1 apr. 2014

Åtta års-kalas

Mina pälsklingar fyllde åtta år idag. Ungefär. Eftersom dom är hittekatter är deras exakta födelsedatum höljt i dunkel, men jag tyckte det var lämpligt att dom fick bli ett par aprilskämt.
(mumsa, mumsa, ... raap!)
Så idag fick dom tårta, bestående av tonfisk, grädde och lite torrbitar. Stella (till vänster) är ett riktigt matvrak. Ziggy hade hunnit äta lite innan och kombinationen av tonfisk och vispgrädde föll honom inte alldeles i smaken (har jag förståelse för).
Så här såg tårtorna ut innan dom högg in. Den mindre var till Stella men hon hade gladeligen slaskat i sig Ziggys portion också om jag inte räddat undan brickan efter att Ziggy lämnat scenen.

30 mars 2014

Ruggugglan Knuut

Inte någon nära släkting till Bofinken Knut, men en uggla bestående av knutar borde få heta Knuut. En del missknutar är det också, så han blev ju lite av en rugguggla. Nästa gång ska jag vara mer uppmärksam på hur knutarna knyts. Och så ska jag nog fixa en vadderad dyna som man kan sätta nålar i, för att hålla knyteriet bättre på plats under arbetets gång, nu yrade Knuut omkring lite väl mycket när jag bara hade spänt fast ringen.
Det allra svåraste var knutarna direkt under ögonen och under vänstra ögat gjorde jag nog en knut för mycket och kanske nån felknytning. Ovanför ögonen blev det säkert flera felvända knutar för det var innan jag fattade hur viktigt det är att knyta knutarna åt rätt håll, så där är det ingen tydlig linje som i videon.
Sen kan det nog vara enklare med en lite tjockare tråd, som den i videon, men jag använde det där vanliga moulinégarnet. Ugglan blir ju förstås olika stor beroende på garntjocklek, min Knuut blev cirkus 4 cm från öron till pinne. Till ögon använde jag 6mm mirakelpärlor och näbben är en träpärla ca 5mm.
Det är egentligen inte svårt att knyta den här ugglan när man fått kläm på själva knyttekniken, så var lite uppmärksam på videon. Att få linjerna raka och prydliga på kroppen var ju lite småknepigt men det är väl inte så noga på en rugguggla.

Jag hittade en annan modell av knutuggla som jag funderar på att prova. Den verkar lite enklare faktiskt, för den är mer kompakt knuten (som ett vänskapsarmband) så det borde vara lättare att få den prydlig.
Så här ser den ut (skärmbump från videon). Den är knuten med silkesnöre, fast en smalare variant än de snören jag har. Men jag tänkte att den här uggla skulle väl bli i lagom örhängestorlek om jag gör den i moulinégarn. Det får bli nästa uggleprojekt.

Annars har jag tänkt att det är dags att göra armband med inslag av pärlor. Jag har undvikit det hittills bara för att jag får för mycket beslutsångest av att välja vilka pärlor jag ska använda. Men nu har jag plockat ut ett urval som jag kan börja med. Då är det bara att välja modell ...

 Mitt senaste armband blev i alla fall klart, det där blågröna. Här med avigsidan upp tillsammans med Löfbergs Lilaarmbandet med rätsidan upp.
Och tvärtom ...

P.S. ICA har ett recept på Rugguggla (inga ugglor ingår), för den som vill piffa upp blodpuddingen ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...