25 maj 2012

Den mystiska påsen ...

Usch vad jag har varit i oform hela veckan! Det beror på att det börjar vara sommar och jag har aldrig varit särskilt förtjust i denna årstid. Nu när jag har hus är det ännu värre - för då vet man att det vankas en massa jobb med hus och trädgård. Min s.k. trädgård är förstås bara en ogräsodling och när jag var ute häromdan, så funderade jag på om jag skulle be en granne med traktor att helt enkelt vända upp och ner på alltihop och så kunde jag bara så gräs - eller möjligen asfaltera alltihop. Hälften av mina hallonbuskar har knäckts av snömassorna och det känns som bara alldeles hopplöst att ens försöka få nån ordning på nånting ...
Så jag har bara sovit bort dagarna, men i morse råkade jag stiga upp redan vid halvnio! Det gick bra en stund, men sen har jag bara försökt att åtminstone andas och överleva fram till det är lagom tid att krypa ner i sängen igen. Och att skriva några inlägg har inte känts inspirerande - jag brukar ju piggna till när jag sätter mej framför datorn, men nu känns det mest ångestframkallande.
Tills den mystiska påsen dök upp ...
För en stund sedan öppnade jag dörren för att släppa in Ziggy och då låg det en plastpåse på bron. Öuhh? Jag tog upp påsen och såg att den innehöll massor av pärlor och annat från min butik!
 Allt detta fanns i påsen! Nog har jag ju sålt en del av dessa olika pärlor och hängen, men jag har svårt att tro att det är någon missnöjd kund som bestämt sig för att lämna tillbaks allt - ingen ringde på dörren. Misstanken blir ju att detta är saker som lämnat butiken utan min vetskap (sånt har ju bevisligen hänt) och nu tyckte någon att det kändes fel ... Jag hoppas det kändes så fel, så det inte händer igen ...


Tack för att du lämnade tillbaks det i alla fall ...

Uppdatering: Den ångefulla gav sig tillkänna.

21 maj 2012

Kruka/vas/burk av reklamblad!

Äntligen måndag så jag får lägga upp det här!
Det här var ett riktigt roligt pyssel! För att ha nånting till måndagens återbruksutmaning så tänkte jag på fredag att det är bäst att sätta igång idag, så det blir klart innan måndag - för jag har ju sällan uthållighet att göra något klart på en gång. Men det här var så roligt så jag kunde helt enkelt inte sluta - jag ville verkligen se slutresultatet.
Och jag ville visa upp det genast så jag har verkligen fått behärska mej för att hålla på det tills nu!
Och så här blev det! Inte kan man väl tro att den här vasen består av reklamblad från Coop? Lite färg döljer effektivt ursprunget. Roligt och nästan alldeles gratis - lite lim och färg får man kosta på sig.
Inspiration till detta hittade jag här. Det är en youtube-video som visar hur man kan återvinna tidningspapper. Den är på spanska men även om man inte förstår ett ord så är det lätt att följa instruktionerna.
Jag gjorde inte exakt som på videon - jag gjorde botten på ett annat sätt.

