23 mars 2011

Bokmärke av tibetsilver

Till dig själv, eller som present till en annan bokläsare - gör ett personligt och annorlunda bokmärke.
 Det här bokmärket är av tibetsilver, ca 87mm långt och kostar 7 kr/st. Det har ett hål i krokens ände där man kan fästa ett hänge. Jag gjorde ett hänge av små pärlor och kokopelliberlocken.
 Den långa delen av bokmärket sätter man in i boken och lägger kroken på utsidan av bokryggen.
Boken som skymtar är min egen bok "Det Godas och det Sannas makt" som kan läsas i sin helhet (kapitel för kapitel) på min (försummade) skrivarblogg. Jag har nu i alla fall flyttat om kapitlen/inläggen så de kommer i den ordning de ska läsas.
För mer lättsmält läsning finns novellsamlingen "Hur ska det sluta?" och jag får nu skärpa till mej och skriva sista delen - det skulle ha varit gjort i december ...

Uppdatering 22/6 2011: Fler bokmärken.

21 mars 2011

Treradigt armband med kedjor och mirakelpärlor

 Jag blev ju inspirerad av de där fräcka armbanden med treradiga kedjor och pärlor och har nu faktiskt gjort ett. Mitt blev inte lika fräckt för jag använde en mycket klenare (och tråkigare) kedja, så det blev pärlorna som blev det mer framträdande elementet (jag lät ju bli att titta på bilden av de tre armbanden för att undvika att härmas för mycket och missade helt enkelt att det borde vara en rejäl kedja). Det blev då istället ett mer nätt än fräckt armband.
 Och så hade jag ju inte ett sånt där tublås heller, utan använde det fyrkantiga treradiga magnetlåset. Men jag har beställt några av de där andra låsen, så nästa gång får jag pröva med det.
Pärlorna är 6mm mirakelpärlor i fyra nyanser, lite seedbeads och så är det silverkedja nr 18 (som egentligen är lite mer stålfärgad).
För att göra ett sånt här armband behöver man två nålar så man kan trä igenom pärlorna från båda hållen fortlöpande, och helst en så lång tråd så att man slipper skarva. Det var lite knepigt att får styrsel på kedjorna i början (hade säkert gått bättre med en kraftigare kedja) och jag prövade med att sätta fast dem i ena delen av låset. Det var ingen bra idé. Magnetlås är jättebra, men innehåller smycket metalldelar med järninnehåll (som denna kedja) så kan det där låsets dragningskraft verkligen trassla till det. Nåla hellre fast kedjorna på något så att de hålls sträckta (ungefär som varpen på en väv) så går det säkert mycket bättre (det ska jag komma ihåg själv till nästa gång). I övrigt var det inte så svårt.
(Uppdatering 110403, jag har skaffat de där treradiga tublåsen.)

Tre varianter av gröna agater

 Halvädelstenen agat finns i många varianter. Idag fick jag hem tre olika gröna.
 Den här varianten kallas frostad spindelagat. Själv kallar jag dem "torra hälar" - jag har rödbruna också. De är 15mm stora och hålet är nästan 2mm. De kostar 3 kr/st. (de blev lite blåare på bilden än de är i verkligheten, de är alltså gröna) Ett armband med den rödbruna varianten finns här.
 De här är verkligen läckra - som små grönbruna planeter i ett fjärran solsystem! Varianten kallas crazy lace agate, alltså galen spetsagat. De är 10mm stora och kostar 2,50/st.
 De här ser inte så märkvärdiga ut vid första anblicken - halvtransparenta i lite olika gröna nyanser ...
... men håller man upp dem mot ljuset, så blir de plötsligt väldigt annorlunda! Färgerna blir mer varierande och intressanta mönster visar sig - en del ser ut som de är fyllda med växtlighet, och man förstår varför den här varianten fått namnet mossagat. De är 8mm stora och kostar 1,50/st.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...