12 apr. 2014

Kinesiska kronknutar

Chinese crown knot. Jag skulle vilja kalla dom fyrkantknutar. för det blir liksom en fyrkant när man drar ihop trådarna. Men själva repet blev inte särskilt fyrkantigt när jag knöt, inte alls så där snyggt som på bilderna i tuten.
 Lite spiralformat blev det bitvis istället. Nåväl, det är väl inte så noga, det är den biten med pärlorna som syns mest.
 Jag använde ingen bra kombination av snöre och pärlor. Jo, snöret gick för all del bra att knyta med, men guldkulorna har för stort hål i förhållande till tråden så dom gled iväg när jag skulle knyta in dom. Och det är fyra trådar och fyra pärlor att hålla reda på för varje knut så det var helt hopplöst när pärlorna inte höll sig på plats. Det blev så att jag fick kladda dit lite lim för varje pärla för att det över huvud taget skulle gå. Det tog alltså en himla tid att få klart fast det egentligen är en snabbknuten teknik. Så jag rekommenderar å det starkaste att man väljer en kombination av tråd och pärlor så att pärlorna sitter tajt på tråden.

Här finns den tutorial som jag tittade på. Det syns tydligt hur trådarna nästlas ihop. Jag gjorde rätt men, som sagt, det blev inte alls så där snyggt fyrkantigt. Kanske för att jag använde en annan tråd, eller för att jag drog åt olika hårt.
 Att den här delen blev lite ojämn får jag väl skylla på pärlproblemet.
Guld och rosa. Det med knapparna finns här.
 Det här är mina nya bomullssnören. I färgerna lila. brun, orange, svart, vit, rosa, röd, blå, grön och mörkbrun. Tjocklek ca 1mm.
 Jag trodde det var vanligt vaxat bomullssnöre, men jag hade missat närbilden som visade att det var en helt annan typ, ett tvinnat tretrådigt snöre. Så det var väl därför det var så billigt, faktiskt så billigt att jag kan sälja det för 50 öre/meter! (endast i butiken dock, för mitt postorderstopp gäller fortfarande).
Det går alldeles utmärkt att knyta vanlig makramé med detta snöre. Och vill man ha en tunnare tråd i något sammanhang så är det bara att tvinna upp de tre trådarna.

7 apr. 2014

Lina på besök

Det var länge sedan Lina var hos mej och pysslade, men i lördags var hon här. Enligt egen utsago så har hon nördat ner sig på The Hunger Games - Hungerspelen. Jag har ju hört talas om både film och böcker och vet ungefär vad det handlar om, en rätt brutal historia. Nu kollade jag och böckerna (en trilogi) finns som e-böcker så jag kan läsa dom på min Letto och när jag är klar med pågående bok ska jag faktiskt ta och ladda ner den första boken från biblioteket.

En symbol för hungerspelen är berlocken med en fågel som finns på bokomslaget till första boken.
Så med den som inspiration gjorde Lina ett armband.
 För jag råkar ha en fågelberlock i brons och en lagom stor bronsring som Lina kombinerade ihop. Det var ju perfekt att fågeln har två öglor så den kunde fästas stadigt i ringen så den håller sig på plats.
 Ringen och fågeln satte hon på en bronskedja och t.o.m. ett bronsfärgat klolås och bronsfärgade bindringar hittade hon.
Det blev riktigt snyggt!

Själv stökade jag på och städade lite medan Lina pysslade, och då hittade jag en ask med gem. Pysslarlustan vaknade och jag började sätta ihop gemen till en kedja tillräckligt lång för ett halsband..
 Med ett klolås i ena änden var det ju klart. Men lite trist. Och så är gemens ändar på yttersidorna lite vassa, så jag tänkte att jag skulle sätta på några pärlor. Jag behövde inte ens leta efter lämpliga pärlor för på bordet stod en liten burk med avlånga cat´s eyepärlor i olika färger. Passade ju perfekt!
Nu sitter pärlorna rätt stadigt eftersom dom kläms fast, men skulle jag få för mig att använda detta halsband så måste jag nog limma fast dom. Men jag kanske behöver pärlorna till nåt mer seriöst (vet inte om jag har fler, det blev bara två över), så dom får vara olimmade.


Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...