7 dec. 2012

Ljuslampetter


En återvinningsgrej jag hittade när jag sökte julpynt härom veckan. Dom här ljuslampetterna gjorde jag för flera år sedan. De består av såna där ramar som bara är en glasskiva och ett bakstycke som man klickar ihop, och ett par underliga saker som jag hittade på Myrorna.
Vägghängda ljus är det enda jag vågar ha - här kan inte katterna svansa omkring och ställa till katastrof i alla fall.
 Jag satte in julklappspapper i ramarna och sen spände jag fast de där sakerna som blev ljushållare med hjälp av tunn ståltråd.
Dom här sakerna, som jag gissar hörde till någon slags hushållsapparat, var ju öppna i båda ändarna så för att få ett "golv" att ställa värmeljusen på, gjorde jag ett nät i form av ekrar av ståltråden.

6 dec. 2012

Lillnisse

Tomtar på loftet har man väl så det räcker till, men en liten nisse kan man väl knåpa ihop ändå.
Lillnisse är inte ens sydd, utan gjord efter den enklaste principen - där man bara knyter in lite vadd till händer, fötter och huvud, kroppen är totalt oformad så det är overallen som gör att det alls blir en kropp. Det var en massa år sedan jag gjorde såna här smådockor och jag kom inte ens ihåg hur man gjorde, så jag fick experimentera lite.
 Den här dockan gjorde jag då när det begav sig. Han har vaddering innanför kläderna för han är gjord av en tunnare trikå och skulle ha blivit ganska mager utan extrastoppning.
Och han har broderade ögon och mun och hår av garn. Den nya nissen är lite mer fuskgjord - jag skyller väl på mitt synhandikapp (och så hade jag inget garn tillhands).
 Först gällde det ju att komma på hur stor tygbit det behövdes till själva dockan, och jag kom på att den skulle väl vara tämligen fyrkantig i alla fall (jag har inte hittat nån beskrivning nånstans otroligt nog). Jag klippte till en bit hudfärgad trikå som var ca 19x19 cm. Vek ner några centimeter på ena kanten och knöt in en större boll av vadd. Och så små bollar i varje hörn, lite större fötter än händer. Sen är det bara en massa oformligt tyg däremellan ...
... Tills man drar på overallen. Overallen har ett sprund bak så man kan först stoppa in händer och fötter och peta ut dom i öppningarna och så klämmer man in hela den oformliga kroppen och syr ihop runt halsen så huvudet håller sig på plats. Jag rynkade ihop lite runt midjan för att få finare form och också vid arm- och benöppningar så inget ramlar ut.
Som sagt så fuskade jag här med ansikte och hår. Ögon och mun är ritade med tuschpenna. Jag satt nere i butiken och färdigställede denna nisse och hade inget garn tillhands, så till håret klippte jag en rundel av  hobbyfilt och klippte fransar runt kanten. Sen sydde jag fast det runtom på huvudet. Luvan syddes också fast.
Till sist klippte jag en halsduk av filt och limmade på vävda band så overallen ser lite prydligare ut.
Overallen klipps i ett stycke och sys ihop enligt streckade linjer.

En annan liten nisse är den här sovande. Han har en riktig kropp och kläder som kan tas av.


4 dec. 2012

Frostigt!

Idag var det som mest -22,3 grader! Nu är det "bara" 21,9 ... Ziggy kände på sej att det var kallt så han låg hopkurad mellan kuddarna i soffan mest hela dan. Nu i afton bestämde han sej gör att göra ett försök att gå ut i alla fall. Jag vet inte om han ens gick från bron - det dröjde inte många minuter innan jag hörde något skrapa bak på dörren och så brukar han inte göra, så han var nog rätt desperat om att få komma in igen ...

Det var rätt varmt i butiken i alla fall, så pass att jag kunde ta av mej halsduken (eftersom jag tycker det drar i nacken så har jag halsduk nästan jämt, även inomhus).
När jag skulle låsa i afton såg jag det här "trädet" på rutan ... Kylan kan skapa vackra former ändå ...
Som vanligt använde jag en stor del av tiden i butiken med att leta efter försvunna saker. Men inte hittade jag det jag letade efter. Däremot hittade jag några såna här hängefästen och det var ju länge sedan jag gjorde nåt med dom, så nu blev det ett hänge.
Jag använde vita långa rispärlor och glaskubpärlor i olika färger.
De färdiga remmarna har för tjocka spiralfästen för att gå igenom hålen i det här hänget, så jag gjorde en rem själv med den röda flätade remmen - då kunde jag sätta på ena spiralfästet efter att jag trätt remmen genom hålen.
Jag har beställt metervara av silverfärgad och guldfärgad sån här flätad läderrem som förhoppningsvis dyker upp innan jul.

2 dec. 2012

Sicksackigt armband

Som en kvist med gröna bär blev det här armbandet - en försmak av en sommar som är långt borta nu när snöstormarna yr över landet. Det var ändå ganska lugnt denna skyltsöndag i Boliden, det kom inte någon ny snö men det blåste och fredagens snö la sig bara på nya ställen. Men med kyleffekten av blåsten så kändes nog dagens 13 minus som 23. Så det var ganska skönt att sitta i butiken och pyssla även om inte så många hittade in.
Jag hittade ett gammalt armband som jag gjort i den här tekniken och bestämde mej för att göra ett nytt. Det var enklare än jag trodde och det gick rätt fort.
Det består av pärlor och hattpinnar, sen satte jag på ett klolås och en förlängningskedja.
Jag tog bronsfärgade pinnar till detta. Pinnarna var en aning för långa så jag började med att knipsa av ca 1 cm på varje pinne, då var det sen enkelt att bara göra en ögla i änden. Den första pinnen knipsade jag istället av hatten på, för den skulle ha en ögla i båda ändarna. Öglan ytterst skulle vara till att fästa låset eller kedjan.
Som synes på bilderna är det ett mellanrum mellan pärlan och öglan så det blir som ett skaft och det skapar sicksackformen.
 När du gjort första pinnen och pärlan tar du en ny pinne och sätter en pärla på den. Stick den pinnen genom föregående pinnes ögla och gör en ögla på den nya pinnen. Upprepa proceduren tills armbandet (eller halsbandet) är lagom långt.
 Det gick snabbare än jag trott tack vare att jag förberett med att kapa pinnarna i lagom längd. Sätt på ett lås och eventuellt en kedja, eller bara en bindring - om första öglan gjordes tillräckligt stor kan den också användas som låsring.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...