10 juli 2010

Handgjorda pärlor med öljetter


Jag har ju sådana där ormlänks/Pandora-berlocker/pärlor av glas, men vill du ha en alldeles egen stil så gör du de här pärlorna av cernitlera och öljetter. Jag gjorde först några kulor av vit cernit, gjorde hål med en grov spik och så klämde jag dit öljetterna. Sen får man bättra på hålet igen. Så kokade jag pärlorna och därefter målade jag dem med metallicfärg. Den svarta och den lila målade jag sen med lite glitterfärg. Den röda och den gröna dekorerade jag med 3D-liner. De gröna med rosa mönster gjordes av grön cernit och så la jag på tunna slingor av rosa cernit och rullade pärlorna så slingorna bakades ihop med det gröna. Det går ju att göra hur många varianter som helst av dessa pärlor och jag har cernitlera (och Fimo) i många färger. En förpackning (56 gram) kostar 24 kr, men - till skillnad från i andra affärer - hos mig kan du köpa halva eller kvarts-bitar. Då kan man ju kosta på sig flera olika färger.

Öljetterna jag använt är helt vanliga som finns att köpa t.ex. i sybehörsaffärer. De jag har, har 4mm invändig håldiameter och de kostar 25 öre/st. Om de hade varit 5mm hade de gått på de där armbanden med toggle-lås, men ändspiralen är lite för stor. Fast ska man göra egna pärlor så får man väl göra egna armband/halsband också, av läderremmar, eller den tjockare varianten av vaxad bomullstråd kanske?
Andra handgjorda fimo/cernitpärlor finns här (blommiga) och här.

Runda och fyrkantiga tibetsilver-mellandelarDe runda platta mellandelarna är 10mm stora och har vågmönster på ena sidan och cirklar på den andra. De går på 1mm tråd och kostar 2 kr/st. De fyrkantiga är 5x5mm och - jag glömde att kolla - hålet ser ut att vara minst 1mm. De kostar 50 öre/st.
Plastpärlorna som kombinerats med de runda mellandelarna finns i fyra lite flammiga färger (röd, svart, grön, blå) är 14x10mm och kostar 1,50/st. De är tillräckligt snygga för att kunna tas för glas, det är vikten som avslöjar dem. De går som synes också på 1mm tråd.
De runda gröna pärlorna är 6mm och kostar 50 öre/st. Jag vet faktiskt inte vad det är för material, om det är glas eller rentav jade - de är ju lite skiftande i färgen som ju naturmaterial är. De rosa är i alla fall glaspärlor, 8mm stora och kostar 1 kr/st - de finns i flera olika färger.

Gästpysslaren JuliaIdag hade jag en söt, pratglad och pysslig tjej som heter Julia på besök. Hon hade fått ett presentkort för 100 kr att köpa pysselmaterial för, så det tog en stund att välja. Men hon hann göra några saker också - två halsband och en ask. Det stora bruna hjärtat sattes på en hattpinne tillsammans med några små bruna pärlor, det var en idé som jag nog aldrig tänkt på och det blev supersnyggt! På det andra halsbandet som är gjort av en tunn läderrem, satte hon ett stort glashänge (6 kr) och fyra hjärtan, det blev ju väldigt läckert också! Och så målade hon en rund pappask i mörkrött, satte ett band runtom locket och klistrade på några glittriga mosaikbitar och en liten blomma på locket. Mosaikbitarna är 10x10mm och finns i flera olika färger och kostar 50 öre styck. Asken är den mellanstora som kostar 10 kr.

Löv and peace


 
Två nya tibetsilverberlocker. Mycket dekorativa löv ca 23x12mm som kostar 3 kr/st. Peace-symbolen som var populär på 70-talet är inne igen. Man kunde önska att fred var ett innebegrepp i alla tider och för ala människor, men människoarten Homo Sapiens tycks tyvärr ha mycket svårt för att leva i fred med både sig själv och alla andra varelser på denna planet. En berlock med fredssymbolen kanske i alla fall kan påminna oss om att tänka snälla tankar om våra medvarelser - och snälla tankar smittar, det är jag alldeles säker på (min bok handlar en hel del om det). Den här berlocken är 17x14mm och kostar 2 kr.

9 juli 2010

Maskinbroderi - kudde till syrran

Ett av mina tidigaste projekt med broderimaskinen blev en kudde till min syster. Men det strulade sig så det tog ett par år innan jag tog mig samman och slutförde det. Undrar förresten om det blev fel? Om det var friherrinna hon var ...?
Jag valde att göra ett korsstygnsbroderi (det är minst strul med sådana trots allt). Broderiet syddes fast på ett gulrutigt tyg med en spetsbård runt om. Så sydde jag ett kuddöverdrag passande en 40x40 cm kudde. För att det skulle vara lätt att ta av så gjorde jag en öppning som stängs med knappar.
Den här kudden är ett exempel på vad som kan åstadkommas med en broderisymaskin och ett designdataprogram.
Här ett annat korsstygnsbroderi till ett påslakan till min väninnas barnbarn som älskar kaniner.

