1 okt. 2015

Juicekartongväskor

Efter ett antal "burkar" har jag nu hittat på ett nytt sätt att upcycla juiceförpackningar. Nämligen att göra väskor av dom.
 Två stycken har det blivit hittills.
 Så här är väskorna konstruerade. Klipp ner tre av sidorna till lämplig höjd. I den fjärde sidan som blir till lock klipps en skåra i mitten. Vik ihop sidorna så locket kan vikas över öppningen.
 Markera var knappen ska sitta på framsidan och gör ett hål där. Använd en knapp med ögla på baksidan. Gör också ett par hål på baksidan strax under locket, för att trä en rem igenom. 
 Klipp två tygbitar. En med lockets mått plus 2-3 cm på alla fyra sidor. En större bit som räcker runt hela väskan plus 1 cm för att lägga omlott. Höjden ska räcka till att vika in överkanten och en botten.
För att slippa det "kartongiga" ljudet av saker som ligger och skramlar i väskan (mobil, nycklar etc, vad man nu kan tänkas bära med sej), så rekommenderar jag att fodra väska med  filt. Till det behövs en botten med 1 cm sömsmån och en bit som täcker väggarna från botten upp till kanten.
Limma först tyget på locket. Placera sen den större tygbiten mitt på framsidan och markera var hålet för knappen ska vara, klipp ett litet hål där. Limma på hela tyget runtom. Klipp ett par jack i överkanten där locket börjar så att tyget kan vikas in i väskan. Klipp bort överkanten på tyget som täcker baksidan, en bit nedanför där locket viks. Tryck in knappen och fäst den på insidan med en bit ståltråd eller något annat som går igenom knappöglan. Fäst med en bit silvertejp.

Sy ihop fodret (görs enkelt för hand) och tryck ner det i väskan. Vik ner yttertygets övre kant över fodret och limma fast. Vik in och limma tyget på väskans undersida.

Om du har möjlighet att sätta öljetter i hålen för remmen, gör det. Jag har inte fått dit några öljetter än - måste faktiskt skaffa mej en öljettång - nu har jag bara petat in remmarna genom hålen. Sen är det bara att göra en ordentlig knut i vardera änden av remmen. Jag gjorde långa remmar (axelväska) men det är ju valfritt.
 Den svartvita väskan var lätt att göra för det är ett bomullstyg som går utmärkt att limma med tapetlim (vävlim). Det röda tyget var inte alls så samarbetsvilligt, det är nån sorts syntettyg och det behövdes ett klibbigt lim för att få fast. Med lim för våtrumstapet (kvarlämnat av tidigare husägare) fick jag fast tyget. Spraylim borde funka också.
 När limmet torkat klipper man upp den där skåran i locket som man trycker ner bakom knappen.
 På bilderna av den svartvita väskan ser det ut som om knappen är vit (med svart kant). Egentligen är den gråsilvrig, men uppenbarligen är det nåt reflexmaterial - det insåg jag när jag såg bilderna då blixten fick en sån effekt på knappen.
 På den röda väskan sitter en stor och lite udda guldfärgad knapp.
Den röda har ett silkesnöre till rem och den svartvita har en flätad svart fuskläderrem.

30 sep. 2015

... och så tre till ...

