3 apr. 2010

Inspiration - länkar

Ibland räcker inte de egna idéerna till och man behöver få en inspirationskick. Det kan man få i massor på http://www.etsy.com/. Det här är en sajt där alla som sysslar med hantverk av något slag kan visa upp och sälja sina alster. De flesta som har en shop på Etsy är väl från USA, men en och annan svensk(a) kan man hitta som http://www.etsy.com/shop/annasadornments. Men om man inte är intresserad av att köpa eller sälja utan bara vill ha inspiration, då behöver man bara några engelska sökord och så ser man vad man hittar - det finns mycket! Här är några jag hittade i kväll:
http://www.etsy.com/shop/GimiKimi  – virkat (crochet)


http://www.etsy.com/shop/AdelaDesigns – smycken
http://www.etsy.com/shop/irishbabies – smycken
http://www.etsy.com/shop/kellyscreationsofkc – smycken
http://www.etsy.com/shop/mageez – lapptäcken (quilt)

http://www.etsy.com/shop/ThumbprintSweetie – små bebisar av fimolera (cernit)

http://www.etsy.com/shop/dedeetsyshop - kuddar  (pillow)

Metallhänge med fem öglor

Detta metallhänge har massor av möjligheter. Fäst hängen av olika slag i öglorna, trä hänget på en rem eller kedja - snabbt och enkelt har du ett riktigt snyggt halsband. Hänget är ca 4 cm långt och kostar endast 5 kr.
Här har jag satt ett cat's eye-hjärta i hänget. Dessa hjärtan finns i flera färger och har ju (även om det kanske inte syns riktigt på bilden) den där speciella cat's eye-lystern. Hjärtat kostar 5 kr. Titta på Majas smyckeset och snäckskalshängen för mer inspiration till det här metallhänget.
Den snygga kedjan är ca 42 cm lång och kostar 25 kr.

Snäckskalshängen

Tunna, runda snäckskalshängen - de är så läckra! Jag har tre storlekar - 15mm (1 kr), 25mm (3 kr) och 40mm (6 kr). De finns i många färger och är släta på ena sidan medan andra sidan har en rå struktur och är spräcklig i färgen - snygga vilken sida man än vänder utåt.
En idé. Sätt fast med en ring i det stora metallhänget - fem små, eller en enda stor i mittenöglan.
Halsband och örhängen med snäckskal på en kedja hittar du här.
Uppdatering:
Några andra små snäckskalsberlocker hittar du om du klickar på bilden nedan.


"Måla" tavlor med Twisted Brush

Jag måste tipsa om detta suveräna konstnärsprogram! Det heter Twisted Brush och åstadkomma de mest naturtrogna målningar och teckningar - måla med oljefärg, akvarell, kritor, spayfärg, rita med blyerts, tuschpennor, bläck. Pro-versionen kostar 119 dollar och med den är möjligheterna oändliga, med massvis med "specialpenslar" och finesser. Men det finns en gratisversion som är fullt tillräcklig att börja med och om du nöjer dig med oljefärg, pastellkrita,, soft airbrush och tuschpenna. Det finns något som heter Watercolor i gratisversionen också men den beter sig faktiskt inte som akvarellfärg - i pro-versionen så blir det verkligen akvarell med den där konturen som blir när färgen flyter mot kanten. Oljefärgen är härligt smetig - det känns verkligen som man målar på riktigt! Har du en ritplatta med penna så är det förståss enklare att få till finliret jämfört med om du bara har en mus att "måla" med. Förutom att det är roligt att göra digitala målningar, så kan du ju sen använda dessa som förlaga om du ska måla på riktigt - det blir dessutom billigare att övningsmåla i datorn, för då kanske du inte behöver slösa så mycket färg på att göra om och måla över. Programmet finns på http://www.pixarra.com/ . Galleriet där Twisted Brush-konstnärer visar sina alster finns här - det är verkligen imponerande ...
Till den här "målningen" har jag använt några av de "specialpenslar" som finns.

2 apr. 2010

Akrylpärlor och en liten berlock

Otroligt söta, matta små akrylhjärtan, 6 mm - kostar bara 25 öre!
Iriserande droppar med hög glansfaktor, ca 10mm - 25 öre styck.
Blommor, lite transparenta och med dekor i guld eller silver, ca 9mm, 25 öre styck.
Akrylberlock som finns i en massa olika färger med silverkant. Jättefina att sätta på en kedja tillsammans med andra berlocker/hängen till ett armband. Själva blomman är ca 10mm. Priset är 50 öre styck.
Några idéer för dessa pärlor och berlocker. Klicka på bilderna så kommer du till inlägget där de beskrivs. De fyrkantiga länkarna på nedre armbandet finns här.

Några armband

Här är några armband som jag gjort. Jag återkommer längre fram med detaljer om vad de är gjorda av och hur.

Armband med metalldelar, cat's eye-pärlor och toggle-lås


Det här armbandet är gjort av metalldelar, cat's eye-pärlor, seedbeads och har ett toggle-lås. Metall-länkarna har öglor i ändarna och jag trädde tråden från baksidan upp genom hålet, satte på en seedbead och trädde tillbaks genom hålet.

