10 feb. 2012

Skulptur av en gipskloss

Nu fick jag tag i min gipstorso som jag gav bort, så jag har kunnat fotografera den amputerade damen. Det är väl tjugo år sedan jag gjorde den här skulpturen, men hon har behållit formerna genom åren.
Att mejsla fram en skulptur ur en gipskloss är betydligt enklare (och billigare) är att ge sig på ett stycke marmor -  kanhända även Michelangelo övade på gips innan han påbörjade sina marmorstatyer.

För att skapa själva klossen behövs en form och till detta ändamål tar du förslagsvis en tom mjölkkartong. Hur stor form du behöver beror förstås på hur stor skultpur du tänker göra, men en mjölkkartong är en bra storlek och har den rätta formen till en sån här torso. Blanda gips och fyll formen till lagom höjd. När gipset stelnat skalar du av kartongen och låter gipset torka lite på ytan. Det är ju enklast att karva i gips när det är lite fuktigt, men det går ju även om det är helt torrt. Att det är torrt på ytan underlättar när du ska rita ut konturen på din skulptur.

Gör en skiss/teckning av hur skulpturen ska se ut framifrån, bakifrån och från sidorna. Sen ritar du själva ytterkonturen på gipsklossen. Rita på alla sidorna - det behöver inte vara exakt, bara så du har något att sikta efter när du börjar karva.
Så här kan konturerna se ut för en sån här torso.
Börja skära bort det som ligger utanför linjerna och få fram grundformen. En vanlig morakniv duger bra till detta. När du sen börjar med finsnickeriet kan det behövas en smalare och tunnare kniv. Jag minns inte vad jag använde till denna, men kanske nån liten fickkniv. Råkar man karva bort för mycket nånstans, så går det ju att spackla på med lite mer gips - se bara till att blöta upp där det ska läggas på (om det är torrt) så det fäster.
Sen kan man ju välja hur mycket detaljer och finlir man vill få till. Vill man ha en riktigt slät skulptur får man putsa försiktigt med finkornigaste sandpapper eller kanske bara en tygbit. Min torso är inte så lenpolerad utan har en lite ruffig yta. Även om man vill ha en lite kantig och rå skulptur kan man putsa de vassaste kanterna som ändå kommer att bli kantstötta så småningom.

Vill man inte ha en vit skulptur kan man förstås måla den. Vill man bara skydda den vita ytan så kan man lackera med klarlack. Gips är ju lite ömtåligt och suger åt sig färg och smuts, och det går ju inte att tvätta bort sånt som sugits in i gipset, med lack blir det ju också hållbarare mot nötning.

8 feb. 2012

Diverse halvädelstenar i olika form och färg

En genomgång av bilder på sådant som av olika anledningar (förmodligen) inte blivit visat på bloggen, uppenbarade en hel del halvädelstenspärlor. Några har jag visserligen visat i samband med annat, så de kan ju verka bekanta, men de fick följa med här ändå.
 Tvåradiga mångfärgade howlitpärlor 5 kr/st. Till sådana här armband t.ex. Den här modellen finns också i  cat´s eye-glaspärlor.
 Turkosgröna kubpärlor av brasiliansk azurit 5x5mm. De kostar 1 kr/st, eller 10 st för 7 kr. Det här är säljarens bild, i verkligheten är dom mörkare.
Mosaikliknande platta fyrkantiga pärlor. De är av howlit (som turkos fast vit och kan enkelt färgas).Jag har blå och rosagula och de är 10x10mm stora och kostar 1,50/st.


Lapis lazuli är en vacker djupblå sten med guldstänk. Den är dyrare än de flesta andra halvädelstenar så jag har inte köpt hem så myckat av dem, men några stycken i två modeller har jag.
De här är tvåradiga är 20x15x5mm och kostar 7 kr/st.
 De runda platta är 12mm i diameter och 4mm tjocka och kostar 3 kr/st.
 Små färgglada runda howlitpärlor 6mm stora, kostar 75 öre/st (10 st/5 kr).
 Multifärgade howlitrondeller 10x6mm stora, 1,50/st (10 st/10 kr).

Howlit/turkos i rosa och ljusblått 6mm stora. Samma färg som hängena. 50 öre/st.
En annan variant av howlitrondeller, mer enfärgade. De är 12x6mm och kostar 1,50/st
 Tvåradiga howlitpärlor, mörk fuchsia. 18x13mm stora, kostar 3 kr/st.

Ovala howlitpärlor cerise med svart mönster. De är ca 17x12mm stora och kostar bara 2 kr/st.

