3 apr. 2015

Chiapudding och sockerfri marmelad

Jag har mest använt chiafrön i en frukostsmoothie med yoghurt, banan och hallon, men nu har jag hittat en annan frukosträtt (eller efterrätt) med chiafrön. 
 En chiapudding med kokosmjölk, hallon och mangosås som jag hittade hos Ulrika Gabriel där jag först fann den fantastiskt goda morotssoppan
Man mixar hallon, kokosmjölk och chiafrön, sen får det stå och svälla så det blir en pudding. Och så mixar man mango med lite kokosmjölk till såsen. Det kompletta receptet finns här.
Varför inte göra en både nyttig och god efterrätt i påsk? 
En dag gjorde jag för mycket av puddingen så jag sparade en del. Nästa kväll kom jag ihåg att jag hade den där puddingen men ingen mangosås. Eftersom det kändes som det skulle ta för lång tid att tina upp mangotärningarna tillräckligt för att de skulle gå att mixa, så hittade jag ett alternativ. Nämligen en charonfrukt, som jag skar i bitar och blandade ner i puddingen. Det blev faktiskt lika gott, så det är ett alternativ.

Chokladpudding med chiafrön har jag ju provat också, men den här med hallon var godare.

SOCKERFRI MARMELAD
En dag när jag pratade med min Mor talade honom att hon saknade marmelad, för det är verkligen inte lätt att hitta sockerfri marmelad. Jag sökte efter ett recept på marmelad utan socker men hittade inget. Då tänkte jag att jag skulle uppfinna en alternativ marmelad.

En apelsin hade jag som börjat bli lite torr i skalet. Vanlig marmelad innehåller ju mycket skal, men jag skar bort det där torra skalet och använde bara innanmätet som jag skar i bitar. Inget sötningsmedel hade jag men en sockerfri saft. Så för att få lite sötning utan socker så bestämde jag mej för att koka apelsinbitarna i saften. Men har man nåt sötningsmedel så använder man ju det för att söta marmeladen. För att få en marmeladig konsistens så tillsatte jag chiafrön. Det tog bara ett par minuter att koka ihop till en liten sockerfri marmelad.

Chiafröna ger bra konsistens men färgen blir ju inte orange utan mer brun eftersom fröna är mörkbruna. Men är det mest smak och konsistens man är ute efter så funkar det här marmeladalternativet. På bilden ovan har jag förbättrat utseendet med hjälp av frusen mango som jag skar i mindre bitar och blandade ner, då blev det trevligare färg och så fick marmeladen extra naturlig sötma.

Så chiafrön kan man använda till lite av varje.

30 mars 2015

Påskpysselidéer

Här pysslas det inte mycket nuförtiden - jag är upptagen med mitt treårsprojekt som handlar om att jag ska röja upp i huset så att jag nån gång kan flytta.

Men lite påskpyssliga idéer har jag hittat. Här är några som jag sparat på min pinterestanslagstavla "Pyssla med (de kommande) barnbarnen".  Där finns ju en hel del annat också för dej som faktiskt råkar ha barn eller barnbarn att pyssla med.
Liten påskgodiskanin av en toarulle. Här är videon som visar hur man gör.
Lite större godisförvaring är dessa kycklingburkar. Hittat hos Five Little Chefs.
Söt fluffig liten kanin gjord av bomullsvadd. Från First Palette.
Tulpantavla av grön filt och en toarulle och en ram i lämplig storlek. Från A Glimpse Inside.
Fina alternativa påskägg av färgglada mönstrade papper. Från Craft and Creativity.

Och här är lite påskpyssel från tidigare år.
Från 2012 ett inlägg med en påsktavla och en tulpanask.

Diverse påskpyssel från 2011, både egna och andras finns här
T.ex den här tuppen av en strutask.
Har man såna här äggformade fimopärlor kan man göra ett påskhalsband.
Årets påskpyssel var dom här hönorna, och toarulleastrarna funkar väl som alternativ påskbukett.

Mitt påskkort från 2012 få duga i år också.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...