8 apr. 2016

Istället för plastpåsar

Idag fick jag anledning att speeda upp mitt rensa i röran-projekt. Det går ju rätt sakta framåt eftersom jag har det som ett treårsprojekt. Men idag fick jag tillfälle att anmäla mitt intresse för en lägenhet i stan. En hyreslägenhet i form av ett radhus. Det här. Iiiiih - tänk om jag blir erbjuden den! Säkert är det minst hundra andra intressenter, men omöjligt är det ju inte. Så då måste jag omorganisera mitt rensa i röran-projekt från ett treårs till ett tremånaders! Det står inte när lägenheten blir ledig, men det brukar ju vara tre månaders uppsägningstid.

I alla fall fick detta alltså fart på mej, så jag började med att rensa i en byrå och sen tog jag badrummet. Det finns en hylla där, med både ett par korgar och plastbackar och diverse löst - duschcreme, schampo, hårfärg och allmän bråte.

I botten på en korg hittade jag denna härva.
 Det har varit en sån där fluffig boll som man skrubbar sej med i duschen. Den har aldrig använts och redan då den kom i min ägo (var väl nåt som man fick från Yves Rocher) så demonterade jag den för att fundera ut nån bättre användning för materialet.
 Den är ju minst 4,5 meter denna "tub". Eftersom jag tydligen inte fick nån snilleblixt just då, så blev härvan liggande i korgen. Men nu gick jag upp i syrummet med den ...
 Och gjorde några frukt- och grönsakspåsar. Att ta med till affären och användas istället för dessa evinnerliga plastpåsar till potatisarna, äpplena, tomaterna och lökarna. Inget problem för den i kassan att se vad det är heller.
Jag satte mej vid overlockmaskinen och sydde rakt av - det blir ju en töjbar söm. För säkerhets skull sydde jag också en vanlig sicksack ovanpå. Det blev två påsar som är 4 dm långa och en på 5 dm. Dom är ju väldigt töjbara och rymliga på bredden. Om man vill kan man dra in ett snöre i överkanten, men jag handlar ju inga stora mängder så jag kan bara slå knut på påsen. Materialet är ju väldigt starkt, det är sömmen i botten som är den svaga punkten - man kan ju faktiskt knyta ihop botten också.

Idén kom egentligen från Creating my way to Success där hon syr påsar av spetstyg (gamla gardiner) att använda på detta sätt. Så jag har tänkt att jag ska kolla om jag har nåt lämpligt tyg men har inte kommit så långt. Nu blev ju dom här påsarna mer praktiska ändå - lätta att skölja av om dom blir smutsiga - och mycket enkla att göra. Och totalt får jag ut minst 10 påsar av den där duschbollen, alldeles gratis (förutom lite sytråd)!

Badrumshyllan blev också städad. Och om 2-3 veckor får jag veta om jag erbjuds att komma på visning av lägenheten ...

Örhängen av bara metall

Trots att jag verkligen inte behöver köpa in mer, eftersom jag stängt butiken, så kan jag inte låta bli att ibland kolla på Ebay bara för att se om jag hittar nåt kul bara för att jag själv vill ha nåt nytt - och för att det är så trevligt att hitta små bruna paket i postlådan ... I tisdags fick jag ett sånt :)
 Det innehöll tre små påsar med olika metalldetaljer. Bland annat de små hängena med öglor som jag gjorde de här örhängena av.
 Först en på örkroken, sen två under. Dessa två kopplade jag ihop i mitten så det blev totalt tre öglor att hänga de tre sista i.
 Så här ser dom ut - knappt 15mm höga totalt.
 Till dessa användes ringdelen från två små treradiga togglelås. I öglorna hängde jag två metalldroppar plus en kedja (gjord av bindringar) med en tredje droppe.
 Jag har målat dropparna för att få lite färg. Jag använde en akrylfärg med metallicskimmer och duttade på så det blev en lite bucklig yta istället för helt slät.
Nu behöver jag förstås hitta på nåt sätt att använda stavdelen från låset ...

Köp själv på Ebay. Här är länkar som gäller just nu och till oviss framtid.

Jag köpte dessa tre hos samma säljare - diyfittingshop.

Dropparna finns att köpa här. Det är en 100-pack - jag köpte en 40-pack på auktion och det kan ju komma en ny sån - sök på h1737. Men annars finns 40-pack hos en annan säljare här.

