12 juli 2014

Tillbaks till källaren

Det blev bara torsdag som det var behaglig temperatur, sen blev det 27-28 grader igen. Så en vistelse i källaren blev nödvändig både igår och idag. Jag har sorterat färdigt örhängena och håller på med armbanden. Som om jag inte hade nog med armband så gjorde jag några nya, för det är i alla fall roligare än att bara sortera.
 Det blev mest på elastisk tråd, förutom ett på en annan typ av rem.
 Eftersom bordet alltid är fullt av alla möjliga pärlor som blivit kvar efter andra projekt så började jag med att plocka ur den samlingen.
 Mest blågröna toner. Och en bikon på en pinne som hänge på ett hängefäste.
 Gott och blandat i en mer osorterad färgkombination. Hänget me hjärtat låg redan och skräpade bland pärlorna.
 Stora ponybeads och facetterade akrylpärlor tillsammans med lite större glaspärlor.
 Det blågröna är glaspärlor och det andra tigeröga och glaspärlor.
 Armbandet med det hjärtformade toggle-låset är ett sånt här, tänkt för pandorapärlor. Istället för pandorapärlor satte jag på dom stora ponypärlorna. Det andra armbandet består av en massa små glaspärlor.
 Efter att ha gjort armband av sånt som låg och skräpade bestämde jag mej för att göra ett par armband av s. k. halvädelstenar. Fast jag har lärt mej att även dessa numera ska kallas ädelstenar, men jag tycker det känns lite pretentiöst att benämna dessa stenar på samma sätt som diamanter och rubiner, så jag kallar dom nog halvädelstenar i alla fall.
Jag använde strassrondeller i guld respektive silver tillsammans med picassojaspis i gröntbeigerost-färger, och vitgrå howlit.
Okej, lite väl överlastat med så många armband samtidigt, men why not?
(Bild från behance.net)
Jag menar, kan massajerna hänga på sej så här mycket halsband, så är ju en bunt armband en baggis ... Ju mer, desto bättre, precis i min smak!

10 juli 2014

Nu blev det bättre

Tack och lov - idag var det vara 21-22 grader ...
Så jag passade på att handla och vara till apoteket idag, för det såg ut som det skulle bli varmare i morgon igen. Fast nu har yr.no reviderat sina prognoser och gissar på 23 grader i helgen så jag ska väl överleva även om jag behöver göra ett nytt besök på ICA.

Det är ju ramadan nu också. Måste vara extra jobbigt när det blir så där varmt som vi nu haft (men ännu värre i länder som Saudiarabien), eftersom man inte ens får dricka vatten under dagtid. Och hur överlever dom som bor här uppe när ramadan infaller på sommaren då solen knappt går ner? Jag frågade Etika som är muslim och fastar, hur dom gör, för dom måste ju få några timmar att äta på ändå. Hon följer tiden i Mecka och får då avbryta fastan efter klockan sju på kvällen, så det blir inte alltför långa dagar. Men jag läste att muslimer i Västerbotten i år går efter tiden första maj. Tiderna för fastan blir då från 03:11 till 21:03. På islamguiden läste jag att det också är bra att fasta på andra tider under året, t.ex måndagar och torsdagar. Aha, 5:2-dieten är alltså en muslimsk uppfinning! Nästan i alla fall ...

Jag har tänkt att jag skulle prova 5:2-dieten, men att klara av att hålla sig till 500 kalorier två dar i veckan kräver planering och karaktär och jag har problem med båda dom delarna. Man måste nog avstå från glass dom dagarna ... Jag får fundera på saken och kanske göra ett försök till hösten.

Idag gjorde jag vegetarisk "inlagd sill". Själva "sillen" är nog rätt kalorisnål, men såsen ... Gott blev det i alla fall!
 Med bara en potatis och sallad till kan det väl ändå inte vara så kaloririkt, va?
 Så här ser "sillarna" ut när dom är kokta. Vad det är? Aubergine - skuren i sillbitsformat och kokad 6 minuter. Idén till denna rätt hittade jag hos vegankrubb.se. Jag är inte så förtjust i aubergine för den har en konstig konsistens och ingen smak. Men som sill passar den utmärkt då den får just den där konsistensen av inlagd sill. 
 I inlägget på vegankrubb finns tips på hur man kan göra såsen, men har man redan ett recept på sillsås så är det ju bara att använda det. Jag tog vad jag hade i kylskåpet, lite rester av crème fraiche, majonnäs, crème bonjour, salt, svartpeppar, rödlök i smala strimlor och gräslök. Det blev en riktigt god sås, särskilt rödlöken gjorde mycket för smaken. När "sillbitarna" kallnat rörde jag ner dom i såsen. 
Jag har en till aubergine i kylskåpet så jag ska nog göra en ny omgång, med en annan variant på såsen (ska köpa dill).
 Eller kanske det blir en chilivariant? Mina chilisar klämmer fram frukter nu, med en hastighet av en centimeter om dagen. Den första uppenbarade sig förra torsdagen och nu är det sju stycken som är mellan 5 och 7 centimeter långa! Många fler blommor finns det så förhoppningsvis blir det också fler frukter. Själva plantorna har slutat växa på höjden och det var bra för jag blev orolig att dom skulle bli för höga och rangliga. Jag har ännu inte satt om dom i större krukor utan dom står fortfarande i juicekartongerna. Det är kanske en fördel att dom inte har för mycket svängrum runt rötterna, så kan dom koncentrera sig på att producera frukter istället för mera rötter.
 Det kanske inte var så lätt att hitta chilisarna på förra bilden, men här har jag markerat alla. Sex av dom har fortfarande blommorna på sig som små kjolar.
Så här såg den första lilla frukten ut förra torsdagen. Den slängde kjolen och blev nudist.

