3 nov. 2012

Dagens skapelser

Igår fick jag dom fina frostade blomkjolarna som jag beställt för att ha som änglakjolar. Så jag gjorde förstås ett par änglaörhängen idag.
 Jag har dessutom skaffat en guldfärgad variant av de mindre vingarna, så det blev guld och lila. Vita 6mm pärlor blev huvud och glorian är en guldfärgad daisy (Gd55). Dom kan ju faktiskt stå på kjolen dessa änglar ...
... fast som örhängen är dom kanske mer användbara ...

Storleken på kjolarna är 10mm på höjden och 14mm i vidden nertill.
Dessa färger finns: Vit, cerise, ljusblå, röd, grön, rosa, ljusgul, svart, turkos, lila och mörkgul (drar mot orange). De kostar 1 kr/st.
Andra frostade pärlor i olika modeller finns här. En annan modell av änglakjolar i olika storlekar finns här. Inspiration till änglahängen med en massa olika pärlor hittar du under etiketten Änglar.
 En kund ville köpa en meter av den bruna flätade läderremmen och det föranledde att jag fick klippa av en halvmeter för det var en skarvknut där. Och då tänkte jag att jag kunde ju göra något av den där halvmetern meddetsamma, istället för att den skulle ligga och skräpa. Det blev ett halsband med stora träpärlor och guldkulor.
 Både träpärlorna och guldkulorna har ju tillräckligt stora hål för den här remmen.
 En liten träpärla fick avsluta förlängningskedjan.
 Remmen avslutas med fästen som limmas fast. Jag tog ett klolås i lite större modell till detta halsband.
Jag har en kakburk med en massa olika träpärlor i större modell. De är helt osorterade och inget uträknat pris har jag, men de hamnar väl kring 1-3 kronor styck.Tanttillbehören ...

Inte nog med att jag ser dåligt, jag minns dåligt också. Jag tror att jag alltid har haft dåligt korttidsminne och koncentrationssvårigheter, men de två senaste åren har jag börjat känna mej alltmer dement. Och nu i samband med synnervsinflammationen har jag känt mej rent oroväckande seg i knoppen. Kanske beror det på att det pågår en inflammation i hjärnan, eller så är det bara för att det är extra energikrävande att se med bara en fungerande synnerv. I alla fall har jag bestämt mej för att skaffa ytterligare hjälpmedel (förutom lupplampan) - tanttillbehör - för man blir ju hur som helst inte yngre ...
 På Plusvardag hittade jag minnesverktyget som jag saknat de senaste två åren! MEM-X heter denna fantastiska apparat. Det finns en youtube-video som visar hur den är tänkt att användas. Man vänder sig till dom som har gamla och glömska föräldrar som behöver påminnas om allt från att ta sina dagliga piller till att gå till marknaden och handla. Jag har en mor som säkerligen har bättre komihåg än jag, så jag beställde den här till mej själv! Och när jag ändå skulle beställa så blev det också ett sånt där förstoringsglas som man kan hänga på sig och använda när man t.ex handarbetar - det var gigantiskt!
På bilden med förstoringsglaset syns MEM-X: en från framsidan med den blå knappen. På baksidan är det en lucka och under den hittar man en display och diverse knappar. Det är alltså här man programmerar apparaten.
Man knappar in datum och klockslag när man behöver en påminnelse och så håller man in den röda knappen och talar in meddelandet. Man kan välja enstaka tidpunkter, eller en viss tid varje dag, eller något som ska kommas ihåg en viss dag varje vecka. Upp till 90-100 komihåg-meddelanden kan man spela in. När det är dags för en påminnelse så spelar apparaten en trudelutt (marseljäsen eller fyra andra finns att välja på). Då trycker man på den blå knappen och så läses meddelandet upp. Eftersom den är försedd med en halsrem kan man enkelt bära med sig denna snillrika mojäng hela dagen. Då kan man ju också varje gång man kommer på något som ska göras senare, lägga in det för påminnelse vid lämplig tidpunkt.
Så nu måste jag bara lära mej att komma ihåg att lägga in mina komihåg ...
Tanter fryser om fötterna också (eller?) - fast det har jag ju gjort hela livet - så när jag var in på OK häromdagen, och hittade dessa härliga tofflor för 99 kr så kunde jag inte motstå dom. Förutom att dom är teddyfodrade och varma så har dom tjock sula, vilket är bra för mina ömtåliga hälar.
Under etiketten Virkat finns några hemgjorda tofflor (fast utan beskrivning). Mönster och beskrivning till sydda tofflor och babytossor finns.
När jag var i stan i onsdags lyckades jag glömma mina vantar (mhmm). Jag brukar alltid vara noga med att stoppa allting i väska eller påse och inte lägga ifrån mej något - jag knyter ihop väska och påsar också så allt ska följa med! Men i ett anfall av förvirring la jag ifrån mej vantarna när jag skulle sätta på mej broddarna (som god tant har jag förstås broddar) för att gå till bussen och åka hem. När det var sju minuter kvar innan bussen skulle gå upptäckte jag att vantarna var borta. MEN! - jag kom faktiskt på var dom blev lämnade för det var ju sista anhalten, och jag hann gå tillbaks och hämta dom!! Vilken tur!
Dom här vantarna virkade jag förrförra vintern (eller hösten/våren). Jag hade ingen beskrivning som vanligt, utan det blev ett trial and error-projekt. Dom är virkade med dubbelt garn. När jag virkat halva första vanten insåg jag att det ljusrosa garnet inte skulle räcka till två vantar, så därför blev det denna färgkombination, då jag kompletterade det röda garnet med ett lila till fingerdelarna.
Mina broddar är oumbärliga tantillbehör. Igår satte jag dom på allvädersstövlarna för det var inte bara halt utan rejält blött och slaskigt också. Annars passar dom bäst på kängorna som har bredare sula.
Dom sitter bara på hälarna men dom är rejäla och relativt lätta att ta av och på när man ska in och ut i affärer.