Juicekartongföljetongen fortsätter med ytterligare tre "burkar".
 Tapetserade med servett, gammal tapet och neonpappersmosaik.
 Den här är tapetserad med den där gamla tapeten som jag hittade på vindan - den med vävd textilstruktur.  Eftersom beige inte är nåt som direkt faller mej i smaken och burken såg lite trist ut med bara tapeten, så piffade jag upp den med en bård nertill, klippt från ett mönstrat papper. Blev lite roligare då, tycker jag.
dom tidigare burkarna så har jag ju gjort en stängningsanordning med en flärp. Om locket sitter bra och inte går upp av sej självt så behövs ju inget för att hålla det på plats. Den här burken fick en fuskanordning bara för syns skull. En knapp och en rem i en ögla bakom knappen. Det är inte förrän man öppnar locket som man ser att det är fusk.
Efter den väldigt beigea burken så behövde jag en färgkick.  Häftigt färgglad blev neonmosaiken på denna burk.
 Fem olika färger av neonpapper som jag rev i bitar och sen pusslade ihop. Det tog en stund men det var det värt. När man gör sånt här så får man ju stryka tapetlim över hela alltet och det skadar ju inte, kanske blir det en lite tåligare yta. Limmet är ju både genomskinligt och helt matt i torrt skick, så det syns inte alls. 
 Sen blev det då en burk med servettdecoupage. Här var det ju alldeles nödvändigt att först måla hela burken vit.
 Till både målningen och limningen använde jag i detta fallet en liten miniroller, bara 6 cm bred, perfekt till sånt här. Servetten skrynklar ju men den är så tunn så det blir liksom bara små heltäckande skrynklor som inte gör något. Jag beströk hela burken med lim utanpå servetten, men jag har funderat på att stryka på ett lager av riktig lack så den tål lite mer.
Kanske högblank lack, tänkte jag, eftersom servettmotivet på nåt vis får mej att tänka på en lackerad plåtburk. Motivet hade en textrad nertill som jag var tvungen klippa bort för att inte blommorna skulle bli stympade upptill. Den avklippta texten limmade jag istället på lockets framkant. "Lots of blossoms yet to bloom"

28 sep. 2015

Tre upcyclade juicekartonger

Jag gjorde ju förut en burk av en tvåliters juicekartong. Den gången målade jag och det var lite tidsödande då jag var tvungen måla flera varv för att få det täckande och lite pyssligt var det med den svartvita bården. Nu har jag istället provat att tapetsera med olika material.
Tre burkar klädda med presentpapper, scrapbookingpapper och tyg.
Oklädda.
 För att hålla ihop locket limmar jag och kniper ihop med såna här små pappersklämmor.
Eftersom kartongerna är plastade på insidan så funkar det inte med ett trä/papperslim. Jag använder detta stenlim som jag annars använder vid smycketillverkning då det är mycket bra för att limma metall, glas och ädelstenar, alltså ickesugande materiel precis som plast. 
För själva tapetseringen använder jag detta tapetlim som blev över efter tapetseringen av trapphallen. Det här är speciellt för sån där renoveringsduk och non woven-tapet men vanligt tapetlim för papperstapeter funkar ju också. Och ska man hålla på mycket med klipp och klistra papper och tyg så är det ett billigt alternativ istället för dyra hobbylim. En sån här burk på 5 liter kostar 139 kr på Rusta. Man kan t.o.m. limma trä - inte möbler direkt, men hobbyprojekt som inte ska utsättas för alltför stora påfrestningar.
 Först provade jag med ett presentpapper. Jag vet sen förut att det är svårt för det är tunt och blir ofrånkomligt skrynkligt då det blir blött. Det är lite synd för det finns ju hur mycket som helst av fina presentpapper. Jag tror att spraylim vore ett bättre alternativ just för sånt papper eftersom det inte blir så blött (ska försöka komma ihåg att skaffa sånt). Så lite skrynklor blev det på denna burk.
 Här har jag använt scrapbookingpapper och det funkar finfint, det är ju tjockare och tål att limmas.
 Sen tapetserade jag med tyg och det gick ju suveränt. Jag strök tyget först så det var slätt men det är knappast nödvändigt för man slätar ju ut det när man sätter på det. Vad man däremot kan tänka på, det är om tyget är ljust, då bör man måla kartongen under vit, för annars kan kartongen synas genom tyget. Jag la märke till det på de vita ränderna på locket.

Dessa burkar gav mersmak så det kommer fler. Även ett annat sätt att använda juicekartonger har jag på gång - det kommer att bli en liten följetong av juicekartongåtervinning.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...