24 apr. 2010

Plastad smyckewire


Smyckewire som består av plastöverdragen metalltråd. Tjockleken är 0,38mm så den går genom i stort sett alla pärlor. Jag har denna wire i lila, mörkgrå, svart och silvergrå färg. Den kostar 2 kr/m.
Plastad smyckewire är mycket hållbar och bryts inte av just för att den är plastad och inte så "böjvänlig" som en vanlig metalltråd. Just denna egenskap innebär att man inte heller kan göra en ögla och tvinna ihop tråden, och även om det går att göra en knut så behöver den hjälp för att hålla ihop - och den hjälpen heter klämpärlor. Klämpärlor är pyttesmå (ca 2mm) tunna metallpärlor (runda eller rör) som träs på wiren innan låset (eller vad det nu är man vill fästa i änden) sätts på. Sedan trär man wiren tillbaks genom klämpärlan/orna och så trycker man ihop klämpärlan med en tång.
Jag kommer att lägga upp mer (illustrerade) tips om olika metalltilbehör för smycketillverkning längre fram. Klämpärlor i guld, silver och koppar kan du köpa 10 st för 2 kr (några större förpackningar finns också, men jag minns inte priset) - jag återkommer med dem senare.

En tjockare aluminiumtråd


En mjuk och lättformad aluminiumtråd i svart och guld (lite rödare än bilden visar). Den är (lite drygt, tror jag) 1mm tjock och kostar 1 kr/dm. Med några udda pärlor och 1,5 - 2 dm tråd kan du göra ett roligt hänge.

Idé - krokiga hängen

De här hängena är gjorda av mjuk aluminiumtråd och några pärlor. Tråden är ca 1mm tjock (kanske mer) så pärlorna måste ha stort hål. Gör en knorr i trådens ena ände, trä på pärlorna och böj tråden i några krokar, avsluta med en ögla att trä en rem eller kedja genom.

Uppdatering av bronsfärgade metallpärlor


När jag la upp de bronsfärgade tvåradiga metallpärlorna tidigare hade jag missat dessa (de gömde sig längst ner i en väska). Så här är den fjärde modellen - lite huggtandsmodell med en spetsigare ände. De är 40x5mm stora och kostar 2,50 per styck.

Turkosa sötvattenpärlor


Sötvattenpärlor i turkosa nyanser. De i skålen i mitten är ca 7-8mm stora och kostar 50 öre styck. De andra två har mer oregelbunden form och säljs för 1 kr/gram (de små får du 3-4 stycken av per gram). De längst upp är lite grönare i färgen. Jag har fler både turkosa, gröna och blå (och ett antal andra färger) i olika storlekar. Gillar du turkos så kolla även "huggtänderna", bumlingarna, de zebrarandiga "mynten" och de tvåradiga snäckskalspärlorna.

Randiga snäckskalscoins


Verkligen läckra zebrarandiga snäckskalspärlor s.k. coins (mynt) i turkos och svart. De är 12mm i diameter och kostar 1,50 styck. Några enfärgade coins (+ lite annat) hittar du här. Mer coins och lite andra snäckskalspärlor kommer inom kort (om jag bara kommer ihåg).

Turkosa tärningar


Akrylpärlor i form av tärningar. De har ett diagonalt hål (ca 2mm) och är ca 11mm stora. De kostar 2 kr styck.

Broschnålar


Det här är de olika modeller av broschnålar som jag har just nu. Jag har flest av de med rund platta. Den med två hål och den med ett hål har jag bara tre av vardera. Klicka på bilden så ser du måtten och priserna.

Tygbrosch

Söta och enkla broscher av tygrundlar och knappar. Klipp ut rundlar i olika tyger (ganska tunna) - diametern ska vara dubbelt så stor som den färdigrynkade rundeln ska vara. Tråckla runt kanten och rynka ihop, platta till rundeln så rynkningen kommer mitt på. Sy ihop ttre rundlar i olika storlek med en knapp mitt på och sy fast en broschnål (eller säkerhetsnål) på baksidan. Eller sy fast på ett hårband/spänne, eller dekorera en väska eller en kudde med flera såna här "blommor".

Fläta med mockaband och silverkedja

Nu har jag skaffat hem band av fuskmocka även i svart. Det är ca 3mm brett som de andra färgerna och kostar också 4 kr/m.
Här är en idé till halsband eller armband. Jag flätade två remmar fuskmockaband med en silverfärgad kedja. Låset blev lite provisoriskt fästat eftersom jag inte hade något passande bandavslut - ett spiralavslut eller någon kon skulle väl bli bäst (jag får ta och fixa det). Glashängen i olika form och färg har jag en del av, de är lite dova i färgen och kanske inte så snygga som dyrare silverfoilhängen, men det här kostar bara 6 kr.


