3 aug. 2012

Inspirerande Youtube-länkar

Ifall fantasin tryter kan man ju hitta en massa pysselvideor på Youtube, och här är några som jag hittat ... Även om de är på spanska eller engelska så är det tydliga instruktioner så man ser hur det görs även om man inte är så hemma på språket.
Lampskärm av sugrör och pärlor - härlig mysbelysning nu när höstmörkret smyger på. Jag måste skaffa såna här sugrör!

Armband med kedjor och mockaband - som det orangea. Jag har ju fuskmockaband i olika färger, och några kedjor med större länkar som kan funka - jag får nog testa det.

Tjockt virkat armband/pulsvärmare med pärlor. Har man många pärlor och är mer ambitiös så skulle det ju kunna bli ett pannband eller skärp också ...

Virkat halsband med pärlhängen. Det ser ut att vara träpärlor i hängena, men det går ju att göra av mycket annat.


Rosor av sicksackband. Mina sicksackband är nog för smala - får försöka få tag i bredare ...

Armband med massor av knappar.  Det behövs fyrhåliga knappar till detta, så det måste jag kolla om jag har ... Åtminstone hade jag några när jag gjorde dessa armband.


Har man inte tillgång till skruvkorkstetror, så finns det en variant med kardborrelås. Den extremt färgglada tejpen som används i denna video skulle jag vilka ha ...

Necessär av plastflaskor! Mjuka flaskor - typ Icas 1½ liters läskeblaskflaskor. Virkgarn och en dragkedja behövs också. Ett projekt för ambitiösa ...

Tavelkonst med rullar av papper. Det här måste jag ju göra! Till skillnad från den andra pappersåtervinningen (reklamblad/dagstidning), så får man ju här använda t.ex. månadsmagasin med bättre papper och mer färg.

Man behöver inte vara plåtslagare eller silversmed för att göra denna träask täckt med aluminiumfolie. Även pappaskar kan få denna metallook. Jag gjorde ju också "metallpärlor" av chokladfolie ...

Jag har tänkt förut att man skulle kunna göra mosaik av äggskal, men det är först nu efter jag sett denna video som jag börjat spara på äggskalen, så det kanske blir nåt nu ...

Mer äggskalsmosaik - gjort på såna här fanerformer som jag råkar ha.

Pappersmobil. Sätt ihop sex sådan så blir det ...
...en papperssnöflinga (eller blomma). Jag har både enfärgade och mönstrade papper som kan passa.

Hoppas du fick lite inspiration!

1 aug. 2012

I väntan på regn-upphör


Klockan fyra i eftermiddag skulle jag knalla iväg till biblioteket, men det blev andra knallar. Jag hade hämtat ett par böcker som skulle återställas och var just på väg nerför trappan när första blixten flammade till. Knallen kom inte långt efter, så den åskan var nära. En till blixt och knall uppfattade jag och sen vräkte regnet ner. Så det var inte läge att gå till biblioteket just då.
För att fördiva tiden i väntan på att regnet skulle upphöra, så målade jag en tavla. Och efter en timme så var både jag och regnet klara. Jag tog cykeln till biblioteket. Några återfallsdroppar kom regnet med när jag skulle hem igen, men nu är det riktigt fint och soligt ...
 Jag hade grundmålat en duk på kilram (24x30 cm) tidigare, men var missnöjd med färgsättningen, så nu kladdade jag på med massor av färg i tjocka lager.
 Medan färgen var blöt ritade jag krumelurer med en pinne. Den ursprungliga gröna färgen nertill kommer fram här i snirklarna.
 Den blöta färgen dras också med i krumelurerna.
 Sen rev och klippte jag bitar av olika papper som jag hade inom räckhåll, och tryckte dit i den ännu våta färgen. För mer liv och struktur stämplade jag på ränder. Till detta använde jag ett par bitar wellpapp som också råkade finnas inom räckhåll.
En bit för mörkröd färg och en bit för grön färg. De gula och blå färgerna på "stämplarna" kommer från själva målningen.
 Det behövdes lite gult nertill också tyckte jag, så det blev prickar gjorda med ett penselskaft.
Genom att vända wellpappstämpeln så ränderna kom vågrätt ena gången och lodrätt nästa gång, så blev det ett rutmönster. Ett enkelt sätt att göra en målning intressantare.

