16 juni 2012

Agnes och Olof gjorde örhängen till kusinerna

Agnes och Olof från Karlskoga var här idag, med kusinerna Ella och Lina som bor i Boliden.
 Agnes gjorde ett par mycket eleganta örhängen till Ella. De består av creolringar med små vita pärlor och blå glasdroppar. Hon satte dem på ett par låsbara njurformade örkrokar.
 Olof gjorde ett  riktigt originellt örhänge till Lina (som bara har hål i ena örsnibben). Det är gjort av en bit ljusblå silkesnöre och i det är fästat en stor turkos pärla som sitter på en knoppinne. Han valde en brisyrörkrok som också är låsbar.
På båda sidorna på den stora pärlan limmade Olof en grön krysspärla.

14 juni 2012

Punkigt i svart och silver

Det låg ett par bitar svart silkesnöre på bordet idag - rester från ett makraméarmband - och eftersom jag inte kan slänga något som kanske kan användas, så började jag spåna på ett armband. Och när jag gjort armbandet så ville jag göra ett halsband med silverfärgade plast/ccb-pärlor också och då blev det mitt första makraméhalsband.
 Ganska olika i stil men samma färgtema i alla fall.
 Armbandet blev riktigt punkigt tycker jag. Knäppningen funderade jag på ett tag innan jag kom på det självklara valet, nämligen de där bandspännena.
 Jag knöt fast spännet och limmande knutarna så det sitter säkert.
 Snöret är trätt från båda hållen genom pärlorna som har tillräckligt stora hål för detta, även med så här tjockt snöre. Det är enkelt och snabbt fixat och blir en aning elastiskt.


 Halsbandet med en stor och åtta mindre pärlor gjorde jag av svart vaxad bomullstråd. Jag knöt spiralknutar = alla knutar knyts åt samma håll = alltid den högra eller vänstra över, och den andra tråden under (en beskrivning finns här). Det var svårt att få knutarna jämna tycker jag, man får nog öva lite på detta för att få det snyggt.
 Jag har ju aldrig lärt mej hur man gör ett snyggt lås i makramé heller, utan oftast göra jag bara en ögla i ena änden och sätter en knapp eller pärla i den andra. Till det här halsbandet valde jag att sätta på ett toggle-lås. Först knöt jag fast ett par splitringar och i dom satte jag bindringar som jag fäste låset i.
Jag fick alla trådarna genom mittpärlan, men på de mindre pärlorna drog  jag knyttrådarna runtom, som man vanligtvis gör.

Silkesnöremakramé och stora pärlor

De här armbanden gjorde jag väl för någon vecka sedan. De är båda två knutna med silkesnöre.
 Ett cerise/fuchsia med stora aluminiumpärlor, och ett svart med pandorapärlor i mixade färger.

Båda har också svarta bandspännen av plast.


 De är knutna med vanliga platta makraméknutar.

12 juni 2012

Pyssel inför skolavslutningen

Idag var det fullt upp i butiken med pysslingar. Först kom Johanna, Jennifer, Maja och Klara. Sen dök Lina upp och så min stammis Julia. Det är ju skolavslutning på fredag så det skulle göras lite saker inför denna begivenhet. Vi kan väl hoppas att det också blir så pass fint väder på fredag, som det faktiskt blev idag - efter allt regnande.
Här är resultatet av dagens pyssel.
 Johanna och Jennifer är inbitna AIK-fans, så dom skulle ha smycken i svart och gult, så klart. Johanna gjorde ett par örhängen av stora fjädrar - en svart och en gul. Silverfärgade remfästen limmades på fjädrarna och hakades sen fast i örkrokarna. Och så gjorde hon ett halsband med pandorapärlor i - just det - svart och gult, på en kedja. För att få pärlorna att sitta utspridda på kedjan sattes lite större bindringar på kedjan under pärlorna så dom blir liksom svävande. På bilden ligger pärlorna lite oordnat men när Johanna hänger på sig halsbandet lägger pärlorna sig på bindringarna och stannar där.
Jennifer flätade två armband av svart och gult silkesnöre.
Klara gjorde ett par örhängen med kristallfjärilar på kedjor och använde (som vanligt) magnetlås istället för örkrokar.
Maja gjorde också örhängen med kristallfjärilar, men hon satte dom på creoler tillsammans med turkosblåa seed beads. Silikonplupparna som sitter på örkrokarna minskar risken för att tappa örhängena - 10 stycken kostar endast 1 krona.
 Lina gjorde en presentask av en oval pappask som målades i rosa och ljusblått med akrylfärg. Asken dekorerades med ett rosa satinband, rosor och blomkvistar. Maja gjorde presenten som ligger i asken och det får väl vara en hemlis vad det är ...
Lina gjorde också en liten mobilväska av en bit ljusblå akrylfilt som syddes ihop med langettstygn. Som rem användes ett blått silkesnöre och en tygblomma limmades på som dekoration.
Julia flätade ett armband av röd flätad läderrem och en bit kedja.
De röda remmarna avslutades med spiralfästen som sen sattes ihop med kedjan med ett par bindringar. Och så fick det bli ett knäpplås precis som på det förra armbandet.

10 juni 2012

Matchande armband och örhängen

Eftersom jag ändå tillåtit mej att göra smycken häromdan, så gjorde jag det igår också ...
Det låg en påse med metallicfärgade congopärlor på bordet och dom är ganska frestande. De har ju stora hål och från början tänkte jag att de kunde användas tillsammans med det tjocka silkessnöret, men det blev andra pärlor till det (ett par makraméarmband). I stället blev det memorywire och då behövdes det dessutom några mellandelar, och det blev silverfärgade snöflingedaisies - tre mellan varje pärla.
Örhängena är gjorda på allt-i-ett-creoler. För att man inte av misstag ska tappa ut några mellandelar och pärlor innan man fått örhängena på plats, så satte jag på en liten klämpärla på slutet (den syns på det vänstra örhänget).
Vanligen brukar jag göra tre varv av memorywire men det fick räcka med två till det här - det hade blivit för mycket med tre varv, och så blev det ganska tungt med alla dessa mellandelar ...


Nu ska jag kolla om det slutat regna så jag kan gå och handla idag ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...