9 juli 2014

Tji Radiotjänst!

Oj, oj, nu är det varmt! Ohyggligt rentav! Det var 31,9 grader när jag kollade tidigare på eftermiddan, i skuggan alltså! Kanske var det över 32 vid nån tidpunkt också. Redan när jag vaknade kände jag att det knappt gick att andas.

Jag har tillbringat en stund i källaren med att sortera örhängen efter prisklass och därnere var det svalt och skönt. Men till slut måste jag ändå gå upp igen. Nu sitter jag i köket med en fläkt på bordet. Även om jag kör på högsta fart så är det ljumma vindar. Och jag börjar få ont i öronen av oljudet från den där fläkten, så jag får nog gå ner i källaren igen för att överleva.

Katterna försmäktar också i värmen. Ziggy har varit in en gång för att äta och dricka, men han tillbringar nog dagen med att ligga i något skuggigt busksnår. Jag tror Stella är ute också i sin djungel. Hon har varit in två gånger och sett bedrövad och bedrövlig ut - hon har liksom krymt i värmen.

Något pyssel har det inte blivit idag, men jag är nästan klar med örhängessorteringen så kanske kan jag göra några nya (igen) när jag går ner.

Goda nyheter från förra veckan!!

Då fick jag pengarna tillbaks från Radiotjänst!
Och dom kom fram till samma summa som jag - 2162 kr. Det är vad jag har betalat för den där olagliga tv-avgiften. Fast dom skickade ett sånt där utbetalningskort som jag måste lösa in på ICA, och det kostar 25 kr, då jag får bara 2137. Bättre än inget i alla fall.

Jag avanmälde mitt "förmodade" innehav av tv-mottagare samma dag domen meddelades, och avslutade autogirot. Första reaktionen jag fick var ett inbetalningskort för avgiften, eftersom jag avslutat autogirot. Och på baksidan av inbetalningskortet står det fortfarande att det är avgiftsplikt för datorer och surfplattor, så dom har inte uppdaterat sina papper.

Två dagar efter att återbetalningen kommit så kom till slut brevet som bekräftade att dom gjort fel - det satt nog långt inne att behöva erkänna.

I brevet står det bl.a:
"Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom 2014-06-13 konstaterat att en dator med internetuppkoppling inte är en avgiftspliktig tv-mottagare och att vi inte har rätt att ta ut en radio- och tv-avgift i dessa fall. Vi har således felaktigt påfört dig en radio- och tv-avgift."

Just det!! Jag visste hela tiden att jag hade rätt!

För den som missat det så har Radiotjänst tvingats erkänn att dom gjort fel som avkrävt folk tv-avgift, bara för att man har dator eller surfplatta. En dom i högsta förvaltningsdomstolen avgjorde saken. Radiotjänst tänkte först inte betala tillbaks några pengar eftersom dom menade att dom hade haft rätt fram tills domslutet, men dom fick ge sig på det också.

Det var en enskild person som drev ärendet vidare efter att både förvaltningsrätt och kammarrätt gett avslag på hans överklaganden. En David mot Goliat som borde få medalj för enastående civilkurage! Hela domen finns här (pdf-fil).

Nä, nu måste jag krypa ner i källaren igen ...

8 juli 2014

Lite tjatigt nu ...

Men det blev örhängen idag också. Jag har ju försökt ladda upp mej för att sy, men så kom värmeböljan och det är säkert minst 30 grader varmt i syrummet (söderläge på övervåningen). Så de senaste dagarna har jag varit i källaren och försökt få ordning på alla smycken, ifall eventuellt, möjligen, kanske jag ska vara på marknad i augusti.
Och så fick jag äntligen påfyllnad av örkrokarna som började vara på upphällningen. 500 nya krokar, nu kan jag frossa i örhängestillverkning utan att hämmas av krokbrist i alla fall.
 De nya glaspärlorna som jag blev besviken på för dom var inte alls lika distinkta i tvåfärgtonen som på bilderna. Men dom tog sig lite i det rätta ljuset och var inte så tokiga ändå. Dom tvåfärgade pärlorna är 6 och 4mm, sen fick jag leta rätt på några 8mm som kunde passa till.
 Pastelligt ljusrosalila och gult, med en 8mm pärla i lite starkare rosa färg.
Eldigt rödorangegult. 8mm cat´s eye av akryl.
 Dom grönlila pärlorna var faktiskt rejält distinkta, en lite ovanlig färgkombination.
 Orange och lila, dom var faktiskt riktigt fina.
Mer små knoppinnar hade jag beställt också och så en påse med färgglada minipärlor. Så det blev ett par örhängen med små pärlhängen.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...