28 aug. 2014

Gummiapa

När man gjort en "rainbow loom"-sökning på youtube så upptäcker man att man uppenbarligen kan göra vad som helst av dessa gummisnoddar. När jag såg den här videon, så kunde jag inte låta bli att prova. Vid första anblicken kan man tänka att det här är inget man gör som nybörjare och jag har ju bara gjort några enkla armband tidigare, men bara man noggrant följer videon (man får pausa då och då) så är det faktiskt inte så svårt att göra en gummiapa.
 Jag förbrukade nästan alla mina gröna snoddar här för det är dubbla band överallt. I videon använder hon bara två färger men jag var osäker på om de gula skulle räcka så min apa fick ett rosa ansikte. Till ögon kan man använda pärlor, men hon visar hur man kan använda gummisnoddar även till dessa och jag orkade inte gå ner i källaren och hämta ett par pärlor så min apa består helt och hållet av gummiband.
I videon förklaras att man ska arrangera de tre raderna med peggar så att mittenraden är ett snäpp högre än de två yttre. Se också till att öppningarna är nedåt (mot dej) som du ser på bilden, annars blir det närmast omöjligt att genomföra projektet.
 I början när hon visar hur man gör armar, ben, svans, kinder och öron, så spänner hon upp snoddarna två och två (alltså dubbla). I ändarna ska man vira ett enkelt band fyra varv runt peggen, utom på kinddelarna sär det bara ska viras tre varv (varför upptäcker man när de ska fästas till ansiktet). Sen hoppar hon över ett moment och det verkar som hon bara lossar alltihop, men då skulle ju ingenting sitta ihop. Om man lyssnar så säger hon att man ska "loop them". Det är uppenbarligen en sån grundläggande manöver att den inte behöver visas. Man listar ganska enkelt ut hur man gör, men för nybörjaren så visar jag här i några bilder vad det innebär.
 Stoppa ner kroken i peggen och haka fast de nedre banden.
 Dra upp.
 Vräng banden runt peggens bakkant och dra banden till peggen ovanför där den andra änden av dessa band sitter.
 Trä banden på peggen så att de ligger dubbelvikta.
 Fortsätt med nästa par på samma sätt.
På det här viset bildar man en kedja.
I övrigt följer man videon steg för steg. På vissa ställen blir det väldigt tjockt med många gummiband på samma pegg, då kan det vara svårt att få upp de där understa banden, men det är viktigt att det blir rätt band man drar upp så man får försöka dra undan de övriga tills man fått grepp med kroken. Och se till att inte tappa något när du fått det över peggen, det gjorde jag en gång men lyckades reda ut det ändå.
I vissa lägen får man töja väldigt mycket på gummibanden och man kan tro att dom ska gå av, men dom är otroligt hållbara.
Det knepigaste var nästan att få loss hela apan från loomen, men jag upptäckte att med virkkrokens bakände så kunde jag lirka loss banden från peggarna så till slut var apan fri. Medan man tillverkar apan är den väldigt uttöjd och sträckt på hela loomens längd, så det är svårt att se att det ska bli en apa. Färdig är den ca 8 cm lång.

Bortslösad kvinnokraft? Jajjamän, men kul var det. Nu har jag inte så mycket gummiband kvar, åtminstone inte så många av varje färg, så det får väl bli något smått eller helt enkelt regnbågsfärgat i väntan på mera gummiband.

26 aug. 2014

Mera gummisnoddar vill jag ha!

En liten uppföljning på gårdagens inlägg. Ja, jag måste beställa fler gummiband, för redan nu börjar jag bli lite hämmad av det begränsade urvalet av färger. Eller snarare att en del av färgerna är i ett begränsat antal. T.ex. hade jag tänkt att göra ett SAIK-armband men då har jag för lite svarta snoddar. Mest var det av gula, gröna, röda och rosa. Alldeles för lite vita också. Så just svarta och vita skulle jag behöva extra mycket av, de kan ju alltid kombineras med de övriga färgerna. Jag har en extrapåse på ingång som jag beställde samtidigt med loomen så den borde väl dyka upp snart, jag hoppas det är lite mer av svarta och vita där.

Jag har fortfarande inte gett mej i kast med några avancerade modeller utan prövat hur den inverterade fishtailvarianten tar sig ut med olika färgkombinationer.
Det visade sig att man kan få rätt många olika variationer och jag har bara provat fyra än så länge. Den till vänster är ju den jag gjorde igår. Nästa är precis samma modell, bara tre andra färger. Det tredje armbandet har bara två färger och det ser ju helt annorlunda ut. På det fjärde armbandet kombinerade jag tre röda, en blå, en gul och en grön, det blev lite indianstuk över den kombinationen. 

Om man nu bara ska göra den här och den vanliga fisksvansmodellen så behöver man ju inte en sån där lång loom med en massa peggar, det räcker ju med två.
Så jag kompletterar mitt ebay-tips med mini looms som finns i olika varianter.
Ett mini loom startset finns att köpa bl.a. här, för ca 35 kr, fraktfritt. Innehåller 480 gummiband, en miniloom, två virkkrokar, 24 clips. Det räcker till 9-10 fishtailarmband.