22 apr. 2010

Kedjor matt silverfärg (tenn) nr 1 - 3

Dessa kedjor har en matt silvergrå färg, eller kanske snarare tennfärg. Snygga är de i alla fall.


nr 1. - 4mm länkar - 2,50/dm
nr 2. - 9mm + 3 st 4mm - 3 kr/dm
nr 3. - 8mm länkar - 3 kr/dm

Halskedjor i silver och guld

Tunna halskedjor i två längder 40 cm och 60 cm, med springlås.
Priset är 12 kr för 40 cm, och 17 kr för 60 cm. Jag har bara fyra stycken av den längre silverkedjan, men fler av de andra.

Kedjor brons- och mässingsfärgade

Två likadana kedjor fast i olika färg - nr 1 är bronsfärgad och nr 2 liknar nog mest mässing.
Länkarnas storlek är ca 7x5mm och dessa kedjor kostar 4 kr/dm

Uppdatering 130219: Dessa kedjor är slutsålda.

Kopparkedjor nr 1 - 4

Här är tre kedjor i mörk koppar och en ljusare med mönstrad länk.
nr 1. - 4mm länkar - 2,50/dm
nr 2. - 9mm + 3 st 4mm - 3 kr/dm
nr 3. - 8mm länkar - 3 kr/dm
nr 4. - 4mm mönstrade länkar - 4 kr/dm


Guldfärgade kedjor nr 1 - 6

Några av de guldfärgade kedjorna (resten kommer). Säljs per dm.
nr 1. - 4mm länkar - 2,50/dm
nr 2. - 9mm + 3 st 4mm - 3 kr/dm
nr 3. - 8mm länkar - 3 kr/dm

nr 4. - 4mm länkar - 2,50/dm
nr 5. - 4x3mm - 2 kr/dm
nr 6. - 4mm ärtlänk - 4 kr/dm

Mörka kedjor nr 10-12

Två mörkgrå och en svart kedja. Nr 10 är en riktigt rejäl kedja, medan nr 11 är betydligt tunnare. Nr 12 är svart och har mönstrade länkar.
nr 10. - 17x14mm - 7 kr/dm
nr 11. - 5x3mm - 3 kr/dm
nr 12. - 8x7mm - 4 kr/dm

21 apr. 2010

Hängen i tibetsilver

Fina hängen till t.ex. berlockarmband. Finns i många varianter.

Ett utplock ur 2-kronorshängena. Några finns det ganska många av medan andra bara finns i några enstaka exemplar. Storleken på handen (som det står handmade på) är ca 13x13mm.

Större hängen i tibetsilver - korset är ca 25x18mm. Det fyrkantiga hänget i övre raden visas med båda sidor - med en ängel på ena sidan och texten "Made for an Angel" på andra sidan. De här hängena kostar 4 kr styck.
Ett fint hänge i form av en fjäder. Det är 30mm långt och kostar 3 kr. Passar bra att kombinera med det stora örnhänget.
Hjärthänge med även en ögla nedtill så man kan hänga något under hjärtat, eller kanske foga ihop flera hjärtan på rad till ett armband. Tibetsilver är ett tungt material och därför har större hängen en "urgröpt" baksida, inte så snyggt men saker gjorda i tibetsilver har oftast en lite rå och robust finish. Hjärthänget kostar 3 kr. 
Som budgetalternativ - och särskilt för barn - finns berlockhängen i silverfärgad plast.

GlasrondellerGlasrondeller i sex färger och färgerna turkos, blå, kristall, röd, grön, gul. De är ca 7x4mm stora och kostar 75 öre styck, eller 10 st för 6 kr.

Glaspärlor - bicone


Glaspärlor 6x6mm bicone (även kallade pyramidpärlor) i lite mjukare form utan facetter. De finns i åtta färger (orange, grun, grön, blå, röd, gul, kristall, turkos) och kostar 50 öre styck.

4mm bicone - jag orkade inte plocka ut dem, men färgerna är turkos, ljusgrön, svart, kristall och blå och de kostar 25 öre styck.
Jag har fler bicone-pärlor (facetterade) men kameran tvärdog när jag höll på och plåtade idag och nu minns jag inte vad det är för storlek och färger på dem, men jag återkommer. Kameran repade sig faktiskt, så jag hoppas den håller ett tag till.

