7 juli 2012

Finurliga knorrar

Jag hittade en video på youtube där det visades hur man gör "knorrar" på en tråd. De kan användas som reglerbar låsning på armband där man har två tampar man drar i för att hålla ihop armbandet på armen - som dessa två - eller mellan pärlor som alternativ till vanlig makramé.
 Här är videon. Där användes en bit av ett sugrör när knorrarna gjordes. Eftersom jag ville prova genast och inte hade något sugrör till hands, så kom jag på att man kan göra dessa knorrar ändå - jag försöker förklara hur längst ner i detta inlägg.
 En snodd (silkesnöre) med övningsknorrar. Det kan behövas lite övning innan man får dom snygga, men det är ju bara att knyta upp och göra om. Lyckas man få till det så kan man ju göra ett armband eller halsband med bara dessa knorrar som "pärlor". Fast det här blev för kort till armband, kanske får det bli ett bokmärke eller så sätter jag det på en nyckelring.
Man kan göra en knorr som avslutning på en rem. Beroende på vad man använder för snöre så kan man (som på videon med nylonsnöre) bränna änden så den fäster, eller limma - då kan man klippa av precis intill knorren
Nu har jag fått dom pärlvita pandorapärlorna med guldfärgade öljetter. Så jag tog några av dom och satte på ett orange silkesnöre och gjorde knorrar mellan pärlorna. Till det andra armbandet använde jag de fläckiga pandorapärlorna.
När man gör låset lägger man de två armbandssnoddarna omlott och gör knorren över. Knorren håller lagom hårt så man kan dra i snoddarna och de håller sig bra när man satt på sig armbandet.

På videon lindas knorren på sugrörsbiten, sen stoppas tråden genom sugröret och så dras knorren av sugröret och snodden dras åt (det visas mycket bra). Men jag kom alltså på att man kan göra knorren direkt över snodden. Man lägger snodden i en ögla och håller ihop öglan där man vill ha knorren.
Öglan bör vara ganska stor för att kunna lindas (man drar ju igenom den sen så den försvinner).
Lång ögla ger bättre svängrum att linda med.
När man lindar kommer öglan att trassla sig runt den tidigare delen av tråden. Håll hårt i knorren medan du reder ut trasslet och se sedan till att den änden (den vänstra) ändå går genom öglan så att den blir låst där i slutet av knorren när den dras igenom.
Dra i den lösa änden så att öglan låser knorren. Jag håller fast i den del av tråden där pärlorna sitter och i den del av öglan som utgör knorren, sen är det bara att dra hela öglan igenom och dra åt knorren ordentligt så sitter den. Svårt att beskriva proceduren så det blir begripligt, men kolla på videon och öva, så kommer du på hur det går till. Och förmodligen finns det nån video som visar den här varianten också - tipsa mej ifall du hittat nån bra. Kanske är det lättare med sugröret - jag ska leta rätt på ett och testa ...

Två Julia-örhängen

Efter värmeböljan igår så bulllade åskmolnen hotfullt upp sig runt Boliden senare på kvällen, men det var visst tomma hot. Idag är det ett mer kompakt molntäcke och gräsligt klibbigt och kvavt, men inte lika varmt. Jag hoppas på ett rejält regnväder ikväll/natt och att det blir lagom varmt i morgon.
Nere i butiken var det i alla fall rätt svalt, så det är dit jag får gå när det blir för varmt. Julia kom förbi idag och det första hon sa var att det var stor skillnad här motför i hennes rum.
Julia hade tänkt göra ett par örhängen med de turkosa tärningarna men dom kunde vi inte hitta - antingen är dom slutsålda eller så har dom försvunnit på annat sätt. Så istället blev det ett par örhängen med de små svarta tärningarna - och dom blev ju riktigt tuffa!
 Tre tärningar rymdes på en hattpinne.
Sen gjorde hon ett par örhängen med glittriga silverringar (mycket glittrigare än bilden visar). Eftersom de faktiskt är ett slags bindringar - alltså öppningsbara - var det bara att öppna lite och trä dom på örkrokarna. För att få öppning alldeles tät sedan, så satt vi lite lim där.

