27 juli 2013

Efter en åskig natt

Värsta åskvädret drabbade skellefteåtrakten natten mot lördag. Jag stod länge och beskådade spektaklet genom ett fönster - det var som ett gigantiskt nyårsfyrverkeri. Molnen lystes upp inifrån över halva himlen och gigantiska blixtar brakade ner. En gång såg jag två blixtar samtidigt där den ena gick i en båge tillbaks uppåt mot den andra blixtens övre del. Det var ganska långt bort det hela utspelade sig och jag var glad för det, för det var det mest våldsamma åskoväder jag skådat. Sen när jag skulle lägga mej så blev det kusligt svart över Boliden och det började regna. När blixtarna utspelade sig på håll, så hörde jag inte så mycket muller, men nu började det dåna ordentligt. Och det höll på i flera timmar, ett konstant muller och dån och smällar som fick huset att skaka. Jag somnande inte förrän efter fyra på morgonen för det var ett sådant oväsen. Jag har aldrig varit med om ett så långvarigt ihållande åskoväder, det brukar ju vara intensiva men relativt kortvariga företeelser.
Men idag var det soligt och fint igen - en aning svalare än igår då det var riktigt hett, vilket förstås var en orsak till detta åskande.
 Trots att jag inte sovit så många timmar var jag ovanligt pigg idag - jag gillar ju faktiskt rejäla oväder så upplevelsen hade piggat upp min annars tämligen enformiga tillvaro. Jag var tillräckligt upplivad för att förmå mej till lite pyssel (och lite städning) och jag gjorde först ett halsband. Det består av röda knappar och silverkulor trädda på svart vaxad bomullstråd.
 Jag satt i köket och gjorde det här och orkade inte gå ner i butiken för att ordna med ett lås, utan det blev en ögla i ena änden av tråden och en knapp i andra änden.
Det passade färgmässigt bra till den t-shirt jag råkade ha på mej.
 Sen gjorde jag ett armband med samma teknik som häromdan, fast i andra färger, för att se om jag mindes hur man gjorde. Och den tekniken var ju så pass enkel att jag faktiskt inte behövde kolla på videon igen.
 En något obskyr färgkombination - orange, grönt och gult - jag har nog inga kläder som passar till det, men ...
... smäller man ihop det med diverse andra armband så passar det till vad som helst. Här har jag kombinerat med ett enkelt flätat armband i blått och grönt, ett elastiskt armband med orangea pärlor och ett makraméarmband med gröna kristallpärlor. Jag gillar den här etniska stilen med att kombinera olika armband. Med en massa färggranna armband kan man ju också skyla över det faktum att man är en blekfis utan solbränna.
En annan armbandskombination finns här. Och här. Och här var det tre olika av silkesnöre. Och fyra med temat silverkulor. Här hittade jag en kombination till. Sen har jag ju gjort ett par armband som består av tre rader med olika pärlor. Ytterligare tre kombinerade. Och så kan man ju göra några varv memorywire med mixade pärlor. Eller nåt sånt här. Gunilla hade en mix en gång. Treradiga halsband har jag gjort några också, här är ett. Och här finns det ett elastiskt halsband/treradigt armband med fimopärlor. Ja, det finns nog en del fler exempel på flerradigt och kombinationer. Jag ska nog ta och prova ut några nya kombinationer, för det är ju på sommarn när man kan vara bararmad som det passar att brassa på med mångradigt.

