9 nov. 2013

Vintervantar igen

Nu börjar vintern vara här, vare sig man vill eller inte. Och även om det är barmark än både i Södertälje (?) och Onsala så kan väl vantar behövas (särskilt om man cyklar). Om man inte är så flink med stickor och garn så kan man sy sina vantar (jo, du kan Lopplisa).
Förra vinter sydde jag ju en bunt vantar för frusna asylare (och ett par till mej själv), och det kan bli några i vinter också. Det var ju en mycket enkel platt modell som funkar bra till stickade tyger (återbruk av tröjor t.ex). För några år sedan sydde jag dock ett par vantar av vävt tyg, nämligen dessa.
  Ett tjusigt blått tyg med silvrigt mönster. Fleecefodret är förlängt så det viks ner som en mudd.
Den här modellen är lite mer komplicerad då tummen är sydd så den ligger in mot undersidan. 
Mönstret är i en del med en enda söm som går från handledens insida, runt tummen, upp över fingrarna fram till utsidan i höjd med lillfingret. Det är svårt att få ihop det i tumvecket så detta är ingen modell jag rekommenderar.
Men ...
Det finns en enklare modell som klipps i tre delar - en översida och två delar för tumme och handflata. Den är mycket enklare att sy då man först syr ihop tumdelarna och sedan syr ihop den delen med översidan - det blir två sömmar att sy per vante. Sen kan man sy på en mudd, vändsy foder och yttertyg, eller göra ett längre foder (som på mina vantar) och vika över.
Här är en mall för hur delarna ser ut. Mäta bredden på handen och hur lång vanten ska vara beroende på om man syr på en mudd eller bara fållar den. Mäta från fingertopparna till tumvecket (där sömmen A-B ska vara) och tummens längd. Ta till lite extra på bredden om du ska sy i ett tyg som inte töjer sig. Ta lite extra på längden också och provsy din mall så du kan justera storleken så den passar. Jag brukar använda kasserade lakan för att prova in ett mönster, då har man sen också ett mönster som är hållbarare och mer lätthanterligt än ett av papper.
Hur man syr visas tydligt på det här inlägget hos "This heart of mine". Dom vantarna är sydda av fleece både som yttertyg och foder. Delarna är också hopsydda i nederkanten (med en liten öppning för att vända ut rätan) och kan ju användas med vilken sida man vill utåt.
De olika delarna i vanten behöver inte sys i samma tyg heller, det kan bli hur läckert som helst med blandade restbitar av olika tyger (tröjor) som dom här ...
Kolla här hos Resweater för mer inspirerande bilder (även roliga mössor).

P.S. Uppdatering. Vintern ÄR här i Boliden. Bild från idag, söndag 10/11.

6 nov. 2013

Lättstickat - Finstickat

Hittade en ny stickbok på biblioteket. "Lättstickat - Finstickat" av Anna Wilkinson. Massolit Förlag 2013. ISBN: 978-91-87135-46-0. 141 sidor.
 Innehåller grundläggande stickteknik och tips för nybörjare, men också rätt avancerade modeller för erfarna.
 Hur man stickar slätstickning, rätstickning, resår och mosstickning kan vara bra att kunna.
 Dom här vantarna och halsduken med garnbollar finns det beskrivning till här, för den som inte har tillgång till boken.
 Mosstickad krage i bouclégarn, med broderade ränder. Skulle jag kunna tänka mej att göra för jag behöver ju alltid något värmande runt halsen.
 Dessa koftor med flätmönster är dock inget för mej (hade jag varit 40 år yngre och ett antal kilo slankare kanske).
 Kofta med broderier. Jag kan tänka mej att ta en genväg och göra broderiet på en redan färdig (köpt) kofta.
 Mönsterstickade bårder. Hur bär man sig åt för att få lagom elasticitet i stickningen när man gör sånt här mönster? Utan att det blir antingen för stumt eller för löst så det blir glepor.
 Vad jag verkligen skulle vilja lära mej, det är att sticka sockar, varma yllesockar för mina frusna tår. Jag får väl plocka fram strumpstickorna och prova. Förutom att hålla reda på alla stickorna och inte tappa dom, så är det ju det där med hälen som är det knepiga. Jag behöver nog nån som visar hur man gör, så om jag lyckas sticka muddarna så får jag väl be Monica i garnaffärn om en liten lektion. Vore verkligen kul att få till det.
 Det här rutmönstret blev jag sugen på att prova i något sammanhang. Rätt avancerat men enklare än det ser ut, för man stickar bara de vågräta ränderna och sen broderar man de lodräta.
En rejäl mössa. Stickas på rundsticka 10mm. Borde inte ta så lång tid att få ihop med ett sånt tjockt garn.

4 nov. 2013

Tröja blir fransig halsduk

Nu har vi haft två omgångar med snö som inom några dagar töat, förvandlats till is och till slut försvunnit. Idag har det varit en snö-regnmix som bara skapat slask och en massa vatten. Om det fryser nu blir det livsfarligt att gå ut. Var är den riktiga snön? Stora rejäla drivor vill jag ha, så det blir vitt och fint och ett stadigt före som man kan gå på utan att bli blöt eller halka omkull! Snöskottning har jag inget emot, det är en av få motionsformer som jag gärna ägnar mej åt (så länge ryggen håller). Visserligen har jag en granne med traktor som tar större delen av garageinfarten, men ibland passar jag på när han inte hunnit hit och skyfflar undan lite. Och farstubro, dörrar och soptunnor får jag skotta fram. Om det blåser från rätt håll kan jag ha snö högt upp mot ytterdörren fastän jag har inglasad farstu - härligt! Jo, jag gillar snöstormar. Men jag får väl vänta ett tag på dom.

På temat "Vad kan man göra av en för liten tröja?", så kommer här ett no sew-projekt - bara klipp! En halsduk som duger i väntan på snöstormarna (sen behövs rejälare saker att vira in sig i).
 Denna tröja som är aningens liten och alldeles för kort, köptes en gång på second hand bara för de fina silvriga prickarna och den vinröda färgen som jag också gillar.
Tanken var alltså att den skulle göras om till något annat där i alla fall prickarna skulle få vara med. Men vad, men vad ...?
 Ingen ny idé detta - jag har sett åtminstone ett par varianter av denna franssjal. Man klipper helt enkelt av tröjan strax under ärmarna och så klipper man fransar. Eftersom jag ville ha prickarna på den hela delen så klippte jag förstås fransarna på den nedre delen och fick därför också klippa bort fållen. I annat fall kan man klippa fransarna från andra hållet och behålla fållen som då blir den övre kanten. Det var enkelt gjort att klippa fransarna, men är det en tröja med sidsömmar så rekommenderar jag att klippa bort dessa på fransdelen innan man klipper själva fransarna, det är nog enklare än att klippa bort sömmen efteråt som jag gjorde.
Man kan nöja sig med att bara klippa och låta fransarna vara så, eller så knyter man ihop fransarna. Det syns inte så bra på den här bilden men här finns bilder som visar bättre hur det är knutet. Med en större, längre och tunnare tröja kan man göra snyggare knytning än vad jag åstadkom. Mina fransar rullar inte ihop sig och blir så där smala heller och det beror nog på att min tröja var av en tjockare trikå.
Tröjan var ju inte så stor men den räckte för att jag ska kunna lägga sjalen två var runt halsen. Och naturligtvis ser jag till att silverprickarna kommer på framsidan. 

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...