Dom treradiga toggle-låsen finns här. h1598

Dom små hängena finns inte hos denna säljare just nu, men kan ju dyka upp igen. Dom finns också hos andra säljare - sök på h1735.

Jag hade redan bindringar, men det finns också hos den här säljaren, här. i olika storlekar - jag använde 5mm. Bindringar heter jump rings på engelska, splitringar (som små nyckelringar) heter spring rings.

Örkrokar ska ju vara nickelfria så det får man kolla. Oftast anges att de är blyfria (lead free) för det är vad som krävs i USA (dom är inte så noga om nickel tydligen). Om dom är gjorda av koppar är dom nickelfria. Den här säljaren som jag köpt från nu, har inga örkrokar som uttryckligen är nickelfria. Men en sökning på ear ring hooks nickel free ger en del.

De örkrokar jag använt i det här fallet finns att köpa här. Dom är lite ovanliga för att dom har öglan i rät vinkel i förhållande till själva kroken, istället för åt samma håll som är det vanligaste. Det spelar ingen roll vilken modell man använder, men i vissa fall behöver man då komplettera med en bindring för att få hänget att hänga som man vill, beroende på hur öglorna matchar varann. Med hängen som inte har nån speciell fram eller baksida spelar det ingen roll.

7 apr. 2016

Papperspärlor

Om man inte har nåt bättre för sig än att bara sitta och rulla tummarna, då kan man lika gärna rulla papperspärlor, så känns det ju i alla fall lite mer produktivt.
En lätt meditativ och beroendeframkallande syssla faktiskt - det kräver en hel del koncentration och det är spännande att se slutresultatet. Jag klippte remsorna 2 cm i den breda änden. Hur tjocka dom blir beror ju på hur långa remsorna är och papprets tjocklek. Jag rullade pärlorna på en tandpetare. 
Jag använde reklamblad. De flesta pärlorna fick blå nyanser, dom kom från Elons blad. Sen blev det några av omslaget (som heter Uppslaget) kring reklamen, dom pärlorna fick en afrikansk känsla i grönt, rött, brunt svart och vitt. Jag hade gärna fått mer av dom. För att göra pärlorna mer hållbara är det bra att lacka dom. 
 Alla dom blå pärlorna hade ett litet inslag av rött, så jag kombinerade dom med röda vaxade glaspärlor till ett  tvåradigt halsband.

Nu har jag klippt till en ny bunt remsor, så jag är redo att rulla nästa gång jag inte har nåt bättre för mej ...

Jag gjorde några papperspärlor för några år sedan, men då använde jag enfärgat papper + lite presentpapper. Av raka pappersremsor blir det rondellpärlor. 
Då gjorde jag också silverpärlor av folie.

Jag gjorde också liknade rondellpärlor av ripsband. Onödigt lyxigt att offra band på det egentligen, men med mönstrat papper kan man ju göra nåt liknande.


3 apr. 2016

Ny färgkombination

Eftersom våren kommit bra igång - en del riktigt soliga dagar, en hel del plusgrader och snöhögarna töar i lagom takt, så vågar jag visa ett armband som snarast minner om hösten i sina färger. Guldkedjan som var en stående ingrediens i vårsmyckena tidigare, har nu passerats ner till butiken, så detta armband får väl bli det sista med den kedjan på ett tag.
 Armbandet är gjort på elastisk tråd. En kombination av tre pärlor - brun och rödorange 6mm med en mindre guldfärgad emellan. Mellan pärlgrupperna träs en länk av kedjan på så det blir lite häng. Det knepiga är att se till så att kedjan inte vrids och att man trär tråden från rätt håll genom länken.
Kedjans totala längd är tillräcklig för att enkelt få armbandet över handen.
 Tillsammans med ett par av vårarmbanden för säkerhets skull.
Och så tyckte jag då att det behövde kompletteras med nåt mer i brunt och nåt mindre glittrigt som kontrast till allt guld, så det blev ett armband av träpärlor. Bruna rondeller och cerisa runda med skåror. Och eftersom armbandet blev för stort med nio omgångar av den kombinationen och aningens för tajt med bara åtta, så avslutade jag med en större träpärla och två pärlhattar så blev det lagom.


Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...