10 sep. 2013

Snytingfodral


Dagens snabbsydda är ett fodral till pappersnäsdukar. För hur läcker är en sån där förpackning med snytingar egentligen? Sy ett snyggt fodral så blir snuvan roligare :) Sy en hel bunt (eller låt barnen göra det) i olika tyger och stoppa i en bunt pappersnäsdukar, så har du (eller barnen) årets julklappar klara! Även dom som aldrig blir förkylda (som jag) kan behöva en snyting då och då, hehe!
 Superenkelt att sy, passar nybörjare t.ex. barn som just lärt sej sy på maskin. Vad man behöver är fem tygbitar, tre större och två mindre (en dykning i lapplådan). Jag tyckte det blev lagom med 17x13 cm och 13x13. En av de större ska vara fodralets baksida. De övriga fyra tygerna viks och pressas dubbelt.
 Du har då två bitar som är 17x6,6 cm och två som är 13x6,3 cm. Lägg bakstycket med rätsidan upp. Placera de två långa framsidorna ovanpå så dom ligger med de vikta kanterna mot varann mitt på. Lägg in de mindre delarna med den ena änden ovanpå den ena långa biten och den andra änden under den andra långa biten. Kolla noga att du lagt alla bitarna med de öppna kanterna utåt.
 När du lagt alla bitar på plats blir det nånting så här. Nåla ihop och sy runtom hela.
 Snygga till sömsmånerna och trimma hörnen så det inte blir så klumpigt där. Sicksacka runtom.
 Vänd ut och in på det hela och peta ut hörnen. Pressa eventuellt. Öppna en förpackning pappersnäsdukar och pula in näsdukarna i ditt nya snytingfodral.
 Snyggt och prydligt. Kan t.o.m. ligga framme på bordet för akuta aaattjooooo, snörvel, snyt-attacker.
P.S. Om du syr något som ska kunna tvättas senare, kom ihåg att bomullstyger bör vara tvättade innan du klipper. Detta eftersom bomull krymper vid tvätt, och har man flera delar (kanske olika tyger) och om dom ligger i olika trådriktning, så kan dom krympa olika, och det blir inte alls bra. Så se till att du använder tyger som åtminstone gått en vända i tvättmaskin. Använder du gamla avlagda kläder att klippa ur så bör det inte vara något problem.

8 sep. 2013

Skåpfynd

Jag har hållit på ett tag och rensat och röjt i skåp och garderober och igår gjorde jag ett fynd. I skåpet ovanför städskåpet hittade jag en plastkasse med något som skramlade. Till min stora förvåning hittade jag ett gäng plåtburkar.
 Det var en större rund burk och så var det dessa små hus. Varför dom hamnat i en plastkasse i ett skåp kan jag inte begripa. Dom måste ha legat där ända sen jag flyttade in i huset och helt enkelt bara stuvade in saker lite hur som helst. Jag har bara ett ytterts diffust minne av att jag sett dessa burkar förut. Har jag köpt dom (på Myrorna när det begav sig), eller fått dom av nån? Ingen aning.
Men när jag pratade med min Mor idag så nämnde jag dom här burkarna och hon tyckte dom lät bekanta, att det var några som hon haft. I alla fall är dom nu återfunna och jag ska se om jag hittar nånstans att ställa dom, för dom är ju fina. Kanske kunde jag ha dom för förvaring av färgsorterade knappar tänkte jag - för jag trodde dom var tomma ... Men medan jag pratade med Mor lyfte jag på en burk och skakade på den och insåg att det fanns något i den, faktiskt i fyra av dom (butikerna).
Det var såna här tepåsar med olika fruktteer. Påsarna låg i förslutna plastpåsar så kanske finns det lite smak kvar i dom, jag ska testa i alla fall.
 Godisbutiken
 Mataffären
 Bageriet
 Blomaffären
 Och boningshuset.
 Olika takpannor har dom allihop!
Gavlarna.

Den här burken fanns i samma plastkasse och den kan helt säkert komma till nytta, den är ju lite större.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...