9 aug. 2012

Nitarmband + regnbågsarmband

När Julia var in i lördags hittade hon ett påbörjat armband av läder med nitar - i en loppislåda! Hur den hamnat där begriper jag inte. Det var länge sedan jag påbörjade det där armbandet och sen har jag glömt bort det. Men när det nu dök upp så såg jag till att göra det färdigt.

På en bit skinn hade jag monterat tre blomformade nitar och så satte jag några pärlor på en fuskmockarem.
Jag gjorde små öppningar i skinnremsan så mockaremmen kunde träs igenom på några ställen.
I ändarna satte jag bandfästen, 13mm breda, som man bara klämmer fast i bandet. Och så satte jag på ett magnetlås.

Jag tyckte dom här två armbanden gjorde sig snyggt ihop ...
Det andra armbandet är gjort av pony beads i en massa färger, trädda på nylonsnöre.
Man trär med två snörändar från motsatta håll genom pärlorna. Jag trädde alla pärlor på den ena tråden först och sen med den andra tråden genom två åt gången, men man kan ju ta pärlorna allt eftersom och trä med båda trådarna. Äsch, jag gör en bild som förklarar bättre, förhoppningsvis ...
Egentligen väldigt enkelt ... Och så fortsätter man till man har lagom längd. Man kan göra så här med bara en pärla eller med 4-5 ...
Jag gjorde makramélåsning på det här armbandet, som kan anas på den här bilden ...

Förresten, kom jag just ihåg - Julia hade hittat på ett armband gjort av blåfärgad koppartråd och en bit svart tjockare vaxad bomullstråd.
 Det är löst flätat och har som låsning en knapp, och en ögla av koppartråden i andra änden.

Nitar

10 olika modeller, finns i stålfärg och brons (se längre ner i inlägget). Det här är nitar för tjockare underlag, t.ex. läder. Dom har alltså inte piggar som viks, utan har en "pinne" som man trycker genom ett hål, och sen slår man fast knappen på baksidan - eller limmar.
Priser: Nr 1 och 10 kostar 3 kr/st. Nr 4, 5 och 8 kostar 2 kr/st. Nr  2, 3, 6, 7 och 9 kostar 4 kr/st.
Modell nr1 - 15mm i diameter och kupig som ett halvklot. Nr 2 - 20mm, nr 3 - 18x19mm.
Nr 4 - 15mm - den här är tänkt att man kan limma på något i mitten. Nr 5 - 15mm, nr 6 - 25x16mm och nr7 - 25x18mm.
Jag hade inget runt "bling" som passade, men några såna här blommor har jag och dom funkar bra i nr 4.
Nr 8 - 17x11mm, den här är inte silvrig som de andra utan mer matt och mörk - den bronsfärgade är faktiskt snyggare. Nr 9 -  ca19x21mm och nr 10 - 12,7mm.
Det här är knappen på baksidan, som det alltså är meningen att man ska slå fast. Jag rekommenderar att man sätter dit en limklick också.
Här är baksidan på några av nitarna - med pinnen i mitten, den är några millimeter hög så man kan behöva lägga in ett extra lager om man använder ett tunnare skinn, som jag gjorde med armbandet.
Samma modeller fast bronsfärgade. Samma priser.
Fyrkantiga platta nitar som kan användas på tyg, då man bara viker in taggarna. De är 10x10mm och kostar 1 kr/st.
Som de fyrkantiga fast pyramidformade nitar. Guldfärgade och stål, 8x8mm. 1 kr/st.
Det här läderarmbandet med blomnitar hittar du här.

8 aug. 2012

Armband och hänge av tjock aluminiumtråd

En 3mm tjock, men mjuk, aluminiumtråd böjde jag till ett armband och ett hänge. Tyvärr har jag inte så mycket av denna tråd (nån meter kvar), men det är möjligt att jag skaffar hem mer. 
Armbandet lindades med en tunn silverfärgad tråd tillsammans med en massa pärlor i blått, grönt och vitt.
Här är stommen av den tjocka aluminiumtråden. Den är ju mycket formbar men ändå hållfast så den passade bra till just detta projekt.