Cat's eye-pärlorna är 4mm, så det tog en stund att göra det här armbandet eftersom det blev så många både pärlor och metalldelar, men med större pärlor går det nog ganska snabbt att göra. Viktigt att tänka på när man använder toggle-lås, är att inte ha för stora pärlor eller annat tätt inpå staven – både staven och det den är fäst vid (i halva stavens längd) måste ju komma igenom låsets andra del.
Metalldelen är ca 16x5mm och kostar 2 kr styck.

1 apr. 2010

3-radig mellandelDet här är en ganska stor metallmellandel - 12x27mm. Den har 3 parallella hål och används väl främst till armband. Den kostar 4 kr styck. Men med hjälp av en öglepinne gjorde jag ett hänge som monterades på en kedja.


Kostnaden för det här blev 21,50, då är kedjan ca 45 cm.

Ängel med långklänning


Jag gjorde en ängel med den lite större modellen av klockkjol, där benen bara tittar fram lite. Den här fick ett lite större huvud än de andra så det passade bättre med "håret". Materialet för en sån här ängel går på 9 kr (exklusive kedja).
  • kjol - 4 kr
  • pinne - 1 kr
  • vinge.- 2 kr
  • pärla - 50 öre
  • pärlhatt (hår) - 50 öre
  • en bindring 50 öre
  • några småpärlor (till benen)
Kedjan som den hänger i är 40 cm lång och kostar 12 kr. Ängeln är totalt 33mm hög.

Ängalörhängen med kortare kjol och längre ben finns beskrivning till här - du gör dessa på samma sätt men med kortare ben.

31 mars 2010

Positivt tänkande

Jag vet att jag inte är ensam om att ha insomningsproblem, så jag tänkte att den här bilden (som jag har uppsatt på garderoben) kan vara en påminnelse om att det brukar hjälpa med lite positivt tänkande.
Gonatt!

GästpysslareJag tänkte ha en avdelning med bilder på mina gästpysslares alster. Först ut är Maja och Oscar - ett par underbara barn som det är ett absolut nöje att få ha på besök. Maja - en blivande designer - gjorde ett set med halskedja och örhängen till sin mamma (hon har hunnit fylla år nu så jag kan visa bilderna). Vill du göra något liknande så kan jag berätta att det stora halsbandshänget (med fem öglor) kostar 5 kr, blommorna (finns i olika färger) kostar bara 50 öre styck. Övriga delar kommer att presenteras inom kort.
Oscar gjorde ett konstfärdigt spindelnät denna gång med sötvattenspärlor (han har tidigare också gjort ett halsband till sin mamma, men då hade jag inte kameran med).
Om du har gjort något med material som du köpt hos mig (åtminstone delvis), så kan du fotografera det och skicka bilderna till mig så kan jag visa dem här på bloggen (vill du inte sätta ut ditt namn får du vara anonym).

Magiska mirakelpärlor

Idag fick jag hem dessa mirakelpärlor - de kallas faktiskt så. Och de är väldigt speciella, med en närmast magisk lyster. Många olika färger - det är en mixad påse och jag har inte hunnit sortera dem, så jag vet inte hur många av varje färg (eller ens hur många färger) det är. Blir väl något att pyssla med i morgon. De är i alla fall 6mm stora och priset blir 50 öre styck, eller 10 för 4 kr.

Uppdatering: Resten av mirakelpärlorna (fler storlekar, ovala och droppformade) hittar du här.

Våren är här!

Det blir visst vår i år ändå - efter denna märkvärdigt vintriga vinter! Och det ser ut att fortsätta med plusgrader den närmsta veckan. Fast lagom varmt. Ibland tycker jag det är vinter, vinter, vinter och så plötsligt är det sommar och 20 grader (och så blir det lite vinter igen). Jag minns en vår (kan ha varit i maj), då såg man folk i shorts och sandaler - och dan efter snöade det!
Idag var det i alla fall läge för vårjackan och gummistövlarna får dammas av och ses över så dom är vattentäta - för det lär ju bli ordentligt slaskigt framöver. Det är väl risk att det blir gummistövelbrist i affärerna i vår, precis som det blev med snöröjningsredskapen i vinter.
Någon direkt vårflod lär väl inte drabba Boliden i alla fall - vi har ju ingen flod. Fast Storgatan brukar agera ställföreträdande flod i tötider, jag hoppas att den inte tar en omväg via min källare i alla fall (eller ... hmm ... man kanske skulle ha en inomhusswimmingpool ... nää ...).

30 mars 2010

Örhängen att köpa färdiga

Åter till butiken efter en liten utflykt i datorernas fantastiska värld.

Även om jag gärna vill tro att alla människor gillar att pyssla, så har jag hört ryktas att det inte är så. Och jag har faktiskt lite färdiga saker att sälja också - t.ex. dessa läckra örhängen. För dig som verkligen vill göra örhängena själv, så kan ju bilderna vara till inspiration ...

Det finns bara ett par av varje modell, så skynda på om du vill köpa. De kostar endast 25 kr paret. Bor du en bit bort så kan du mejla eller ringa och beställa, så kan jag skicka dem med posten. De väger inte mycket så de går på 6 kr i porto - det kan t.o.m. gå två par på det portot (det är på gränsen). Om du beställer för 125 kr eller mer så blir det fraktfritt. Jag kommer att presentera fler saker som kan beställas allt eftersom. Måste kanske ha någon typ av varunummer också så det blir enklare. När det gäller de här örhängena kan vi ju numrera dem uppifrån och ner. Min mejladress och telefonnummer hittar du på Informationssidan.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...