5 dec. 2015

En annan fest

Nej, jag var inte på den felaktigt utpekade terroristens fest igår. Två fester samma vecka är alldeles för mycket för mej (en per år räcker gott). Jag var nämligen bjuden på en annan fest idag, och där bjöds också på arabisk mat.
Exakt vad det här är får jag ta reda på senare, men de orangea till vänster innehåller i alla fall morot och bulgur.
Vindolmar med med någon risfyllning, och tabbouleh som är en sallad med persilja och bulgur.
Pizza, nån sorts små piroger med fyllning av persilja och ost, och så en efterrätt av små plättar med vaniljsmakande fyllning (och några med sylt).
Och så en gräddtårta.
Och så huvudpersonen, lille Josef - den enda "mannen" på festen, i övrigt var det damer i varierande åldrar, från 3 år och uppåt (jag var näst äldst). Jag känner Josefs farmor (hon är inte ens 50), det var därför jag var inbjuden.

Maten var god, men förvånansvärt okryddad. Jag har inbillat mej att "arabisk" mat liksom asiatisk är kryddstark, men åtminstone syrisk mat är alltså väldigt mild. Det som hade mest smak var babboulehsalladen som har en syrligt god smak av citronsaft. Faktiskt nåt som skulle kunna passa på ett svenskt julbord tänker jag. Jag får nog ta och utforska den arabiska matkulturen för att få lite ny matinspiration.

2 dec. 2015

Fiaskot i Umeå

Den här bloggen börjar ju handla allt mindre om pyssel och alltmer om allehanda elände. Men jag måste i alla fall berätta om resan till Umeå i måndags. Det blev alltså ett präktigt fiasko!

Efter två timmars bilfärd anlände vi vid niotiden på måndagsmorgon vid Norrlands Universitetssjukhus. Det var min syster och hennes man som skjutsade mej och guidade och höll mej sällskap vid detta fullkomligt meningslösa besök.

Jag skulle alltså genomgå en PET-skanning (och bli radioaktiv). När vi efter lite virrande hittat rätt får vi beskedet: "PET-skannern är trasig."

Efter alla våndor jag genomlidit för att komma i väg på denna undersökning. Och efter att min syster och hennes man stigit upp före gryningen för att hämta upp och skjutsa mej hela vägen. Efter två timmars bilåkande så är den jäkla maskinen trasig!!!!

Och vad blir det då av resten av besöket? Läkarbesök klockan två på eftermiddan och bronkoskopi nästa morgon, hur blir det med det? Efter att ha tagit oss till lungkliniken och skickats lite hit och dit, så lyckas doktorn i alla fall klämma in mej vid elvatiden så jag åtminstone fick träffa honom (han var för övrigt väldigt sympatisk). Men sen var det ju bara att åka hem igen (efter en lunch, jag hade ju inte ens fått äta frukost), för bronkoskopin blev ju också inställd eftersom PET-skanningen behövs som vägledning för den. Doktorn sa i alla fall att dom skulle försöka få ihop det så att jag får göra båda undersökningarna samma dag vid nästa besök, så jag åtminstone slipper stanna över natten. Jag hade ju preparerat mej för en övernattning denna gången och utfodrat katterna så dom skulle klara sej. Men Stella begriper ju inte att maten ska räcka två dagar så hon hade ju ätit upp allt på en gång - garanterat även Ziggys portion - så hon var rund som en boll (ännu mer än vanligt) när jag kom hem på måndagafton. Nästa gång ska jag inte lämna nån mat alls framme, då får dom klara sej.

Igår morse ringde dom från Umeå och sa att apparaten nu var igång och jag kunde få komma i morgon (alltså idag). Men då fanns ingen bronkoskopi på schemat så jag tackade nej (jag skulle inte ha orkat heller) och dom får återkomma när det går att samordna insatserna. Det är ju både ekonomiskt kostsamt för alla parter och ingen bra miljöpolitik att ha folk att åka fram och tillbaks på detta vis.

Och idag fick jag kallelse till urologen, i Umeå naturligtvis, på onsdag nästa vecka. För det var ju nåt på ena njuren också. Neeejjjj!!! Neurologen hade ju sagt att hon skickat remiss till urologen för biopsi, men det stod inget om det i brevet, bara ett läkarbesök. Så jag ringde för att fråga. Och det var ju bara ett läkarbesök (30 minuter) då läkaren skulle besluta om det skulle bli en biopsi. Jag sa att jag vägrar åka bara för ett samtal så kan vi ta det per telefon istället? Ja, hon avbokade besöket och doktorn ska ringa mej vid tillfälle. Men dom ville också ha ytterligare blodprover. Lämnade med viss möda ifrån mej några rör förra veckan (det krävdes tre punkteringar innan hon lyckades klämma ut tillräckligt), inför måndagsbesöket. Om jag tar mej till HC i morgon får jag väl utstå några nya punkteringar så får doktor urologen lite mer underlag för sina funderingar (jag antar han inte ringer förrän nästa vecka i alla fall). Förmodligen har han också förväntat sej lite beslutsunderlag från den där PET-skanningen och vet inte om att den inte blivit av.

Suck!

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...