25 juli 2013

Ny knytteknik


Idag blev det äntligen lite pyssel för jag lärde mej en ny knytteknik. Jag prenumererar på TIATs (TyingItAllTogether) youtube-kanal och där finns många videor som visar olika knyttekniker för paracord (fallskärmssnöre). Nu har inte jag några såna snören men det går att använda teknikerna på andra snören också, som silkesnöre. Jag tog silkesnöre i cerise, pistagegrönt och blått.
I videon anges att det ska vara två 5 feet (ca 1,5 m) och ett 8 feet (ca 2,4 m) snöre. Det längre är det svarta, eller i mitt fall det blå. Jag klippte mina snören efter de måtten men det blev mycket över, så med silkesnöre räcker det med 1 meter resp. 1,5 med en decimeter extra för lite marginal.
Videon visar mycket tydligt hur man knyter och man kan ju pausa om man inte hinner med. Det här armbandet var riktigt enkelt att göra, det knepigaste var knuten på slutet som fungerar som knapp. Jag tvivlar på att jag fick den rätt, men man kan ju använda nåt alternativ till stängning (jag tycker knuten blev lite väl liten också), t.ex. en stor pärla som på det blågröna armbandet här.
Det här var som sagt en enkel men effektfull knytteknik. Ska säkerligen prövas igen med olika färgkombinationer.
Armbandet blir ju ganska brett och jag tänkte att det skulle kunna bli ett snyggt hund- eller katthalsband också. Eller kanske nånting annat ...

24 juli 2013

Färgcentralen

Idag har den omtalade värmeböljan drabbat även Boliden. Det var varmt igår också, men idag är det alldeles för mycket sommar för min smak. Det var ju läge att krypa ner i källaren och pyssla med något och jag gjorde ett försök, men lyckades inte åstadkomma något alls. Min hjärna funkar inte så bra just nu och den allmänna tröttheten som legat som en tyngd över mej hela sommaren blir inte bättre av att det blir tungt att andas i värmen.
Jag har fått ägna mej åt sånt som inte kräver någon avancerad tankeverksamhet, som städning (i små portioner) och allmän omorganisation. Det röjningsarbete jag påbörjade i april för att få ordning i målarverkstan har inte kommit särskilt mycket längre (snarare gått bakåt då bordet åter är belamrat med nytt bråte), men jag har i alla fall omorganiserat färgcentralen.
 Nu har jag alla mina färger samlade i den här hyllan. Det är akrylfärger, metallicfärger, hobbyfärger, akvarellfärger, kritor, färgpennor + spaylim, fixativ och lite annat (en burk med sand t.ex.).
 Sen hittade jag en lämplig låda för alla "finpapper" för collage. Allt annat papper och pannåer och övriga samlingar av diverse material och redskap, har ännu inte fått sina platser. Eftersom jag vill ha det som hör ihop samlat på ett ställe för att få bättre överblick, så måste jag veta hur mycket det finns av allt, alltså sortera upp det hela, och det tar ju en oändlig tid. Möjligheten att få ordning på det finns i alla fall eftersom detta är ett kök och det finns rätt gott om skåp och lådor.
Men jag orkar som sagt inte så mycket nu så det blir bara korta ryck, nån kvart här och där.

Eftersom min trötthet varit mer än vanligt monumental på sistone så googlade jag på fatigue som ms-tröttheten kallas, för att se om det kommit några nya rön kring detta. Jag hittade en broschyr (pdf) på ms-guiden. Här är ett par utdrag ur den:

"MS-relaterad fatigue är ett vanligt och funktionshindrande symtom vid MS och kan allvarligt begränsa livskvalitet och aktiviteter i det dagliga livet. Hos personer med MS är fatigue ofta det mest funktionshindrande symtomet.  Fatigue kan vara kortvarigt eller pågå under längre tid. Det påverkar inte bara fysiska utan även mentala och kognitiva funktioner. Oftast behöver personer med MS längre tid för att återhämta energi än personer utan sjukdom."

"Det som gör fatigue så svårt att värdera är att den inte verkar vara relaterad till andra MS-symtom. Det finns till exempel inget samband mellan tröttheten och individens kön, ålder, neurologiskt funktionshinder, hur länge man haft sjukdomen eller vilken typ av MS man har. Personer som har en lindrig MS kan besväras lika mycket av trötthet som de som har mer funktionshinder av sin MS."

"Personer som har MS känner sig ofta mer trötta i varmt och fuktigt klimat, liksom vid fysisk aktivitet. Det har att göra med att en nervtråd som saknar det isolerande myelinet är känslig för värme. När temperaturen stiger minskar förmågan att leda nervsignalerna vidare och nervsignalen kan försvagas eller kortslutas helt så att symtom uppstår eller förstärks. Det kan räcka med att kroppstemperaturen ökar 0,1–0,2 C° för att överledningen av nervsignalerna ska påverkas."

