18 mars 2016

David Bowie

En gång i tiden var jag David Bowie-fan. Tyvärr gick han bort för en tid sedan. Mitt intresse för hans musik började med Space Oddity som var den första låt jag överhuvudtaget lyssnade på (jag var inte särskilt musikintresserad i tonåren), och det var rymdtemat som gjorde den så speciell för mej eftersom jag var väldigt intresserad av astronomi på den tiden. Sen började jag lyssna på allt han gjorde och har en samling bestående av 16 album (några dubbelalbum), men jag har inte dom senaste - han hade en mycket varierad stil och jag gillar inte allt. Han skapade också olika karaktärer - mest känd är kanske Ziggy Stardust - som just min egen Ziggy Stardust är döpt efter.

Häromdan rotade jag i en ask med diverse jox och hittade denna handmålade lerplatta (från samma tidsepok som det där lerhänget med folie). Lite kantstött men åtminstone i ett stycke.
Motivet är från omslaget till albumet Young Americans som gavs ut 1975 (Herregud, är det så länge sen!!) kunde jag konstatera nu när jag gick igenom skivsamlingen. Det är alltså målat på en rund platta av självtorkande lera, 4 cm i diameter. Det har suttit en broschnål på baksidan men den var borttagen. 
Jag måste ha haft en riktigt supertunn pensel för att åstadkomma denna målning, och helt klart bättre syn än idag.

Nu ska jag gå igenom skivsamlingen och rippa alla skivor (jag har en usb-skivspelare) och göra cd och/eller mp3 av dom. Det är massor av låtar jag glömt bort så det ska bli kul att faktiskt lyssna på dom igen. På Youtube finns förstås det mesta och här är några av mina favoriter.
Space Oddity naturligtvis.Where are we now - från 2013

16 mars 2016

Bortglömt, återfunnet och färdigställt

Jag öppnade en låda som stod på golvet i gymrummet (som numera mest är ett lager för allt jag försöker sortera upp). Lådan hade stått där ett tag och andra lådor hade hamnat ovanpå så jag hade ingen aning om vad som fanns i den. Det var flera kilo pärlor! Kristallpärlor och andra glaspärlor som jag vid något tillfälle tagit upp från butiken och sen glömt bort (som vanligt). En viss känsla av att det saknats en del pärlor i butiken har jag haft, men jag har inte så mycket koll och allting är i en allmän oreda, så det är inte så lätt att veta om nånting fattas eller bara befinner sig på fel plats. Men att vara lite glömsk kan ju då orsaka trevliga överraskningar ibland.

Det fanns annat i lådan också, bland annat en påse med ett påbörjat makraméarmband. Jag hade hunnit få dit 4-5 pärlor innan detta projekt blev ett UFO och glömdes bort.
 Eftersom ingen UFO Cyberjunta är igång just nu så fick jag motivera mej själv och fick faktiskt klart detta armband idag.
 Det var lite trassligt att få ihop eftersom de två raderna är hopbundna med varann. Kongopärlor i cerise metallicfärg, trädda på silkesnöre. Knytningen gjord med vaxat bomullssnöre. Knappen (en sån där med bara ett hål i mitten) gjord av cernitlera nån gång i en svunnen tid, råkade jag hitta i en ask med diverse bråte.

15 mars 2016

Det funkade!


Tänkte bara meddela att mina vårörhängenvinkar till vädergudarna funkade! Idag är det vår så det stänker om det - soligt och minst 10 plusgrader. Det var så varmt så jag behövde inte ens vantar då jag gick till affärn. Men det är mycket snö som ska töa, så det är dags att damma av gummistövlarna för nu blir det blött.

14 mars 2016

Tveksam vår-örhängen

Det blev faktiskt vår i torsdags, med strålande sol och ett antal plusgrader. Det töade och rann och droppade från tak och annat. Sen har det varit lite av och på - en del sol, en del mulet men temperaturen är i alla fall på plussidan. Idag var det mulet, men uppåt 7-8 grader så det var moddigt men inte direkt slaskigt (gummistövlarna får vänta ett tag till). Ser ut att bli skapligt vårväder resten av veckan, men kanske minusgrader till helgen och då blir det mindre kul - broddarna kommer nog till användning då, dom har ju inte behövts tidigare i vinter.

Hopp om vår alltså, men en viss tveksamhet. Så för säkerhets skull gjorde jag ett par nya vårörhängen idag som en vink åt vädergudarna.
Eftersom jag fortfarande inte burit ner kedjan och diverse annat sen sist, så blev det även denna gång guldkedjor men lite andra pärlor - små vita, turkosa krackelerade och guldfärgade filigreepärlor.
 Pärlor och kedjor träs på öglepinnar som sätts ihop. Pinnen i mitten har lite längre kedja.
 Sen sätts ändarna ihop med en bindring och så hakas örkroken på.
Dom blev faktiskt riktigt eleganta.

I övrigt har jag på sistone ägnat mej åt att rensa ut kilovis av mat- och bakrecept som samlats på under flera årtionden. Det mesta var ju inte vegetariskt så det hade jag ingen användning för. Jag har sparat några enstaka recept - en del fotade jag bara av med mobilen och så kan jag mejla dom till mej själv. Eftersom jag har problem med sladden till kameran så har jag börjat använda mobilen och det blir i alla fall hyfsade bilder.

En del pärmar kom loss genom denna rensning och en hel del plastfickor, som nu kan användas till att spara annat i. Ett collegieblock med receptlistor slaktades också - jag tar alltid rätt på kartongen på baksidan. Då blev det ju en sån där spiral kvar till slut. Och nog ska man väl kunna hitta på nåt av den, tyckte jag. Det blev en liten visp, för jag saknar faktiskt en i mindre modell.
Drygt halva spiralen gick åt, och vad jag ska göra av resten vet jag inte - den får sparas i lådan med metallskrot. Vispen var ju enkel att göra - bara haka fast ena änden, stoppa i en blyertspenna som skaft och knipsa av överflödet. Det blev  en lite vass ände där som jag fixade genom att limma på en liten pärla. Blyertspennan tas lätt loss när vispen ska diskas.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...