Man behöver:
  • Papper - reklamblad, dagstidning eller liknande
  • Sax
  • Blompinne, grillpinne eller liknande
  • Papperslim (eller trälim)
  • Färg.
Och så här gjorde jag.
Det var som sagt Coops reklamblad som jag använde. Jag klippte det i tre ungefär lika breda delar. Och så får man ta bort häftklamrarna så man får lösa blad.
Man tar en pappersremsa och lägger pinnen diagonalt över det nedre hörnet och börjar rulla. Se till att pinnen sticker ut när du når det övre hörnet, så den går att dra ut sen. Fortsätt att rulla hela pappret. Det gör inget att pinnen är mycket kortare än pappret, den behövs bara som stöd när man startar.
På videon limmas hela övre långsidan, men det behövs inte. Jag limmade bara den sista fliken.
Rulla en hel bunt med pappersrör - hur många som behövs beror ju på hur stor sak man ska göra.
Jag gjorde som sagt en annan botten till min kruka. I videon gör man botten av runda pappskivor. Jag rullade en botten av mina pappersrör genom att börja rulla runt pinnen - sen var det bara att fortsätta. Innan man börjar får man platta till rören så de blir mer som band.
För att skarva, så sticker man den smalare änden av ett rör i den bredare änden på det föregående (om man börjat från den smala änden). Det blir nämligen så när man rullar dessa rör på pinnen, att slutänden blir bredare än startänden, vilket är perfekt då man ska skarva. Sätt på lite lim och stick in skarvbiten några centimeter.
 När botten var lagom stor limmade jag fast slutänden och sen kläggade jag på en massa lim över hela rundeln för att den skulle hålla ihop. Jag limmade alltså inte medan jag höll på och gjorde rundeln, för den höll ihop bra ändå medan jag rullade på varv efter varv. Men man kan förstås stryka på lim efterhand. Det yttersta varvet lämnade jag tills vidare olimmat eftersom jag skulle ha dit de lodräta stolparna.
Jag klippte 11 rör till lagom längd (höjd) och tryckte ner dom mellan de två yttersta varven. När jag hade placerat dom på någorlunda lika avstånd öste jag på med lim för att hålla dom och yttervarvet på plats.
Om man ska väva i ett långt sammanhållande svep runt, runt från botten till överkant, så ska man ha ett ojämnt antal stolpar som "varp". Om man ska använda lösa cirklar som man trär på varv efter varv(som jag gjorde med papperskorgen), så ska det vara ett jämnt antal.
Eftersom det nog är enklast att skarva på och bara fortsätta att fläta runt, så rekommenderar jag den tekniken. Enda nackdelen är att det blir svårare att få en snygg avslutning upptill eftersom änden hela tiden ligger ett varv ovanför, men man får vika ner slutet och göra det så snyggt det går. Fördelen med det andra alternativet är alltså att du får en jämnhög avslutning upptill eftersom det är en ring som är på samma nivå hela varvet runt.
Sen återstår att trimma stolparna och vika in ändarna på dom. Vik ner och markera precis vid nederkanten på andra varvet ner (alltså tre varvs bredd). Klipp av och peta in änden bakom detta varv och limma. Varannan ska alltså vikas utåt och varannan inåt beroende på vilken sida av översta varvet som stolpen befinner sig.
 Färdigtrimmat! En stabil burk blev det. Med en glasburk inuti kan den användas som kruka eller vas.
Alltså en kruka/vas/burk helt av återvunna reklamblad! Ganska häftig som den är, men ytan blir ju mer hållbar om den målas eller lackas.
Så fram med akrylfärgen! Jag älskar färg!
Det blev gröna nyanser, med mörkast nertill och tonande uppåt till en pistagegrön färg. Jag målade också insidan.
Jag är supernöjd med denna skapelse och kommer garanterat att göra mer med denna teknik.

20 maj 2012

Lördagens gästpysslare

Igår fick jag besöka av pysslarna Klara och Maja. Här är en del av vad dom gjorde.
 Maja satte mirakelpärlor som ögon på bronsugglan och hängde den på en guldfärgad kedja med ett stort toggle-lås. Hon gjorde också två mobil/nyckelringshängen. Jag hann inte fota det andra som gick i svart (med bland annat den svarta arga fågeln). Det på bilden har ett emaljerat peacemärke, några hallonröda glaspärlor och en liten berlock. Mobilsnoddar att sätta hängen på finns i flera färger.
Klara gjorde smycken helt i metall. En silverfärgad kedja användes till halskedja och armband. På dessa hängdes en större krona och två mindre i tibetsilver. Örhängena består av stora mönstrade ringar och istället för örkrokar är det små magnetlås. När dom varit här tidigare ett par gånger har dom också gjort örhängen med magnetlås - det är ett alternativ när man inte har hål i öronen och det var dom här fiffiga tjejerna som tipsade mej om det.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...