14 jan. 2012

Göra hängen och länkar med pinnar och bindringar

Jag fick en fråga om hur man länkar ihop pärlor till hängen (eller annat), så då bestämde jag mig för att göra en liten tutorial (hur man gör-tips). I denna tutorial använder jag hatt-och öglepinnar (kallas också stavar), bindringar och örkrokar och gör ett par örhängen. Samma teknik att länka ihop kan användas till att göra långa kedjor till halsband eller armband - det är bara att bygga på med fler delar.
 Om du ska göra ett hänge med en pärla längst ner använder du en hatt- eller knopp-pinne. Vill du hänga något mer under t.ex. en kedja (som dessa örhängen) så använder du en öglepinne. Sätt pärlan/pärlorna på pinnen och se efter att det är tillräckligt mycket pinne kvar till en ögla upptill (jag har pinnar i olika längder). Sätt gärna en pärlhatt (eller någon mellandel) under pärlan (och ev. ovanpå) så blir det extra snyggt. Ibland måste man ha något extra (kanske bara en minipärla) för att hålet genom den stora pärlan är så stort att knoppen/hatten på pinnen går igenom.
 När designen är klar kan du välja att göra en öppningsbar ögla eller en som garanterat inte går upp (kan vara nödvändingt till tyngre hängen). En öppningsbar ögla gör du bara rund och knipsar av precis där öglan sluts så det blir som den färdiga öglan på en öglepinne. För att göra en säker ögla virar du pinnen ett varv eller två under själva öglan innan du knipsar (se skiss här). För att göra en snygg ögla behövs en rundtång (se mer om verktyg längre ner).
 Jag använde en pinne med liten knopp till detta hänge. Dessa pinnar är ganska mjuka och lätta att vira och därför är det lämpligt att just göra en säker ögla med dem. Pinnar som är kraftigare och styvare är svårare att vira (särskilt om det är lite kvar), men då blir också en öppningsbar ögla stadigare och det passar då bäst med en sådan (blir också snyggare).
 Öglepinnarna har ju som namnet antyder redan en ögla i ena änden. Öglepinnar används om man vill sätta ihop två eller flera delar på rad. Har man inga öglepinnar kan man förstås knipsa bort hatten på en hattpinne och göra en ögla istället. 
 Den färdiga öglan på en öglepinne är alltid öppningsbar, så även om du gör säkra öglor på alla pinnar så kan du haka ihop delarna genom att öppna öglepinnen om du inte vill använda bindringar.
 Om man  använder bindringar eller hakar ihop delarna direkt kan vara en smaksak, eller en fråga om vilket avstånd man vill ha mellan delarna, eller kanske att man vill haka fast flera saker på samma ställe - då kanske det blir nödvändigt med en bindring.
 Bindringar öppnas så att man vrider isär ändarna (samma gäller för öglepinnar och örkrokarnas öglor). DRA INTE isär, då deformeras ringen och blir närmast omöjlig att få ihop igen. När man hakat ihop delarna vrider man tillbaks ändarna så dom möts igen utan mellanrum (eventuellt lite omlott, vissa bindringar är så från början). Till detta är det bra med plattång (jag använder den smalspetsiga varianten) - ev. i kombination med en till tång t.ex rundtången, särskilt om man ska öppna och stänga många ringar så man slipper få ont i fingrarna.
Här är delarna hopfogade med en bindring.
Såna här örkrokar har en öppningsbar ögla. Ovanför sitter en liten kula och en spiral (det finns modeller utan spiral också), Spiralen är till för att hålla kulan nertryckt mot öglan och kulan är till för att stänga till om öglans öppning för att minska risken att det som hänger i öglan ramlar av. För att öppna öglan skjuter man upp kulan lite och öppnar sedan öglan på samma sätt som en bindring. Öppna inte mer än vad som krävs för att haka på hänget, annars kan du vrida av öglan.
Öglan på örkroken kan vara lagd i samma plan som själva kroken (den vänstra), eller i rät  vinkel i förhållande till kroken (den högra). Jag har krokar av båda sorter. Oftast har det ingen praktisk betydelse - om man har ett hänge som inte har någon speciell framsida. Men ska man t.ex. hänga på en berlock så beror det på hur man vill att den ska hänga. Jag brukar sätta berlocker så att de sitter vinkelrätt i förhållande till kroken (som på bilden nedan), då blir dom halvt framåt, halvt åt sidan.
På den vänstra örkroken kommer berlockens ögla vinkelrätt mot örhängets, så då går det bra att hänga berlocken direkt i öglan. På den högra örkroken ligger de båda öglorna i samma plan och då kommer hänget att hamna bakåtvinklat eller in mot halsen istället för utåt/framåt. För att lösa det har jag satt in en bindring emellan som då fungerar som öglan på den vänstra örkroken. Man kan få prova sig fram för att få örhängena rätt, men det går alltid att lösa om man har ett par bindringar till hands.
Här använde jag ju pärlor som är lika runtom så det är bara att haka på hängena, men använder du t.ex platta pärlor så kan du bara vrida dom lite på pinnen så den sida du vill ha framåt kommer rätt.