Lina hälsar välkommen

Det här flätade spånhjärtat har jag haft liggande och Lina började spåna om att göra något av det tidigare i sommar innan hon åkte bort på semester, men då drabbades hon av idétorka och bad om att få spara det till senare. Så igår kom hon in för att göra klart detta. Nu har jag ju fått de här träbokstäverna sen hon var här senast, så de kom till pass. Först målades hjärtat med akrylfärg och sen limmades bokstäverna på med trälim. Ett par pappersblommor och en hand blev slutklämmen.

31 juli 2012

Stellas nya polare

När jag skulle släppa in Stella igår kväll, satt hon i gräset i duggregnet och stirrade på något. Det var ju ganska mörkt, men jag såg något gråbrunt som rörde sig lite. Är det en råtta? tänkte jag, eller ... en padda ...? När den började kravla över grästuvorna såg jag att det var en padda - en stor fet figur. Stella visste inte riktigt vad hon skulle göra med den där polaren - hon nosade lite och petade lite försiktigt med tassen - hon har inte mycket jaktinstinkt och är inte det minsta aggresiv, så det var ingen fara för paddan. Men den satt blickstilla och rörde sig inte förrän Stella gick därifrån.

När Stella kom in, gick jag ut med kameran. Jag fick kliva försiktigt i gräset för paddan var ju iklädd kamouflagefärger. Men den var ju inte nån sprinter precis, så den satt kvar där jag sett den från fönstret. Och den rörde inte en fena när den märkte att jag var där, så det var ju inte så svårt att fota den. Jag använde blixt men den blinkade inte ens. Visst är hon/han söt?

30 juli 2012

Korta av jeans och behåll originalfållen!

Jeans är ju basplagget för många - praktiska, bekväma, tidlösa och passar till det mesta. Och har man tur hittar man ett par som sitter som smäcken - helt perfekta, förutom längden ... hmmm. För råkar man inte ha idealmåtten = lång och smal, så får man allt som oftast finna sig i att fålla upp byxbenen.
(före omfållning - trist fåll)

 Jag hittade för nåt år sedan ett par jeans på Kupan. Dom satt perfekt och dom var redan uppfållade till lagom längd (nån annan under ideallängd hade haft dom). Jag köpte dom ju och har haft dom som dom var. Men det har stört mej lite att dom sett ut så här nertill - för en av dom snygga detaljerna på jeans är ju den där typiska jeansfållen, som alltså inte fanns där. Jo, den fanns där, men på insidan ...

Dax att åtgärda!
Fållen var ju alltså inte bortklippt utan bara uppvikt och fastsydd. Så nu sprättade jag upp den sömmen för att göra om förkortningen med bibehållande av originalfållen längst ner. Här syns tydligt var dom varit vikta, och eftersom dom ska kortas till den längden så kommer det viket att försvinna in i den nya fållen.
Jag behövde inte mäta eftersom jag hade den där vikningen, men ska du fålla upp ett par nya jeans så mäta ut hur mycket dom ska kortas (i mitt fall ca 6 cm). Vik upp fållen (räta mot räta) och mäta från originalfållens överkant och gör en vikning med halva förkortningsmåttet (alltså 3 cm i mitt fall).
 Nåla och sy en söm alldeles intill originalfållens kant.
 Använd helst en blixtlåspressarfot, så du kan komma tätt intill fållkanten.
 Pressa sedan den vikta delen uppåt från sömmen. Är uppviket mindre än  själva fållen är det nu klart. Om uppviket, som här, är bredare, så finns det ju risk att detta uppvik blir ett nervik och kommer fram nedanför fållen. Då kan man antingen klippa av till en smal sömsmån och bara sicksacka, eller ...
 ... så syr man fast uppviket, eller limmar eller lägger in ett påpressbart fållband. Jag sydde uppviket och det kan anas på den här bilden - man får förstås välja en tråd som är så nära jeansfärgen som möjligt. Här ser man också var den nya fållsömmen går strax ovanför den gula jeanssömmen. Eftersom den är sydd precis där det brukar vara en mörkare rand (för att originalfållen är vikt där på baksidan) så kommer ingen att se att byxorna faktiskt är uppvikta och att det är en söm där.
(efter omfållning - riktiga jeansfållar!)