Man kan också göra sin egen miniloom. Maya made har ett bra tips på detta som synes på bilden nedan. 

Okej, nu la jag ett bud på 7200 gummiband, 12 påsar à 600 st i sorterade färger, fraktfritt. Exakt vilka färger det blir vet jag inte, men förhoppningsvis åtminstone en svart och en vit påse. Budet ligger just nu på ca 60 kr och jag la mitt maxbud på ca 100 kr. Hos en svensk säljare skulle en sån här mängd gå på 468 kr + frakt 60/64 kr. Om jag vinner den här auktionen så blir det ju en bra deal. Det enda negativa med att handla på ebay är den långa leveranstiden från Kina, ca fyra veckor.

Eftersom jag kanske inte själv behöver alla dessa gummiband så är det här ett tips till alla gummibandspysslare i Boliden, att om en månad har jag förhoppningsvis en del gummisnoddar att sälja också. Håll tummarna att jag vinner auktionen.

Uppdatering: Jag förlorade auktionen. Jag hade ledande bud i flera timmar, men när det var fem sekunder kvar var det nån annan som slängde in ett högre bud. Nå, det gjorde ändå inget, för nu hittade jag samma storpack med fast pris, ungefär samma pris som mitt maxbud. Dessutom från Hongkong så det går snabbare att få, oftast tar det två veckor därifrån.

25 aug. 2014

Rainbow loom

Eftersom jag absolut inte gjort någonting i sommar så har det heller inte blivit några inlägg här på ett bra tag, men nu tänkte jag åtminstone ge ett litet livstecken ifrån mej.

Regnat har det gjort mycket på sistone, men några regnbågar har jag inte sett, för det har verkligen varit helmulet. Idag var det dock lite sol och i postlådan hittade jag ett roligt paket - nämligen en rainbow loom och en massa gummiband.
Ja, jag har ju sett dom där armbanden av gummisnoddar och väl inte tyckt det varit så särskilt snyggt, och mest ett pyssel för barn. Men, men, till slut blev jag ändå sugen på att pröva på det där (ja, jag är ju lite barnslig).
Slöjddetaljer har ett set för 179 kr, med själva "loomen", 600 gummisnoddar, virkkrok och clips (lås). Lite väl dyrt tyckte jag, särskilt om man inte vet om det är så kul att pyssla med detta. Så jag kollade förstås på ebay.
Det set jag köpte finns här. Det är på auktion och jag fick setet för 29 kr (fraktfritt dessutom). Det återkommer i nya auktioner om du missar just denna. Ett annat set finns här, lite dyrare (ca 72 kr fraktfritt) med en stadigare virkkrok - verkar vara samma modell som säljs på rainbowloomsverige.se för 179 kr.
När man väl har grundutrustningen behöver man ju bara fylla på med nya gummiband. Enligt Slöjddetaljer räcker 600 snoddar till 24 armband, men det stämmer inte. Till dom två jag gjort gick det år 57 resp. 48 band, så om man räknar i runda slängar 50 per armband så räcker 600 till 12 armband. Man kan förvisso göra en enklare variant som bara förbrukar hälften men det blir ganska fjuttigt.
För att hitta nya varianter av armband och även en massa andra saker man kan göra med dessa gummiband så är youtube stället att söka på - skriv bara in rainbow loom i sökrutan. Och på Pinterest finns det en massa anslagstavlor på detta tema, så där kan man hitta massor. Jag har bara lagt in några länkar än i min nya anslagstavla, men det blir väl fler.
 Jag började med varianten som kallas fishtail - här finns en video som visar hur den görs.
 Jag mixade alla färger jag hade här.
 Det följer med antingen c-clips eller, som här s-clips, som man sätter ihop armbandet med. Beställer man bara nya gummiband så följer det med clips.

Den här varianten är lika enkel egentligen men ser helt annorlunda ut. Det är en inverterad fishtail. Här är en video som visar den. Till den har jag bara tre färger.

Ja, det var faktiskt riktigt kul att pyssla med, så nu måste jag nog beställa mer gummiband. Givetvis på ebay. Man kan köpa mixade påsar eller påsar med en färg. Ska man göra mycket kan det ju vara bra med färgsorterade påsar. Förutom dom vanliga färgerna finns det neonfärger, metallic, glittriga band, tvåfärgade och såna som ser ut som små pärlband. Sen finns det små gummiberlocker som man kan sätta på och pärlor att väva in.
En video med vanliga nabbi/hamapärlor finns här.
Mina chilisar är inte riktigt i alla regnbågens färger, men en del hann bli mer eller mindre röda innan jag hann knipsa dom - det är gröna jag vill ha så det var inte meningen att dom skulle bli röda, men vackra blev dom.


Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...