Förutom att sätta pärlor på rad, kan man sätta dom i klunga på t.ex. en kedja.
Jag satte en pärlberlock med bindring på var tredje länk.
Mina favoritverktyg. En rejäl avbitartång, en rundtång och den spetsiga plattången.
Dom är ganska små dessa smycketänger, men det passar bra när man jobbar med små ting.

Smycketänger finns hos t.ex  Panduro som bl.a. har ett set med fyra olika, men det finns på många fler ställen (googla på rundtång, eller smycketänger) - kolla även elektroniktänger.

Stella höll mig sällskap medan jag bloggade. Hennes morrhår är så långa så dom når till bokstaven Z så jag fick se mig för när jag skulle använda tangenterna på den kanten ...

Halsband av metall och pärlor

Den senaste veckan har känts seg och bara som en väntan på att väntan snart ska vara över. Och nu är det mindre än två veckor kvar till avgipsning! Jag ser fram emot att bli av med gipset, men samtidigt gruvar jag mej för att börja stå på benet - jag är rädd att det är då jag ska börja få ont ...
I alla fall är det fortfarande några dagar att fördriva och igår kväll hade jag en stund då jag väntade på att Ziggy skulle vara klar med dagens sista patrullering, och förhoppningsvis ha återvänt. Eftersom jag är lite handikappat och det är ett visst besvär att ta sig till dörren, så gäller det att beräkna bästa tidpunkten för att kolla om han kommit tillbaks - är jag för tidig är han ju inte där, men är jag för sen så kan han ha tröttnat på att vänta och gett sig iväg på en ny runda. Är han inte på bron kan jag vänta nån minut, för är han i närheten så hör han att jag öppnar dörren och så dyker han strax upp - ibland får jag ropa ifall han är lite längre bort.
Så för att fördriva den där stunden i går, så gjorde jag ett halsband av några metalldelar och diverse pärlor som jag gjorde berlocker av - ett "man tager vad man haver-halsband".
 Vad jag hade förutom pärlor var tre tvinnade ringar, några mindre släta icke öppningsbara ringar och så lite bindringar för att länka ihop allt. Sen var det bara att börja göra berlockerna av olika pärlor på hattpinnar.  Fyra akrylberlocker som redan sitter på en ring (fast jag bytte till silverringar) hade jag också.
 Längst upp en akrylrondell (med små pärlhattar phs60B), sen en grön kubpärla med en guldpläterad sida, akrylberlock och två ljusgröna plastpärlor som inte gick att sära på. En blå kristallrondell med en minisilverpärla ovanpå.
 Till vänster en mörkgrön glaspärla (med "drakvener") tillsammans med två matta gröna pärlor och en liten vit pärla. En röd akrylpärla och en grön berlock. En fuchsiafärgad akrylpärla och en vit vaxad pärla. Den stora äggformade pärlan är en fimopärla.
 En ljusblå plastpärla, en mörkröd akrylpärla, blå akrylberlock, likadan fuchsiafärgad som på förra bilden och så tre olika vaxade vita pärlor.
En gul akrylpärla, två gröna pärlor som satt ihop, cerise berlock, ljusblå cat´s eye-pärla och en stor glasbikon med små pärlhattar (samma som på den första röda).
Jag har inte så mycket kedjor tillgängliga så jag har improviserat lite för att få ihop själva halskedjan. Först satte jag en förlängningskedja i vardera av de yttersta ringarna och band ihop ändarna med en bindring, så det blev en dubbel kedja (de översta pärlberlockerna är satta på dessa kedjor). På dem satte jag sen ett par bitar av en annan kedja och för att få kedjan tillräckligt lång fick jag skarva med ytterligare en kedja och så satte jag på ett klolås. Kanske byter jag till någon annan kedja sen när jag kommer mig ner i butiken.