Börjes Brallor

Börje klipper mitt gräs och hjälper mig med annat också - en verkligt god granne! Och eftersom han inte vill ha betalt, så ställer jag upp med sytjänster i stället. T.ex. att reparera hans favvo-jeans (det var inte mycket kvar av dom framfickorna!) Bakfickorna var det väl inget större fel på, men jag tyckte att de kunde piffas upp ändå. Och Börje har ju humor, så jag trodde nog han skulle gilla det.
Jag har en broderisymaskin som tyvärr inte använts så flitigt som det var tänkt (det var en del strul i början så jag tappade lusten lite). Men så mycket som den maskinen och tillhörande dataprogram kostade så måste jag verkligen börja nyttja den. Så jag gjorde något enkelt - ett par texter. Med guldfärgad tråd på svart tyg blev det ett par etiketter som jag sedan sydde fast på bakfickornas överkanter.
Vill du ha personliga etiketter (eller något annat) så hör av dig. Med designprogrammet kan jag göra dina egna designs till maskinbroderi. Hur mycket det kostar beror förstås på hur avancerad designen är, hur stor och hur många olika färger som ska ingå. Etiketter som dessa med två ord kostar 7 kr/st. Du kan välja trådfärg (jag har ganska många), det är en speciell glansig tråd. Du kan komma med ett eget tyg också om du vill ha det.

Metallblommor i två modeller


Blomformade mellandelar av tibetsilver. De på den övre bilden har inget hål (förutom det i mitten) så de får man binda fast, t.ex. som jag gjorde med armbandet. De andra har hål i ramen så man kan trä en tråd eller pinne igenom och sätta en pärla i mitten. Båda är ca 16-17mm i diameter och kostar 2 kr/st.

För att göra armbandet använde jag dubbel smyckewire. Då kunde jag binda fast de hållösa blommorna genom att korsa trådarna i mitten (genom en pärla). Mellan blomdelarna satte jag små silverfärgade pärlor.
Uppdatering: Fler pärlramar finns här och och ett par här.

Härliga prismahängen


Akrylprismor i olika färger 23x12mm stora. Perfekta till örhängen, eller t.ex. på en halskedja som den jag gjorde. Kedjan jag använde hittar du här. Här behövs också bindringar i större format, dessa är 10mm stora och kostar 1 kr/st.

Vackra glashjärtan med virvlarJättesöta hjärtan med ingjutet virvelmönster. De finns i de färger du ser på bilden och har högglansig yta. Gör fina örhängen eller berlocker med hjälp av hattpinnar.  Storleken är ca 15mm och de kostar 3 kr/st.
Silverfoilhjärtan finns här och här.

Tuffa armband av rostfritt stål och gummi

De här armbanden passar dig som gillar en lite tuffare stil. Och som present till pojkvännen/pappa/brorsan. Motiven är zodiak-tecken, alltså de tolv stjärntecknen. Jag har bara ett av varje, så passa på. Fast det är ju dekorativa mönster även om stjärntecknet blir fel. Armbanden är ca 20 cm långa, men det går att korta av genom att öppna fästena i ändarna och dra ut en bit av gummiremmen och klippa av. Priset är endast 20 kr/st.

De olika tecknen är uppifrån och ner: Tvillingarna, Kräftan, Skorpionen, Skytten, Stenbocken, Väduren, Vattumannen, Fiskarna, Oxen, Jungfrun, Lejonet och Vågen.

Magnetlås - perfekt till armband

Nu har jag fått hem mer magnetlås! Har du som jag suttit och svettats över hur knepigt det är att knäppa på sig ett armband själv, då kan jag verkligen rekommendera dessa magnetlås. Det är starka magneter - det gick inte att lägga ut några en liten bit från varann för fotografering, närmare än 3 cm och det låter "smack" så sitter de ihop. Det är alltså ingen risk att ett sånt här lås går upp, man får faktiskt ta i ordentligt. Har du armband som du knappt använder bara för att det är för besvärligt - kom in och byt lås, det går snabbt. Naturligtvis passar magnetlåsen lika bra för halsband.
Jag har nu två modeller. De med räfflad kant är ca 14x8mm stora och kostar 8 kr/st. De andra är lite mindre, 12x6mm, och de kostar 6 kr/st.
Små guldfärgade magnetlås, ca 11x5mm stora, kostar 6 kr/st.
Uppdatering: Magnetlås för treradigt och lås för smyckewire.


Det treradiga är 20mm långt och kostar 10 kr/st. Låset för smyckewire är hopsatt 10x5mm och kostar 5 kr/st.

Dessa två varianter kan du läsa mer om här.
Ett fyrkantigt magnetlås för treradigt.
Det är ca 15x16mm och kostar 10 kr/st.

8 juli 2010

Min bok har fått en blogg

I förhoppningen om att få lite feedback på mitt skönlitterära skrivande har jag nu startat en skrivarblogg. Där har jag lagt upp alla 51 kapitlen i min första bok, så att den som orkar läsa den kan kommentera och komma med kloka åsikter och konstruktiv kritik. Boken finns i några exemplar i pocketformat i min butik och kan köpas för specialpriset 99 kr. Den finns också att beställas från vulkan.se, men då blir den dyrare. Eftersom den trycks upp när någon vill köpa den, så kan jag fortfarande redigera texten och lägga upp på nytt. Det är därför jag vill ha denna feedback, så att jag kan förbättra boken allt eftersom.
På skrivarbloggen kan du ju välja att bara läsa några kapitel och komma med synpunkter på just dessa kapitel och inte nödvändigtvis hela boken.
Framöver ska jag förhoppningsvis få tid att också lägga upp andra texter och också skrivtips för dig som själv är intresserad av att skriva.
Här kan du läsa vad min första bok handlar om.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...