29 jan. 2016

Inte mycket kul nu

Sist jag gjorde ett inlägg (örhängesrepriser) så nämnde jag att jag skulle prata med doktor för att få svar på lungbiopsierna och få en diagnos. Detta samtal har ännu inte ägt rum! Jag skrev förra veckan och påminde om min existens men det gav ju inget. Jag skulle ha kontaktat Umeå i veckan igen, men jag har haft lite andra mer akuta bekymmer.

Vi hade ju riktigt svinkallt för ett tag sedan - ner till 33,4 minusgrader. Det var inte bra ...

Söndagmorgon för snart två veckor sedan. Jag vaknade vid halvsju av att det lät som om någon hällde ut en hink vatten ovanför mitt huvud. Sen blev det ett stilla droppande som så småningom upphörde.
Jag sprang upp på vindan (i nattlinne, kofta och tofflor). Kollade lådan där vattenledningarna till elementet och tvättstället är inpackade. Inget syntes och lådan går inte att öppna. Elementet var kallt och inget vatten syntes nånstans.

Jag ringde rörmokaren som jag hade numret till men han svarade inte (har väl inte söndagsjour). Ringde Länsförsäkringars jour och hon säger att jag ska avvakta till måndag (det droppar ju inte längre). Jag försöker få tag i nån rörmokare ändå fast det är ju hopplöst. Bryter upp delar av lådan (ungefär ovanför mitt sovrum) med våld (med hammare, sticksåg och handkraft) för att försöka hitta läckan. Gräver mej ner genom stickig glasfiberull (eller vad det är) ner till sågspånet i botten, men hittar ingen fukt.

Okej, då avvaktar jag. Det är fortfarande riktigt kallt och vattnet har väl fryst för det hörs inget mer så jag avvaktar. Tills det börjar droppa igen på fredagmorgon (en vecka sen). Då ringer jag rörmokaren som kommer förbi men han hittar ju heller inget och är sedan upptagen med annat. Det droppar lätt hela helgen.

På måndag ringer jag rörmokaren igen, men då är han sjuk. Jag får ett annat nummer att ringa och en rörmokare dyker upp efter några timmar.

Det är då vi går upp och kollar som jag hittar detta! Aaaaarrgghh!!
 Hur har detta gått till? Det var inget vatten i tvättstället när jag var upp första gången. Nu är det översvämmat och fruset. Istappar nästan ända till golvet, och golvet är täckt av is. Jag hugger bort istapparna och försöker skrapa upp isen på golvet, men det är inte lätt att få loss ur heltäckningsmattan. Rörmokaren försöker få igång cirkulation i elementet som fått isproppar i rören. Jag hämtar ett el-element för att värma upp.

Rörmokaren går ner i pannrummet (tror jag). Jag är på övervåningen och hör då hur det börjar plaska i sovrummet. Plötsligt har taket spruckit och det rinner vatten. Jag springer upp på vindan och hämtar hinken som jag lämnat där. Det blir bara några deciliter vatten innan det slutar rinna. Det hamnade lyckligtvis inte i sängen utan på mattan.

Jag tror att det är isen på golvet som töat när vi värmt upp rummet och att det inte ska bli så mycket mer då. Rörmokaren kapar vattenledningarna till tvättstället. Jag lägger en trasmatta på golvet för att suga upp mesta möjliga vatten (den blir riktigt genomblöt).

När han har åkt ringer jag Länsförsäkringar och anmäler vattenskadan.

Sen är jag lite osäker på när och i vilken ordning saker hände. Försäkringskillen och en byggare var här för att se på skadorna. Elementet hade blivit varmt och för att det inte skulle kallna igen så försökte jag få upp trycket i pannan. Då blir det skyfall i sovrummet! Och jag förstår att det är som jag misstänkt hela tiden, att det är ledningen till elementet som pajat, trots att ingen funnit mer än en gnutta fukt i lådan (försäkringskillen hade en fuktmätare).

Byggaren kommer tillbaks och lyckas hitta läckan i alla fall. En ny rörmokare kommer på onsdag och lagar läckan. Det har slutat droppa nu men mitt sovrumstak ser ut så här.
Jag trodde byggaren skulle komma igår eller idag för att bygga in rören igen och kanske riva taket så det kan börja torka upp. Men han ringde just och ska komma på måndagmorgon. Det har blivit tidiga mornar i veckan och jag har varit helt utmattad, så jag ser fram emot att det blir helg och jag kan sova ut ordentligt. Det är i gästrummet jag sover numera, vilket egentligen inte är så dumt för där är en bredare säng så det blir inte samma trängsel då vi är tre i sängen.

Och på tal om mina sambosar, så har Stella fått en släng av vårkänslor - fast hon är kastrerad. Dom måste ha lämnat kvar några hormoner som vaknat till liv nu. Det är bara lite då och då hon går här och vrålar och så bär hon omkring på sina bäbisar - råttorna och den rosa kattungen.

Jag märkte först att den bruna råttan som legat i hallen nere hamnade uppe, och den vita som var där uppe hamnade i köket nere. Sen bar hon ner kattungen också. Och så har hon burit dom lite upp och ner.
 Råttorna har hon nu lagt under köksbordet (där hon brukar ligga och övervaka så att jag aldrig ska kunna ge Ziggy mat i smyg).
Kattungen har hon slängt ur boet. Den är större än råttorna - som en tremånaders unge, så hon tycker väl att den ska klara sej själv nu.
En gammal utblommad höstglöd/våreld (vet inte vilken det är) fick också vårkänslor och började blomma för några veckor sedan, mitt i värsta vinter. Jag kallar den vintersol. Denna blomma ses som en slit och släng-växt, men så länge det finns nåt liv i den så tar jag sticklingar och planterar om dom. Det är en växt som passar mej då den klarar sej på sporadiska vattningar (kräver inga skyfall genom taket). Att nån skulle börja blomma igen hade jag inte räknat med, men faktiskt blommade en annan av dessa återvunna krukväxter i början på vintern.


Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...