28 apr. 2012

Armband och örhängen med ny gulddetalj

Egentligen vet jag inte hur de är tänkta att användas, men någon sorts fästen är det väl. Så jag tog och experimenterade lite. Dom har en massa hål, så man skulle ju kunna utnyttja dessa till att fästa saker, men jag använde bara hålet mitt i viket till dessa experiment.
Örhängena tycker jag blev rätt häftiga. Fransen är små rester av mörkbrun flätad läderrem som jag "o-flätade". Jag vek två stumpar på mitten, band ihop med elastisk tråd och satte in en bindring. Sen satte jag en öglepinne i bindringen och stack upp den genom hålet i det här fästet och gjorde en ögla upptill.
Armbandet består av den röda flätade remmen och en guldkedja som är fästa på ungefär samma sätt som fransen på örhängena. Jag hade tänkt fläta remmarna och kedjan men det blev inte så snyggt. Så istället höll jag ihop dem med tre hängefästen med stort hål - jag fick igenom bägge de röda remmarna och ena kedjan (den andra kedjan fick jag kapa och fästa i den andra på ömse sidor om hängefästena, så lite bökigt var det).
Sen var det ju enkelt att fästa några berlocker i hängefästena, sätta på ett klolås i ena änden och en förlängningskedja i andra änden av armbandet.

Så här ser fästena ut. Jag kom inte på något lämpligt namn på formen, så dom fick bara en kryptisk kod. (Fast kanske inte så kryptisk ändå - GF står förstås för guldfäste och 14H för att dom har 14 hål på vardera sidan!) Sen kom jag på vad dom liknar - kaffefilter! 
Dom kostar 1,50/st.

25 apr. 2012

Halsband och armband med färgglada hängen på silverkedja

Jag har tre nya kedjor och använde den minsta till detta halsband och armband.
 Alla glada färger påminner lite om massaj-smycken ...
 Pärlorna jag använde är dessa som har en matt struktur och är ganska ojämna i storleken. Det rymdes i alla fall sex stycken på en 32mm hattpinne. Jag satte fast hängena med två tomma länkar emellan på kedjan.

 Det går ju hänga på en massa mer på halskedjan men jag nöjde mej med 13 hängen, sen var det dags att stänga butiken ...
De tre nya kedjorna ser ut så här och dom har jag lagt in på inlägget Silverkedjor.
Det är alltså nr 26 jag använt här ...

Och stackars Ziggy har fått på nosen igen - bokstavligen! Det mörka strecket på den vita fläcken är ett rivsår - ännu en närkontakt av tredje graden med Tiger, får jag förmoda (det är inte första gången han fått denna blessyr) ...
"Det gjorde ont, men mest sårad är självkänslan ... Om jag inte haft mina vita fläckar skulle ingen se mina ärr ..."

24 apr. 2012

Vintagesmycken

Jag hittade några bronssmycken i vintagestil som jag inte kunde låta bli att köpa. Några halsband och ett par armband.
Det här hippiehänget är så läckert - det vill jag ha själv! Men om nån vill köpa det, så okej, jag använder ju sällan eller aldrig smycken ändå ...
Det är alltså av brons (eller bronsfärgat?) med emalj i orange, gult, ljusblått och lila. Det är 62x48mm stort.
 Baksidan är typisk flower power-eran med Peace and Love!
 Det har gått sönder lite - det fattas två knoppar på ena sidan ...
Det har en grov kedja som är 60 cm lång. Pris 145 kr.

 Urtjusig fjäril i med bruna facetterade stenar och sex strasstenar. Fjärilen är 53x55mm stor.
Fjärilshänget har en tunnare kedja, 70 cm lång. Pris 150 kr.

 Bläckfisk på kedja. Den är 51x42mm stor. SÅLD!

Den sitter på en kedja som är 70 cm lång.
 Ett svällande hjärta med glittrig emalj i cerise och petrolblått, och ljusrosa ytterst. Fem små strasstenar upptill.
 Hjärtat är 55x35mm stort. Pris med kedja och allt 120 kr.
Hjärtat kan öppnas och har ett litet magnetlås som håller det stängt. Innermått 28x28mm. 
 Hjärtat sitter på en bronsfärgat kulkedja som är 70 cm lång och har en förlängningskedja som är 6,5 cm - och på den sitter detta lilla hjärta.
 På kulkedjan sitter en pil med strass, 27mm lång.
 Halsband med kedja och runda länkar med turkos strass och rosa cat´s eye.
 En rundel med små blå strasstenar är det också ...
 De runda länkarna är 12mm stora. Halsbandet är 52 cm långt. Pris 55 kr.

 Påfågelsarmband med glittriga stenar i olika färger. Påfågeln är 75x37mm stor och armbandet ca 18 cm i omkrets. Pris 75 kr. SÅLT!
 Det som ser ut som ett lås är i själva verket ett gångjärn - man öppnar upp armbandet genom att vika ut ena delen.
Min varannan vecka-kund Julia fick vara armmodell ... (det är himla svårt att ta kort av armband på sig själv!)
Julia mannekängade för detta hjortarmband också. Det här är faktiskt inte så lätt att få på sig heller, med alla kedjor ... Men läckert!
 Armbandet är ca 17 cm långt och hjorthuvudet är 48x27mm stort med horn och allt. Pris 65 kr.
Hjorten har huvudet täckt av strasstenar.