2 nov. 2012

Pärlor med skimmer

Det var ju ett tag sedan jag hade något nytt, men nu har jag äntligen fått lite nya akrylpärlor.
Dom här åtta pärlorna är sååååå vackra! Så jag har genast beställt fler av dom! Det ska vara åtta olika färger (röd, svart, vit, grön, blå, turkos, lila och rosa) men jag fick ingen rosa utan två röda istället - förhoppningsvis blir det nån rosa med nästa sändning. Pärlorna är stora, 15,5mm så dom passar bra för att göra halsbandshängen. Förutom alla färgerna så är det lite silvrigt prismablänk i mönstret också. Pris 4 kr/st. Eftersom det tar ca 3 veckor innan jag får hem fler, så passa på nu om du vill ha någon av dessa, för det är alltså bara dessa åtta jag har just nu ...
 Blålilaskimrande ovala pärlor - ca 9x12mm stora och 4,5mm tjocka. De kostar 1 kr/st.
 Runda högblanka pärlemorskimrande i tre färger. Dom är 10mm stora och kostar 1 kr/st - de vita finns också 8mm som kostar 75 öre/st.
 Blåturkos.
 Vita. Färgen som syns på den här bilden är eventuellt speglingar, eller själva pärlemorskimret, dom är alltså faktiskt bara enfärgat vita i sig själva.
 Rosa. Här blev det också samma färgeffekter, men dom är alltså helt rosa.
 Lite hjärtformade är dessa pärlor med en vit kärna och färgat lager ovanpå. Ca 9,3x10mm stora. Jag hittade dessa 12 färger i påsen - gul, gulgrön, ljusgrön, vit, lila, blå, ljusblå, ljusturkos, cerise, rosa, röd, orange. De kostar 50 öre/st.
 Lite större pärlemordroppar - ca 7x13mm - som kostar 1 kr/st.
 De mindre som jag visat förr är 6x10mm och kostar 50 öre/st. Här ser man dom tillsammans för en jämförelse.
Dom här svartvita är ju inte så skimrande men dom får vara med här ändå, för det är i alla fall akrylpärlor. Dom är 9x11mm stora och kostar 1 kr/st. Små runda randiga i både svartvitt och andra färger finns här.
Ett par örhängen med de svartvita + runda vita pärlor satta på pinnar och monterade på ett par bitar silverkedja.

Magnetiserad

I onsdags såg jag ljuset i slutet av tunneln. Det var ljust i båda ändarna faktiskt, och även i själva tunneln, som  ju inte var så lång.
För den som aldrig genomgått en magnetkameraundersökning (MR), men kanske står inför en sådan undersökning, så ska jag försöka beskriva hur det gick till i mitt fall. För en lite mer detaljerad förklaring av vad och hur och varför, så finns det en enkel animerad "film" här.
Det var alltså dags för min MR i onsdags. Oväsendet hördes ända ut i väntrummet då föregående kund blev skannad. När det blev min tur fick jag gå in i ett omklädningsrum och ta av allt som innehöll någon metalldetalj, och låsa in mobil, kontokort och dylikt i ett skåp, för det får man inte ta med in för det blir avmagnetiserat.
Eftersom en del av skanningen skulle göras med kontrastvätska så fick jag det först via armen - det behöver några minuter för att den hitta till hjärnan sen ... Kontrastmedlet är till för att man då lätt ser om det pågår några aktiva inflammationer, så jag gissar att min högra synnerv lyste av sig bra (jag ser fortfarande inte mycket) ...
När jag kom in i magnetkamerarummet försågs jag med örproppar - chickt chockrosa och effektivt ljuddämpande. Men dom räcker inte till för att dämpa magnetkamerans oväsen, så dessutom fick jag på mej hörselkåpor. Dessa hörselkåpor är också hörlurar så man kan lyssna på musik om man vill (jag avstod från det - dom hade inget i min smak, fast man kan ta med en egen cd om man vill) och så kan personalen prata med en om det behövs. I handen fick jag en larmknapp, ifall man drabbas av akut panik eller nåt. Den här undersökningen är ju inte någon höjdare om man lider av cellskräck - en del vägrar helt att utsätta sig för detta, fick jag veta.

