! De skulle bli fina som julgransbollar till en minigran ...

Huvudsaken

Om du tappar huvudet så här i julförberedelsetider, så ta't lugnt, jag har några på lager!


Tre varianter av färdiga flintskallar att göra tomtar, troll och änglar eller andra figurer. Överst blundande huvuden som finns i två storlekar: 28mm och 20x17mm (de är ovala) och de kostar 3 resp. 2 kr/st. Huvud med hals finns också i två storlekar: 20mm + hals och 25mm + hals. De kostar 3 resp. 4 kr/st. Huvuden  ca 17mm, med öron, de kostar 4 kr/st. Alla har hål så dom kan sättas t.ex. på piprensare.
För dig som vill måla ansiktet själv, har jag hudfärgade flirt/vaddkulor i ett flertal storlekar, från 10 till 50mm, och de kostar 1 - 5 kr. 
Ängel med det mindre huvudet med hals. Kroppen är en pappstrut som klätts med en tygbit med lite guld i. Armarna är piprensare med träkulor till händer. Vingarna (som inte syns så bra bakom det risiga håret) finns i guld och silver. Och så trädde jag några minibjällror på en tråd.
För att göra tomtar kan det passa med filt till kläder.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...