Sen några rödfärgade howlitpärlor i olika modeller.
 Röda kallaliljor/blad, ca 20mm långa, som kostar 3 kr st. Sätter man dom på rad går dom in i varann som bilden visar.
Vad ska man kalla den här formen? Fickplunta? De är alltså avlånga och tillplattade (som syns på den som står upp). De är 15x10mm oc kostar 2,50/st.
Röda howlitrispärlor 5x8mm, 1 kr/st.
Turkospärlor i olika former, fyrkant, bone och coin. Huruvida det är äkta turkos eller färgad howlit kan jag inte säga - tror mest på att de till höger (coins) är äkta turkos och de andra howlit.
10x10mm kostar 2 kr/st.
De med "midja" är ca 14x7mm och kostar 2 kr/st.
Den tredje modellen (coins) är 14mm i diameter och ca 6mm tjocka, och de kostar 2,50/st. De har tidigare visats här, där det också finns runda 6mm.
Andra turkos-/turkosfärgad howlitpärlor:  små rispärlor, stora rispärlor och droppformade hängen, stora trapetsformade,
Fyrkantiga agatpärlor i rödbrunbeiga nyanser, 11x11mm, och kostar 2 kr/st.
Runda ametistpärlor,  6mm 1 kr/st. Jag har 8mm lila jadepärlor sen tidigare, de är ganska lika i färg.
Ljusblågrön jade 8mm 1,50/st
En del av dessa pärlor har jag haft en längre tid, och jag kan inte säga hur mycket jag har kvar av dem, men jag tror åtminstone att jag har några av alla.http://mirisskaparlusta.blogspot.com/2010/06/nagra-andra-halvadelstenar.html

Några nyupptäckta inspirerande bloggar

När man känner sig o-kreativ kan man alltid hitta andra som kan ge en kick med sin kreativitet. Här är några kreativa bloggar som jag just hittat. Jag ska lägga dessa till min blogglista som du hittar till höger, och där det ju redan finns en del som du också kan kolla in.

Carinas Hobby handlar om scrapbooking och Art journaling. Här är en bild från hennes blogg.
Jag har alltmer fått lust att själv börja med art journaling, alltså föra en sorts kreativ dagbok, som ett sätt att få igång kreativiteten och komma över hämmande prestationsångest. 
En Art journal (har inte hittat något svenskt ord/uttryck för det) kan se ut hur som helst. Man kan utgå från en vanlig anteckningsbok, eller göra lösa blad som man binder ihop. Det blir en samling av skisser, idéer och funderingar som består av teckningar, målningar, text, broderi, tryck, collage av allt möjligt - även själva bladen kan bestå av tyg, plast, utrivna sidor ur böcker, kartong eller vad man nu gillar att pyssla med. Det viktigaste är nog att släppa hämningarna och helt enkelt få ur sig alla idéer som poppar upp, även om de är halvfärdiga - en Art journal ska fungera som en inspirerande anteckningsbok/dagbok med idéer som man sen eventuellt kan bygga vidare på.
Kaosmamman har också Art journals och scrappingideér på sin blogg, som det här snögubbekortet.
 

Iselind hittade jag till tack vare att hon gjorde en kommentar på min blogg. Och hon gör mycket läckra saker, både tovade saker som detta hjärta, och smycken av metalltråd som armbandet nedanför, och en del annat.

Korsstygnsarkivet - ja, det behöver jag kanske inte förklara vad det handlar om! Här finns länkar till hur mycket som helst av korsstygnsbroderier - gratis mönster! Nu blev jag verkligen sugen på korsstygnbroderi också!
En lite mer naturtrogen pippi än den jag gjorde i korsstygnsprogrammet.
Från korsstygnsarkivet hittade jag till en fransk korsstygnsblogg - Gazette94 - och där hittade jag dessa katter.
Vet inte om det är lavendelpåsar, eller vad, men det är ju fritt att använda motiven som man vill ...

Filtarmband

När jag satt med min pysselterapi vid köksbordet och var lite begränsad, så fick jag lust att göra något annat än de vanliga smyckena. Helst ville jag göra något helt annat, som att sy och brodera eller skriva en bok (det sistnämnda var jag för rastlös för) ...
Men jag var å andra sidan inte särskilt inspirerad överhuvudtaget. Jag fick tvinga mig till att hitta på något nytt och eftersom jag, förutom diverse smyckematerial, hade tillgång till den mönstrade filten, så tänkte jag att jag kunde göra något och kombinera dessa saker. Det blev då ett filtarmband med guldpärlhattar och små röda pärlor.
Så här ser det ur färdigt.
Jag klippte en remsa ca 4 cm bred och lagom lång till ett armband av den röda filten med vita prickar. Kortändarna klippte jag snett så inte hela omlotten skulle hamna på samma ställe och bli till en tjock knöl sen. Mäta ut lagom vidd på armbandet så det går att trä över handen och sy ihop kortsidorna omlott.
Efter att ha sytt ihop stycket till en ring rullades det ihop ganska tajt som en rulltårta, och syddes med täta stygn. Lite tjockare blev det där i skarven men tack vare sneddningen spred det dubbla lagret ut sig lite.
När ringen är hopsydd får man forma till den lite så den sydda kanten hamnar inåt där den inte syns när man har på sig armbandet.
Sen återsod dekoreringen och jag hade en bunt av de där guldfärgade pärlhattarna (phg100) och en påse små röda pärlor. Jag sydde fast pärlhattarna genom att sticka upp nålen genom armbandet och pärlhatten, sätta på en pärla och sen sticka ner nålen genom pärlhatten och armbandet igen, och fästa med några stygn på insidan.
Den svåraste biten med detta armband var att rulla ihop och sy själva armbandet. Det skulle vara enklare att rulla ihop en rak remsa, men då kan det vara svårt att få ihop skarven snyggt, så man får hitta på ett dekorativt sätt att dölja den.