Nu ser jeansen ut som om dom passade perfekt även på längden, redan när du köpte dom!

Detta fållningsknep funkar ju bäst för raka byxben, då kan man fålla upp även om det är rätt många centimetrar som ska kortas. Utsvängda eller avsmalnade byxben få ju olika omkrets på olika höjd, så då får det inte bli mer än max 2-3 cm som ska kortas, i annat fall måste man justera vidden också och det blir ju lite mer knepigt. Ska man korta bara en ynka centimeter är det här perfekt för alla jeans.

Heja Janina - Bolidens Superwoman!

(den här bilden lånade jag från Janinas facebook, med hennes tillstånd)

Janina gör det som de flesta inte vågar - hon ingriper när ett ingripande behövs! Jag träffade henne utanför ICA i onsdags och hon berättade att hon var med i tidnngen Folkbladet. Varför då, undrade jag, och hon berättade. Sen gick jag till biblioteket och sökte rätt på tidningen. Det var en helsida om hennes ingripande! Hon prejade en rattfyllerist och tog nyckeln ifrån honom i väntan på att polisen skulle ta över.
Där stod också att det inte är första gången Janina bistår polisen - en narkotikapåverkad person fick också inse att det finns en tuff brud (trebarnsmamma dessutom) i Boliden!

För den som inte har tillgång till papperstidningen så finns det en förkortad version på nätet. Och nu har hon också hamnat på Aftonbladet - i serien Svenska Hjältar!
********

29 juli 2012

Återvinning - bambudraperi

För ett antal år sedan hittade jag ett bambudraperi (eller vad det nu är för material) på Myrorna eller Kupan. Inte för att jag behövde eller ville ha ett draperi, men själva materialet var ju intressant, med potential att kunna användas till nåt annat, så jag köpte det. Och nu har jag demonterat delar av det och gjort ett lite indianinspirerat halsband.
Det var Jerry Bentsens smycken som inspirerade mej.

Det var alltså massor av sådana här längder med rör i  varierande tjocklek. Längden på rören är mellan 5,7 och 6,7 cm.
 Tjockleken varierar med millimetersintervall - 2-3-4-5-6-7 mm. Draperilängderna hålls ihop med tunna ståltrådar hakade i varann, och som är ganska lätt att dra ur. Om du inte har något eget draperi att ta av, så går det att köpa rör av mej, jag har rätt många, för 50 öre/st ... Det finns ju mycket man kan göra av dom - limma dom på nånting till ett karottunderlägg, eller en ram, eller en låda. Kanske göra en mobil ... Dom är enkla att måla i valfri färg ...
Till det här hänget målade jag ett antal rör svarta med akrylfärg.
Jag band ihop rören genom att dra en vaxad bomullstråd omlott genom rören. De allra smalaste rören har ju för små hål för att få igenom dubbel tråd, så dom fick jag hoppa över. Jag drog inte ihop tråden jättetajt utan lät det bli lite glapp mellan rören. Sen knöt jag en knut på vardera sidan om det sista röret, satte på ett par tibetsilverfjädrar och en jadepärla och knöt en till knut. Och så satte jag dit en kedja som jag hängde Kokopelli och ett par pärlor (på hattpinne) på.
Själva halsbandet avslutades med ett par löpknutar (knorrar) så längden kan regleras.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...