Den kroppsdel som ska skannas måste hållas helt still när magnetkameran jobbar. När man ska undersöka hjärnan så gäller det ju att hålla huvudet stadigt. Kanske görs det annorlunda på andra ställen, och kanske kan det göras annorlunda även här i Skellefteå beroende på hur man känner inför att få huvudet fastlåst. Jag fick i alla fall lägga ner skallen (fortfarande förankrad vid kroppen!) i en form som såg till att det inte gick att vicka på huvudet det minsta. Sen sattes ett visir över ansiktet, så hela huvudet blir som inburat - ungefär som på den här bilden ... Den där buren är en antenn som skickar signaler till själva kameran!
För att ligga bekvämt på rygg får man också en kudde under knäna, så det är lättare att slappna av i ryggen. Sen åker man in i tunneln och så är det bara att koppla av och lyssna på musiken eller oväsendet som trots örproppar och hörselkåpor är tämligen högljutt - det smäller, dunkar, bankar och knackar i olika intervaller och frekvenser. Vid några tillfällen skjutsades jag lite fram och tillbaks i tunneln - det var ju också halsryggen som skulle skannas. Om man nu inte lider av cellskräck så är det trots allt en ganska avkopplande upplevelse.Hela körningen tog väl sådär 30-40 minuter. Sen var det klart!

Resultatet får jag väl veta på måndag då jag ska till Umeå igen. Då ska jag också göra en lumbalpunktion för att tappa ut lite ryggmärgsvätska. När resultatet av detta också är klart, så har jag förhoppningsvis en diagnos ... 

1 nov. 2012

Några armband som blivit liggande

Armband som jag gjort tidigare men som inte blivit visade, eftersom jag tycker att jag gjort för många armband ...
Men nu när jag inte gör nånting så kan jag väl visa upp dom, bara för att ...
Makraméarmband med stora "daggiga" pärlor och mirakelpärlor.
Dom stora pärlorna har jag visst inte visat förr, så jag får återkomma med en uppdatering sen.
Tre varv memorywire med lite olika pärlor.
Blå glaskuber, grå helixslipade kristallpärlor, mjölkvita rondeller och mellandelar i tibetsilver.

Ytterligare tre varv memorywire ...
... med bruna träpärlor (8x5mm) och guldfärgade mellandelar.

 När jag fick hem fler av dessa knäpplås, så tänkte jag att man kan väl göra ett armband med bara lås ... Det behöver ju inget lås, hähä ... Fast bindringar för att hålla ihop låsen behövdes ju.
 Så här ser det ut från ena sidan ...
 ... och så här med låsens baksida utåt.
 Makraméarmband med orange och cerise vaxad bomullstråd och guldkulor. Dom här guldkulorna (och silverkulorna) har tillräckligt stort hål för två trådar.

 AIK-armband. Jag prövade en dag att göra en 5-fläta med silkesnöre med fyra svarta och en gul. För att hålla ihop snörändarna klämde jag in dom i ett bandfäste - inte riktigt det rätt fästet för så många snören och det var inte så lätt att få ihop men det gick till slut. Men nu har jag fått hem nya fästen som skulle passa bättre, återkommer om dom ...
 Det blev ett sick-sack-mönster av det gula snöret ...
... lite ormliknande ...
 Två armband med de metallicfärgade kongopärlorna
Det här armbandet är gjort enligt samma teknik som regnbågsarmbandet som visar här.
Stora bindringar länkades ihop med pärlorna och avslutades med ett klolås.
Här är ett av armbanden ovan tillsammans med ett armband som gjordes enligt bilderna nedan.
Det här armbandet är uppbyggt av tibetsilverringar som hålls ihop av makraméknytning. När det var klart gjorde jag små hängen av glaspärlor som sattes på ringarna.
 Trä en ögla av tråden genom ringen, och trä trådändarna genom öglan ...
 ... och dra år.
 Ta nästa ring och knyt fast den med ett lagom avstånd från den förra.
 Knyt några makraméknutar så trådarna täcks. Limma sista knuten och klipp av överbliven tråd.
Armbandet är färdigknutet. Det kan användas som det är, men jag satte alltså hängen på ringarna.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...