1 juni 2013

Kudde - Argyle-style

Nu har jag blivit klar med mitt broderiprojekt! Det bidde en kudde inspirerad av argylemönstret, fast lite annorlunda - jag har mellanrum mellan romberna.
Framstycket är broderat på svart filt med romber i mörkgrönt, pistagegrönt, turkos och ljusblått. Romberna är fastsydda med langettsöm och sen har jag broderat linjerna med kedjesöm i två av färgerna. Det tog en hel del tid!
 Kudden är sydd som ett vanligt örngott. Klipp två bitar till baksidan som är lika breda som framstycket. Den större biten är ett par centimeter kortare än framstyckets höjd och så är det en mindre bit som kan vara ca 15-20 cm hög. Fålla de två sidor som ska gå omlott på baksidan.
Lägg framstycket med rätsidan upp. Placera det större bakstycket med rätsidan ner ovanpå framstycket med överkanten jäms med framstyckets överkant så den fållade kanten ligger en bit ovanför framstyckets nederkant. Lägg den kortare biten med rätsidan neråt ovanpå och kant i kant med framstyckets nederkant. Sy ihop runtom.
Vänd ut rätsidan och stoppa i innerkudden precis som med ett örngott. Det behövs ingen knäppning men om man vill kan man ju sy ett par knapphål (gör det i så fall innan kudden sys ihop) och knappar på bakstyckena.
Det är faktiskt väldigt kul att brodera på filt (även om det här var extra mycket) och jag har ju tidigare sytt en Suzani-inspirerad kudde. (Ett par andra suzani-inspirerade kuddmönster finns här.) Ett lite enklare filtbroderiprojekt är nålboken.

31 maj 2013

Ordning på örhängena

Jag har insett att jag behöver någonstans att hänga upp örhängena för att få överblick och ordning på dom. Och eftersom jag behöver en spegel för att hitta hålen i örsnibbarna så är det ju praktiskt att ha örhängena i närheten av spegeln. Det var då jag upptäckte det här badrumsskåpets inneboende möjligheter - det har nämligen två jalusiluckor.
 Så här ser luckorna ut rättvända - jalusiribborna är lutade nedåt-utåt (bra att samla damm på). Skåpet hängde i badrummet då jag flyttade in i huset och jag tänkte från början att jag skulle måla det vitt (och även handdukshängarna), men som vanligt är det långt från tanke till handling, så det är fortfarande brunt. Och nu när jag hängde upp örhängena så tyckte jag dom gjorde sej bra mot det bruna, så det blir nog aldrig ommålat. Dom kitschiga 60-talslampetterna satt också där, dom är av porslin med glaskupor och egentligen ganska fula.
Jag lät luckorna byta plats, då blev insidan utsida och ribborna lutar nedåt-bakåt så överkanten ligger framåt och blir alltså utmärkta att hänga örhängen på. Det hade ju gått att hänga örhängena på insidan men då sticker krokarna fram som några mystiska spindelben på utsidan. Knopparna var enkla att skruva loss och flytta till den nya utsidan. Magneten däremot kunde jag inte göra nåt åt så luckorna stod och glappade. Jag provade med magnettejp på insidan och med några lager av denna så håller den vänstra luckan stängt. Den högra är mer motsträvig och det blev så att jag satte tillbaks knoppen på insidan och använder den skjutbara spegeln som regel så den låser fast knoppen.

29 maj 2013

Dagens gissa-bild

Dagens bild - gissa vad den föreställer ...

Denna dagen har varit ofantligt varm - redan kl 7 i morse var det 18 grader och kl 12 var det uppe i drygt 27! Jag satt ute på bron i tio minuter i eftermiddags (jag har tänkt att jag ska försöka stå ut med den dosen solsken varje dag). Ziggy har legat i skuggan på bron hela dagen, han har knappt orkat komma in och äta. Jag har ställt ut en burk med vatten till honom och i afton när jag skulle byta vattnet så var vattnet i burken minst 38 grader varmt (det var varmare än fingervarmt).
Jag har alltså i stort sett hållit mej inomhus och såg till att fixa mej en sommarskjorta. I min hög av sy om-kläder fann jag en mintgrön herrskjorta som jag nu sydde om lite så den blev aningens mer feminin.
(den svarta saken i bakgrunden är Stella som ligger på sängen)
Först sydde jag två insnitt på ryggen så den blev lite mer figursydd - annars är ju herrskjortor väldigt vida och pösiga i ryggen och jag vill ha lite svank där så man inte ser alltför fet ut. Sen klippte jag av lite nertill, särskilt bakstycket som var längre och fållade om. Jag klippte bort manschetterna och så sydde jag in ett par centimeter i ärmar och sidsömmar. Jag har inte fixat ärmarna nertill än, utan jag vek bara upp dom några varv eftersom det är så jag kommer att ha dom, men jag ska sy ihop sprundet och fålla dom ändå. Den här skjortan kommer jag att ha en hel del känner jag.
Och så har jag knåpat lite på mitt broderiprojekt som börjar närma sig slutet. Kanske hinner jag klart i morgon. Om jag tar fram parasollen och en stol, så skulle jag kunna sitta ute på altanen och göra själva broderandet, men sen får jag gå in och köra lite med symaskinen.