7 feb. 2012

Blomkrukor av gips

Gips kan användas till mycket mer än att stabilisera brutna fotleder. Jag gjorde en gång (för länge sedan) dessa blomkrukor/vaser. Jag använde en plastburk som form och satte en engångsplastmugg i mitten. Blanda lite gips och häll i formen så det blir ett par centimeter och låt det stelna lite. Sätt i muggen och lägg i stenar eller något annat som tynger och gör att den står stadigt. Häll mer gips runtom muggen tills det kommer precis till muggens överkant - ska du ta bort muggen sen, kan du eventuellt göra krukan lägre. Sen är det bara att låta gipset stelna och torka.
Har man som jag bara konstgjorda växter så funkar det bra att även ta bort plastmuggen, men vill man ha levande växter som måste ha vatten, så är det ju bra med en vattentät insida. De här krukorna är bra till konstgjorda växter (som ju inte själva väger så mycket) för att dom är ganska tunga och står stadigt.
Som alternativ till den runda muggen kan man använda en burk (eller kartong) i samma form som den yttre formen fast något mindre - det bör i alla fall bli åtminstone en centimeter tjock kant på krukan så det blir hållbart.
När man tagit den färdigstelnade krukan ur formen kan man "snida" lite runt överkanten med en kniv för att få bort den vassa kante som oftast blir. Det är enklast att skära i gipset när det fortfarande är fuktigt. När det är riktigt torrt är det dags att måla krukan - det går bra med vanlig vägg- eller snickerifärg, eller akrylfärg - vill man ha den gipsvit kan man bara lackera med ett klarlack. Jag gjorde mina krukor enfärgade, men det finns ju alla möjligheter att dekorera på olika sätt - rita (med tuschpennor) eller måla mönster, eller gör decoupage - heltäckande eller enstaka motiv (bokmärken?) Och istället för helt släta sidor kan man också karva ut mönster eller limma på saker - kombinera ritade figurer med pålimmade rullögon kanske ... 

Jag ska återkomma med ett inlägg om hur man skulpterar i gips, men jag gav bort min skulptur /torso) och har inga bilder just nu, men det ska fixas snart (hoppas jag).