12 jan. 2012

Digital målning

I min laptop, som jag nu använder när jag sitter här i soffan, har jag bara gratisversionen av Twisted Brush (klicka på download och ladda ner Free Edition-versionen). Det är ett program som man kan rita och måla med och jag har berättat om det tidigare.
I pro-versionen finns det oändliga möjligheter med olika penslar/pennor/kritor både färdiga och att göra egna. I gratisversionen är det betydligt mer begränsat, men det går att måla med olja, akvarell, tusch och ett par andra tekniker och det räcker ju för lite skissande.
Jag hade tänkt kludda på riktigt papper med tuschpenna och göra nån zentagle, men jag var inte 100% inspirerad så istället kluddade jag med Twisted Brush - då går ju varker papper eller tuschpennor till spillo, så man kan släppa loss helt hämningslöst.
I alla fall valde jag att rita med tusch även digitalt, men med flera olika färger. Det blev ett mellanting mellan en zentagnle och en målning. Eftersom det inte är lätt med detaljerat finlir när man  ska rita med fingret på en styrplatta så fick det ju bli så där slarvigt skissartat. Jag hade ingen aning om vad det skulle bli när jag började, men kanske var jag undermedvetet inspirerad av böckerna om Inka-folket som jag har i bokhyllan inom synhåll från där jag sitter, för något Inka-aktigt blev det.
Sen ska man ju rama in sin målning - då blir faktiskt vilken skiss som helst som ett riktigt konstverk! Jag hittade till Tuxpi, där man kan ladda upp sina bilder och rama in dom (och göra en del annat också).

10 jan. 2012

Virkterapi - socka nr 2

Nu har jag virkat socka numro två, med en annan häl än den första. Och den blev ju bättre, så nu återstår att riva upp och göra om den första så jag får två någorlunda likadana sockar.
Någon riktig virkbeskrivning kan jag inte göra, men det går kanske att lista ut från bilderna hur hälen är gjord - tillsammans med min bristfälliga beskrivning nedan.
Efter rundvirkningen av fotdelen började jag att virka fram och tillbaks från mitt under hälen och ökade med en fastmaska + en smygmaska i varje ände innan vändningen (och började med en smygmaska) tills hälen var lagom hög (kunde ha gjort ett par varv till också). Sen bytte jag färg och virkade skaftet med stolpar.

8 jan. 2012

Ljusrosa pysselterapi

De där akrylrispärlorna är jag fortfarande tänd på och igår påbörjade jag ett armband med de ljusrosa. Det var ett ganska tidsödande projekt, så det blev inte klart förrän idag - men då hann jag göra ett par örhängen också.
 Förutom de rosa rispärlorna använda jag små transparenta iriserande glaspärlor (som skimrar som små såpbubblor). Pärlorna sattes på öglepinnar som sattes på två bitar kedja.
 Det jobbiga var att sätta fast öglepinnarna på kedjorna - jag använde inte bindringar utan satte direkt på kedjorna. Ändarna på kedjorna satte jag ihop med stora bindringar och så satte jag ett klolås i den ena ringen.

 Örhängena var betydligt enklare. Jag satte pärlorna på hattpinnar och sen hängde jag upp dom på ett par creoler.

 Jag gjorde också en halsbandshängesvariant med örhängesdelarna.
Jag satte pärlhängena på en lång hattpinne (60mm) med en liten pärla mellan varje. Jag knipsade av hatten på pinnen och gjorde öglor i ändarna - ganska stora öglor så att halskedjan skulle gå igenom - och böjde den till en halvcirkel. Kedjan är denna.

Uppdatering 120221: Ett par liknande hängen med lila resp. turkosa pärlor. På det inlägget kan du också se alla färger jag har för tillfället av dessa akrylrispärlor. Av de turkosa gjorde jag tidigare pärlberlocker som jag satte på ett halsband av stora bindringar.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...