P.S. För ett par veckor sedan fick jag en förfrågan om länkning till ett av mina inlägg. Det var från Serla som har en pysselsida om vad man kan göra av tomma toarullar. Det var mitt inlägg om presentaskar av toarullar som dom ville länka till, och det fick dom förstås! Dom hade några pysseltips på engelska men vill byta ut dom till svenska, så nu finns det lite tips från några svenska bloggar där - kolla här.

28 maj 2013

Ändrade öppettider

Att sitta nere i butiken och frysa i väntan på att någon eventuellt ska komma in, är helt enkelt urtråkigt. Ja, nu när vi fått sommar så är det kallt där nere, eftersom jag inte behöver ha på nån värme i huset - på vintern är det oftast varmast i butiken för där finns tre stora element. Och så småningom när värmen blir outhärdlig i övriga huset så är det skönt med ett svalare ställe att gå ner till. Men, som sagt, att vara där bara för att vänta på eventuella kunder känns både tråkigt och meningslöst ibland (lågkunjunkturen verkar ha nått pysselbranschen och så är det för fint väder också). Visserligen kan jag pyssla under tiden, men det kan vara andra saker som jag hellre vill (eller borde) göra.
Så nu har jag bestämt mej för att skippa fasta tider och istället ha öppet "on demand". Detta innebär att mellan kl 12 och 18 vardagar och lördagar så går det bra att helt enkelt gå runt hörnet och ringa på dörren. Är jag hemma (vilket jag nästan jämt är) så kan jag snabbt kila ner och öppna butiken. Dessutom hänger jag ut flaggan som indikation på att jag är hemma och vaken och att det därmed går bra att få komma in. Jag har också skaffat en till pling-plong - en trådlös dörrklocka - så jag hör om nån ringer på även om jag är på övervåningen och pysslar med nåt (det händer att jag inte hör plingplongen nere då).
Detta innebär alltså att det blir flexiblare öppettider för kunderna och mer frihet för mej.

Och värmeböljan håller i sig och verkar ska fortsätta minst hela veckan. Man brukar ju få vara lite skeptisk när det blir så här varmt och soligt redan i maj, men inga snöstormar är i sikte, så kanske är det dags att lägga undan vinterkläderna.
Det var alltså inte läge för mej att gå ut idag (som alla äkta vampyrer tål inte jag solen), men jag gjorde en snabb utryckning för att försöka gräva fram nån guldklimp. Min tomt är rikligt försedd med sten under några centimeter jord, och det har ju grävts en hel del guld här i Boliden sen 1920-talet, så visst borde det finnas nån liten guldklimp på min gård också, tycker jag.
Men det var alltså för varmt för några större utgrävningar så det blev inget guld, men däremot hittade jag en annan sten ...
Ett stenhjärta! Ca 4,5x4,5 cm stort. Det här kan omöjligt vara en naturlig form - den är väldigt symmetrisk - nån måste nån gång ha knackat till den. Men vem och när? Den har å andra sidan inga skarpa kanter så den ser definitivt inte nygjord ut heller, utan verkar ha slipats av under några tusen år. Jag tror inte den här hjärtformen var uppfunnen under stenåldern, men varför inte - jag säger att det är ett stenåldersfynd. Borde kanske lämna in den till muséet ...
Fast då kanske jag inte skulle ha målat den med guldfärg ... Men jag ville ju ha en guldklimp ...

Jag är så gammal så jag minns den här låten med Neil Young ... "Heart of gold"
Och den är fortfarande bra!

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...