5 feb. 2011

Dagens armband

Idag gjorde jag två armband med elastisk tråd. Jag höll på och sorterade upp diverse gamla udda pärlor och hittade då dessa stora bruna pärlor (jag hade bara 5 eller 6 av dem). De ser ut som trä men det är något plastmaterial. Dem kompletterade jag med guld- och kopparfärgade metallpärlor. Och så hängde jag på en guldsköldpadda.
 Sen tyckte jag det var dags att göra något av halvädelstenspärlor som jag har en del av. Och då blev de de stora agaterna med "torrsprickor", de är ju ganska speciella. Dem kompletterade jag med lite mindre blanka agater. Och så lite metall i form av daisies och små mellandelar med räfflor.


4 feb. 2011

Transportvagn

Nu har jag fått min nya symaskin (och ett fabuloso våffeljärn!). Och nu fick jag användning för Emmaljungan jag köpte på loppis - underredet är perfekt för storhandling eller pakettransport!
Jag har inte hunnit packa upp symaskinen än, men jag ska ordna lite syprojekt för testkörning i morgon. Så här ser den ut i alla fall (beställde från Elgiganten).
 
Och våffeljärnet som man kan göra mycket mer än bara våfflor i! Receptbok medföljer - färsbiffar, inbakad lax, omelett, kycklingfiléer (jag får testa med quornfiléer), bananstrudel m m - man behöver knappast vare sig stekpanna eller ugn om man har detta våffeljärn!
Och för våfflorna medföljer slev för exakt mängd smet! Fabuloso!
 

3 feb. 2011

Scrapeventet

I helgen 5-6 februari är det scarpevent i Skellefteå (Folkets Park). Dom har en massa prova på-pass med olika saker, för dej som vill just prova på. Och så kan man förstås köpa material.
Gå in på webbsidan och kolla närmare. Jag har ju lite material för scrapbooking också - papper, band, diverse pynt och lite annat. Skulle du vilja lära dej mer om scrapbooking och annat man kan göra med materialet så har jag pratat med Maja Holmgren (som är jätteduktig på sånt) om hon skulle kunna ha lite kursverksamhet (i min lokal). Hör av dej till henne på något vis, eller till mej (mejladress finns här), 3-6 pers kan väl bli lagom för en grupp.

Klockarmband av pärlor och metalldelar

 Det här smyckeuret visade jag i förra inlägget, men jag tyckte det borde samsas med det andra som jag gjorde idag. Sambandet med förra inlägget är att det här armbandet innehåller metallbokstäver (H), som tillsammans med grafitgrå glaspärlor och små silverpärlor trätts upp på elastisk tråd.

Det andra klockarmbande som jag hann göra idag är mer färggrannt med mirakelpärlor. Rombformade mellandelar och några nya mellandelar med 4 hål användes också, och liksom det förra träddes allt upp på elastisk tråd.
På den här sista bilden tog jag med ett tidigare smyckeur med glaspärlor. Det är trätt på smyckewire.

Vill du göra ett eget smyckeur så finns det flera modeller kvar (men jag måste kolla vilka som är sålda och uppdatera bilderna).

Dagens designs

 H, Q, Z - Hilda, Quentin och Zackarias - ja, några namn som innehåller dessa bokstäver finns ju, men de är väl inte de vanligaste. Eftersom dessa metallbokstäver kommer i blandade förpackningar så kan det bli en hel del bokstäver över - X och Y är det heller inte så stor efterfrågan när det ska stavas ihop namn. Men de kan ju vara nog så dekorativa bara som former. Så jag gjorde några smycken med överblivna bokstäver idag.
 Ett ZZZZZ-halsband med runda silverpärlor uppträdda på en silkesnodd.
 Q-armband med samma silverpärlor som halsbandet + tibetsilvermellandelar. Här är hela togglelåset som jag använde till hälften till ett par örhängen tidigare. Den svarta remmen är ett fuskmockaband.
 Jag återkommer med inlägg om mellandelar, silkesnoddar och lås ... (att göra-listan blir allt längre)
Ett klockarmband med bokstaven H. Mer om detta i nästa inlägg.
När jag hade fotat dessa tre skapelser upptäckte jag nämligen att det fanns tid över och då blev det ett till klockarmband ...

1 feb. 2011

Pappersblommor


Hos Folding Trees hittade jag instruktioner för hur man gör dessa pappersblommor (kusudama). I del 2 visas hur man sätter ihop dem till en boll.
Hos Find Inspirations visas en svartvit version med pärlor.
Hur man gör nejlikor av servetter visas också på Folding Trees.
Där finns massor av andra papperspyssel med länkar till andras instruktioner, t.ex. dessa origami-rosor som finns hos Bloomize.

