20 apr. 2013

Tvåradigt halsband med tvåhåliga cat´s eye

Jag fick en idé för att använda dom stora tvåhåliga cat´s eye-pärlorna (och howlitpärlorna). Och det gick ju bra att sätta alla pärlorna på pinnar - men att sätta dom på kedjorna ...
Förra vintern när jag satt gipsad och hade all tid i världen, så gjorde jag ju ett armband med pärlor på pinnar mellan två kedjor, men jag hade nog förträngt hur jobbigt det är. En sak som jag (förhoppningsvis) lärt mej nu, är att det nog blir enklare om man först sätter fast pinnarna på den ena kedjan innan man sätter pärlorna på pinnarna. För det är nämligen rätt svårt att styra pinnarna och få öglorna i läge när man har pärlor på, eftersom man ju då inte får grepp om själva pinnen. Förutom detta kruxet så måste man se till att kedjorna inte vrider sig, utan att man sätter fast pinnarna på rätt sida på länkarna.
Förutom de stora cat´s eye-pärlorna så har jag använt vita glaspärlor storlek 8 och 6mm, plus silverkulor 6mm och 4mm. Det är två olika kedjor, nr 11 och nr 17., plus en förlängningskedja och ett klolås.

19 apr. 2013

"Mjuka leksaker" och "Kreativa Kvinnor"

En bok från gömmorna och en inte lika gammal tidning med inspiration.
 "Mjuka leksaker" en idébok med mönster och beskrivningar. Ur serien Hela familjens hobbybibliotek. Copywright: Scandinavian Press AB, 1977. ISBN 91-7472-011-2.
 Lite smådjur.
 Anka och gås.
 Aftikanska djur.
 Strumpdocka.
 Dockor med rörliga leder.
 Send in the clowns!
 Fingerdockor
 Mönstren får man förstora upp med ruttekniken.
 "Kreativa kvinnor" var en tidning som fanns för en del år sedan - detta är nummer 7 från 2007. Blandat innehåll med allt från kläder till småpyssel och inredning.
 En kappa med många knappar bara som dekor. Mönster medföljer, i detta nummer även en ärmlös top och en kjol.
 Nålfiltade applikationer.
 Plåtkonst.
 Broscher gjorda av papperslera.
 Inspiration till lampskärmar
Inredningstips för flickrum.

18 apr. 2013

Evas turkoser

Efter att Stina och Klara varit här och pysslat kom Eva (Tant Grön) in för att försöka hitta en knapp till ett virkprojekt (det dyker väl snart upp på hennes blogg).
Sen fick hon syn på mitt "indiska" halsband och kom på att hon inte hade några turkosörhängen och det kan man ju inte vara utan! Så hon fick designa ett par örhängen och jag knåpade ihop dom. Och så blev det ett halsband också ...
Turkoscoins, små silverkulor och små silverdaisies består hängena av. Halskedjan är denna, med en förlängningskedja så den kan varieras lite i längd.
Själv hann jag inte göra så mycket - det blev bara ett armband av de strassrondeller som låg kvar på bordet efter Stinas örhängespyssel, och några 10mm stora glaspärlor i blåturkos och korallrosa.

Och Skellefteå AIK blev svenska mästare i ishockey! Heja!

Rara Klara och Fina Stina pysslade idag

Den regnruggiga dagen livades upp av att Klara och Stina kom in och pysslade en stund. Här är resultatet.
Armband av två varv kedja - svart och bronsfärgad - med guldfärgat klolås. Dom gjorde var sitt sådant.
Klara gjorde också ett elastiskt armband med pastellfärgade glaspärlor 8mm.
Stina gjorde ett par dinglande örhängen av runda och fyrkantiga strassrondeller plus små ljusturkosa akrylpärlor. Eftersom hon ville ha dom mer dingliga än att sätta pärlorna på stavar (då dom ju blir helt styva) så fick hon trä upp det hela på en bit elastisk tråd, så nu kan hängena slingra sig som ormar.
Klaras örhängen med aluminiumrosor på små guldfärgade magnetlås. Klara brukar ju göra örhängen med magnetlås istället för örkrokar eftersom hon inte har hål i öronen och idag blev det en lite annorlunda variant. Magnetlåsen har ju öglor så det är enkelt om man bara vill hänga nåt i ena öglan. Rosorna skulle däremot sitta direkt på låset och dom har ju ett hål i botten men det var för litet för att trycka in öglan, så jag fick tillgripa lite våld och göra större hål, sen kunde rosen limmas fast på låset.

17 apr. 2013

"Spara - ta till vara" och "Toves målarbok"

Jag tänkte börja på en ny etikett, nämligen "Böcker och tidningar". Här ska jag visa lite inspirerande bilder från böcker och hobbytidningar som jag har i min ägo - gamla och nya - och tipsa ifall jag hittar fler som kan vara av intresse.
Det är väl risk att man bryter mot copyrightlagar om man skannar och visar bilder så här, å andra sidan kan man ju se det som att man gör reklam för boken ifråga, ifall den fortfarande finns att få tag i. Gamla böcker och tidningar som sedan länge utgått ur förlagets produktion borde det vara mindre kinkigt med, tycker jag.
Och jag börjar med en bok som snart har 40 år på nacken, den är tryckt 1974!
Materialet till boken är hämtat från ICA-kurirens omsömnadstävling Spara - ta till vara. Boken innehåller en hel del inspiration om hur man kan sy om vuxenplagg till barnkläder så det är verkligen en återbruksinspiration. Tim, när ska jag få bli farmor? Bilderna från den här boken är inte skannade utan fotade med kameran (går mycket fortare).
 Här är ett kul plagg. Den rutiga overallen är sydd av skaften från utnötta frotteherrsockar!