6 feb. 2012

Lapptäckstapet

När jag flyttade in i det här huset så var en av de första åtgärderna att piffa upp det mörkbruna 70-talsköket. Skåpluckor och bänkskivor var mörkbruna, kaklet var brunmönstrat och t.o.m. spisen var brun! Men det var i alla fall nya vita kyl- och frysskåp och diskmaskin, och golvet var ett nytt ljust klickgolv. 
Jag målade skåpen i en ljusgrå nyans (ville inte ha riktigt vitt). Bytte de knubbiga träknopparna till snygga matt silverfärgade handtag. 
Till kaklet köpte jag svart och vit självhäftande plastfolie och klippte ut fyrkanter och satte på som syns på bilderna - vita på övre raden och svarta på nedre. Och så målade jag de övriga mellanliggande kakelplattorna med silverfärg.
De mörkbruan bänkskivorna fick marmormönstrad självhäftande plast. Ja, jag vet att Simon och Tomas och andra stilmedvetna skulle kräkas åt detta, men inte har jag råd med några dyra nya bänkskivor - huvudsaken det blev ljusare, och det håller så länge det håller (skärbräda är ett måste).
Sen funderade jag på hur jag skulle göra ovanför luckorna på överskåpen och gavlarna. Jag ville inte måla allt i ljusgrått, utan hellre tapetsera för att få lite liv och färg i rummet. Men jag hittade ingen tapet som kändes 100% rätt. Frågan var också om jag skulle tapetsera om väggarna.
På en tapetaffär frågade jag vad dom gjorde av alla utgångna tapetböcker. Dom slänger vi, sa hon. Neeej! ropade jag. Har ni några jag kan få? Och det hade dom. Så jag drog hem lite utrangerade tapetböcker (frågade på fler ställen, så jag fick ihop en liten samling).
Nu hade jag kommit på att göra en lapptäckstapet! Så jag sorterade ut de tapetprover som passade mitt färgschema - förutom svart, vitt, grått och silver, så hade jag bestämt mig för turkos som färgklick (jag målade brädan ovanför kaklet och några tapetbitar med den färgen). Tapeten som satt/sitter på väggarna, och som jag bestämde mig för att behålla (åtminstone tills vidare) är lite murrigt grön, och det fanns kvar en restbit av denna tapet som jag också kunde komplettera med.
Sen var det att börja måtta och räkna ut hur stora bitarna skulle vara. Eftersom skåpen är olika breda så fick jag justera måtten på bredden så det blev hela rutor i lagom antal för varje avdelning. Höjden var ju samma i alla fall. Och så fram med skärunderlag, skärlinjal och brytkniv och sätta igång med produktionen.
Under tiden jag skar till rutorna pusslade jag också ihop dom så det skulle bli en bra kombination av färger och mönster. Jag tror det blev 210 lapptäcksrutor totalt.
Så återstod bara det roliga, nämligen att sätta upp alltihop. Jag har ett garanterat unikt kök!
Nästa projekt var att måla alla dörrar på nedervåningen vita, för dom var också mörkbruna (en dörrkarm och dörr skymtar på den här nedre bilden), men ytterligare lite målning återstår (ja, jag vet det var flera år sedan, men man ska inte ha för bråttom med heminredningen). Och furutaket (jag hatar furu) skulle absolut ha målats vitt, men det är en profilerad panel så det går inte att bara rolla, och det är inte bara i köket utan samma tak i hallen också, så det känns ganska jobbigt - jag får låta bli att titta upp i taket ...
Ett pågående projekt som var menat att bli klart (eller åtminstone tapetserat) innan jul, är farstun, men ett benbrott kom ivägen för det ... Kanske innan sommaren, eller åtminstone innan det är dags att sälja huset och flytta ... Åtminstone är taket där målat och väggarna spacklade, men vad ska jag göra med golvet ...? Sen är det ju allt annat också ... Mer tid, råd och ork och mindre beslutsångest kan underlätta, men jag har mest gott om tid och beslutsångest.
När snön töat bort är det i alla fall en sak som är högprioriterad, och det är att laga stängslet till rastgården som på vissa ställen kollapsat helt. Stella kommer att längta ut efter att ha varit insnöad hela vintern. Och jag ser fram emot att kunna gå ut på halkfritt underlag - hoppas det blir en snabb och effektiv snösmältning när det är dags. Fram till dess är jag åtminstone glad att det blivit lite mer normal vinterkyla nu ...

Diverse glaspärlor

Nu har jag återvänt till min "riktiga" dator som jag har på övervåningen, så nu får jag vänja tillbaks mig efter sju veckor, det är inte bara större skärm - det är en annan version av Windows (jag föredrar XP som jag har på stora datorn, det är enklare att hitta i Utforskaren jämfört med nyare versioner). Och andra program eller programversioner och inställningar, och ja, jag får tänka till ibland.
Så nu har jag börjat gå igenom bilderna som låg och väntade i denna dator, och som skulle ut på bloggen där i december. Jag hittade några glaspärlor som jag, så vitt jag kan utröna, nog inte visat tidigare.
 Gröna glaspärlor med silverpläterad kant. De är 18x10x5mm stora och kostar 2,50/st.
LIknande fast topazfärgade och lite mindre finns här.
 Chokladdoppade? Nä, det är väl brons-  eller kopparfärgad plätering (jag får kolla upp det) 10x18mm sora ska dom vara i alla fall, och kostar 3 kr/st. Fler metallpläterade pärlor finns bland annat här.
Heltäckande plätering i silver respektive brons (koppar?). Det är alltså glaspärlor inuti. Hålen är ca 1mm på de silverfärgade och de andra lite mindre, men den runda elastiska tråden går igen i alla fall, så ca 0,8mm.
Ovala bronspläterade,  8x5mm som kostar 75 öre/st.
Runda platta silverfärgade, 6x5mm, 50 öre/st. Några lite större plus en del andra silver- och bronspläterade pärlor finns här.
Dom här har jag också uppdaterat ett tidigare inlägg med, efterom jag där hade några liknande cat´s eye-pärlor fast lite större. De här är 8x6mm och kostar 1 kr/st.
På det inlägget med cat´s eye-pärlorna finns också några pläterade pärlor - jag tror jag får göra ett samlingsinlägg för just metallpläterade pärlor - och en hel del annat också för att få lite bättre överblick och göra det lättare att hitta. Det jobbiga är att då måste jag hitta alla inlägg som länkar till de gamla inläggen med dessa pärlor och vad det nu är, och länka om till de nya samlingsinläggen ... Tja, jag har väl inte så mycket annat att göra ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...