Min trötthet är mest mental och känns som en enorm och akut sömnighet. Jag orkar inte hålla uppe ögonen och orkar knappt röra mej, men jag känner mej inte direkt fysiskt trött. När jag varit ute och cyklat så känns det efteråt också i högerbenet som blir darrigt och ostadigt. Tanketrögheten kommer med mental stress men också tillsammans med synförsämring, och idag märker jag att jag att det är extra grumligt, vilket då kan bero på att det är så varmt idag. Och värmen ser ut att hålla i sig minst en vecka framåt, så det lär inte bli så mycket gjort för mej den närmsta tiden.


23 juli 2013

Katta-strofområdessanering

Inget pyssel idag heller, men nu har jag i alla fall målat golvlisterna till trapphallen och i morgon ska jag se om jag lyckas spika fast dom.
Sen tog jag idag itu med ett annat projekt:
Mina katter har ett eget badrum. Visserligen badar eller duschar dom sällan så det kan tyckas lyxigt, men inte heller jag vill duscha i det badrummet med sanddyner utanför duschkabinen - visst kan det vara trevligt med sand mellan tårna, men inte klumpbildande kattsand på våta fötter! Sen jag slutade använda badrummet på grund av att både toan och blandaren på handfatet började läcka och jag stängde av vattnet i väntan på att komma mej för med att åtgärda problemen, har badrummet alltmer börjat likna en öken (eftersom jag inte ids städa det så flitigt). 
Det blir inte bara en massa sand på golvet (dom är som ena grävskopor dessa kattastrofer), det blir ganska dammigt också, som ett ljusgrått puder överallt. Och det var mest för att slippa dammtorka väggarna som jag kom på att det kanske vore en idé att ställa in lådorna i duschen och isolera dom lite från resten av badrummet.
Nu glömde jag ta en före-bild innan jag sopade ihop sanddynerna, men tänk nånting åt det här hållet ...
Eftersom det nog inte är så bra att få en massa sand i duschens avlopp heller så började jag med att tejpa för det innan jag ställde in lådorna.
 Lådorna stod tidigare utanför duschen i smatten till vänster. Det som skymtar i nedre hörnet är kåpan till den svarta lådan. Eftersom det var för besvärligt att hålla på och ta av den varje gång jag skulle rensa i lådan så använde jag den inte så länge. Att ha den på minskade sandutkastningen och dammandet, men jag tänkte att då blir det ju dammigt på insidan av denna kåpa och så får dom det i pälsen när dom snor runt därinne och det kan ju inte vara hälsosamt. När jag köpte den andra lådan blev det dessutom för trångt.
När jag ställt in lådorna i duschen så började jag fundera på hur mycket sand dom skulle skotta ut därinne och att det kanske blir lite besvärligt att sopa upp det för det är ju inte så mycket svängrum mellan duschväggarna. Så i tanken att kanske kunna lyfta upp och ösa tillbaks det mesta i lådorna så la jag dit ett par utrangerade bordstabletter (som dom tidigare haft som matskålsunderlägg). Det dom slänger ut bakom lådorna får jag ta rätt på vid storstädning.
Med bara en öppning lagom stor för dom att komma in och ut, hoppas jag det blir mindre dammigt och så blir det i alla fall enklare att dammsuga golvet utanför duschen. Kanske jag ska lägga en liten matta utanför öppningen som dom kan torka av fötterna på för att inte dra med sej så mycket ut i hallen. Nu kan det bli läge att fixa toan och kranen också så jag slipper springa nerför trappen på morgonen när det krisar.
Får se vad kattastroferna tycker om ommöbleringen. Ziggy använder mestadels utedasset (hos grannarna, hehe) så här på sommaren, men Stella brukar komma in för att gå på toa. Jag försökte få dom att inspektera nyheten nu ikväll när Ziggy kom in en vända för att äta, och Stella kom ner från vindan (där hon tillbringat kvällen), men ingen av dom var intresserad. Nåja, då behöver jag inte städa mer i kväll ändå.

P.S. Jag har alltså ett annat badrum som jag använder - utan sanddyner utanför duschen - ifall nån nu trodde att jag aldrig duschar ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...