 Hängeslebyxorna med röda kantband är sydd av jeanstyg med avigsidan utåt. 

 P^Å en del bilder ser man hur delarna är klippta ur det större plagget.

 Grått är flott!
 Smart!

Nästa bok är betydligt nyare, från 2001. Den kommer från Egmont Richter och har ISBN 91-7711-106-0. Den finns just nu att köpa på Bokbörsen för 55 kr.
 Toves målarbok av  Tove Pharo Ronde. Inspiration till att måla på olika föremål. Längst bak i boken finns skisser på de olika motiven, som man kan kalkera av.

 Har du den här boken Susanne? Jag tycker det är mycket av din stil i den.Guldvittring

Jag är ju inte den som hänger med i ishockeyvärlden, men inte ens jag har kunnat undgå att fatta att nu har Skellefteå AIK rejäl guldvittring! Det kan rent av bli så att dom blir Svenska Mästare redan i morgon. Som skelleftebo måste man ju heja på dom - fast nog borde väl Luleå få vinna en match i alla fall. 

Till SAIKs ära har jag gjort ett set med örhängen och halsband i guld och svart.
  
Örhängena är gjorda på samma sätt som de med turkosa pärlor. Men här har jag använt svarta glaspärlor i två modeller - de fem som är lindade på ringen har en plattare rondellform, medan de två upptill är runda.
Lindat med guldfärgad koppartråd.
Halsbandet består av en guldfärgad kedja. På den satte jag runda pärlor på guldfärgade hattpinnar. Och så gjorde jag ett hänge av några svarta och ett par guldfärgade metallpärlor på den guldfärgade koppartråden.

Ett par örhängen

Det har bara gått tre veckor sen jag gjorde hålen i öronen så än får jag väl inte ta ut plopparna. men jag gjorde ändå ett par nya örhängen igår.
På bordet låg ett par av de här guldfärgade ringarna som egentligen är pärlramar, men dom har så erbarmligt små hål att det går inte få igenom en pinne med en pärla på att sätta i mitten. Så dom får användas som ringar helt enkelt. Sen låg det också ett par turkosa akrylbikoner på bordet ...
Och så hittade jag några kristallrondeller i exakt samma turkosa nyans. Så jag lindade fast rondellerna på ringarna med guldfärgad koppartråd och satte bikonerna på öglepinnar.

Sen tänkte jag att nu kommer alla att sucka över denna kombination av guld och turkos, för det kändes som om jag gjort väldigt mycket sånt. Fast egentligen är det inte så mycket märkte jag när jag bläddrade igenom bloggen. En del har det för all del blivit mer på sistone, men innan dess var det inte så mycket. Vad jag hittade var det här armbandet och örhängena, ytterligare ett armband med örhängen (med lite blått också), i det här halsbandet var det också fler färger, sen var det makraméarmbandet med fjärilen, här var det ju en lila pärla också, creoler med turkoser, armband med nylonsnören och kedja, armbandet med guldblommor med strass, cloisonnepärlorna på det här halsbandet är turkosa eller ljusblå. Så fruktansvärt mycket var det alltså inte ...
Men...
När jag gjort dessa örhängen kom jag i alla fall på att kombinera guld med svart också, för det har jag kanske inte gjort förut. Och anledningen till att jag kom på den kombinationen var att det nu är finalmatcher mellan Skellefteå AIK och Luleå och SAIKs färger är ju svart och gult. Och vinner dom så blir det ju guld!

16 apr. 2013

Axelremsväska - messenger bag - med frans

Jag har visat en bild av den här väskan tidigare tillsammans med några andra väskor. Det är alltså några år sedan jag sydde den, men jag tog fram den igår då jag skulle gå till biblioteket. Jag brukar använda en annan väska men kände att det vore bättre med en axelremsväska, särskilt som det regnade och jag behövde hålla i ett paraply också.
Nu tänkte jag visa lite mer i detalj hur den här väskan är sydd. Det är en modell som på engelska kallas messenger bag vilket i stort sett innebär en axelremsväska med lock.
Väskans lock hålls på plats med två magnetiska väsklås - det är den lilla knappen här på bilden. Den stora knappen i mitten är alltså bara till pynt.
Jag minns inte var den här fransen kom från, den är i alla händelser köpt på second hand.
På väskans baksida är en stor ficka som delats i två med en söm - syns inte så bra men den är en bit till vänster om mitten.
  Sidorna och botten är i ett stycke.
 Väskan är fodrad med ett småblommigt tyg och har en innerficka.
 Axelremmen består av ett typ militärbälte. Spännet är monterat på en bit sydd av väskans tyg.
 Bältet sticks in i spännet och kan regleras i längd.
  Eftersom det inte var så långt har bältet skarvats i andra änden med en bit av tyget.

Dessutom har jag plockat fram en jacka som jag sydde för trettio (!) år sedan. Den passar bra till väskan med sina blågröna färger.
 Trots att den är ofodrad så är den varm - tyget är en kraftig bomullstwill - och den är tillräckligt rymlig för ett par tröjor inuti. Idag blev den faktiskt för varm då jag gick till affärn, fast jag bara hade en tröja.
 Mönstret var ursprungligen till en kavaj i en rak och enkel modell, men jag modifierade det lite. Istället för krage, slag och knappar blev det alltså kapuschong och dragkedja. Kapuschongen är fodrad bara för att se snyggare ut.
Jag gjorde ett ok fram och bak på jackan. Troligen modifierade jag axelpartiet också och gjorde det mindre bredaxlat. Eftersom det här var på 80-talet då axelvaddarna frodades så var nog ursprungsmönstret anpassat till det, men jag tyckte redan då att det var gräsligt fult med axelvaddar.  Dragkedjan går upp i kapuschongen som också har dragsko.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...