28 grader varmt!!!!!!!

Jag är darrig i benen och surrig i huvet (känns som en bikupa under uppbyggnad därinne), Stella är stirrig och skriker som en sårad (fast just nu kollapsade hon här bredvid mej), Ziggy vet inte vart han ska ta vägen eller vad han vill (kanske gick han ut igen för han har då försvunnit). Typisk sommardag på Storgatan 21 i Boliden.

När jag släppte ut Ziggy vid sjutiden i morse var det "bara" 18 grader. Klockan ett var det 28! Ohyggligt!
Lyckligtvis verkar det vara en kortvarig värme, på måndag räknar dom med bara 3 plusgrader! Då får man väl ta fram vinterkläderna igen. Ingen ordning alls på klimatet.

I alla fall tog jag min tillflykt till källaren en stund på eftermiddan. Där var det ju svalt, men när jag gick upp igen var det som att kliva in i en bakugn (men det bli absolut inget bakande idag).

 Det blev två par somriga örhängen av akrylbikoner. Dom är gjorda på samma sätt fast ena paret är dubbelt så långt.
Hängena är gjorda med samma teknik som det här armbandet. Men med kortare pinnar så pärlorna sitter tätare.


Read Comments

Dags för halsband

Eftersom jag sällan använder halsband själv så blir det heller inte så ofta att jag gör några. Men på sommaren kan det bli mer att använda halsband då man är mer lättklädd och inte inbyltad i kragar och halsdukar, så här är några.

Jag fick ju ett paket med lite smått och gott förra veckan, bland annat dom där fjärilspärlorna. Men också några metallpärlor/mellandelar, och metalliknade pärlor. 

Och idag gjorde jag ett halsband av de trekantiga tibetsilvermellandelarna.
 Jag hade tanken att jag skulle sätta dom på öglepinnar för att kunna sätta något annat hängande från dom. Men mer än så visste jag inte förrän jag gick ner och rotade bland pärlorna.
Det jag föll för var dom blå agatpärlorna - dom blanka 12mm. Dom är mörkblå med lite ljusare strimmor. Sen funderade jag på hur och på vad jag skulle hänga upp dom. Dom behövde ju ha ett litet mellanrum och då är det enklast med en kedja, så det blev den där mindre ärtlänken (nr 22). Och så kände jag att det behövdes något mer. Det blev då några stora kristalldroppar. Dropparna drar åt turkost men jag tyckte dom funkade bra med dom mer djupblå agaterna. Dropparna satte jag på hattpinnar med en pärlhatt i botten.
Det knepiga är ju att sätta fast allt på kedjan. Förutom att det ska vara exakt lika många länkar emellan så vill jag se till så att allt sitter på samma sida av kedjan också så den inte vrider sig. Jag fick kika väldigt noga med mitt enda fullt fungerande öga men det gick riktigt bra. Kedjan har ett klolås och en förlängningskedja med en liten blå pärla - en brasiliansk aquamarin.
Dom här två halsbanden gjorde jag för några dagar sedan. Det var dom där ovala silverfärgade akrylpärlorna som jag tyckte det var detsamma att göra av med, för det var ändå bara 20 stycken så det blev lagom att göra två halsband av.
I paketet hade också dom läckra glaspärlorna kommit och dom livade ju upp. Silverpärlorna hade tillräckligt stort hål för t.ex. vaxad bomullstråd, men inte glaspärlorna, så det blev att trä på en smyckewire.
Och sen förlängde jag med ett par bitar kedja för att få lagom längd.
Så bra att jag gjorde slut på dom här, nu behöver jag inte ens fundera ut ett pris på dom, hihi. Men ett pris på halsbanden ifall nån skulle vilja köpa ..

Read Comments

Zucchinimuffins

Det är kanske inte rätt tidpunkt att få upp ett bakil, just när det har blivit sommar. För det var inte alls något svalare vare sig idag eller igår, det har varit 22-24 grader i skuggan båda dagarna. Nu ska det viss bli lite svalare till helgen istället, och regn. Förträffligt!
I alla fall har mitt kök inte hunnit bli så där olidligt varmt än, eftersom det bara är kvällssol där. Så jag bakade idag också. 
Efter tisdagens zucchinipizza så hade jag kvar en bit av den där zucchinin och igår var jag på ICA Extra och köpte en muffinsplåt. Just för att jag tänkte göra zucchinimuffins. Tja, den kan säkert komma till användning till andra muffinsar också, och dom här ska jag alldeles säkert göra om!