Mixade glas- och akrylpärlor. Silvertråden lindas runt stommen och pärlorna träs på efterhand. I mitten en kristalldroppe och en silverkula.
Det behövs ju inget lås till detta armband eftersom det håller formen bra.
Aluminiumtrådens ändar är böjda och ihopfästade på ena sidan.
Ett lite enklare projekt var detta hänge. Det var ju bara att forma aluminiumtråden och så trä på hängena. För att få ett litet avstånd mellan "juvelerna" satte jag några splitringar emellan.
Med ett matchande silkesnöre blev det ett halsband.
Snöret avslutades med spiralfästen och ett toggle-lås.

Regnbågsask

Jag har suttit i butiken och demonterat det där bambudraperiet och det har blivit många rör. Eftersom dom är både lätta att limma och måla, så limmade jag en bunt av dom på en pappkartong och målade en regnbågsask  (inspirerad av att det var ju Pridefestival i Stockholm förra veckan)
Det var en vanlig wellpapplåda som jag klippte bort toppflikarna på och gjorde den lite lägre än längden på rören. Sen limmade jag rör i varierande tjocklek på alla sidor.
Lådan i original.
Det är ju lite varierande längd på de där rören också - jag försökte först hitta dom som var lika långa men sen gav jag upp, för det är ju inte så noga. Jag målade med akrylfärg. På insidan limmade jag ett regnbågsfärgat papper.
Eftersom jag glömde fota asken innan jag målade, så tänkte jag att då får jag göra en till för att visa hur det ser ut naturellt ... Till den använde jag en fyrkantig och hög låda, så den fick en palissad i tre våningar.
Vet inte riktigt vad jag ska ha den till, men jag har stuvat ner en flaska trälim och alla penslar i den tillsvidare ...

Mera pappersarbete

En av dom roligare grejer jag gjort var ju den där burken/krukan av reklamblad. Jag gjorde faktiskt en till, plus en skål. 
Krukan gav jag till min mor, och skålen har jag till att lägga diverse saker som usb-minne och mobilsladd i.
Skålen är gjord på samma sätt som krukorna, fast med 13 stolpar istället för 11 - eftersom den utvidgar sig så är det bra med lite fler så det inte blir för glest. Den var svårare att göra, just för att man måste luta ut stolparna och försöka få en någorlunda jämn utvidgning.
Skålen målades mörkröd med lite guldinslag.
Den här målades tonande från mörkt till ljust, som den gröna, fast i blåa nyanser.
Sen började jag knåpa med en helt annan modell som ju var betydligt svårare och inte heller blev särskilt lyckad ...
 Det enkla var ju att göra botten - på samma sätt som jag gjort på de andra ...
 Flätningen blev krokig och sne och ojämn och det enda hyfsat snygga blev överkanten ...
Aningens bättre såg det ut när jag målat med akrylfärg ...
Med inflätade satinband började det likna nåt, men den är ju fortfarande sne och vind ... 
Jo, det är samma lilafärg, men fotona är tagna vid olika tidpunkter på dygnet och olika ljusförhållanden ...

7 aug. 2012

Ännu en bekännelse ...

Idag kom en pappa in och sa att han hade en dotter som stulit från mej. Eftersom det inte var pappan till den förra syndabekännaren så blev jag lite paff. Jo, dom hade varit två ... Så nu undrade pappan om hon kunde komma och ställa saker tillrätta - han hade bestämt att hon skulle både lämna igen allt OCH betala för det! Naturligtvis för att hon skulle förstå att det verkligen kan straffa sig att snatta ...
 Och eftersom denna tös fallit för lite dyrare saker - bland annat många strasspärlor - så blev det en kostsam läxa - 424 kr. Vad jag inte kan fatta är hur dom lyckades med detta, för det skedde vid ett enda tillfälle. Jag måste ha varit väldigt upptagen med annat för att inte märka vad som pågick - det allra mesta ligger ju i påsar som måste öppnas och några hela förpackningar for dom ju inte med utan hade plockat ut ur påsarna - jag menar, det krävs ju ganska flinka fingrar för att i lönndom pillra ut några pärlor här och några där ...
Hon blev av med hela skatten och det mesta av sina sparpengar, men hon verkade väldigt lättad när det hela var över ... Hon köpte till och med en pärla av mej ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...