20 apr. 2010

Om att fatta eller inte fatta ett beslut - en beslutsångestepisod

Det var mer jobb med omstruktureringen i butiken än jag trodde och inte blev det något gjort i går som var tänkt. För jag gick och handlade och där i ingången till Ica så står två unga män och tycker att jag borde byta till mobilt bredband, med tre gånger min nuvarande hastighet till samma månadskostnad. Nja, sa jag först, men så kom jag på att jag har haft tanken att om jag skaffar mobilt bredband, då kan jag också övergå till mobiltelefon och slippa de svindyra fasta kostnaderna för hemtelefon. Så jag gick hem för att fundera och utforska alternativen, och räkna på vilket mobilabonnemang som var mest ekonomisk just för mig.

Resten av dagen och hela kvällen gick åt till att harva runt på Telias sajt. Denna fullkomligt hjärnblödningsframkallande djungel av oöverskådlig och osammanhängande härva av information, desinformation och brist på information, borde få pris för ”Mest användarovänlig sajt alla kategorier”. Som om man inte har nog beslutsångest ändå, utan att behöva ägna ett halvt dygn åt att hitta alla behövliga beslutsunderlag!Till slut gick jag och la mig och sov på saken. Och vaknade i morse med insikten att jag behöver inte något snabbare bredband (dessutom blir det mer besvär eller en extra kostnad med mobilt bredband om man har mer än en dator) och då behöver jag ju inte heller besluta mig för något mobilabonnemang heller. Vilken lättnad! Tänk så mycket enklare det var förr när det inte fanns så mycket att välja på. Brödavdelningen i matbutiken kan göra mig paralyserad ...

Men idag kunde jag i alla fall ägna några timmar åt min egen röra – och faktiskt är det allra mesta nu där det ska vara. Och i morgon (onsdag) blir det att fortsätta lägga upp på bloggen.

18 apr. 2010

Sy ett marsvin

Marsvin är trevliga krabater, sociala och mycket pratsamma. Men de är bräckliga och tål inte alltför ivriga kramar (det inträffar tyvärr tragedier). Ett tygmarsvin med vaddstoppning är ett betydligt kramvänligare alternativ för små barn.
Jag hade sett ett marsvin ungefär i den här modellen (förmodligen någonstans på Etsy)och tyckte det var en gullig och enkel idé. Man behöver egentligen inget mönster - det syns ganska bra ändå hur det är gjort, men jag gjorde i  alla fall en mall. Fast jag tittade ju inte på ritningen innan jag gjorde det här marsvinet, så det blev lite fel (kindbitarna skulle vara lite rundade nertill också, men det är ju inte så noga med det). Det här marsvinet är ca 20 cm högt. Klipp till baksidan i ett stycke och två stycken i olika tyg till framsidan (kom ihåg sömsmån där de bitarna ska sys ihop). Kindbitarna appliceras med sicksack. Det blir alltså dubbelt tyg där ögonen sitter vilket minskar risken att knappögonen lossnar för att tyget slits sönder. Ögonen kan ju också broderas för att helt eliminera risken med knappar. Nosen och munnen är broderad med moulinégarn. Fyra vändsydda tassar och ett par öron kompletterar marsvinet. Vik ihop öronen så hörnen möts i mitten (riktiga marsvin har små skrynkliga öron). Sy ihop framdelarna med två tassar emellan, sy sen ihop fram- och bakstycke med baktassarna insydd i sömmen nertill. Kom ihåg att lämna en öppning. Vänd ut rätsidan och stoppa i vadd till lagom mullighet (att återvinna vadden i en gammal kudde som ska slängas är ett bra budgettips), sy ihop öppningen för hand. Jag sydde fast ögonen och broderade nosen när marsvinet var uppstoppat, men det kan vara enklare att göra det innan man syr ihop.
Här är mönstermallen

Ommöblering

Idag var det ju lite bättre väder än igår, lite sol i alla fall -men det blåste kallt! I stället för att ta en promenad för att få upp värmen, så gick jag ner i min källare och möblerade om i butiken. Det var avdelningen för pärlor och annat smycketillbehör som fick en välbehövlig omstrukturering.

Det blev mycket bättre - mer utrymme och mer överskåldigt. Nu är det lättare att både hitta och komma åt sakerna - och faktiskt upptäcka vad som finns (jag gör nya upptäckter själv då och då)! Allt är inte riktigt på plats än, men det är ju en dag i morgon också (kan man väl hoppas).
Sen sydde jag ett marsvin ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...