26 mars 2016

Guld och turkos

Om det verkar bekant, så - jo, jag har nog gjort ett och annat i den färgkombinationen. För jag tycker det är en fin kombination. Och på gamla dar har jag börjat gilla guldfärgat. Nån gång för länge sedan gjorde jag en färganalys och fick veta att jag var "sommar" och skulle ha svala dämpade färger och silver. Men jag gillar ju dom flesta färger och kan nog ha det mesta också, utom beige. kritvitt och svart. Är man gammal, grå och glåmig så ska man väl - enligt den där färganalysteorin - ännu mer hålla sej till kalla färger, men jag tycker jag behöver mer färg och hellre guld än silver, just för att inte se så glåmig ut. När jag slutar färga håret och blir vithårig, kanske silver matchar bättre (jag har ändå mer sånt), men både varma och starka färger vill jag nog fortsätta med.
 Kombinationen guld och turkos är väl både varm och kall.
 Armbandet består av guldfärgade filigreepärlor och turkosa lätt krackelerade glaspärlor på elastisk tråd.
Till örhängena har jag också använt små guldpärlor.

Ett par tidigare örhängen i guld och turkos.
I inlägget med dom örhängena länkar jag till mer i den färgkombinationen. Det inlägget är från april 2013 så jag måste ju kolla om det blivit mer sen dess.
Hittade ett armband från augusti 2013.
Och så var det ju örhängena som jag gjorde för bara ett par veckor sen ... Uh, dom hade jag redan glömt bort (hur dement är jag?). Nå, dom är för pråliga för att användas till vardags, så dagens enklare modell blir kanske mer använda.

24 mars 2016

När man har tråkigt på syslöjden ...

... kan tråddjur skapas. Herreguud, jag hittade mina små tråddjur idag!
 Dessa skapelser åstadkom jag när jag hade tråkigt i syslöjden när jag gick i fyran eller femman (för 50-51 år sedan). Av alla små stumpar sytråd och broderigarn som ansamlas i varje syrum.
 Det började med den här hästen, det minns jag faktiskt. Lite vadd till man och svans kom med också.
 Kamel
 Vet inte exakt vad detta ska föreställa för djur, den har svans i alla fall
 Den här liknar en leopard som tar ett språng
 Och den minsta, minsta, som är bara en dryg centimeter, vad kan det vara?

Jag hittade dessa djur då jag letade efter något annat. Jag hittade nämligen denna broderade fjäril som blev till för sisådär 35-40 år sedan. Och jag tänkte jag skulle se om jag hittade några andra små broderier jag gjorde vid den tiden, men då hittade jag alltså tråddjuren istället.
Fjärilen är broderad på guldgul satin med vanligt broderigarn och lite silvertråd. Fjärilen klipptes ut ur tyget med några millimeters marginal och kanterna veks in och limmades på baksidan. Den är 4,5x3,5 cm stor. Den ska jag försöka hitta någon användning för. Men tråddjur har förpassats tillbaks till asken dom låg i.

23 mars 2016

Små sprayflaskor

Ett överraskningspaket fanns i postlådan idag. Jag har tänkt länge att jag skulle skaffa små sprayflaskor för att spraymåla med, och för tre veckor sedan beställde jag dom - och glömde bort det. Men det var ju en trevlig surprise att öppna det där paketet nu då!
 Jag testade genast ett par av flaskorna (det är tio stycken) genom att fylla på lite akrylfärg och spä ut med vatten.
 Och la ut några papper och testsprayade. Det funkade finfint. Sen tog jag och rensade slang och spraymunstycke genom att spraya rent vatten, för att inte riskera att det blir täppt för det är en tunn slang och litet hål.
Så här ser flaskorna ut utan färg. Dom rymmer ca 30 ml så dom är små (total höjd knappt 10 cm), men det är alldeles tillräckligt för mina behov. Naturligtvis kan dom användas till annat än att spraya färg - t.ex spraya vatten på brödet när man gräddar det för att få en knaprig yta.

Jag beställde dom härifrån, inte ens 30 kr för tio stycken och fraktfritt!

Vill man ha större flaskor finns det här, fem stycken 100 ml för knappt 25 kr och givetvis fraktfritt.

21 mars 2016

Bortglömt, återfunnet och fuskfixat

Jag måste vara sjuk - jag färdigställer halvfärdiga saker som jag återfinner, det är inte likt mej. Men okej, jag erkänner - jag drar mej inte för att fuska om det kan förenkla livet. Huvudsaken det blir gjort.
 Så jag gjorde klart det här tenntrådsbroderade armbandet rätt snabbt.
 I nån ask/låda/burk hittade jag det här tenntrådsbroderiet, avsett att bli ett armband i samisk stil. Påbörjat nån gång för sådär 25 år sedan. Själva broderiet var klart så den lätta biten återstod och varför det inte blev färdigställt när det påbörjats vet jag inte. Kanske för att broderiet inte blev så perfekt och jag helt enkelt tappade lusten. Eller för att jag inte hade nån knapp ...? 
Inte hade jag nån renhornsknapp nu heller, så det blev en plastknapp. Ganska stor dessutom för knäppöglan blev rätt stor också. Men huvudsaken det blev klart och kan användas.
Det som återstod var (förutom knappen) att vika in kanterna och göra en knäppögla. Jag flätade öglan av smala skinnremsor, men sen fuskade jag genom att limma ihop allt (med tapetlim faktiskt, funkade finfint) - utom knappen förstås som jag ju sydde fast. En äkta sameslöjdare skulle knappast godkänna detta fuskverk, men jag är inte ens same, så att jag gör ett sånt här armband är ju fusk helt och hållet. Det duger åt mej i alla fall.
Kan möjligen funka ihop med vårarmbanden

Vill du se äkta samiskt tenntrådshantverk så kan du kolla på Laponia hantverk
Jess of Sweden gör också fantastiskt snygga tenntrådssmycken - både traditionella och nyskapande.