Jag hittade receptet på hiddenfruitandveggies.com och följde det i stort sett ordagrant. Jag tog bort en ingrediens ur listan för det är inget som jag hört talas om att det finns i Sverige - smörarom? Det var ett tillval i alla fall. Jag skippade de två sista tillvalen också. Och jag hade väldigt lite fullkornsvetemjöl kvar, så det kompletterades med fullkornsdinkel och Manitoba cream.
Jag har översatt receptet till svenska och räknat om cupsmåttet (c). Det vore väldigt praktiskt om man kunde få tag på ett sånt där cup-mått så man slapp räkna om. Det är för mycket för en kaffekopp och mindre än en tekopp. 1 cup är ca 2,37 dl, väldigt otympligt. Ska man dessutom räkna om det till halva och 1/3 och 3/4 så behöver man miniräknare (om man inte är väldigt bra på huvudräkning. Man kan översätta det till matskedar också och då är 1 cup 16 msk. Men jag har lagt in (ungefärliga) måtten i dl. Googles översättning funkade i övrigt riktigt bra här, behövde bara små justeringar.
Ingredienser
  • 3 c (7,1 dl) fullkornsvetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk kanel
  • en nypa eller två av muskot (tillval)
  • ¼ c (0,6 dl) agavesirap eller honung
  • ½ c (1,2 dl) socker (mer om du föredrar en sötare muffins)
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 ½ c (3,6 dl) fint strimlad zucchini 
  • 1 ⅓ c (3,2 dl) osötad mandelmjölk (eller annan mjölk)
  • ¾ c (1,8 dl) (semisöt choklad bitar (valfritt, men rekommenderas inte om du ökar socker)
  • ¾ c (1,8 dl) pecan bitar (tillval)
Instruktioner
  1. Värm ugnen till 220° C. Pensla plåten eller formarna med lite margarin eller olja.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel och muskot. Ställ åt sidan.
  3. Blanda zucchini, agave/honung, socker, mjölk, vaniljextrakt i en annan skål. Lägg det torra till det blöta i två omgångar under omrörning. Rör i nötter och chokladchips, om du använder det.
  4. Skeda smeten i muffinsplåten eller andra formar. Lägg till ett extra stänk av socker eller chokladchips på toppen, om så önskas.
  5. Grädda i 5 minuter. Minska temperaturen till 190° C (lämna muffins i ugnen) i 10 minuter, sedan minska till 175° C i ytterligare fem minuter.
  6. Låt svalna och njut.
 Jag fyllde inte formarna fulla. dom är ganska stora och skulle muffinsarna jäsa upp så hade dom blivit väldigt stora (på amerikansk manér)
 Nu blev dom ganska lagom.
 Och det var väldigt lätt att plocka upp dom ur muffinsformen.
 Mjuka och fluffiga på insidan och lite knapriga på toppen. Dom blev inte särskilt söta. Jag tog en aning mindre socker än receptet eftersom det ofta brukar vara väl tilltaget, men dom hade nog inte blivit alltför söta ändå. Nu blev det som en söt limpa och dom kan då användas som matbröd. Har man i mer socker, chokladchips, eller gör en söt glasyr så blir det ju mer sötkakigt. Men nu känns dom riktigt nyttiga, dom är ju i princip fettfria också - bara det jag smorde plåten med. Istället för mandelmjölk (den veganska versionen) så använde jag vanlig lättmjölk.
Enligt receptet skulle smeten räcka till 12 muffins, men jag fyllde ju inte upp formarna så det blev såna där överpösiga muffins som originalreceptet visar. Så det blev en hel del smet över. Det klickade jag ut i vanliga pappersbullformar och gjorde ytterligare 11 muffins i lite mindre format. När jag hade fyllt några av dom formarna kom jag på att dom nog skulle fastna eftersom det inte är något fett i smeten, och visst sitter dom fast lite i pappret men det går att dra loss. Dom här mindre tänkte jag att jag skulle kunna lyxa till med nån glasyr om jag blir riktigt sötsugen. Men som sagt, dom var lagom söta och tillfredsställer ett litet sötsug utan att uppväcka ett stort.

Read Comments

Vykort från Pyongyang!

Idag fick jag ett vykort från Nordkorea. Det är två och en halv vecka sen Tim kom hem, men det är ju inte särskild lång tid ändå för ett utrikesvykort.

Undrar vad det står där. Är det nån som kan koreanska som kan översätta det? Det är ett utropstecken på slutet i alla fall, och med tanke på bildmotivet så gissar jag att det är nån propagandatext som påpekar vilket förträffligt land Nordkorea är.
Poststämpeln var faktiskt läslig och då upptäckte jag något. Kortet är stämplat den 6:e maj, tre dagar efter att Tim lämnat landet, två dagar efter han kommit hem!! Dessutom skrev han och postade kortet den 30:e april. Han skrev att han just ätit anka grillad direkt på bordet.
Vilket den här bilden visar och den är tagen den dagen. Han nämnde också att dom skulle åka tunnelbana dagen efter och tunnelbanebilderna är tagna 1/5.