6 juli 2012

Mera färg till folket

Idag smällde sommarn till i Boliden - 27 grader i skuggan. Tidigare har man fått frysa denna sommar och den enda färg man kan ha fått är väl roströd på grund av allt regnande. Nu har utsikterna till solbränna bättrat sig för den som gillar att sola. Men är du som jag och hellre kryper in i skuggan, så behöver du inte vara färglös ändå. Här är lite färgklickar i akryl med olika känsla! 
 Dom här blev jag riktigt kär i! Stora härliga glasliknande blommor i 10 färger (i varierande antal). De är 28mm i diameter. Hålet är ca 1mm. Pris 3 kr/st.
Prismahängen i samma glasliknande akryl och också i 10 färger. Det silverpläterade hängefästet är också av akryl. Själva prisman är 20x9mm stor. Totalt är hänget 32mm. Hängefästet har stort hål - 6mm - så det går på alla remmar. Pris 3 kr/st.
"Såpbubblor". Kanske lite mer färggranna, men dom har verkligen ett såpbubbleskimmer dessa pärlor. De är 8mm stora och kostar 50 öre/st.
Tre varianter av färgglada pärlor.
"Äpplen". Kanske en del ovanliga färger för äpplen, men dom här pärlorna har den där tonade "spaymålningen" man kan se på äpplen. De är 6mm stora och kostar 25 öre/st.
Små runda polkagrisar i blandade färger. De är också 6mm stora och kostar 25 öre/st. Pandorapärlor i samma stil (och en massa andra) finns här. Avlånga polkagrisar här och trekantiga "tårtbitar" här.
Marmorerade 8mm stora, i osorterade färger. 50 öre/st. 
Ripplade i olika färger. 12mm stora. Kostar 1,50/st.
Peace-berlocker av plast i många härliga färger - blå., vit, röd, rosa, gul, ljusblå, lila, grön, cerise och orange. De är 14x17mm stora och kostar endast 1 kr/st.
 Hjärtan med pärlemorskimmer av akryl. De är 13x14mm stora och finns i färgerna rosa, blå, lila, cerise, gul, grön, orange och vit. De kostar 1,50/st. Stora avlånga rispärlor med pärlemorskimmer finns här.
 Örhängen gjorda av två vita hjärtan och rosetterna nedan. Dessa hjärtan har ca 3mm stort hål, så vanliga hattpinnar går igenom. Jag använde därför öglepinnar och tryckte ihop öglan så den skulle bli mindre synlig. Ovanför rosetten en 6mm glaspärla och så en "snöflinga".
Rosettpärlor av plast med krackelerat howlit/turkos-utseende. De är 12x10mm stora (hål ca 2mm) och kostar 1,50/st. Pandorapärlor i samma stil finns här.
Pärlor med liknande pärlemorskimmer som hjärtana. De är 6mm och kostar 25 öre/st.
Armband av tvåradiga akrylpärlor på elastisk tråd.
Ser nästan ut som små bilar, tycker jag, när dom ligger löst så här - bara sätta dit hjulaxlar och små pärlor till hjul ... De här pärlorna är 18x9mm stora. De är transparenta i ett flertal olika färger och nyanser och kostar 1,50/st. 
Jag har ju en del cat´s eye-pärlor av glas - risformade och runda, stora två-radiga,"huggtänder"och hjärtformade hängen. Men här är cat´s eye-pärlor av acryl. De här första är 8x6mm stora och kostar 50 öre/st.
Samma form men lite större - 10x8mm De kostar 1 kr/st.
Runda 10mm stora kostar också 1 kr/st. Massor av osorterad färger.
De här har jag mer av. De är 8mm stora och finns i lila och blekrosa. De kostar 75 öre/st.
Och så har jag några stora droppar, bara enstaka av varje färg. De är 15x10mm stora och kostar 2 kr/st.
Glasliknade facetterade pärlor, 10x8mm stora. 75 öre/st.
Lite mindre och lite rundare är dessa - 8x7mm stora. De kostar 50 öre/st.
Små ripärlor, 6x4mm. De kostar 10 öre/st.
Och så ett gäng av de där som ser ut som gummi (fast dom är hårda).
Runda 6mm - 25 öre/st.
Runda 8mm - 75 öre/st.
Fyrbladiga blommor. De är 7mm tvärs över, 5x5mm i fyrkant. De kostar 20 öre/st.

Rondeller, 8x4mm - 50 öre/st.

"Kottar", 12x8mm - 1 kr/st.
Mer i detta material finns här

Pust! Det var väl allt för idag. Hoppas jag fick ihop det rätt med alla storlekar, priser och länkar. Blev det nåt fel får jag väl skylla på att hjärnan smält i värmen ...

4 juli 2012

Metallfria örhängen

Söta rosettformade små örhängen för den som är känslig för nickel. Dessa örhängen är helt av akryl!
Jag har dessa sex par, alltså bara ett par av varje färg. De kostar 10 kr/par. Storleken på rosetten är ca 10x12mm.
De har en strassten i färg och 8 klara strasstenar. 
 Röd, grön och blå.
 Rosa, svart och turkos. (de turkosa är nu sålda)
Så här ser de ut på baksidan. Stickaren är alltså av akryl istället för metall, och "pluppen" är av silikon (ett par extra medföljer).

1 juli 2012

Amazonasarmband

Ja, jag döpte det till det bara för att jag såg ett program på svtplay.se om Amazonas regnskog, samtidigt som jag gjorde det här armbandet.
Det började med att jag hittade några nystan av det tunna garnet som jag tidigare virkade ett par armband av. Det är ett merceriserat bomullsgarn, väldigt tunt, knappt ½ mm. Jag har tidigare hittat några gamla vänskapsarmband och tänkte att jag skulle se om jag kom på hur man gjorde såna. De brukar göras av moulinégarn, men, som sagt, nu hade jag det här och det gick ju också även om det är i tunnaste laget.
Jag tog garnet dubbelt så det blev lite mer att hålla i, och det är som synes fyra färger - grön, röd, gul och lila.
Men jag kom på att jag skulle sätta in pärlor också bara för att göra något nyskapande, och det blev fyrkantiga fimopärlor som också är väldigt färgstarka.
 Jag fick in två av färgerna (alltså 4 trådar) genom hålet i pärlorna och så drog jag de yttre trådarna runt pärlorna. Eftersom det är fyrkantiga pärlor så gäller det att dra åt tråden ordentligt när man knyter första knuten på andra sidan, om man vill att den ska hålla sig på utsidan av pärlorna och inte åka av. Jag alternerade med de gröna och lila resp. de röda och gula på utsidan.
 En video som visar hur man knyter ett enkelt diagonalrandigt vänskapsarmband finns här. Där hittar du också länkar till mer avancerade mönster - det ska jag försöka mej på sen, men med ett tjockare garn för det kan vara en fördel om man faktiskt ser knutarna ...
Jag hade ju gjort en ögla i början och så avslutade jag med att fläta trådarna till två knytband. Man trär alltså det ena knytbandet genom öglan och drar åt och knyter ihop banden. Har man tillräckligt långa knytband klarar man att knyta på sig armbandet själv.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...