29 maj 2014

Armband av öglepinnar

Ja, det är ju inte bara öglepinnar, utan pärlor också. Och elastisk tråd.
 En massa pärlor faktiskt. Armbandet blev ganska brett helt enkelt för att jag vill slippa hålla på och knipsa av öglepinnarna. Jag hade inga kortare öglepinnar och dom här är 35mm långa. När man ska hålla på och göra en massa saker på pinnar så är det bra om man har pinnar i exakt lagom längd, så behöver man ju bara göra den där öglan i änden. Det blev en hel del knipsande när jag gjorde det där halsbandet, och dom där örhängena, så det ligger en massa små metallpinnar och skräpar på både bord och golv. Och jag måste nån dag gå ner och städa på allvar, för inte nog med det jag skräpar själv, så har Stella sett till att tippa omkull den överfulla skräpkorgen så det är en hel driva med diverse skräp under bordet.
Det var för att ytterligare göra av med dom där trekantiga metallpärlorna som jag gjorde armbandet. Att det sen blev dom små turkosa och de vita 6mm pärlorna var för att jag skulle få ihop lagom mycket på dom där öglepinnarna. Som vanligt hade jag ingen klar plan på hur det skulle bli, men jag såg att det skulle behövas något mellan dessa pinnar och då satte jag små klarblå pärlor på ännu ett gäng pinnar. Eftersom jag ville använda elastisk tråd istället för att krångla med fästen och lås, så föll valet på silverkulorna när jag skulle sätta ihop armbandet. Dom har nämligen stort hål och kan lätt träs på den runda elastiska tråden. Så det var bara att trä två silverkulor, en öglepinne, två silverkulor o.s.v.
Igår fick jag vårdnaden om en bukett blommor, då ägarinnan skulle resa bort några dagar. Eller kanske ska man säga att jag är fodervärd? Ser blommorna fortfarande fräscha ut på måndag så får hon igen dom. Jag kan inte ha en sån här bukett stående på köksbordet för då är väl nån katt där och välter ut alltihop, så nu står den lite i skymundan.
Porslinsfågeln framför vasen härstammar från min barndom. Den har gått i kras nån gång men limmats ihop. Jag tog hand om den då min mor flyttade för några år sedan för jag tycker den är fin även om den är trasig.
Den hjärtformade stenen hittade jag ute på gården för ett år sedan och målade den med guldfärg.

Lite sent påkommet, men ...

Varje sommar inser jag att jag borde ha åtgärdat dom där sladdriga armarna, så jag kan våga visa mej i kortärmat eller ärmlöst. Att jag skulle visa mej i bikini är dock aldrig en fråga, men en åtstramning av midjevolangerna vore också behövlig.
Nu har jag faktiskt kommit igång med att träna tämligen regelbundet, alltså varje dag, men i lite varierande mängd. Promenaderna som jag varit flitig med under våren är det nu slut med. Det ska vara om det blir nån period med mulet och svalt väder som jag kan gå ut, men annars betyder sommaren att träningen får bedrivas till största delen inomhus. En och annan cykeltur kan jag överleva, men det är faktiskt ingen höjdare att cykla i Boliden. För det första är det backigt, vilket innebär bitvis jättetungt och bitvis ingen motion alls. Sen är byn alldeles för liten och kompakt, man får cykla runt i cirklar på varenda gata för att få ihop några kilometer. Att ge sig iväg utanför byn känner jag inte för, för får jag punka så kan det bli väldigt jobbigt att ta sig hem. Men för att åtminstone få lite frisk luft och några (inte alltför många) solstrålar på mej så blir det lite cyklande i alla fall.
Armträningen började jag i alla fall för ett par månader sedan med lite passiv träning. Nämligen på skakmaskinen. Några gånger per dag ställer jag mej på maskinen och skakar benen och magdallret. Hela kroppen skakar ju men det känns mest i benen och beroende på hur jag står kan jag få bra effekt på magen också. Sen kör jag en minut eller två med armarna. Maskinen skakar till musklerna men det blir ju ingen direkt konditionsträning och knappast nån kaloriförbrukning. För att få mer effekt brukar jag göra benböj och armhävningar. Och så står jag i plankposition på maskinen, med raka armar. Det blir ju en annan vinkel på kroppen jämför med om man ligger på golvet på tår och underarmar, så det tar kanske mindre på magmusklerna men 1 minuts skakande känns rejält i armarna.

Nu har jag också tagit steget upp och börjat använda mitt hemgym, hantlar och en gummislang med handtag. Så nu kan man väl kalla det riktig styrketräning. Jag har ju inte vare sig ork eller tålamod för mer än några minuter åt gången, men jag gör några små pass utspridda över dagen. För att inte fastna framför datorn och glömma bort träningen så har jag lagt in i kalenderprogrammet (Yagoon Time) att det ska påminna mej varje timme.
För att ytterligare komma upp och röra på mej så har jag börjat se på tv. Japp. Tv-tittande brukar inte rekommenderas som motionsform, men om man inte har nån tv så kan det funka. Istället för att sitta i soffan och jäsa så står jag vid köksbordet och tittar på tv på datorn. Då kan jag göra diverse övningar medan jag står där.

Jag tittar på playkanalerna och filmer och serier på dreamfilm.se. Men även youtube där det finn en hel del dokumentärer, alltså hela tv-program. Och så finns det förstås träningsvideor både på youtube och annorstädes.
Den här videon för 10 minuters armträning tyckte jag var riktigt bra! Dom har också en för magen. På min pinterestboard "Träning" har jag samlat fler videor och övningar som jag tyckte kändes lagom för en tant.