Korkade möss och annat pyssel till påsk

När jag rensade ur min receptsamling så hittade jag lite annat också. Ett pyssel av vinkorkar och diverse annat material. Jag fotade av bilderna. Från vilken tidning idén kommer vet jag inte.
 Två små möss gjorda av vinkorkar, tändstickor, tops, kartong, piprensare och rullögon.
(Klicka på bilden så den blir större)

Topsen klipps av och målas svart - den blir nos. Tändstickorna blir armar och ben. Ett par öron av kartong sticks ner i skåror i korken. Limma fast rullögonen och rita en mun. Och med en piprensare som svans så kan musen hålla balansen och stå upp.

Påskkärringar av tomma toarullar hittade jag också. Jag tog inte med beskrivningen till dom, men bilden funkar ändå som inspiration tänker jag. Flirtkula eller liknande i lagom storlek till huvudet. piprensare till armar och så lite tygrester till kläder. Jag har inga vinkorkar att göra möss av men toarullar har jag, så möjligen gör jag en gumma eller två.
Annars så jag får hålla till godo med påskhönorna jag gjorde förra året.

Andra Påskpysselrepriser.

20 mars 2016

Vårarmband

Det hann töa rätt bra de dagar det var varmt och soligt, men sen blev det kallare igen. Storgatan är skrapad men inte ute på kanterna där man ska gå, så där är det naturligtvis mest bara is. Trottoarer existerar överhuvudtaget inte i Boliden på vintern - dom används som snöförvaring.

Nollgradigt idag och lite sol, men vädergudarna behöver nog en påminnelse igen, så jag fortsätter göra vårsmycken med guldkedjan som fortfarande finns inom räckhåll här i köket. Det började med halsbandet, sen blev det ett par örhängen med gröna hjärtan och så dom trekantiga örhängena för att få vädergudarna att sätta igång våren.
Förutom kedjearmbandet blev det också ett elastiskt armband med små guldpärlor, blå och gröna bikoner och en silverfärgad CCB-pärla.
 Armband med dubbla kedjor - guldkedjan plus en silverfärgad kedja. På guldkedjan hängen av olika pärlor.
 Guld- och silverfärgade filigreepärlor och gröna och blå vaxade glaspärlor. På pinnar med liten knopp.
Jag gjorde silverkedjan lite kortare så att den skulle hålla sej ovanför guldkedjan så här.

Jag tyckte väl att det skakade!

WOW! Ett jordskalv drabbade norrlandskusten igår kväll. Ett ovanligt stort för att vara i Sverige - 3,9 på Richterskalan (eller 4,2 enligt EMSC). Epicentret låg ungefär 80 kilometer nordöst om Skellefteå i Bottenviken, men det kändes ända till Arvidsjaur, Gällivare och Umeå. Boliden ligger bara ca fyra mil från kusten och jag kände och hörde skalvet.

Det var strax före elva på kvällen. Jag låg i sängen och läste. Så hörde jag ett dovt mullrande, det lät som om ett mycket stort fordon med stora hjul sakta rullade förbi (inget motorljud, bara rullande hjul) under 2-3 sekunder.
Typ en sån här! (bild från wikipedia)

Och så darrade huset till och det knakade lite. Det var riktigt obehagligt och jag klev upp för att se om det var något ute på vägen, men där var alldeles tomt. Jag la mej igen och funderade på vad det varit och kom fram till att det måste ha varit ett jordskalv för det var något alldeles påtagligt och smått obehagligt, inget jag bara inbillat mej. Huset kan skaka till när det är hårda vindar eller tunga fordon kör förbi, men nu var det ju inget sådant.

Jag har upplevt ett jordskalv tidigare, på 90-talet då jag bodde i Kåge. Det var vid niotiden på kvällen men jag hade lagt mej tidigt så jag låg i sängen men var fortfarande vaken. Då hörde jag ett muller i fjärran, som tung trafik, men jag bodde inte nära nån större väg där det passerade tung trafik. Och av nån anledning så tänkte jag genast att det var ett jordskalv (även om jag då inte visste att det kunde låta så där). Och ett par sekunder senare så ryckte huset till, inte bara en darrning utan ett ordentligt ryck, och sovrumsfönstret skallrade. Då förstod jag att min första tanke faktiskt var rätt.

Men vi har ju lindriga jordbävningar i Sverige. Värre är det i Japan. Om du inte sett dokumentären "Nästa jätteskalv" så finns den här på svtplay. Mycket intressant om jordbävningen och tsunamin i Japan 2011 och forskningen kring dessa fenomen. En del obehagliga filmsekvenser från själva skalvet - det är inte bara en liten darrning där inte!

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...