19 nov. 2010

Julpysselinspiration

Även om jag tycker att det inte var så länge sedan det var sommar (tre veckor eller tre månader känns ungefär lika avlägset), så har jag insett att det snart är jul (och sen är det bara några veckor kvar till våren, eller?) Så det är väl dax för julpyssel tänkte jag och sökte lite inspiration på etsy.com. Här är lite bilder.
Hos rikrak hittade jag dessa.
Julgransbollar av filt - perfekt om man har katter eller småbarn som drar omkull julgranen.
Och små julstrumpor också av filt. Gör 24 stycken till en rolig adventskalender.
Modernality hade också några julstrumpor med sicksackband.
Gillar du att knåpa med cernit/fimo-lera så har LyonsDenCreations lite roliga idéer som de här pingvinerna och tomten.
  
Lovahandmade har idéer för att utnyttja små restbitar av tyg och filt och satinband.
Och mer cernitinspiration finns hos toystorynutty.
Gör ett armband med handgjorda berlocker till julklapp - garanterat uppskattat. Hos mig kan du köpa cernit- och fimolera i halva och kvartsbitar så det behöver inte bli så dyrt om man vill ha flera färger men inte behöver så mycket av varje. Kedjor av olika slag hittar du här och bindringar har jag i ett flertal storlekar och olika färger (återkommer med dessa senare). 

Svarta tärningar

 Pärlor som du kan spela yatzy med - kanske - jag vet inte hur bra dom rullar. Som pärlor fungera de i alla fall. De är ca 6mm stora och har diagonalt hål. Priset är endast 50 öre/st.
Armband på elastisk tråd och pärltärningar kombinerat med 6mm vaxade glaspärlor.

Glittriga ringarDessa öppningsbara ringar (bindringar) i guld- eller silverfärg är mycket glittrigare i verkligheten än som syns på bilderna - särskilt de silverfärgade. De är 15mm i diameter och kostar 2 kr/st.

Glasnuggets
Läckra glaspärlor - bumlingar/nuggets. De blå är ca 17x20mm och kostar 3 kr/st. De rosa är ca 10x14mm och kostar 2 kr/st. De vita "kuddarna" är 15x15x10mm och kostar 3 kr/st.

Blå silverfoilpärlor


Vackert blå silverfoilpärlor 10mm stora. 2 kr/st.

18 nov. 2010

Tidlös torsdag

Den här veckan har jag stängt på torsdag eftersom jag kommer att vara borta på eftermiddan (13-16), men det går bra att ringa 12-12.45 eller efter kl 16.15 om du vill komma för då finns jag hemma. Och på lördag har jag öppet som vanligt.
Jag kommer nog att ha tidlösa veckor då och då (kanske varannan vecka) eftersom många nu har upptäckt att det går bra att ringa om man vill komma när som helst. Det går bra alla veckodagar mellan kl 12 och 19 om jag bara är hemma (vilket jag för det nesta är). Svarar jag inte så är det bara att försöka en stund senare - jag är sällan borta mer än en timme (om det inte är något speciellt).

Pingvinhänge


Vem älskar inte pingviner? Komiska, fascinerande och rörande och på något vis mänskliga. Det här söta hänget med en porslinspingvin är färdigmonterat med ett hängefäste av tibetsilver, så det är bara att sätta på en kedja eller rem för ett halsband eller armband (passar pandoralänkar). Själva pingvinen är 15mm hög och hänget kostar 5 kr.

17 nov. 2010

Pärljordgubbe och pärlsköldpadda


Av små pärlor (rocaille/broderipärlor/seed beads) kan man göra en hel del, i alla fall om man har ögon som fungerar (de är 1-2mm). Jag får ju ta av mig glasögonen och titta på riktigt nära håll för att klara av det. Här är två "mönster" som visar hur man kan knåpa ihop ett par figurer som kan användas t.ex. till broscher. Använd en tunn silvertråd som inte är alltför styv. (Exakt hur lång tråd som behövs har jag inte hunnit räkna ut.)  Jordgubben börjar man längst ner på, med tre röda pärlor mitt på tråden. Sen fyller man på och korsar tråden rad för rad. Med sköldpaddan börjar man med huvudet och ögonen. Klicka på bilderna så de blir större och du kan skriva ut dem så du inte behöver sitta framför datorn och knåpa.
Jag har massor av sådana här småpärlor i en mängd färger (mer än jag kan visa på bild) så det är bara att fråga om det är nån speciell färg du vill ha (enklast är det förstås om du kommer in i butiken och tittar själv).
Dessa pärlor används särskilt till peyotetekniken för att göra smycken, t.ex. armband. Ett exempel och beskrivning av tekniken hittar du här

Läckra rektangulära hängen


Läckra hängen av akryl. De är 30x6mm stora och finns i ett flertal färger (varierande antal) och de kostar bara 1 kr/st. Hålet sitter nära kanten så man behöver inte så stora bindringar (5-6mm). Jag satte hängena på den tjockare vaxade bomullstråden tillsammans med silverfärgade metallpärlor (återkommer om dessa som även finns i guld i olika storlekar).
Andra akrylhängen finns här, här och här.