Nu har Yagoon pipit och slängt upp en påminnelse om träning för några minuter sen. Så det är dag att röra på sej igen. Förutom denna påminnelse hjälper Stella till genom att ligga under soffan i vardagsrummet och ropa MAMAAA, MAMAAA! Och jag studsar upp och går dit för att se om det är något viktigt. Det är det aldrig, hon gör det bara för att jäklas med mej.

Jag kommer inte att vara i topptrim den här sommaren, men mitt mål är att åtminstone vara i någorlunda form till 60-årsbesiktningen nästa år.

27 maj 2014

Fyndat på biblioteket

Det blev inte riktigt så kallt som befarat igår, det höll sig kring 6 grader. Idag var det varmare, sådär 13-14 grader, ganska lagom alltså.
Lagom för att jag skulle kunna gå till biblioteket och lämna igen ett par tidningar som jag lånat för ett par veckor sedan. Jag lånade inget idag, utan det blev istället inköp av tre böcker - dom hade nämligen gallrat i hyllorna och sålde ut en del.
 Tre böcker à 5 kr, det kan väl kallas prisvärt.
 Jag blir alltid sugen på att brodera när jag ser fina broderier, men det blir aldrig av. I alla fall skadar det inte att ha en bok att inspireras av. Den här heter Svenska broderier, av Ingrid Eggiman-Jonsson från 1998.
 Boken innehåller en massa såna här skisser av broderier. Det är olika landskapsbroderier som beskrivs och man får veta om deras historia och hur broderierna använts.
Boken har också många bilder på färdiga broderier.
Lite inspiration till nya sätt att använda broderierna.
Halva boken består av mönsterskisser och så några sidor med sömnadstekniker och andra tips.
Tidlöst vackert.
 Kalikåkrabater. Kul med olika mjukisdjur och dockor. Den här boken är från 1989 och det är nog många som känner igen den. Jag har säkerligen lånat den förut.
Det finns en hel del mönster ock beskrivningar i den här boken.
Med samma kropp men olika huvuden blir det olika djur.
Tomtenissar
Felix - nån sorts papegoja kanske?
Flickdockor och en pojkdocka. Beskrivning på hur man syr dom så det faktiskt syns vad det är. Hoppar man över den biten så blir det väl en "hen". Stickbeskrivning till kläderna finns också.
 Den tredje boken tänkte jag att jag kan behöva eftersom jag lider av gränslös trötthet, och kanske finns det några knep som kan hjälpa i denna bok. Jag har ett par böcker redan av Deepak Chopra. Han var i ropet i början på 90-talet (den här boken är från -99). Man kunde se honom på tv och han sågs som nån hälsoguru. Han är läkare som kombinerar gammal indisk filosofi med västerländsk medicin.
 Innehållsförteckningen. Kapitel 1 lät ju intressant - Trötthet, energi och den kvantmekaniska kroppen. Det är väl sällan man hör om kvantmekanik i samband med hälsa, men egentligen är det ju inte så långsökt. Vår kropp består ju, liksom allt annat, av subatomära partiklar, så varför skulle inte kvantmekaniken gälla för levande varelser också? Att han refererar till kvantmekaniken beror väl på att denna vetenskap också går hand i hand med gammal indisk visdom. Min favoritbok när det gäller kvantmekaniken heter "De dansande Wu Li-mästarna" av Gary Zukav (1979).
Så här ser mitt exemplar ut. Den är sönderläst (lösa blad) och sen har jag en massa lappar som markerar dom mest wowiga avsnitten. När jag läste boken första gången blev jag hög av alla wowigheter! Här ett favoritcitat:
"... det finns inget sätt för oss att bevisa att vi lever medan stenar inte gör det. Vi kan inte säkert fastställa att vi skiljer oss från oorganisk substans. Detta innebär att vi logiskt sett måste medge att vi kanske inte är levande. Eftersom detta är absurt är det enda alternativet att medge att "livlösa" ting kan vara levande."
Ett annat: ""Korrelation" är ett begrepp. Subatomära partiklar är korrelationer. Om vi inte fanns här och skapade begreppen skulle det inte finnas några begrepp, inbegripet begreppet "korrelation". Kort sagt: Om vi inte fanns här och skapade dem skulle det inte finnas några partiklar!"
Det är alltså en bok om fysik, men den är väldigt filosofisk. 1989 kom Gary Zukav ut med en annan bok som heter "Själens boning" som blev en storsäljare, och den är också en av mina absoluta favoriter (måste helt klart läsa om den).
Och på tal om levande varelser så har jag lyckats få liv i några plantor från sådda frön. Eftersom jag inte fick tag i frön till slätbladig koriander, så blev det slätbladig persilja istället. Jag ville ha koriander för det är flitigt förekommande i indisk matlagning. Koriander har en speciell och skarp smak, men det har persilja också så jag tänkte att det kan väl duga lika väl.
Jag sådde fröna i såna där plastlådor som man kan köpa vindruvor och päron i och persiljorna står fortfarande kvar i den lådan, men det är väl dags att plantera om dom också. De andra plantorna är chili. Dom planterade jag om idag i avklippta juicekartonger (jag har två till plantor som är mycket mindre). Jag har grus i botten på lådorna som dränering. Än så länge får dom stå inne, men när det blir sommar på riktigt ska det väl gå att ställa ut dom på balkongen.
Odling är inte min starka sida, men jag har i alla fall lyckat hålla dom här vid liv så här långt och hoppas dom överlever så dom blir till nytta. Persiljan är ju inte så kinkig men chiliplantorna kräver väl lite mer, så det ska bli spännande att se om jag lyckas få några frukter på dom.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...