Det innebär att kortet poststämplades en vecka efter han postat det. Det behövdes väl den tiden för att hitta någon som kunde översätta hans svenska kråkfötter till koreanska, så dom skulle vara säkra på att han inte skrivit något nordkoreakritiskt. Det hade han inte, så det blev till slut godkänt att skicka iväg.

Read Comments

Monikas bröd

Jag har fått ett brödrecept från Monika i garnaffären. Och idag har jag bakat det. Det vill säga jag började igår, för man gör först en surdeg och dan efter gör man hela degen och bakar brödet.

 Det blir en riktigt stor limpa av den här satsen.
Jag gjorde brödet bara efter grundreceptet, för jag glömde bort att man kan tillsätta t.ex. frön, nötter och torkad frukt. Jag ska försöka komma ihåg det till nästa gång - torkade aprikoser känner jag för och linfrön. Men brödet är gott som det är så det är helt okej utan tillsatser.

Jag glömde fråga om jag får återge receptet här, men det är nog okej, det är ju inget märkvärdigt recept, med några hemliga ingredienser.
***
Monikas Bröd:

Surdeg, sättes dagen innan.
            2 dl ljummet vatten
            2 dl rågsikt
            1/2 pkt jäst

Dag 2 :
            surdegen
            3 dl ljummet vatten
            1 tsk salt
            1 msk olja
            4 dl rågsikt
            7 dl vetemjöl

Rör ihop degen, med maskin eller för hand (jag knådade för hand och det gick bra).
Jäs degen i 30 minuter. Forma en långsmal limpa i plåtens längd. Strö lite grovt rågmjöl eller nåt annat mjöl ovanpå.
Jäs brödet i 30 minuter. Skär några skåror (bara för att det blir snyggt). Grädda i 25 minuter i 175 grader. Höj till 225 grader och grädda i ytterligare 15- 20 minuter.

Du kan variera brödet på många sätt. Tillsätt eventuellt en näve rostade solrosfrön. lite russin, finklippta aprikoser, linfrö eller annat.
***
När jag nu ändå hade ugnen igång kom jag på att jag skulle göra zucchinipizza, eftersom jag också råkade ha en zucchini hemma.
Pizzan består av skivad zucchini i stället för en degbotten, så det blir väldigt små pizzor. På dessa skivor smetade jag ut en sås som jag kokade ihop av lite rester - en skvätt tacosås, en skvätt passerade tomater - och lök plus lite kryddor. Ovanpå såsen en tomatskiva och en klick hummus (för lite vegetarisk proteinberikning) och på toppen en hoprörd mix av keso och vanlig riven hushållsost. Sen körde jag pizzorna i ugnen i ett antal minuter (kanske 10) tills det blev lite färg på oströran.
Eftersom det inte är någon deg i pizzorna så passade det ju bra att äta en skiva av det nybakta brödet till. Det blev klart godkänt av mej.

Men efter middan var jag så trött så jag kunde inte hålla mej upprätt ens sittande. Jag blev tvungen gå och lägga mej raklång i sängen, och somnade t.o.m. vilket jag inte brukar göra även om jag är hysteriskt trött, utan jag brukar piggna till efter 15-20 minuter i horisontalläge. Vet inte hur länge jag låg i afton men nu är jag i alla fall piggare.


Jo, det passade ju bra att baka idag då det inte var lika varmt som igår. Igår var det 22 grader i skuggan och den enda promenad jag orkade med var upp till garnaffärn.
Det positiva med gårdagens värme var att jag kunde ha öppet fönstret till Stellas rastgård, så hon kunde komma och gå som hon ville.
Hon kom in en stund på eftermiddan för att svalka av sig genom att lägga sig direkt på golvet. 

Temperaturen ser ut att ska vara hyfsat lagom ett par dagar till, men på fredag hotar yr.no med 26 grader här i Boliden. Jag får göra bort mina ärenden på byn innan dess.

Jag fick förresten ett brev igår, från WWF. det innehöll ett litet kort med nåt snöre på. Jag fattade inte alls vad det var förrän jag läste kortet.

Det är alltså ett armband.




Och på tal om vilda djur så såg jag häromdan en youtubedokumentär om babyelefanten Themba och hans kompis fåret Albert. Tyvärr var ju slutet inte så kul.

Read Comments