Kulkedjor i flera färger

 Kulkedjor i många härliga färger! Lila, röd, brun, rosa, turkos, ljus guld, cerise, svart, blekrosa, mintgrön. Jag har bara två av varje färg, så passa på direkt om det är någon du vill ha.
 Dessa kedjor är 68 cm långa och kulorna är ca 2,5mm stora. Man kan göra kedjan kortare genom att bara knipsa av en bit.
 Silver/stål-färgad kulkedja. Den här är 58 cm lång och har lite större kulor, ca 3mm.
Här ser du de speciella låsen som man bara knäpper fast över sista kula i varje ände.
 (Uppdatering 110122) Nu har jag fått guldfärgade kulkedjor också. De är 65 cm långa och kulorna ca 3mm.
Alla kulkedjor kostar 15 kr styck.

Rosiga glasdroppar


Otroligt söta glasdroppar med "inbyggt" rosmönster. De är ca 18x12mm stora och kostar 3 kr/st.
Ett par änglaörhängen med dessa droppar som kjol hittar du här.

Änglar

Nu har jag etiketterat om en massa inlägg och upptäckte att jag behöver kanske inte redigera så mycket som jag befarade (bara nästan). Så jag gör en paus i rensa i röran-projektet och slänger in några änglar.
De supersöta dropp-pärlorna med "inbyggt" rosmönster finns här.


Två par med kjolar i form av glasblommor/klockor. Jag har dessa i några olika färger, men inte så många av varje. Till dessa har jag använt knoppinnar.

Och så ett par änglahängen med långklänning. Hur de görs och materiallista (behöver uppdateras med länkar) finns här. Några andra änglar finns här och här.

Änglavingarna finns här. Små pärlor till huvud finns t. ex. här. Örhängeskrokar har du här. Jag har också guldfärgade och en annan modell - jag lägger in dem i samma inlägg senare. Pärlhattar och daisymellandelar till hår/gloria hittade jag inte nu - kanske har jag inte lagt upp dem - men de kommer.

Rensa i röran

Nu ska jag göra lite omstruktureringar på den här bloggen. Rensa upp och sortera och förhoppningsvis göra det lite lättare att hitta saker. Bland annat blir det fler kategorier (etiketter) och jag ska försöka hålla varor och idéer mer separerade (med hänvisningslänkar). Detta innebär att det kommer att dyka upp nygamla inlägg (när jag måste dela upp ett gammalt inlägg i två), så om du tycker att "det där har jag sett förut" så är det delvis så. Det här kommer att ta tid och det kommer att vara extra rörigt under tiden, men det känns ganska nödvändigt och ju förr desto bättre - jag får väl sitta uppe på nätterna med det när jag ändå inte kan sova.
Så jag hoppas du fortsätter att titta in i alla fall.

Nu måste jag ...

Hej igen!
Nu var det visst väldigt länge sedan jag gjorde något inlägg här på bloggen - det blir så ibland. Och det beror på att jag periodvis drabbas av en värre än vanligt ångest. Jag har ju hållit den här bloggen ganska fri från personliga saker, men bara för att ingen ska behöva undra om jag är lite konstig, så ska jag erkänna att jag är ännu konstigare än jag verkar (!) För jag tror inte det märks så mycket när man träffar mig, men inombords lever jag i mer eller mindre konstant kaos. Jag har en hjärna som har ett annat kopplingsschema än s.k. normala hjärnor - bland annat så saknas en avstängningsknapp och skräppostfilter. Så ibland blir den så överlastad av information, inspiration, idéer och känslor att jag blir både mentalt och fysiskt paralyserad och kan inte göra någonting. För att göra det än värre så lider jag av prestationsångest och social analfabetism - jag är aldrig bra nog i mina egna ögon och känner mig ofta som en idiot i sociala sammanhang.

Men efter att i 54 år känt mig som en utomjording som hamnat som forskningsresande i en främmande och besynnerlig värld långt hemifrån, så fick jag förra våren en förklaring. Det är inte bara att jag är lat, odisciplinerad, omogen och saknar verklighetsförankring (som vissa anser), utan jag har en godtagbar ursäkt för att vara sån! Åtminstone accepterar jag mig själv och mina egenheter bättre nu, även om vissa andra tvivlar på diagnosen (och fortfarande tycker att jag bara borde skärpa mig). Jag har i alla fall läst tillräckligt mycket om detta för att känna att det stämmer och utredningen som gjordes förra våren kom fram till det - jag har en ADHD-hjärna. Det finns medicin för det (concerta) och för mig hjälper den så att jag blir lugnare och på bättre humör (mindre speedad, stressad och arg), får bättre korttidsminne och mer energi. Men den håller inte all ångest borta - vid extra stresspåslag trillar jag ändå ner i hålet.
Nu har jag i alla fall bestämt mig för att tvinga mig upp ur hålet som jag tillbringat de senaste veckorna i, och göra det som jag ändå tycker är roligt, även om jag helst vill krypa under täcket och stanna där tills det blir vår. Det gäller att tvinga sig ur den onda spiralen och in i den goda, för jag vet att jag mår bättre av att göra saker. Så nu ska jag börja med att rensa upp i bloggen och försöka få lite bättre ordning här ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...