10 nov. 2016

Seitan-recept

Long time, no see. Tyvärr händer det ingenting här på bloggen numera, vilket väl beror på att jag inte gör nånting. Och på att jag skaffat facebook ... Men där nämnde jag häromdan att jag gjort seitan. Och då några ville ha receptet så lägger jag det här, eftersom det är enklast.


Receptet är hämtat från Miyoko's UnTurkey. I videon gör hon en hel fylld "kalkon", som man ju äter på Thanksgiving i USA. Jag var ju bara intresserad av själva "köttet", så här är ett recept på hur man gör det. Det finns andra recept på seitan, men det här blir garanterat riktigt gott, med den hemmagjorda kryddmixen som ingår. Huvudingredienser är vetegluten, kikärtsmjöl och Bjäst och dessa kan beställas från Bodystore.

KRYDDMIX
Detta är en större mängd som räcker till flera omgångar seitan, men den kan också användas till annat och som buljongpulver. Det går ju också att halvera receptet.

2 cups (4,7 dl) Bjäst
2 msk salt
1 tsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk svartpeppar
2 tsk mejram
2 tsk dragon
2 tsk paprikapulver
2 tsk rosmarin
4 tsk sellerifrö
4 tsk timjan
4 tsk lökpulver
4 tsk vitlökspulver
4 tsk salvia

Man kan utesluta ett och annat utan att det gör något. Själv använder jag aldrig vitlök och jag har inte heller sellerifrö eller dragon. Kör ingredienserna i matberedare eller mixer tills kryddorna är finfördelade. Förvara kryddmixen i en glasburk.

SEITAN
Originalreceptet är för en stor portion "kött", det ska ju bli en hel "kalkon". Jag gör en tredjedel av receptet, det blir rätt mycket ändå. Så här anger jag den mängden jag använder.

3,2 dl vetegluten
0,8 dl kikärtsmjöl
0,8 dl kryddmix
2,4 dl vatten
1 msk sojasås

Blanda de torra ingredienserna. Rör ut sojasåsen i vattnet och knåda snabbt ihop allt till en deg, den ska bli fast. Om du vill göra en hel "stek" så forma degen i den form du vill ha. Ska du göra mindre bitar spelar det ingen roll hur du formar den.
Jag brukar klippa degen i små bitar.

Koka upp vatten i en stor kastrull/gryta. Krydda med 2-3 msk kryddmix och 1-2 msk sojasås. Jag brukar också lägga i några lagerblad. Eller krydda som du brukar göra om du kokar vanligt kött.
"Köttet" blir 2-3 gånger större när det kokas så det behövs en stor kastrull och mycket vatten så man kan röra om och det inte bränner fast i botten. Bitar kokas 40-45 minuter. Gör du en hel stek så koka en timma.
När det är kokt kan kan seitan användas precis som vanligt kött. Jag brukar steka bitarna så det blir en trevligt knaprig yta. Använd kokos- eller rapsolja i riklig mängd, eftersom vetegluten är ett protein så det bränner lätt fast annars.
Seitan går utmärkt att frysa.

Bjud gärna familj och vänner som är inbitna köttätare på seitan (kamouflerat med en god sås eller i en gryta). Inbitna köttätare reagerar ofta omedelbart negativt om dom hör orden vegetariskt eller veganskt, så säg inget förrän dom smakat och konstaterat att "det här var ju gott".

Mer vegetariskt/veganskt har jag samlat på min Pinterest. Det mesta är på engelska men det går ju översätta. När det gäller måtten är Tbsp (msk) och tsp (tsk) samma som våra, men cup-måttet använder ju inte vi. Har man inte ett cup-mått så är 1 cup ungefär 2,6 dl.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...