22 apr. 2012

Flätad papperskorg

Jag har muttrat en del över att jag inte haft någon papperskorg uppe där jag sitter vid datorn. Det blir en del papper som ansamlas och svämmar över på bordet här, så det vore ju en bra idé att kunna slänga det som ska slängas direkt - då blir det ju lättare att hitta det som man behöver också ...
Så idag bestämde jag mej för att göra en papperskorg. Det föll sig lämpligt också då mina pälsklingar började gnälla om mat mitt på eftermiddan och jag kände ett behov av att få smita undan. Så jag gick ner i butiken och började korgflätningen. Sen ringde Tim och jag satt och surrade med honom när jag plötsligt hörde dörren öppnas. Jag hade stängt tre (3) dörrar efter mej när jag gått ner - fastudörren, källardörren och bakdörren in till butiken. Men jag hade inte låst nån ... Och Stella öppnar alla dörrar som inte är låsta (utom ytterdörren som är för tung), så efter en timma eller så hade hon tyckt att jag varit borta länge nog och letade rätt på mej, och Ziggy hängde förstå med ...
Så vi fick gå upp och äta middag alla tre innan jag kunde återvända ner och fortsätta med projektet, som faktiskt blev klart.
En tämligen vind och sned papperskorg blev det, men den fungerar i alla fall. Den är lite gles i botten så det är inte värt att slänga pyttesmå saker i den (om jag inte sätter en plastpåse inuti), men det var ju mest för papper jag behövde den. Fast Ziggy tyckte han kunde bo i den och hoppade ner (två gånger), men den tippade ju bara omkull för den har för liten botten för att han ska kunna ligga i den ...
 Jag använde såna där flätade vete/halmband i två färger. Dom är i sig själva en aning krokiga och inte särskilt lätthanterliga, så man ska nog inte förvänta sig en alltför prydlig korg av dessa. Jag flätade ihop bottnen med 9x9 band (det är bara 7x7 på bilden, jag la till två när jag insåg att den blev för liten annars). För att hålla ihop bottnen limmade jag fast de yttersta banden med limpistol.
 Jag valde en teknik där man trär på band varv efter varv, istället för den variant där man fortsätter med bara bottenbanden som viks upp och flätas ihop med varann - sån här typisk spånkorgsflätning.
(bild från Slöjddetaljer)
Det skulle behövts en massa fler klämmor för att hålla styr på en sån flätning med dessa band kände jag. Men jag ska visa hur man gör det nån annan gång (med pappersremsor kanske).
Med den här tekniken klipper man istället ett antal band i den längd som omkretsen på korgen ska vara och sätter ihop dom till cirklar. Jag la ändarna lite omlott och satte ihop dom med häftapparaten. Sen är det bara att vika upp bottenbanden och trä på cirkelbanden och fläta ihop ett efter ett. För att hålla banden på plats satte jag en sån här klämma i varje hörn och flyttade upp klämmorna för varje nytt varv. Då och då får man dra till de lodräta banden och strama upp det hela, och här och var klämde jag till med häftapparaten. Det gäller ju att få cirkelbanden så vågräta som möjligt om man vill ha en någorlunda jämnhög överkant i slutänden. Men dom här banden är ju som sagt både krokiga och aningen fransiga här och var (som syns på denna bild), och jag vill bara snabbt göra klart, så min korg är ju lite sned.
Lite bökigt var det och rätt skräpigt blev det (måste dammsuga i butiken innan jag öppnar på tisdag), men det blev en papperskorg ändå. Och nästa gång ska jag försöka vara mer noggrann och mäta och markera på banden där de lodräta och vågräta banden ska mötas på några punkter, så kanske blir det lite snyggare då.
För att avsluta så klippte jag av överskottet på de lodräta banden och limmade fast ändarna mot det sista cirkelvarvet, med limpistolen. Men det blir ju ganska stickigt och inte så snyggt, så för att dölja kanten och slippa stickor i fingrarna så sydde jag på en kant av en remsa hobbyfilt.
Och vädret fortsätter vara typiskt aprilväder med omväxlande ymnigt snöande och sol och värme och har man inga stövlar får man hålla sig hemma eller bli väldigt blöt om fötterna (tur jag har Tims gamla allvädersstövlar, som han växte ur för sådär 21 år sedan) ... Men i förrgår var det en tjusig kvällshimmel - som glödande lava - men som förebådade gårdagens snöande ... (suck)

Dom här halmbanden jag gjorde papperskorgen av finns i 9 färger - grön, natur, gul, orange, röd, bleklila, lila, blå och petrol. Bredden varierar lite men ligger mellan 14 och 16mm. Lite ojämna och krokiga och fransiga kan dom vara också, så det är väl inte nån toppkvalitet, men priset är bara 2 kr/meter. Till min papperskorg gick det åt 30-35 meter, hälften av vardera färg. 

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...