Kolla också videon om hur man gör ett kort med pop up-blommor.

31 jan. 2011

Förra veckans smyckekollektion

Egentligen har jag tänkt göra uppehåll i smyckepysslandet (det har blivit för mycket av det och för lite av allting annat), men jag kan ju inte bara sitta och rulla tummarna när jag är i butiken och väntar på kunder (januari är ju inte bästa månaden för omsättningen). Men jag funderar på att skaffa mej en billig symaskin som jag kan ha där nere så kanske det blir något sytt. Att måla tavlor är mer vanskligt ifall det kommer in nån - det är lite besvärligt om man måste avbryta - dessutom vill jag inte visa mina tavlor förrän de är klara.
Så i väntan på en symaskin blir det nog mest smyckepyssel dom där timmarna ändå. Här är det jag fick ihop förra veckan.
 Det här armbandet tog en stund att göra. Som vanligt improviserade jag och fick göra om lite innan jag blev nöjd. Jag ska göra ett inlägg där jag visar steg-för-steg hur det är gjort, det är inte så svårt när man vet.

 Ett ganska långt halsband med kopparkedjor, brons/kopparpläterade pärlor, några blågröna glaspärlor och ett "mynt".
 Gröna bronspläterade glaspärlor satte jag på hattpinnar och gjorde hängen av.
 De ovala har jag inte lagt upp än, men dom är 9x6mm stora och kostar 1 kr/st. Pärlorna mellan ovalerna är gröna och ungefär 1/3 har en blåskimrande plätering. Jag satte dessa med ovalerna på öglepinnar och länkade ihop med några cm kedja.
 Jag har några såna här pennyberlocker - de har olika fram- och baksida (som mynt ju brukar ha).


Ett halsband med fem stora ovala cloisonnepärlor och guldfärgade metallpärlor i tre storlekar (3, 5 och 6mm). Jag har sådan här cloisonnepärlor i några olika färger men bara fem av varje, så just denna färg har jag inga fler av.
 Örhängen av toggle-lås. Jag, metalldelen är en del av ett togglelås (jag får hitta på att göra något av stavaen också). På den lindade jag fast en tunn metalltråd, trädde på några rondeller och ett hänge av en kristalldroppe. Togglelåset har jag visst inte lagt upp än, jag får börja skärpa mej - jag har inte ens fotat det kompletta låset. Mer till min att göra-lista.

 Och så ett halsband med de där mysiga sammetspärlorna. Pärlhattar (kommer) och mellandelar av tibetsilver, och så en svart vaxad bomullstråd avslutad med ett togglelås..

 Sist ett armband/halsband av knappar trädda på en bomullstråd.

Blå mössa

 Nu har jag virkat en till mössa, denna gång i bara blå nyanser. Det var på beställning från min syster. Eftersom min färgglada mössa som är lite för stor till mej, var alldeles lagom till min syster, så skulle jag försöka åstadkomma en i samma storlek. Jag virkade för glatta livet och när jag var nästa klar så tyckte jag ändå att den blev alltför stor. Så jag började om. När den här var klar var den ju så klart för liten (den är nästan för liten för mej). Jaha, suck. Men den blev rätt bra ändå så den rev jag inte upp utan gjorde den färdig med pynt och foder. Så den är till salu ifall någon vill ha en tämligen unik mössa (passar huvudmått 50-60 cm beroende på hur tajt eller löst man vill ha den). Priset har jag inte bestämt än.
Så nu håller jag på med mössa nummer 3,5 som blir lite större än denna (hoppas den blir lagom nu).
Och så har jag sorterat upp i min garnlåda. Det är en stor låda med garner från tidigt 80-tal, då jag stickade och virkade ett och annat till min favoritson.

 Det var inte så rörigt som man kan tro ändå. Förutom den här trasselhärvan som jag inte har rett ut än.
 Inventeringen visade att det var mest blå, svarta och vita garner och alldeles för lite lila och rött (måste nog investera i lite lila garner). Fast jag hade en väldigt stor härva av mörkrött ullgarn (gissar jag). Vet inte om det är tänkt till något annat än stickning och virkning - kanske vävning? - för det är ganska strävt så man får väl skavsår på vänster pekfinger ... (fast man kan ju sätta på ett plåster) ... Och det kommer att ta en stund att omvandla härvan till hanterliga nystan ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...