12 juni 2014

Armband med fimoblommor

Jag har ju sett såna där fimoblompärlor men aldrig riktigt kommit på hur dom skulle kunna användas. Tills jag såg en bild av ett treradigt armband. Aha! Så då beställde jag en påse blommor.
Dom kom igår - snabb leverans, bara 10 dagar från Kina! Så idag gjorde jag tre armband. Varje armband består av tre fimoblommor och en massa 6mm glaspärlor på tre varv memorywire.
 Det är ju bara att trä på pärlorna. Först ett varv glaspärlor, plus en bit in på varv två. Sen fimoblommorna med tre pärlor emellan. Och så pärlor hela vägen tills det bara är en lite snutt kvar av memorywiren att göra en ögla av
 Blommorna har en knubbig bas med hål genom. Själva blomman är ca 15mm tvärsöver.
Jag har ju kvar en del blommor men däremot upptäckte jag att jag behöver mer pärlor i vissa färger. Det går nämligen åt ca 100 6mm pärlor till ett armband. Så jag får fundera över vilka färger jag behöver och beställa några påsar av såna också.

11 juni 2014

Veckans kap

Veckans besök på biblioteket resulterade i fler inköp. Nu fanns det mer utgallrat och genast jag kom upp för trappan såg jag den - Virkboken! Den är lite tjockare, har röd rygg med stora vita bokstäver så även med mina halvtaskiga ögon gick den inte att missa. Och jag visste vilken det var. Jag fick hjärtfladder och kastade mej över boken i nån sorts svindlande rädsla för att nån annan skulle hinna norpa den - fast det var bara jag där. 
 Är då denna bok så märkvärdig? Ja, det är den! Den är fantastisk! Och den är nästan omöjlig att få tag i. När jag lånade boken den där gången för ett par år sedan, visste jag att jag ville äga den. Så jag googlade för att se om den kunde finnas nånstans att köpa. Den är från 1988 och finns inte på någon bokhandel idag, utan det blir second hand. Jag hittade den (på Bokbörsen tror jag) för 385 kr. Ooops. Den utbjöds även nån annanstans (Tradera gissar jag) och priset låg däromkring även där. Då insåg jag att det här är en efterfrågad bok.
Så fatta att jag gjorde VÄRLDENS FYND nu då - för 5 kr!!!!!! Jag känner mej lätt euforisk.
Lite googlande idag förde mej till en blogg där bloggerskan kommit över boken på en Tradera-auktion för 515 kr!! OMG!! Men jag tänker inte sälja boken ens om jag får 600 för den - nu är den min!!
 Vad innehåller då boken? Jo, massor och massor av mönsterbeskrivningar. Inga färdiga modeller att virka utan strukturer, ytor och tekniker som kan appliceras på olika projekt.
 Alla mönster är i form av diagram med symboler (alla symboler presenteras och förklaras i början av boken).
 Denna typ av virkbeskrivning passar mej bättre än skrivna instruktioner. Jag vet att det är en smaksak det där och det beror väl på hur man är funtad vilket som passar bäst.
 Jag har en hjärna som tycker om bilder och illustrationer. Här kan man se det färdiga resultatet tillsammans med symbolmönstret och de två samverkar så jag kan se var jag är i mönstret. I en textbeskrivning tappar jag bort mej.
 Men det finns också några textade beskrivningar och, som här, en mix av både text och symboler.
 En hel del spetsmönster finns det också.
 Och rutor.
 Irländsk virkning i form av blommor och blader. 
 Rutigt mönster kan man åstadkomma med hjälp av broderi.
 Och lite fler spetsar. Ja, det här är bara ett litet litet smakprov på allt vad denna bok innehåller.

När jag nu tillskansat mej Virkboken så tittade jag på övriga utbudet av handarbetsböcker, så det blev ytterligare fyra böcker.
 Jag stickar ju inte, men skulle gärna göra det om jag bara fick kläm på det. Så några stickböcker blev det. Den här är liten och smal men ganska innehållsrik ändå.
 Den innehåller (liksom virkboken) diverse strukturmönster. Som flätor.
 Och rutor.
 Mönster i flera färger.
 En del är textade beskrivningar men det finns också mönster som stickas efter diagram.

 Den här boken såg ganska tråkig ut och att jag skulle ge mej på att sticka en hel tröja känns inte särskilt troligt.
 Men den har rätt intressanta exempel på gamla stickmönster från olika delar av landet (fast mest Hälsingland).
 Även om det inte är beskrivningar på hela plaggen så kan man använda mönsterdiagrammen för att införliva mönstren i ett grundmönster för t.ex. en tröja. I slutet på boken finns några tröjor och koftor man kan ha som grundmönster.
 Att bara sticka ärmarna och sy resten av tröjan kanske är överkomligt.

 Att sticka babykläder kanske jag kan få för mej, det går åtminstone snabbare att sticka smått. I hopp om att en dag få barnbarn att sticka till så tog jag den här boken också.
 Den här filten var riktigt fin. Kan kanske bli ett första stickprojekt.
 Annars innehåller boken mest tröjor, byxor och mössor.
 Randigt är aldrig fel.
 Den här tröjan var väl söt?

 Men jag är väl mer lagd åt att sy, så sista boken blev en sybok med mönster för storlek 62 - 104 cl.
 Det är diverse basplagg som kan varieras på olika sätt.
 Boken har mest såna här tecknade bilder och inte så många foton. Jag gillar såna här tydliga bilder som gör att man ser hur plaggen är konstruerade.
 Skjortor och blusar. Mönster på klänningar finns också.
 Inga skinny jeans här inte - rymliga hängselbyxor.
 Det finns också jackor och overaller. Boken är från 1991 och det är lite (ganska mycket) 80-talsstuk på plaggen, men barnkläder sydda av vävda tyger ska ha lite vidd.
 Nallar och lite annat finns också
Och några sidor med sömnadstips och instruktioner som är till hjälp för nybörjaren.

Veckans biblioteksbesök resulterade alltså i fem böcker för sammanlagt 25 riksdaler.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...